STJÄRNGLANS. Jonathan Marchessault hyllar Mark Stone för hans insatser både för Vegas och Kanada på VM.
VM 2019

Den anonyma superstjärnan: ”Han är bara smartare än alla andra på isen”

Han har varit en av VM:s mest lysande stjärnor – och den som ger Kanada hopp om en finalseger mot Finland i dag. Mark Stone har växt ut till en av hockeyvärldens mest anonyma superstjärnor.
– Man förstår nog inte vad Mark Stone gör så bra innan man har spelat med honom, säger lagkamraten Jonathan Marchessault till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Kanada redo för finsk försvarsmur – ”Gav oss en väckarklocka”

BRATISLAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var John Tavares som skulle ge Kanada stjärnglans. Toronto Maple Leafs stjärncenter tackade ja till VM-spel i Slovakien efter sin bästa NHL-säsong i karriären. Dessvärre hann han inte mer än att kliva in i laget innan en skada stoppade honom från VM-spel. Ett enormt bakslag för Kanada, som inte hade lyckats få loss ett lika namnkunnigt VM-lag som i andra turneringar på senare år.

Men det fanns ett namn som stack ut ur mängden även med Tavares ute ur beräkningen.

Mark Stone.

Han har sällan varit de stora rubrikernas man under sin karriär. Lite under radarn har 27-åringen blivit en av NHL:s senaste superstjärnor. Det var egentligen först under den här gångna säsongen som den Manitobafödde högerforwarden på allvar blev ett namn för den bredare massan. Mycket beroende på hans kontraktsstatus som i slutändan gjorde att Ottawa Senators trejdade honom till Vegas Golden Knights innan trade deadline i slutet av februari. En trejd som bland annat såg den svenska backtalangen Erik Brännström flyttas i motsatt riktning.


Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

GICK SAMMA ÖDE TILL MÖTES SOM ERIK KARLSSON

Stone hade så sent som förra sommaren skrivit ett ettårskontrakt med Senators värt 7,35 miljoner dollar. Det var ett kontrakt som skulle ha kunnat ta honom rakt ut på den öppna free agent-marknaden den här sommaren. Ett Senators i utförsbacke lyckades inte övertyga sin stora stjärna om att bli klubben trogen och tvingades i slutändan byta bort honom, precis som man tvingades skepps i väg Erik Karlsson innan dess.

Vegas lyckades omedelbart låsa upp Mark Stone på ett åttaårskontrakt värt 9,5 miljoner dollar per säsong. Det om något understryker hans nyvunna status i NHL.

Men resan till den statusen har inte varit spikrak.

Faktum är att Mark Stone draftades först i dem sjätte rundan av Ottawa Senators 2010. Inte mindre än 177 spelare hann väljas innan Senators slutligen lade beslag på forwarden från Brandon Wheat Kings i juniorligan WHL. Draftsäsongen hade varit krånglig för den då 18-årige Stone. Skador begränsade honom till 39 matcher och scouterna var inte speciellt imponerade av vad han hade att erbjuda som spelare.

”OTROLIGT NERVÖST”

Mark Stone var inte på plats i Los Angeles för att följa draften det året. Han satt hemma framför tv:n och plågades, orolig över att inte ens bli vald.
– Det var otroligt nervöst att sitta hemma och titta. Jag ville så gärna bli draftad och så gärna åka på en NHL-camp den sommaren. Så fort mitt namn lästes upp var jag rätt hedrad, har han berättat för nhl.com.
– Det var en stor lättnad och ett glatt minne för mig och min familj.

Valet av Stone visade sig ganska snabbt vara en riktig fullträff för Ottawa Senators. De två följande säsongerna gjorde han över 100 poäng för Wheat Kings i WHL och var dessutom Kanadas vassaste spelare på JVM i Calgary 2012 med sju fullträffar på sex matcher. Redan samma år debuterade han i Stanley Cup-slutspelet med Ottawa Senators och noterades för en assist i sin första NHL-match.

Sedan dess har han fortsatt att växa ut till en NHL-spelare av rang. Först till en pålitlig tvåvägsspelare och sedan till en stjärna med offensiv spets. De senaste två säsongerna har Stone snittat runt en poäng per match i NHL och samtidigt pekats ut som den bästa defensiva ytterforwarden i sporten.

KAN VINNA PRIS PÅ NHL AWARDS

Inför NHL Awards i Las Vegas nästa månad är han favorit till att vinna Selke Trophy som ligans bästa defensiva forward. Om han vinner blir han den första ytterforwarden sedan 2003 att vinna utmärkelsen. För sedan finländaren Jere Lehtinen fick priset för 16 år sedan är det uteslutande centrar som har tagit hem Selke Trophy.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det är till viss del på grund av hans allround-spel som Mark Stone aldrig har fått de riktigt stora rubrikerna i NHL. Han är inte den där flashiga stjärnan som gör de halsbrytande dribblingarna eller highlight-målen. I stället har han mer subtila styrkor som det krävs ett väldigt tränat hockeyöga för att uppskatta.
– Man förstår nog inte vad Mark Stone gör så bra innan man har spelat med honom, säger Jonathan Marchessault till hockeysverige.se.

Marchessault blev lagkamrat med Stone i Vegas efter trejden dit och har kamperat tillsammans med honom även på VM.
– Han är otrolig eftersom han alltid gör rätt. Han ligger alltid rätt i banan och är alltid medveten om var han har sina medspelare och motståndare. Han finner ytorna på isen och utan att vara flashig kan han styra spelet på isen dit han vill. Han är bara smartare än alla andra på isen och det är det som gör honom så värdefull för oss, fortsätter han.

GJORT DE VIKTIGA MÅLEN

Under hockey-VM har Stone lyft manteln som John Tavares tvingades lämna efter sig. Med åtta mål och 14 poäng på nio matcher är han lagets poängkung och hela turneringens målkung inför finalen mot Finland i kväll. Stone har dessutom klarat av att lyfta Kanada vid rätt tillfälle i turneringen. Han sköt övertidsmålet mot Schweiz som krånglade Kanada vidare till semifinalen mot Tjeckien. Väl där satte han det tidiga ledningsmålet och hade ytterligare en assist i 5–1-segern.
– Han är en fantastisk spelare, utbrister den kanadensiske lagkamraten Sean Couturier när hockeysverige.se ber honom kommentera Stone.
– Han är riktigt bra med klubban och lyckas nästan alltid förutse vad som ska hända på isen. Hans styrka ligger i att han alltid är på rätt plats vid rätt tillfälle. Det gör honom svår att spela emot vare sig du försvarar dig eller anfaller mot honom. En riktig smart spelare och riktigt kul att få ha honom på sin sida här på VM.

Jonathan Marchessault har lyxen att få spela med Mark Stone även utanför VM. Det är en ynnest som han tror kommer att bidra till att Vegas Golden Knights har ytterligare många fina år framför sig i NHL.
– Det är grymt att han kommer att spela i vårt lag i ytterligare åtta år. Han är en kärnspelare som gör skillnad och att han är en del av vårt lag under en så lång tid framöver kommer definitivt att öka våra chanser att ställa till med något stort. Det är en av anledningarna till att jag ser väldigt ljust på vår framtid, säger Marchessault till hockeysverige.se.

Ett första steg på vägen är att vinna VM-guld. Men då måste Marchessault, Stone och resten av Kanada stå för sin hittills bästa match i turneringen. Via sina meriterade segrar mot Sverige och Ryssland har Finland bevisat att de inte räds någon.

Inte ens den anonyma superstjärnan från Vegas Golden Knights.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten