Sök
Uffe Bodin
BODIN: En tabbe som lämnar en riktigt besk eftersmak

Jag hatar att göra det här.
Hatar att fokusera på domarinsatser.
Men jag är ledsen. Att sumpa ett domslut på det sättet som Steve Kozari och Kelly Sutherland gjorde i natt – i en Stanley Cup-final – är oacceptabelt.

LÄS ÄVEN: Kontroversiellt mål avgjorde – Boston rasande: ”Helt otroligt!”

Fokus här borde ligga på Jordan Binningtons monstermatch eller vilken fantastisk härförare Ryan O’Reilly har växt ut till för St. Louis Blues. Men efter domartabben som ledde till Blues matchvinnande mål lämnar jag den femte Stanley Cup-finalen med en riktigt besk eftersmak som irriterar mig så in i Norden.

Under alla år jag har följt ligan på nära håll har jag förundrats och imponerats över hur stabil NHL:s domarkår är. Respekterade fullblodsproffs som med precision levererar på en hög nivå match efter match. Och det är också – till skillnad från gnällspikarnas Sverige – otroligt sällan som domare eller domslut ifrågasätts offentligt av spelare eller coacher.

Men det här slutspelet har tyvärr fått mig att börja omvärdera den positiva bilden av NHL:s domarkår. Jag kan inte sätta fingret vad det beror på, men i årets Stanley Cup-slutspel har jag antagligen sett fler flagranta misstag från männen i randigt än någonsin tidigare.

I natt kulminerade det i en miss så påtaglig att den gav mig klåda över hela kroppen. Tyler Bozaks slewfoot – eller tripping om man vill vara lite mildare – på Noel Acciari i den tredje perioden var så uppenbar att en blind man hade kunnat upptäcka den. Men ingen av huvuddomarna, Steve Kozari och Kelly Sutherland, reagerade. Sekunder senare hade David Perron skickat in 2–0 för St. Louis, ett mål som till råga på allt blev matchavgörande.

Det. Får. Inte. Ske.

Allra minst i en femte Stanley Cup-final där så himla mycket står på spel. Jag tänker inte påstå att det här gjorde att Boston Bruins förlorade matchen, men det förändrade i alla fall förutsättningarna. Radikalt. Och framför allt förstörde det vad som innan misstaget höll på att förvandlas till en nagelbitare till match.

Jag hatar att fokusera på den här enskilda incidenten, men i natt är det befogat. Det är oacceptabelt och jag räknar med att det får konsekvenser inför finalmatch sex.

*****

Okej, med det ur vägen, låt oss då fokusera på Jordan Binnington.

Det mesta är egentligen redan skrivet och sagt om den fenomenale rookiemålvakten. Vill ni läsa mer om hans udda väg till NHL föreslår jag att ni läser Rasmus Kågströms dokument om 25-åringen.

Det som verkligen har stuckit ut med honom i den här finalserien är hans tysta kaxighet. Han är långt ifrån de yviga rörelsernas målvakt och näst intill omöjlig att få ett vettigt ord ur i en intervjusituation. Men sättet han tävlar på är imponerande.

När Binnington blev utbytt efter St. Louis ras i finalmatch tre åkte han inte rakt ut till St. Louis Blues bås och gömde sig. Han tog demonstrativt omvägen förbi Bruins bås, som om han kanaliserade sin inre Arnold Schwarzenegger med ett symboliskt ”I’ll be back”.

Och tillbaka har han sannerligen kommit. Binnington behövde inte vara strålande i finalmatch fyra, där Blues dikterade villkoren, men han behövde det i natt. Bruins sköt 17 skott i första perioden och dominerade med eftertryck. Längst bak stod den orutinerade ynglingen och vädrade stormen med ett lugn och en pondus som osade självförtroende.

Om St. Louis Blues lyckas knyta ihop säcken hemma i Enterprise Center natten mot måndag kan jag tänka mig att Jordan Binnington ligger riktigt bra till för att vinna Conn Smythe Trophy. Totalt sett är inte hans siffror i slutspelet något man höjer på ögonbrynen åt. Men sättet han har tacklat den stora scenen i Stanley Cup-finalen gör honom till en het kandidat.

Vinner han priset blir han den första rookien på 13 år att ta hem utmärkelsen. 2006 tog en annan rookiemålvakt, Cam Ward, hem trofén när Carolina Hurricanes blev mästare.

*****

Om inte Jordan Binnington så antagligen Ryan O’Reilly.

Den alltid lika pålitlige tvåvägscentern har vuxit ut till den stora offensiva ledaren för Blues i den här finalserien. Han sköt segermålet i finalmatch fyra och följde upp det med 1+1 och 68 procent vunna tekningar i natt.

För ett år sedan uttryckte O’Reilly frustration kring sin situation i Buffalo Sabres. Beklagade sig över hur hans kärlek till sporten hade förtvinat i den förlorarkultur som Sabres hade fastnat i. Det föranledde trejden till Blues i somras. Nu står han här en seger från att bli Stanley Cup-mästare med St. Louis Blues. Det är en scenförändring som heter duga det.

*****

”Amazingly brave” – ”otroligt modigt” – sa Boston Bruins coach Bruce Cassidy om Zdeno Cháras beslut att spela finalmatch fem med vad som förefaller vara en bruten käke.

Men jag vet ärligt talat inte om jag håller med.

Det har blivit en grej inom hockeyn att man ska spela till varje pris. Under inga omständigheter får man visa att man har ont eller känner sig svag. Själv undrar jag hur mycket det verkligen gynnar ett lag att ha en skadad och uppenbart hämmad spelare i laguppställningen. Jag vet inte att jag köper att spelarna blir triggade av att ha sin kapten och stora ledare i båset under sådana här omständigheter. Hur mäter man i så fall den effekten?

Personligen tyckte jag att Chára såg okaraktäristiskt osäker ut på isen. Det hade antagligen med visiret att göra och att det begränsar hans synfält. Påtagligt ofta kladdade han med pucken och hade dålig precision i sitt passningsspel.

Jag räknar ändå kallt med att han spelar match sex. Som coach plockar du inte ut en av NHL:s mest respekterade spelare om han absolut inte kan spela.

*****

Vi måste snart hitta ett nytt namn åt Boston Bruins toppkedja med Patrice Bergeron, Brad Marchand och David Pastrnak. ”The Perfection Line” passar inte speciellt bra på en formation som spelat 0–4 i fem mot fem under finalserien.

*****

Tidigare kunde trion skryta med att de levererade i powerplay, men efter de fyra målen i numerärt överläge i finalmatch tre har det gått troll i spelet där. Inget mål på de fem senaste försöken. Och nu blev de till och med utbuade av hemmapubliken.

Bostons fans är kräsna rackare med kort minne.

*****

Marcus Johansson var isens bästa svensk i natt. Kanske Bostons bästa spelare, till och med. Det kändes som det hände något varje gång han var på isen. Tyvärr för Marcus del gav det ingen offensiv utdelning.

*****

Var det snus jag såg kastas in på isen efter St. Louis Blues 2–0-mål?

*****

Vanligtvis slutspelspålitlige David Krejci har varit ett spöke för Boston i den här serien. Men hans räddning på Alex Pietrangelos skott i slutsekunderna av den andra perioden var en av de bättre jag sett i slutspelet. Målvakter inkluderade.

*****

Vinner St. Louis Blues Stanley Cup på måndag morgon är det sjätte året i rad jag tippar fel finalvinnare. Så ett tips till er som sysslar med betting nästa år: kolla vad jag tippat och gå all in på motståndarna.

Jag kanske kommer göra det själv, rent av.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten