Sök
TAGIT LIGAN MED STORM. Jordan Binningtons säsong har varit en enda stor framgångssaga.
St. Louis

DOKUMENT: Från ECHL-hot till NHL-glamour – succérookiens sagolika resa

Förra säsongen ville St. Louis skicka ner honom till ECHL. Nu håller Jordan Binnington leda sitt St. Louis Blues mot sin första Stanley Cup-triumf genom tiderna. Den 25-årige rookiens resa från botten till toppen har inte varit något annat sagolik.

Handen på hjärtat.

Visste du vem Jordan Binnington var innan den här säsongen?

De mest inbitna hockeyfantasterna hade kanske koll på den 25-årige kanadensaren efter hans två framträdanden i JVM-turneringen i Ryssland 2013 eller hans stabila spel mellan stolparna i St. Louis farmarlag de senaste säsongerna.

Men att kalla Binnington ett ”household name”, nja, det vore nog en aning magstarkt.

När han draftades i tredjerundan 2011 fanns förhoppningar att kanadensaren en dag kanske skulle stå på en NHL-is, men som för så många andra målvakter i den åldern är det svårt att veta när – och om – det kommer att hända.
– När jag såg honom för första gången såg jag att det fanns en hel del råtalang. Han behövde lite struktur i spelet, men han var atletisk och vi tog honom i tredjerundan. Det är helt fantastiskt hur bra han spelar just nu, sade Corey Hirsch, som var målvaktstränare i St. Louis organisation mellan 2010 och 2014, i en intervju med Sportsnet i april.

Den 25-årige målvakten gick in till den här säsongen med fyra säsonger i AHL under sitt bälte, med ett NHL-inhopp i januari 2016 som sin dittills kanske största hockeymerit.

”JAG ÄR INGEN ECHL-MÅLVAKT”

Binningtons resa mot NHL-toppen började så smått redan förra säsongen. När Vegas äntrade NHL-scenen skrev man ett flerårsavtal med Chicago Wolves som klubbens AHL-partner, ett lag som tidigare fungerat som St. Louis farmarlag. Med både Oscar Dansk och Max Lagacé i Chicago fanns ingen plats för Jordan Binnington. St. Louis ville då skicka ner Binnington till klubbens ECHL-partner Tulsa Oilers, något som burväktaren vägrade infinna sig i.
– Jag är ingen ECHL-målvakt. Jag är bättre än så, ska Binnington ha sagt enligt Greg Redquest, Binningtons tidigare målvaktstränare i juniorligan.

I stället för spel i ECHL åkte Binnington hem till Richmond Hill, Ontario, i väntan på en annan lösning. Veckorna gick, men till slut kom en lösning där Binnington lånades ut till Bostons farmarlag Providence Bruins, en flytt som skulle sätta ordentlig fart på målvaktens karriär.

Binnington fick en flygande start på tiden i Providence, då han vann tio av de elva första matcherna för ”P-Bruins” och var en stor anledning till lagets framgångar. Den då 24-årige målvakten tog en plats i AHL:s All Star-lag och avslutade säsongen med 17 segrar på 26 starter.

Inför den här säsongen var tanken att Binnington skulle ta en plats i St. Louis Blues – i alla fall om du hade frågat honom själv.

Blues å sin sida hade andra tankar, där Jake Allen, nysajnade Chad Johnson samt finske Ville Husso stod högre i rang än den 25-årige burväktaren. Det skulle bli en ny säsong i AHL för Binnington.
– Han var frustrerad. Han kom till campen och kände sig redo att ta en plats (i NHL). I stället fick han spela en period under träningsmatcherna innan Blues meddelade att han inte var en del av deras planer, berättar Redquest för ESPN.


SUCCÉ. Jordan Binnington gjorde succé direkt i sin första NHL-start. FOTO: Eric Hartline-USA TODAY Sports

HÖLL NOLLAN I FÖRSTA STARTEN

Den enes död, den andres bröd, brukar det heta. Så kan man säga att fallet varit för Jordan Binnington.

Efter att ha blivit nedskickad till St. Louis nya farmarlag San Antonio visade Binnington upp ett dominant spel på AHL-nivå, samtidigt som målvakterna i St. Louis gjorde sitt bästa för att kasta in så många puckar som möjligt i egen målbur.

I december kom så chansen som Binnington väntat på sedan det där inhoppet mot Arizona i januari 2016. Blues hade tappat tålamodet med Chad Johnson och satte upp honom på waivers. Upp från San Antonio plockades Binnington som fram till dess bara hade släppt in strax över två mål per match under sina 16 AHL-matcher.

I en dryg månad fick han tålmodigt vakta St. Louis båsdörr, men i början av januari kom så första starten för Binnington. I sin första NHL-start stoppade han samtliga 25 skott som Philadelphia skickade mot honom och ledde Blues till en 3–0-seger över Flyers.
– Jag var lite nervös, men samtidigt lugn. Jag försökte fokusera på mitt jobb och rädda puckarna och jobba räddning för räddning, minut för minut. Jag försökte bara njuta och innan jag visste ordet av det var matchen över, sade Jordan Binnington till St. Louis Post-Dispatch efter succén i sin första NHL-start.

Kvällen i Philadelphia var bara starten på en lång rad av fina insatser från Binningtons sida. 25-åringen vann 13 av sina 15 första matcher i NHL och var en starkt bidragande orsak till att St. Louis lyfte sig från botten av NHL:s totaltabell till att jaga en slutspelsplats i den västra konferensen.

”WINNINGTON” MED HELA ST. LOUIS

I februari prisades Binnington för sitt fina spel mellan St. Louis stolpar. 25-åringen utsågs till veckans stjärna i NHL under en av veckorna och blev även utsedd till månadens bästa rookie i ligan.
– Det är kul att få erkännande, men det förändrar ingenting för mig. Jag blir glad och det visar att jag är på väg åt rätt håll. Jag kommer fortsätta att vara hungrig och jobba för att komma dit jag vill komma.

Med stora framgångar på kort tid är det lätt att spelare svävar iväg, men St. Louis tränare Craig Berube menar att Binnington varit duktig på att hålla fötterna på jorden under vårens framgångsresa.
– Han har varit riktigt bra på att hantera det. När du har framgångar på det här sättet, och detta är något jag pratar med hela laget om, är det viktigt att ha fötterna på jorden. Alla kommer att ha toppar och dalar under en säsong. Även sett över en hel karriär har man upp- och nergångar. Han har hanterat det väldigt bra genom motgångarna. För mig handlar det om hans mentalitet och han har hållit båda fötterna på jorden.

När vinsterna radades upp på löpande band under vintern och våren tilldelades Binnington även ett nytt smeknamn bland Blues supportrar: Jordan Winnington. Binnington själv tycker att det är roligt att få ett sådant smeknamn, men att hans mor- och farföräldrar gillar det än mer.
– De gillar det och brukar köra på det namnet. Det är ganska coolt och är ändå en stor del av hockeyn. Fansen och organisationen går liksom in i det.


STÄNGT. Jordan Binnington har varit en av NHL:s bästa målvakter sedan han äntrade ligan efter nyår. FOTO: Jeff Curry-USA TODAY Sports

MAMMAN ARG ÖVER MEDIAHANTERINGEN

I takt med framgångarna har även Binningtons mediatid ökat markant. 25-åringen har gjort lite av en grej att vara kortfattad och nästan kall i sitt sätt att hantera medierna.

Målvakten menar dock att det bara är en kul grej och att han inte vill uppfattas som arrogant gentemot journalister. Men det är inte alla som tycker att det har varit en ”kul grej”. Binnington berättar att hans mamma ringt till honom och bett honom att sluta upp med sina ”trick”.
– Hon vill bara att världen ska veta att hon har uppfostrat en fin pojk. Men jag hoppas att folk vet vem jag är på riktigt. Folk som känner mig vet att jag är ödmjuk och jobbar hårt och att jag bara har lite roligt åt detta.

När NHL:s grundserie var färdigspelad i början av april så stod Binnington noterad för 24 vinster på 32 matcher, en räddningsprocent på 92,7 procent, fem hållna nollor och ett målsnitt på 1,89 insläppta mål per match. Fantastiska siffror för en rookie.

LEGENDEN IMPONERAD: ”ETT BRA KARAKTÄRSDRAG”

I slutet av april presenterade NHL sina tre finalister till Calder Trophy, priset som delas ut till säsongens bästa rookie i ligan. Förutom de svenska stjärnskotten Elias Pettersson och Rasmus Dahlin var Binnington en av de nominerade. Då hölls hans prestationer högre än bland annat Dallas nya superback Miro Heiskanen.
– Jag är självklart väldigt hedrad och tacksam över att bli nominerad. Det har varit fantastiskt här (i St. Louis) och jag är glad över att få erkännandet, sade Binnington efter att han blivit nominerad till det ärofyllda priset.

Binningtons resa från ”hot” om ECHL-spel till det givna förstavalet mellan stolpana i konferensfinalen med St. Louis har gått snabbt, men har alltså varit långt ifrån spikrak. Målvaktslegendaren Martin Brodeur, som avslutade sin spelarkarriär i St. Louis och sedan tog en ledarroll i klubben, menar att 25-åringen haft mentaliteten att han är en målvakt av NHL-kaliber under en lång tid.
– Jag tror att jag var med och skickade ner honom direkt till AHL under träningslägret typ tre gånger. Varje gång såg jag i hans ansiktsuttryck att han tyckte ”verkligen?”. Han tyckte att han hörde till i NHL. Och det är ett bra karaktärsdrag att ha, det självförtroendet, säger Brodeur till ESPN.

Efter en lång kamp i farmarligorna så fick Binnington till slut sin chans. 25-åringen tappade aldrig tron på sin förmåga även när han var mer eller mindre begravd i AHL. Nu njuter målvakten av sin nya verklighet i världens bästa hockeyliga.
– Varje dag i den här ligan är fantastisk. Jag är väldigt tacksam över att få spela här.

Liksom 2016 ställs St. Louis återigen mot San Jose i konferensfinal. Klubben har aldrig vunnit Lord Stanleys pokal, trots tre finalbesök sedan tidigare. Med en iskall, men samtidigt stekhet, Jordan Binnington i målet finns alla möjligheter för St. Louis att släcka den stora Stanley Cup-törsten.

I natt klockan 02:00 spelas den första matchen i konferensfinalen mellan St. Louis Blues och San Jose Sharks.

Källor: ESPN, Sportsnet, St. Louis Post-Dispatch, The Athletic

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten