Michelle Karvinen tror på Finsland och Marko Anttila idag.
VM 2019

Finska världsstjärnan: ”Fest hela dagen idag oavsett hur det går”

ANNONS

Ikväll klockan 20.15 riktas blickarna mot Bratislava för årets VM-final. Kanada står på ena sida och lite överraskande står nederlagstippade Finland på den andra.
— Vi pratar Finland och hockey är som vår nationalsport. Det är lite oväntat och då blir det nästan alltid lite extra reaktioner, säger Luleås storstjärna Michelle Karvinen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Kanada mot Finland i VM-final. Hade den matchen spelats på 1980-talet hade det kunnat vara en match mellan Wayne Gretzky och Jari Kurri. Nu heter i stället kaptenerna Kyle Turris och Marko Anttila. Så sent som i mars var Finland i ytterligare stor VM-final då laget tog sig dit på damsidan. Då stod USA för motståndet. I det finska laget spelade en av världens bästa hockeyspelare, Michelle Karvinen. Hon har följt det finska herrlagets framfart i VM och är mycket imponerad över vad hon sett.
– Personligen får jag lite flashback till det vi gick igenom i VM. Det är mycket känslor och jag tycker det är superhäftigt att Finland är i final, berättar den finländska världsstjärnan då hockeysverige.se träffar henne och frågar om hennes tankar kring att Finland är i VM-final.
– Finland kanske inte har det bästa laget på pappret om man kollar individuellt, men jag tycker att det härliga med hockey är att du inte alltid måste ha bästa spelarna. Du måste även har spelare som fungerar bra ihop. Det Finland verkligen har lyckats med är att ha det bästa laget.

FRAMGÅNGEN FÖRVÅNAR INTE

Karvinen är inte så jätteförvånad över att det är just Finland som är i final.
– Jag tycker att Finland har varit starka genom hela turneringen. Dom har visat ”sisu”, säger hon med ett leende och fortsätter:
– Som jag sa, tittar vi på individuellt så har andra lag haft fler NHL-spelare på plats, men det tycker jag finska laget har hanterat väldigt bra.

Vad ser du som nyckel till att Finland är i final?
– Det känns som alla accepterat sina roller i laget. Alla tycks ha förstått att alla har olika roller i ett lag för att det ska fungera bra.
– Sedan har dom en extra glöd och velat mer än andra lagen. Det såg man även Sverige då dom jobbade mycket hårdare än vad svenskarna gjorde i den matchen.

Michelle Karvinen vill lyfta fram en spelare som lite av en nyckelspelare för Finland.
– Kaptenen, Marko Anttila. Det är jätteviktigt att man har någon som leder laget. Han sprider ett lugn i laget. Exempelvis mot Sverige låg man under flera gånger, men det var ändå hela tiden ett lugn i laget. Jag tror att det är viktigt att ha en lugn personlighet som kapten, säger Karvinen som är övertygad om att det hela dagen idag kommer vara fest i Finland.
– Vi pratar Finland och hockey är som vår nationalsport. Det är lite oväntat och då blir det nästan alltid lite extra reaktioner. Jag tror att det är fest hela dagen idag oavsett hur det går.

Jukka Jalonen står högt i kurs hos Michelle Karvinen. Foto: Tomi Hänninen/Bildbyrån

BERÖMMER JALONEN

Nu väntar Kanada i final, en svår motståndare givetvis, men inte omöjlig att vinna över enligt Karvinen.
– Jag sa redan igår när Ryssland blev utslagna att nu vinner Finland VM. Det är så mycket ”feeling” och dom känns så trygga i sättet dom spelar, vilket är viktig.
– Sedan tycker jag att han (Jukka Jalonen) coachar fantastiskt bra. Finland spelar utefter vilka spelare dom har och gör det otroligt bra. Spelarna går inte bort sig och vi såg, inte minst i Sverigematchen, att dom väljer lägena då dom ska chansa offensivt eller vara passiva.

Hur slutar matchen?
– 4-2 till Finland. Sista målet i tom bur. Jag tror det blir Kaapo Kakko som gör sista målet.

Det återstår att se om Michelle Karvinen får rätt eller inte. Matchstart 20.15.

En längre intervju med Michelle Karvinen kommer på hockeysverige.se

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL