Sök
Peter Andersson. I fokus i Malmö och vid grillen.
SHL

SHL-tränarens recept för avslappning – sommarjobb: ”Där står man i hög kockhatt”

Jakten på ett SM-guld med Malmö Redhawks går vidare, och kanske skrivs segerreceptet på extrajobbet i sommar. Grillmästare Peter Andersson är hungrig efter revansch.
– Vi är ett av lagen som kan stöka till det, säger Peter Andersson till hockeysverige.se. 

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att hockeytränare grillar på somrarna hör nog inte till ovanligheterna, det gör säkert de flesta. Men att – som Peter Andersson – göra det till 250 personer ett par gånger i veckan är kanske inte lika vanligt. Anledningen?
– Jag sommarjobbar. På restaurang Ågården i Arboga, berättar Malmö Redhawks-tränaren.
– Jag fick börja i disken, men känner att jag klarade den nivån. Nu har jag hamnat i grillen på sådana här grillkvällar.

Sommarjobb? En hockeytränare?

Historien klarnar ganska snabbt när Peter Andersson får chans att utveckla denna – för hockeytränare – något annorlunda sommarsysselsättning.

Femtiotreårige Andersson är Örebroaren som sedan tre säsonger tillbaka är huvudtränare i SHL-klubben Malmö Redhawks. Kärleken till hemtrakten är däremot fortfarande stark. Tillsammans med sin sambo spenderar Andersson stora delar av sina somrar i huset i Arboga och det är på den vägen sommarjobbet blivit verklighet.
– Min sambos bror har en restaurang i Arboga, och hon brukar jobba där. Av någon tillfällighet för ett par år sedan var jag där och då var det fullständig kaos. Det kom så mycket folk. Då frågade de om jag inte kunde hoppa in i disken. Jag klarade av det där, sedan gick det någon vecka och då kom ”du får ta disken på torsdag”. Sedan har det blivit så.

Restaurangen började sedan med grillkvällar och lite på skämt sa Andersson: ”där kan ju jag stå”!

Så blev det. Ett faktum som får många av gästerna att titta en gång extra på vem det verkligen är som serverar maten.
– Det är jättekul, men det är många som kommer och säger: ”det här stämmer inte, du brukar ju vara på ett helt annat ställe”. Det är många turister där och det är alltid någon som är hockeyintresserad. Där står man i hög kockhatt, säger han med ett leende.

”THE MILLION DOLLAR QUESTION”

Arbetet vid grillen har blivit ett sätt för Andersson att kunna släppa hockeyn under somrarna. För även om han trivs med kockmössa och grilltång är det i båset och på isen som Peter Andersson känner sig som mest hemma. Till hösten går han in på sin fjärde säsong i Malmö Redhawks som under hans ledning slutat topp-ssex i SHL två år i rad.
– Jag försöker vara engagerad och ärlig. Jag säger vad jag tycker till laget och spelarna och det vet jag att de uppskattar. Jag är tydlig med vad vi vill, vart vi ska och hur vi ska ta oss dit, förklarar han sin ledarstil.

– Jag har i unga år fått lära mig att det går ut på att vinna. Och jag tycker det är viktigt att man ska spela för att det. Jag tycker att man pratar för lite om att vinna i Sverige …
– Vissa tränare nämner aldrig ordet ”vinna” utan de nämner ”prestation”. Och jag förstår det, men man hör inte så många i Kanada att ”vi gjorde en bra prestation”. Det är vinna eller försvinna. Jag hade tur att som ung få vara med att vinna och lära mig. Man kan lära sig att vinna tror jag men man måste vara redo att betala ett visst pris. Jag hoppas och tror att de som är här gillar det.

Du framstår som en vinnare – är du ingen bra förlorare?
– Nej det är jag inte. Jag tycker jag har blivit bättre, men nej. Och framförallt, man kan förlora på olika sätt tycker jag, man kan kriga och slita som vi ofta gör. Men tyvärr finns det de gångerna man tycker att ”idag gjorde vi fan inte riktigt som jag ville”. Men då anklagar man sig själv också, om man gav dem förutsättningar att vinna. Men där vet jag att jag ibland har att lära, säger Andersson.

Malmö har inte vunnit SM-guld sedan 1994. De senaste tre säsongerna har de tagit sig till slutspel, men åkt ut mot de blivande SM-guldvinnarna under varje säsong. I år mot Frölunda i kvartsfinal. En matchserie som väckte känslor, speciellt i match fyra då Andersson och Frölundas Roger Rönnberg hamnade i en het diskussion direkt efter slutsignalen gällande en tackling från Frölundas Simon Hjalmarsson på Malmös Emil Sylvegård.
– Jag tycker än i dag att det var ett sjukt felbeslut. För då tävlar man inte på samma villkor. Jag är väldigt frågande mot alla experter och de som sitter i stolen bredvid och tycker att matcherna ska gå snabbare. Jag tycker de ska få ta så lång tid det behövs. Så länge det blir rättvist.

Förlusten var en besvikelse förstås, men också en signal om att Malmö Redhawks kan bli bättre. Sedan uttåget i kvarten har Malmö ledarstab med Andersson i spetsen tittat på områden som går att förbättra. Ett sticker ut lite mer än övriga.
– Det som är väldigt svårt att ta på är att vi var ett sjukt bra hemmalag och ett ganska dåligt bortalag faktiskt. Det finns det jättemycket statistik på, och frågan är varför? Det är ”the million dollar question”. Hade vi bara spelat matcher hemma hade vi kunnat vinna SM-guld. Hade vi bara spelat matcher borta hade vi kanske fått kvala. Så var det för oss.

FÖRLÄNGT KONTRAKT

Viljan att vinna driver Peter Andersson, det märks. Och passionen att får göra det med Malmö är stor. Trots rykten om flytt förlängde Andersson nyligen kontraktet med Redhawks med ytterligare två säsonger.
– Jag tycker att det finns något lockande i det här bygget. Det känns som vi har tagit stegen, vi klättrar och utmanar. Det finns många lag som kan vinna SM-guld och jag tycker vi är ett av de som kan vara med och stöka till det, menar Andersson.
– Jag gillar ju ordet vinna och vill gärna att vi ska få vara med och slåss om det förr eller senare. Det är därför jag är kvar här. Jag hoppas och tror att vi kommer vara ett av de lagen inom de här åren.

Malmö har brottats med en hel del ekonomiska utmaningar de senaste åren. Spelarbudgeten är inte densamma som för flera andra SHL-klubbar. Ändå har Redhawks fått ihop trupper som kunnat utmana i toppen av tabellen.
– Vi är noggranna när vi rekryterar. Det är många diskussioner för vi vill känna trygghet när vi tar besluten. Det finns en plan för hur vi jobbar och tänker. Vi ska spela på ett visst sätt, det finns en ram för det och vilka passar då in och vilka passar inte in i det. Det är inte som det är förr att man bara värvar någon. Vi gör det definitivt inte. Är han rätt spelare för att spela i vårt system? Men även kanske ha någon mönsterbrytare. Man kan inte ha robotar, det är en härlig utmaning för oss att hitta de spelarna som ska passa in och jobba som vi vill jobba här.


Fredrik Händemark, en av spelarna som spelar sin roll i Malmö. FOTO: Bildbyrån

EN AV SHL:s BÄSTA

Peter Anderssons ledarskap gjorde att han efter säsongen var en av kandidaterna till Årets Tränare i SHL, ett pris som Luleås Thomas Berglund vann. Men priset kunde lika gärna hamnat i söder, där Andersson och hans kollegor byggt ett lag. Moralen och karaktären är egenskaper som både Andersson och flera spelare många gånger pekat ut som framgångsfaktorer.
– Eftersom vi inte kunnat betala har det varit väldigt viktigt för oss att vara tydliga med rollerna. Just rollerna tycker jag har ändrats mycket inom svensk hockey de senaste åren. En spelare ska vara här och göra det där. Men det måste vara mycket lättare för spelarna också att veta precis vad man ska göra. Då känner sig de trygga. Det tycker jag är sjukt viktigt att man berättar för en spelare innan de skriver på. Så man inte kommer hit och känner att det inte känns bra.

Malmö förbereder sig just nu för nästa säsong. Fram till juli kommer laget gnugga på med försäsong innan en fyra veckor lång semester väntar.

Kan du släppa hockeyn någon gång?
– Jag har lärt mig mer att vara av och på. För jag gillade sådana tränare som var det. Jag sitter gärna med grabbarna ibland och snackar skit, eller i någon diskussion. Men sedan kan jag gå och sätta på mig skridskorna och komma in i omklädningsrummet och då är man på. Och det vet dem. Det lär de sig. Jag har haft ett par man kunnat skämta med, och sedan veta att nu är det inte läge längre. Man kan inte vara ”på på på” jämnt utan ha kul i gruppen också. Och då gäller det för oss att vara med och inte bromsa det.

På somrarna kan han åtminstone slå av hockeyn lite, som SHL kanske ende sommarjobbande tränare.
– Det är enkelt och det trivs jag jättebra med på somrarna, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten