Nyheter
KARLSSON: USA är mer Ryssland än Ryssland själva

Ryssland får aldrig ihop det när de har alla stjärnor på plats, sägs det. Sanningen? Sanningen är att det är USA som aldrig får ihop det med alla stjärnor på plats.

Sedan VM-formatet gjordes om och det infördes ett slutspel har 27 turneringar gått av stapeln. På de 27 turneringarna har USA missat kvartsfinal eller åkt ut i kvartsfinal 18 gånger. Nio gånger har de gått till semifinal. Noll gånger till final. Fyra gånger har de tagit brons.

USA har många gånger kommit till VM med ett orutinerat lag, utan sina stora stjärnor. Ofta har de en eller flera collegespelare med. Ibland till och med spelare som huserar i Europa, som exempelvis Ryan Lasch som spelade VM som Pelicans-spelare 2012. Men det duger inte som ursäkt. Tre Kronor har många gånger kommit till VM med Tony Mårtensson, Jörgen Jönsson, Mattias Weinhandl, Linus Omark och så vidare som sina stora forwardsnamn. Spelare som inte heller spelar i NHL utan ”bara” är toppspelare i Europa. USA har dessutom en bredd som i sämsta fall ska vara jämbördig med den bredd Sverige har – så även om de fått nej från sina stora namn vid många tillfällen har de nästan alltid kunnat ställa upp med bra lag.

De senaste åren har USA varit den stora dominanten på juniorsidan. Sedan 2009 har de vunnit sju av elva guld i U18-VM, varit i final nio gånger och tagit medalj alla år. I U20-VM har de tre guld, ett silver och tre brons sedan 2010. Hittills har de inte lyckats översätta det till framgång på seniorsidan. De har ryckt upp sig rejält i VM-sammanhang och har tre brons sedan 2013 – men ofta slutar deras VM-äventyr med kollapser. Ofta får vi se de tänkta storstjärnorna vika ned sig när det gäller. Som förra året, då USA föll med 6-0 mot Tre Kronor i semifinalen trots att Jeff Blashill kunde matcha ett urstarkt lag med Patrick Kane och Johnny Gaudreau som storstjärnor. Men Gaudreau tappade humöret och skämde snarare ut sig i den matchen. Det är inte första gången det händer USA.

DET FINNS INGEN URSÄKT

Kollar vi i OS och World Cup tog USA silver under OS-turneringarna 2002 och 2010 och i World Cup 2004 respektive 2016 åkte de ut i semifinal mot skrällen Finland, samt i gruppspelet efter att ha varit turneringens stora besvikelse. Det är inga katastrofala resultat vi talar om förstås – men det jag vill belysa är att vi inte talar om det över huvud taget. Det är som att vi inte tar USA:s närmast ständiga misslyckanden på allvar (inte de själva heller). Som att vi fortfarande ser USA som någon sorts lillebror till Kanada och att vi utgår från att de ändå inte bryr sig om landslaget. Eller hockey över huvud taget. I stället blir det ett jäkla hallå varje gång Ryssland misslyckas.

Det hade varit skillnad om det alltid var Kanada och Ryssland, med ett par instick av Sverige, i VM-final. Då hade det varit okej om USA aldrig riktigt orkade hela vägen. Men så är det ju inte. Sverige har varit i en mängd finaler. Finland har varit i flera. Tjecken är just nu inne i sin sämsta period någonsin, med sex medaljlösa VM, men har fem guld se senaste 20 åren. Schweiz har varit i två finaler sedan 2013. I synnerhet Finland och Schweiz har nått framgångar med betydligt sämre lag än USA ställt på benen. Därför finns det inga ursäkter till att USA aldrig får ihop det.

”TYPISKT RYSSAR”

Ryssland har fått någon sorts märklig stämpel på sig. Att de ”inte får ihop gruppen med för många stjärnor”. Att de ”alltid viker ned sig pga för många divor”. Det är alltså ett land som har tagit fyra VM-guld sedan 2008 och dessutom tagit två silver och två brons sedan dess. Ett lag som vann OS som storfavoriter ifjol. Men när de vinner då är det bara ”Ja, de har ju bästa laget. Klart de ska vinna”. När de förlorar? Då är det krigsrubriker om ”typiskt ryssar” och ”de är diviga”. Att Ryssland vid flera tillfällen har stått för stora misslyckanden i stora turneringar är givet. Såväl OS 2010 i Vancouver med den pinsamma 7-3-förlusten mot ett överjävligt Kanada och OS-missen på hemmaplan i Sotji är mörka kapitel i den stolta ryska hockeyhistorien. Men de blir så vansinnigt mycket hårdare bedömda än alla andra. I synnerhet eftersom de ofta förlorar mot just Kanada i avgörande lägen. Precis som USA. Men det är inte lika viktigt att påpeka, tycks det.

HAR CHANS ATT MOTBEVISA OSS

Ser vi till årets VM skulle jag påstå att Ryssland har det klart bästa laget på pappret, med USA som tvåa. Men i vanlig ordning har USA sett knackiga ut. De inledde med en brakförlust mot Slovakien, hade tur som besegrade Finland och föll igår stort mot Kanada. De har inte alls imponerat trots att de återigen fått ihop ett mycket starkt lag. Eller ja, många starka spelare i alla fall. För det här med att få ihop ett lag verkar inte gå så bra i år heller. De får förstås en chans att motbevisa oss ikväll när de möter just Ryssland i kvartsfinalen men åker de ut där är det ett nytt superfiasko. Inte att de åker mot just Ryssland, som är magiskt bra, utan för att de återigen gör ett VM där de spelar som att de inte ens bryr sig. De gör återigen ett VM där de inte ens är nära att nå sin maxkapacitet. Jag menar, USA hade problem att vinna mot Storbritannien. Visst, det blev 6-3, men ska vi vara ärliga hade britterna väl så många bra lägen som amerikanerna hade i den matchen.

En amerikansk vinst i kvällens kvartsfinal skulle innebära att vi återigen riktar ljuset mot Ryssland som ”aldrig får ihop det när de har många stjärnor på plats”. En rysk vinst gör att vi rycker på axlarna eftersom de ”ska vinna med så många stjärnor på plats”. Och USA? Ptja, dem glömmer vi bort fram till nästa år. Då börjar det om igen.

@Manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten