Var ser vi dessa spelare nästa säsong?
SHL

LISTA: Tolv SHL-spelare som fortfarande går klubblösa

ANNONS

Silly Season rullar på och de flesta SHL-lagen börjar få ihop sina färdiga trupper till nästa säsong. Det finns dock en del luckor att fylla för klubbarna och det kryllar inte av spelare på marknaden. Därför listar vi tolv spelare som spelade i SHL förra säsongen som just nu står utan klubb nästa säsong. 

Spelarna på denna lista har på ett eller annat sätt bekräftat att de inte kommer att vara kvar i klubben de spelade i under årets säsong. En del har uttalat sig om framtiden medan andra har varit mer tystlåtna om sina planer inför nästa säsong. Notera att spelarna inte är listade efter någon som helst rangordning.

Hockeysverige.se:s Henrik Skoglund gjorde en liknande lista den 29 april som ni kan hitta här. Det har däremot hänt väldigt mycket sedan dess och flera av spelarna på den listan har hittat en ny klubbadress. Se alltså det här som en uppdaterad version.

Mattias Nörstebö (b)

Den norske landslagsbacken har haft det tufft de två senaste säsongerna i Frölunda. Sammanlagt har han bara spelat 38 matcher i SHL på dessa säsonger då skador har förstört stora delar av hans tid i Frölunda. När han väl har fått spela har han dock visat sin klass och borde kunna gå in i de flesta backbesättningarna i SHL.

Till den norska tidningen Adresseavisen berättade 24-åringen att han gärna stannar i Sverige.
– Det är ganska öppet för mig nu. Jag kommer inte att stanna i Frölunda. Jag måste komma därifrån och få en nystart, sade han i samband med VM.

Alexander Johansson (fw)

Den tidigare Färjestadskaptenen dumpades oväntat av klubben trots att han hade två år kvar på sitt kontrakt. 30-åringen drogs med en del skador under årets säsong och spelade bara 14 grundseriematcher innan han kom tillbaka och spelade i slutspelet.

Smålänningen har visat fina siffror i SHL de senaste åren och är en ledarkaraktär då han har varit assisterande kapten i Växjö innan han fick ”C:et” i Färjestad. Än så länge är inget sagt om var Johansson väljer att fortsätta sin karriär.

Robin Figren (fw)

En spelare som var med på Henrik Skoglunds lista och inte mycket har förändrats sedan dess. Han stärkte sina aktier i och med en stark säsong i HV71 som var hans bästa i karriären på fem år. Enligt uppgifter ska både klubbar i SHL och utlandet vara intresserade av att värva 31-åringen.

Tidigare under våren pratade han med hockeysverige.se om sina tanker kring framtiden och berättade att han inte visste hur det blir.
– Min väderpinne står bara rakt upp och ner. Den är ganska intetsägande just nu, sade han då.

Adam Brodecki (fw)

Kom till Linköping från Växjö inför årets säsong och gjorde succé direkt vilket ledde till en uttagning till Tre Kronor. Därefter stannade Brodecki av lite, precis som hela Linköping, och till slut blev det 22 poäng för forwarden. Han visade dock verkligen vad han är kapabel till.

Något oväntat lämnade 24-åringen klubben med ett år kvar på sitt kontrakt. Enligt hans agent så verkar det inte heller som att vi får se Adam Brodecki i SHL nästa säsong.
– Nu tittar vi i första hand på en klubb utomlands, säger Claes Elefalk till Corren.

Johan Alm (b)

27-åringen lämnade moderklubben Skellefteå efter sju säsonger i klubben. Han var med under klubbens storhetstid och spelade fem SM-finaler och blev svensk mästare två gånger i klubben. Hans erfarenhet av att vinna och gå långt i ett slutspel vore därför ovärderligt för flera SHL-klubbar.

Enligt Norran ska det finnas gott om SHL-intresse för Alm men han själv uppges dock blicka mot spel i utlandet.


Efter flera framgångsrika år i Skellefteå så väntar nya äventyr för Johan Alm. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Christian Engstrand (mv)

Det finns inte gott om duktiga målvakter ute på spelarmarknaden men 30-årige Engstrand har visat att han håller hög SHL-klass. Främst under Moras första säsong i SHL då han snittade 91,3 i räddningsprocent i ett bottenlag. Han har också klivit fram och storspelat i kvalspelen och är en målvakt för de stora matcherna.

Han imponerade även i Linköping och hade fina siffror där som förstemålvakt mellan 2012 och 2014. Just nu är inget sagt om Östgötens framtiden och han själv är osäker på var han vill fortsätta karriären.
– Mora är ett avslutat kapitel för mig. I dagsläget är inget annat riktigt nära, utan det känns 50/50 om det blir Sverige eller utomlands nästa säsong, säger han till Corren.

Johan Harju (fw)

33-åringen som tidigare har varit kapten för Luleå fick överraskande nog lämna klubben efter elva säsonger i Norrbotten. Trots att han börjar komma uppåt i åren så håller Harju fortfarande en hög nivå, något som hans elva mål under årets säsong visar.

Det råder oenighet kring var Harju kommer att spela nästa säsong. Enligt NSD/Kuriren är han på väg till SHL-konkurrenten Linköping. Uppgifter till Corren säger dock att så inte alls är fallet och att det inte förs någon diskussion mellan parterna. Vad som väntar Harju i framtiden återstår alltså att se.

Tuomas Kiiskinen (fw)

Finländaren spenderade fem säsonger i Växjö Lakers och blev en av klubbens viktigaste spelare. Han sköt guldet till klubben 2015 och var en viktig del av laget som vann igen förra året.

Nu är han dock fri på marknaden och hittills har inget pekat på att han kommer att fortsätta karriären i Sverige. Hans moderklubb är KalPa i Finland och han har tidigare spenderat sju säsonger i klubbens A-lag. Det är inte omöjligt att det blir en återkomst för 32-åringen efter att ha spelat utomlands i sju år.

Patrick Cehlin (fw)

Har dragits med stora skadeproblem och missade hela årets säsong på grund av en hjärnskakning. 27-åringen själv menar dock att han gör allt för att komma tillbaka till ishockeyn och att han kommer att vara redo för spel igen när pucken släpps nästa säsong.

Han fick dock inte vara kvar i Luleå och är nu klubblös. Ingenting är sagt om var han kan spela och det är osäkert vilken nivå han kommer att hålla då han senast spelade en SHL-match i mars 2018. Det laget som tar den chansningen kan dock få en stjärnspelare då Cehlin tidigare har visat att han är en målskytt av rang.


Var får vi se Patrick Cehlin påbörja sin comeback till elithockeyn igen? Foto: Ola Westerberg /Bildbyrån

Spencer Abbott (fw)

Den spelare på den här listan som gjorde flest poäng under årets säsong. Kanadensaren var en av SHL:s bästa spelare och hans 36 poäng var bland de 15 bästa i ligan, och detta trots att han spelade i ett Mora som hade det kämpigt under stora delar av säsongen.

Än så länge är det oklart var Abbott spelar nästa säsong. Uppgifter till Sportbladet sade att 31-åringen var aktuell för Leksand. Samma uppgifter sade dock att Andrew Rowe också var det och han gick till Schweiz istället.

Niklas Svedberg (mv)

Kanske det största målvaktsnamnet som finns på marknaden. Svedberg hade en tuff säsong i ett svagt Timrå och räddade bara 88,9 procent av skotten han fick på sig. Han har dock tidigare visat vilken skicklig målvakt han är och lär vara rejält revanschsugen efter bottennappet.

29-åringen har pekats ut som Adam Reideborns ersättare i Djurgården men än så länge är ingenting klart.
– Jag har spelat i Djurgårdens juniorlag och det är klart det hade varit kul att spela där, säger Svedberg till Mr. Madhawk.

Alen Bibic (b)

Det har spekulerats mycket i var Bibic hamnar nästa säsong. Det stod klart att han skulle lämna Rögle efter fem säsonger i klubben men därefter är det oklart. Den klubb som värvar 27-åringen får en tuff back som alltid ger sitt mesta och bästa för laget.

Leksand, som är Bibic moderklubb, har pekats ut som ett alternativ. Så sent som i går så uttalade han sig om sin framtid.
– Som ishockeyspelare i min ålder blickar man över hela Europa. Sedan har jag inte rutat in mig på att jag måste dra till den ena ligan eller vara i Sverige. Jag stänger inte ute varken några ligor eller lag. Det som gynnar min ishockey bäst är det som gäller framöver, sade han i en intervju med hockeysverige.se.


Ser vi Alen Bibic i en Leksandströja nästa säsong? ”Leksand är såklart ett alternativ. De gick upp i SHL och jag är jätteglad för deras skull”, sade han till hockeysverige.se. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Den här artikeln handlar om: