Ellen Jonsson.
SDHL

Redo för stora genombrottet – efter jobbiga säsongerna: ”Varit jobbigt psykiskt”

Hon stod länge bakom världsmålvakten Sara Grahn. Förra säsongen delade Ellen Jonsson förstaspaden med Sonja van der Bliek i Brynäs – och nu ska hon ta nästa steg i karriären.
– Jag vill verkligen vara med i landslaget och även tampas om SM-guldet. Det är dit jag vill nå, säger Jonsson till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Säsongen 2013/14 spelade Ellen Jonsson TV-pucken för Hälsingland tillsammans med bland andra Rickard Hugg. Samma säsong debuterade hon i det som idag heter SDHL för Brynäs. Fram till och med förra säsongen var hon den ständiga tvåan bakom en av världens bästa målvakter, Sara Grahn. När Grahn lämnade Brynäs inför förra säsongen fick Jonsson i konkurrens med Sonja van der Bliek ta över förstaspaden i Brynäs.

Nu har den kanadensiska målvakten lämnat Brynäs. I stället kommer Ellen Jonssons kompis från Söderhamn, Agnes Åker, in som argaste konkurrent om förstaplatsen.
– Jag känner Agnes bra. Vi kommer från samma stad. Där har vi både Söderhamn och Söderhamn/Ljusne. Jag har spelat i Söderhamn/Ljusne och hon i Söderhamn. Där spelade hon med både tjejerna och killarna medan jag körde enbart med killarna i Ljusne, berättar Ellen Jonsson då vi ses i damlagets omklädningsrum i Gavlerinkens B-hall för en intervju.
– Vi har inte mötts så många gånger, men vi har spelat med varandra i Stålbucklan och varit på elitcamper med U18 och så vidare.
– Hon är en fantastik person och en skön personlighet. Jag ser bara fram emot att hon kommer hit till Brynäs.

Var ni kompisar hemma i Söderhamn?
– Inte så att vi hängde med varandra, men på camper och stålbucklan hade vi en bra relation.
– Jag blev jättetaggad då Erika (Grahm) berättade att Agnes skulle komma hit. Hon är jätteduktig och vi båda har varit tvåor som stått där bakom och stampat. Nu vill båda ta klivet så det kommer bli en spännande säsong.

Vad har det betytt för dig att jobba tillsammans med Sara Grahn under fem säsonger?
– Jättemycket. Hon är jätteduktig och har lärt mig enormt mycket sedan jag kom hit. Vi hade en bra relation och dessutom hade vi ”Pecka” (Alcén) som målvaktstränare, vilket fungerade jättebra.

Du kom från Söderhamn till Brynäs, vilket måste varit en ganska stor kontrast inledningsvis. Vilka lärdomar tog du med dig från Sara Grahn i början?
– Det var att ta ansvar, men också att vara lite egoistisk och verkligen visa vad jag ville. Även det här med att fråga och ta lärdom av andra. När jag jobbade med ”Pecka” skulle jag våga fråga honom om saker, men också vara lyhörd.

Har du fått mycket skäll av ”Pecka”?
– (Skratt) Det har jag blivit några gånger både på gott och ont. Det märks att han har ett stort hjärta. När han skällt har det varit befogat.


STORT HJÄRTA. Ellen Jonsson uppskattar den hjälp hon fått från målvaktstränaren Pekka Alcén. FOTO: Ronnie Rönnkvist

FRUSTRERANDE TIDER

Ellen Jonsson har fram till och med förra säsongen varit den eviga tvåan. Detta trots att hon varit och är en av Sveriges mest lovande målvakter. Det har också delvis varit frustrerande för  målvakten att inte få spela speciellt många matcher under en säsong.
– Jo, så har det absolut varit. Det är på matcherna man utvecklas mest och får visa vad man går för. Jag tycker inte att jag fått den riktiga chansen att visa upp mig. Sedan har jag förstått att jag var bakom Sara och det har varit en tuff situation. Som jag sa tidigare har hon ändå lärt mig väldigt mycket.
– Matcherna… Det känns som jag har stått och trampat lite och inte kommit framåt. Även om jag utvecklats har jag inte fått spela dom här matcherna när jag verkligen har kunnat visa upp mig. På så vis har det varit jobbigt psykiskt.

Hur har du hanterat det?
– Det har inte varit lättaste. Jag har fått ta hjälp. Det är mycket psykiskt att vara målvakt. Man måste jobba med den mentala styrkan extra mycket för att komma in i stora matcher, spela mästerskap och även känna att man har pressen på sig.
– Det här jobbar jag på varje dag och tycker också att det har blivit bättre och, som sagt var, jag har tagit hjälp också.

På vilket sätt?
– Med en coach som jag har kunnat prata med om vad jag kan göra bättre och vad jag ska tänka på. Sedan är jag väldigt nära min familj och har pratat mycket med både brorsan (Calle Jonsson) och pappa (Peo Jonsson). Dom finns alltid där.
– Jag tycker att det är viktigt att man pratar, tar lärdom och är öppen med hur man känner så man inte sitter där själv med pressen.

FUNDERAT PÅ ATT LÄMNA

Ellen Jonsson har också haft tankar på att lämna Brynäs för att få mer speltid, men känslan för klubben och lagsammanhållningen har hållit henne kvar i Gävle.
– Jo, absolut det hade jag. Jag ville komma någonstans där jag vet att jag kunde utvecklas. Samtidigt har jag känt här i Brynäs att dom tror på mig och jag har velat kriga hela vägen.
– Även om jag tävlat mot den bästa i världen har jag känt att jag kanske själv når dit någon dag. Det är där jag vill vara. På så sätt har det varit bra.
– När Sara flyttade fick jag chansen att komma ut och visa vad jag kan, vilket jag egentligen har velat göra hela tiden. Nu känns det jättebra. Jag trivs jättebra i Brynäs och har alltid gjort det.

20-åringen hade också en väldigt fin utveckling under förra säsongen, men själv är hon inte riktigt nöjd med sin insats.
– Jag tycker inte själv att jag kommer upp i den nivån som jag ville. Det var ändå jätteroligt att jag fick spela hälften av matcher. Jag och Sonja delade upp det där ganska bra. Det var också sagt att den som är bäst för dagen skulle stå. Jag tycker det är bra att vi fick konkurrera med varandra. När jag fick spela ville jag verkligen visa vad jag går för.

Känner du inte att du utvecklades mycket under säsongen?
– Jo, det gjorde jag. Bland annat fick jag ett mycket större självförtroende, vilket är den största biten. Idag äger jag isen på ett annat sätt.


STORA STEG. Ellen Jonsson tog stora steg i sin utveckling under den gångna säsongen. FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån

”HÄR VILL JAG BO HELA LIVET”

En annan viktig bit i en damspelares liv är att få ihop livspusslet både på och vid sidan av isen. Det är också något Ellen Jonsson tycker att hon lyckats bra med.
– I början var det lite tufft med skola och allt sådant. Det ska jag vara ärlig och säga. Jag kom inte riktigt in i Gävle.
– Nu på senare år har det varit väldigt bra och jag trivs jättebra i Gävle som stad. Jag jobbar nu 75 procent på Bilmetro. Dom har hjälpt mig enormt mycket med min hockey. Idag känns det som att det är här jag vill bo hela livet. Så kände jag kanske inte i början, men jag trivs väldigt bra här i Brynäs.

Det är inte så att Brynäs-målvakten är bilmekaniker på Bilmetro.
– På Bilmetro håller jag på med lite ekonomisaker och administration. Jag hjälper till med sådana uppgifter. Jag är inte på verkstaden och inte heller försäljare, vilket är tur det, skrattar målvaktstalangen.

Har du körkort?
– Japp.

Hur ofta åker du hem till Söderhamn?
– Det är nära hem till Söderhamn. Jag väljer ändå att säga hem till Söderhamn eftersom det är där jag växt upp. Ofta på helgerna då jag är ledig, om någon fyller år eller kompisar hör av sig därifrån åker jag gärna dit.
– Jag har kompisar både här och i Söderhamn, men kompisarna där uppe vet att jag spelar hockey och har mitt här i Gävle. Jag åker hem ganska ofta i alla fall.

”HAR VÄLDIGT HÖGA MÅL”

Under många år har det varit väldigt turbulent kring Brynäs. Lite så var det även förra säsongen. Ellen Jonsson har varit med på stora delar av den brokiga resan och ser en väldigt stor förändring under senaste året.
– Det är en enorm skillnad. Jag har känt inför den här säsongen att det verkligen är en nystart. Nu har Brynäs sagt så inför varje säsong, men den här säsongen känns det så på riktigt.
– Vi har blivit omhändertagna, fått respekt och känner en gemenskap. Brynäs är verkligen gemenskap för mig. Idag kan man gå upp på kansliet, alla känner igen oss där. Är vi på gymmet har vi en bra relation med grabbarna och så vidare.
– Just den här gemenskapen är det som utvecklats mest. Det vi inom damhockeyn främst strävar efter är just att bli respekterade på samma sätt som herrarna. Vi tänker inte så mycket på den ekonomiska biten för det förstår vi inte är så lätt. Självklart vill vi också komma dit en dag, men det viktigaste för oss just nu är att få den här respekten och bli omhändertagna på rätt sätt.

Har det mycket med att Erika Grahm och Caroline Markström jobbar på kansliet och hela den biten?
– Ja, det tycker jag. Dom har en fot där uppe. Grabbarna och tjejerna som jobbar på kansliet kanske får en bättre inblick i vår vardag. Grahm och ”Carro” kan lyfta frågorna som vi snackar om här nere i omklädningsrummet.

Vad blir ditt mål kommande säsong?
– Att få ta ett större kliv än vad jag gjorde förra säsongen, men även förtjäna speltiden. Jag vill verkligen vara med i landslaget och även tampas om SM-guldet. Det är dit jag vill nå.
– Jag kör väldigt bra på fysen och Magnus Ågren hjälper oss i damlaget. Det känns verkligen jättebra och jag känner att jag kommer fullt förberedd inför säsongen.

Har du haft någon dialog med Ylva Martinsen om landslaget?
– Nej, tyvärr. Det har jag inte sedan VM (JVM). Landslagsplats förtjänar man. Jag ska visa Ylva och tränaren här i Brynäs vem jag är, vad jag vill och att jag har väldigt höga mål med min hockey. Framförallt vill jag spela mycket, avslutar Ellen Jonsson samtidigt som Fanny Brolin dyker upp för att tillsammans med Ellen Jonsson och övriga laget spela innebandy som eftermiddagens träning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten