Mikael Frycklund.
Västerås IK

Genombrottsmannen tar klivet upp till SHL: ”Ska inte be om ursäkt för något”

25 år gammal och efter sju säsonger i HockeyAllsvenskan tar Västerås succéspelare Mikael Frycklund klivet upp till SHL och Linköping. Efter en genombrottssäsong i Västerås ska han nu spela mot de bästa spelarna i Sverige.
– Jag ska inte ändra på någonting, jag ska bara gå ut och ta för mig, säger Frycklund till hockeysverige.se.

Efter sju säsonger i HockeyAllsvenskan kommer Mikael Frycklund nu att ta klivet upp till SHL för att spela i Linköping. Den 1 april presenterades han av SHL-klubben som den första värvningen av den nya general managern Niklas Persson.

Frycklund kommer från sin bästa säsong i karriären vilket lockade intresse från SHL. Till hösten kommer han för första gången stå på isen för en SHL-match. Till hockeysverige.se berättar han om att han hade ändrat inställning till den svenska högsta serien, något som kan ha hjälpt honom att faktiskt ta klivet upp.
– Jag är jätteglad, jag hade faktiskt inte några planer på att lämna Västerås och ta det klivet. Tidigare så strävade och tränade jag alltid stenhårt för att ta mig till SHL varje säsong. Det är ju trots allt en dröm att spela där. Då blev det nog istället så att det gick i lås. Jag fick inte ihop det för att jag ville för mycket, säger 25-åringen och fortsätter:
– Den här säsongen har jag inte fokuserat på att jag måste till SHL. Jag har ändå haft det som ett mål men på ett helt annat sätt. Jag har jobbat mer i lugn och ro. Samtidigt är Västerås också en väldigt bra klubb att utvecklas i.


ANLEDNING ATT JUBLA Efter flera års slit i HockeyAllsvenskan kom äntligen genombrottet för Västeråssonen Mikael Frycklund. Det ledde honom hela vägen till SHL. Foto: Tobias Sterner/BILDBYRÅN

TRÄNARNA HAR FRÅGAT: ”VARFÖR ÄR DU INTE BÄTTRE?”

Han återvände till Västerås inför årets säsong och stod för stor succé. Hans 43 poäng (11+32) gjorde att han, tillsammans med lagkamraten Lukas Zetterberg, hamnade på en fjärde plats i HockeyAllsvenskans poängliga. Hans 32 assist var också näst bäst i ligan tillsammans med AIK:s Fredric Weigel och Karlskronas Niklas Johansson. En stor förbättring på hans personbästa som tidigare var 27 poäng och 16 assist.
– Hela laget gjorde en bra säsong och det hjälpte ju mig att också göra en riktigt bra säsong tack vare det. Det gick bra för mig, jag gjorde mycket poäng och bra plus/minus så enligt statistiken var det ju bra men jag tycker också att spelet var bra. Jag fick mycket förtroende av tränarna och fick vara assisterande kapten vilket var stort för mig och gjorde att jag fick bättre självförtroende, säger 25-åringen om sin genombrottssäsong.

Man kommer väl inte fyra i hela ligans poängliga bara för att man får mycket förtroende?
– Nej, jag vet inte. Jag har fått höra under hela min karriär att jag har alla verktygen för att bli en riktigt bra hockeyspelare. Mina tidigare tränare har nästan stått och stampat på mig och frågat: ”varför är du inte bättre?”
– Jag har kommit till insikten sedan dess att en stor del är att det mentala som inte varit på plats tidigare. Nu har jag äntligen, på senare år, blivit mer mentalt stark vilket har gjort att det har kunnat lossna då. Jag har vetat att jag har haft mycket bra hockeykunskaper men det gäller ju att få ihop allt till en bra produkt.

”FICK ETT BRA INTRYCK AV NIKLAS PERSSON”

Mikael Frycklund är född och uppvuxen i Västerås och har klubben som moderklubb. Totalt har han gjort fem hela säsonger i klubben i HockeyAllsvenskan. Trots att det var lockande med SHL så var det inte ett lätt beslut att lämna hemstaden och moderklubben.
– Det var ju såklart jättesvårt att lämna Västerås. Tankarna gick ju fram och tillbaka men jag ville fatta ett beslut snabbt för att vara schysst mot klubben. Därför gick det ganska fort men det är många bitar som ska spela in. Jag har ju en familj som ska flytta med också och jag ville ju självklart prata med dem innan jag fattade något beslut.
– Det fanns mycket fördelar med att skriva på för LHC och därför blev det så. Samtidigt så finns fortfarande drömmen kvar att ta upp Västerås i SHL. Vi var nära i år, hade vi vunnit matchen mot Leksand i Slutspelsserien så kanske vi hade varit i deras position nu. Det går ju alltid att sia om. Det grämer mig att vi inte kunde gå upp men det känns ändå bra att lämna klubben just nu med tanke på hur bra skött föreningen är. Jag är inte orolig över hur det ska gå för dem nästa säsong utan jag vet att de är i bra händer.


RADARPAR? Mikael Frycklund hyllar LHC:s sportchef Niklas Persson och hoppas kunna lära sig ett och annat från den legendariske ”Pajen” då båda är centrar. Foto: Bildbyrån

Linköping var inte det enda alternativet för 25-åringen. Flera andra SHL-klubbar sedan vara intresserade av att värva centern. Linköping var däremot det självklara valet för Frycklund och han skrev ett tvåårskontrakt med klubben.
– Det var hela paketet som lockade mig, jag fick också ett väldigt bra intryck av sportchefen Niklas Persson. Han är ju en gammal storcenter så det ska ju bli extra roligt att jobba med honom, han kanske kan komma med lite tips och knep till mig som också är center. Han sade själv till mig att han kom till Linköping ungefär när han var i min ålder och därefter började han sin otroliga resa vilket var roligt att höra.

”JAG SKA INTE KOMMA TILL SHL OCH BE OM URSÄKT”

Hur ska du bli redo för spel i SHL?
– Jag ska inte komma till SHL och be om ursäkt för någonting. Jag ska fortsätta jobba med mig själv och vara mig själv, säger han och fortsätter:
– Tittar man under sommaren på den fysiska biten och det jag behöver förbättra, det jobbar jag på oavsett vilket lag jag spelar i. Där ska jag snacka med deras fystränare så får vi lägga upp det tillsammans för att jag ska bli snabbare och starkare som spelare. Rent hockeymässigt ska jag inte ändra på någonting, jag ska bara gå ut och ta för mig.

Skillnaderna mellan SHL och HockeyAllsvenskan kan vara stora. Inte alla spelare som tar det klivet slår ut och etablerar sig som bra SHL-spelare. Det är dock inget som Frycklund räds för utan han ser fram emot utmaningen.
– Man kan ju vrida och vända på det hur man vill. Det går att tänka: ”shit det kommer bli mycket tuffare och svårare motstånd”. Samtidigt så ser jag det som att jag kommer att spela med ännu bättre spelare och dra nytta av dem. Jag kommer att spela med och mot de bästa spelarna i Sverige och det är ju en stor möjlighet. Det blir ju en morot att tävla mot de där grabbarna och jag vill också visa upp mig på en större scen.

”SKA KÄMPA FÖR ATT VARA SÅ HÖGT UPP HIERARKIN SOM MÖJLIGT”

Vad kan SHL-publiken förvänta sig av dig nästa säsong?
– Det man ska förvänta sig är att jag kommer att ge allt och jobba hårt, jag är en riktig tävlingsskalle. Jag tycker att jag har ett bra spelsinne och är en bra passningsspelare. Jag kom väl ändå delad tvåa i assistligan i HockeyAllsvenskan. Sedan har jag storleken också (188 cm, 94 kg), jag kan använda det till min fördel för att täcka pucken och vara en stark puckhållare.

Vad har du själv för förväntningar på din debutsäsong i SHL?
– Jag håller på att fundera själv på vad jag vill med min säsong. Jag kommer att komma till Linköping för att tävla, jag förväntar mig inte att vara förstacenter men jag kommer att kämpa för att vara så högt upp i hierarkin som möjligt. Sedan får man se hur tränarna väljer att använda mig med olika spelformer och så. Jag ser fram emot att komma igång i Linköping, säger Mikael Frycklund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten