Sök
BETYDELSEFULL. Rickard Hugg menar att förre NHL-spelaren Andreas Karlsson betytt mycket för honom.
Skellefteå AIK

Tidigare NHL-svensken lyfte JVM-forwarden till nya höjder: ”Han är en riktig nörd”

Efter två säsonger i Nordamerika är Rickard Hugg tillbaka i svensk hockey. Tack vare stor stöttning från svenske tränaren Andreas Karlsson i OHL-laget Kitchener är JVM-forwarden redo att ta nästa kliv i karriären.
– Han är en nörd när det kommer till detaljer i spelet, men på ett bra sätt så klart. Han var fantastisk att ha som tränare, säger Hugg till Hockeysverige.

20-åringen från Hudiksvall är nyinflyttad i Skellefteå och börjar sakta men säkert känna sig som hemma i sin nya hemstad.
– Jag har varit här i snart två veckor. Det har varit grymt kul att få dra igång sommarträningen och lära känna folket här uppe. Det känns riktigt spännande, säger Rickard Hugg till Hockeysverige och menar att sommarträningen i Skellefteå är så pass hård som den sägs vara.
– Vi började träna förra veckan och har haft första hela träningsveckan nu och ja… Det har varit rätt tufft. Men det är skönt att komma igång igen efter lite uppehåll.

Rickard Hugg lämnade Sverige för spel med Kitchener Rangers 2017, 18 år gammal. Säsongen innan hade han hunnit med att som lagkapten leda Småkronorna till ett silver i U18-VM. Hugg spelade även elva SHL-matcher med Leksand innan han åkte över till Kitchener.
– Att få spela på liten rink var någonting som lockade. Sen är OHL lite som ”mini-NHL”, eller vad man ska kalla det. Man blir behandlad som ett proffs där borta. Det är svårt att beskriva hur det är att spela inför publiken i den ligan om man inte har upplevt det. Vi hade liksom 7 000 personer på varje hemmamatch i stort sett. Det är otroligt speciellt, förklarar Hugg.

TUFF OMSTÄLLNING

Under sin första säsong i Kitchener noterades Hugg för 32 poäng (6+26) på 66 grundseriematcher. Omställningen från svensk hockey till den kanadensiska var stor och tidskrävande.
– Det tog ett tag att ställa om sig. Bara att bo i ett helt nytt land var en stor omställning. Det var många nya ansikten och många nya intryck i början. Lägg på omställningen till den lilla rinken. Det tog ett tag innan man kom in i det, och det var väl också därför det gick lite upp och ned under första säsongen.

Det var i stället under den precis avslutade säsongen som 20-åringen från Hudiksvall fick sitt erkännande i Kitchener. Med finfina 73 poäng (33+40) på 62 matcher var han en riktig nyckelspelare för Rangers.
– Jag kände mig väldigt förberedd när jag kom in till den här säsongen. Först och främst fick jag en riktigt bra sommarträning, sen hade jag också ett år på nacken, första året var allting nytt, nu visste jag lite mer vad jag kunde förvänta mig. Man kände coacherna, spelarna, alla kring laget… Det hjälpte otroligt mycket.
– Allt det var en starkt bidragande faktor till att jag fick ett lyft den här säsongen. Att ha fått spela på den mindre rinken under ett år och fått vänja sig var viktigt för mig. Sen fick jag väldigt mycket mer förtroende den här säsongen, vilket så klart inte skadade.


STARK SÄSONG. Rickard Hugg stod för 73 poäng på 62 matcher för Kitchener den här säsongen. FOTO: Dan Hickling/Hickling Images

”ETT MINNE JAG KOMMER BÄRA MED MIG RESTEN AV LIVET”

Vid jul och nyårsfirandet fick Hugg även chansen att representera det svenska laget vid junior-VM i Vancouver och Victoria.
– Det är det man drömt om sedan man började spela hockey som 5-åring. Att få vara med och spela ett JVM för Sverige, speciellt när det går borta i Kanada, var väldigt speciellt tycker jag. Det var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse och det är svårt att liksom sätta ord på känslorna.

Turneringen gick varken som Hugg, som utsågs till assisterande kapten av förbundskaptenen Tomas Montén, eller Juniorkronorna hade hoppats på. Efter ett starkt gruppspel blev det respass direkt i kvartsfinalen mot Schweiz.
– Det var en riktig besvikelse att åka ut mot Schweiz i kvartsfinalen. Ett fiasko, skulle jag nog ändå säga. Det var otroligt tungt, säger Hugg som ändå kan blicka tillbaka på turneringen med viss stolthet:
– För egen del är jag nöjd med vad jag presterade i turneringen i alla matcher förutom den mot Schweiz. JVM är ett minne jag kommer bära med mig resten av livet.

”OTROLIGT STORT OCH SPECIELLT”

När Hugg återvände till Kitchener efter JVM-äventyret kom nästa milstolpe i hans hittills korta hockeykarriär. Som blott andra svensk genom tiderna utsågs 20-åringen till lagkapten i sitt kanadensiska juniorlag.
– Det var otroligt stort och speciellt. Det är bara (Gabriel) Landeskog som varit lagkapten tidigare där borta, så att som andra svensk få det förtroendet var väldigt speciellt. Att veta att hela klubben, coacherna och lagkamraterna trodde så mycket på mig var väldigt stort.

En av coacherna som Rickard Hugg hade i Kitchener är den tidigare NHL-spelaren Andreas Karlsson. Förutom spel i NHL med Tampa Bay och Atlanta representerade Karlsson Frölunda, HV71 och Leksand under sin tid i SHL. Karlsson kom att betyda mycket för Hugg under de två säsonger han spenderade i Kitchener.
– Det var väldigt skönt att ha honom där. Speciellt under första året, då man kunde prata lite svenska och kanske prata om lite andra saker som man inte tar upp med coacherna om de inte hade varit svenska, om du förstår vad jag menar? Det var skönt att kunna ha en liten ”connection” på så vis.

Hur är han som tränare?
– Han är en riktig nörd! utbrister Hugg snabbt.
– Han är en nörd när det kommer till detaljer i spelet, men på ett bra sätt så klart. Han var en fantastisk tränare. Han har betytt väldigt mycket för mig.

På vilket sätt är han en nörd?
– Det kunde vara så att vi spelade match på torsdagskvällen. När man sedan kom till hallen tidigt på fredagsmorgonen för träning hade han suttit uppe typ hela natten för att klippa ihop ens byten så att man kunde se vad man gjorde bra och mindre bra. Han lade verkligen ner ett sjukt arbete för oss. Han var, och är, riktigt ambitiös. Jag är jättetacksam över att ha fått ha haft honom som tränare.


NÖRDIG? Andreas Karlsson, här i Frölundas tröja, beskrivs som ”nördig” av Rickard Hugg. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån

HÖGA FÖRVÄNTNINGAR

Nu är alltså Hugg tillbaka i svensk hockey igen efter två år i Kanada. Istället för att återvända till Leksand, som enligt 20-åringen själv inte var något direkt alternativ, skrev forwarden på ett tvåårskontrakt med Skellefteå AIK.
– Skellefteå började visa intresse för mig under säsongen här och när de hörde av sig tyckte jag att det kändes bra. Det fanns några andra klubbar som fanns med i bilden, men när Skellefteå kom in i bilden blev det liksom så att jag ställde in mig på dem. Direkt när jag fick höra att de var intresserade var det dit jag ville gå. Man har hört mycket bra om klubben genom åren, så det kändes som helt rätt val.

LÄS ÄVEN: BEKRÄFTAT: Värvar JVM-spelaren – ”Otroligt kul att komma hem till Sverige”

En av de stora anledningarna till att Hugg skrev på för västerbottningarna var tack vare klubbens talangutveckling.
– De har bevisat över åren att de har varit duktiga på att utveckla unga spelare. Det var en viktig faktor för mig. Sen bygger man om laget lite grann också och satsar ungt. Vi är väl ett helt gäng kring 20-årsåldern nu i truppen och det var också en stor faktor för mig.

Hugg har höga förväntningar både på sig själv och laget till den kommande säsongen.
– För egen del vill jag ta ett plats fullt ut i ett seniorlag. Jag var med och spelade i Leksand i några matcher i SHL, men det var bara några matcher. Nu vill jag ta plats och utvecklas ännu mer och ta kliv framåt.
– Jag tycker att vi ska höga förväntningar på oss själva. Skellefteå har varit ett topplag i bra många år nu, och jag tycker att vi ska förvänta oss något annat än att vara ett topplag i ligan.

Idag 19:30
Frölunda Indians - Leksands IF
1 1.32
X 6.35
2 8.25
Onsdag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 3.05
X 4.15
2 2.00
Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 4.05
X 4.95
2 1.62
Onsdag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 4.20
X 4.25
2 1.69
Onsdag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 2.10
X 4.45
2 2.75
Onsdag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.05
2 2.75
Torsdag 19:00
Brynäs IF - Skellefteå AIK
1 2.15
X 4.10
2 3.10
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten