Mikael Frycklund.
Västerås IK

Genombrottsmannen tar klivet upp till SHL: ”Ska inte be om ursäkt för något”

ANNONS

25 år gammal och efter sju säsonger i HockeyAllsvenskan tar Västerås succéspelare Mikael Frycklund klivet upp till SHL och Linköping. Efter en genombrottssäsong i Västerås ska han nu spela mot de bästa spelarna i Sverige.
– Jag ska inte ändra på någonting, jag ska bara gå ut och ta för mig, säger Frycklund till hockeysverige.se.

Efter sju säsonger i HockeyAllsvenskan kommer Mikael Frycklund nu att ta klivet upp till SHL för att spela i Linköping. Den 1 april presenterades han av SHL-klubben som den första värvningen av den nya general managern Niklas Persson.

Frycklund kommer från sin bästa säsong i karriären vilket lockade intresse från SHL. Till hösten kommer han för första gången stå på isen för en SHL-match. Till hockeysverige.se berättar han om att han hade ändrat inställning till den svenska högsta serien, något som kan ha hjälpt honom att faktiskt ta klivet upp.
– Jag är jätteglad, jag hade faktiskt inte några planer på att lämna Västerås och ta det klivet. Tidigare så strävade och tränade jag alltid stenhårt för att ta mig till SHL varje säsong. Det är ju trots allt en dröm att spela där. Då blev det nog istället så att det gick i lås. Jag fick inte ihop det för att jag ville för mycket, säger 25-åringen och fortsätter:
– Den här säsongen har jag inte fokuserat på att jag måste till SHL. Jag har ändå haft det som ett mål men på ett helt annat sätt. Jag har jobbat mer i lugn och ro. Samtidigt är Västerås också en väldigt bra klubb att utvecklas i.


ANLEDNING ATT JUBLA Efter flera års slit i HockeyAllsvenskan kom äntligen genombrottet för Västeråssonen Mikael Frycklund. Det ledde honom hela vägen till SHL. Foto: Tobias Sterner/BILDBYRÅN

TRÄNARNA HAR FRÅGAT: ”VARFÖR ÄR DU INTE BÄTTRE?”

Han återvände till Västerås inför årets säsong och stod för stor succé. Hans 43 poäng (11+32) gjorde att han, tillsammans med lagkamraten Lukas Zetterberg, hamnade på en fjärde plats i HockeyAllsvenskans poängliga. Hans 32 assist var också näst bäst i ligan tillsammans med AIK:s Fredric Weigel och Karlskronas Niklas Johansson. En stor förbättring på hans personbästa som tidigare var 27 poäng och 16 assist.
– Hela laget gjorde en bra säsong och det hjälpte ju mig att också göra en riktigt bra säsong tack vare det. Det gick bra för mig, jag gjorde mycket poäng och bra plus/minus så enligt statistiken var det ju bra men jag tycker också att spelet var bra. Jag fick mycket förtroende av tränarna och fick vara assisterande kapten vilket var stort för mig och gjorde att jag fick bättre självförtroende, säger 25-åringen om sin genombrottssäsong.

Man kommer väl inte fyra i hela ligans poängliga bara för att man får mycket förtroende?
– Nej, jag vet inte. Jag har fått höra under hela min karriär att jag har alla verktygen för att bli en riktigt bra hockeyspelare. Mina tidigare tränare har nästan stått och stampat på mig och frågat: ”varför är du inte bättre?”
– Jag har kommit till insikten sedan dess att en stor del är att det mentala som inte varit på plats tidigare. Nu har jag äntligen, på senare år, blivit mer mentalt stark vilket har gjort att det har kunnat lossna då. Jag har vetat att jag har haft mycket bra hockeykunskaper men det gäller ju att få ihop allt till en bra produkt.

”FICK ETT BRA INTRYCK AV NIKLAS PERSSON”

Mikael Frycklund är född och uppvuxen i Västerås och har klubben som moderklubb. Totalt har han gjort fem hela säsonger i klubben i HockeyAllsvenskan. Trots att det var lockande med SHL så var det inte ett lätt beslut att lämna hemstaden och moderklubben.
– Det var ju såklart jättesvårt att lämna Västerås. Tankarna gick ju fram och tillbaka men jag ville fatta ett beslut snabbt för att vara schysst mot klubben. Därför gick det ganska fort men det är många bitar som ska spela in. Jag har ju en familj som ska flytta med också och jag ville ju självklart prata med dem innan jag fattade något beslut.
– Det fanns mycket fördelar med att skriva på för LHC och därför blev det så. Samtidigt så finns fortfarande drömmen kvar att ta upp Västerås i SHL. Vi var nära i år, hade vi vunnit matchen mot Leksand i Slutspelsserien så kanske vi hade varit i deras position nu. Det går ju alltid att sia om. Det grämer mig att vi inte kunde gå upp men det känns ändå bra att lämna klubben just nu med tanke på hur bra skött föreningen är. Jag är inte orolig över hur det ska gå för dem nästa säsong utan jag vet att de är i bra händer.


RADARPAR? Mikael Frycklund hyllar LHC:s sportchef Niklas Persson och hoppas kunna lära sig ett och annat från den legendariske ”Pajen” då båda är centrar. Foto: Bildbyrån

Linköping var inte det enda alternativet för 25-åringen. Flera andra SHL-klubbar sedan vara intresserade av att värva centern. Linköping var däremot det självklara valet för Frycklund och han skrev ett tvåårskontrakt med klubben.
– Det var hela paketet som lockade mig, jag fick också ett väldigt bra intryck av sportchefen Niklas Persson. Han är ju en gammal storcenter så det ska ju bli extra roligt att jobba med honom, han kanske kan komma med lite tips och knep till mig som också är center. Han sade själv till mig att han kom till Linköping ungefär när han var i min ålder och därefter började han sin otroliga resa vilket var roligt att höra.

”JAG SKA INTE KOMMA TILL SHL OCH BE OM URSÄKT”

Hur ska du bli redo för spel i SHL?
– Jag ska inte komma till SHL och be om ursäkt för någonting. Jag ska fortsätta jobba med mig själv och vara mig själv, säger han och fortsätter:
– Tittar man under sommaren på den fysiska biten och det jag behöver förbättra, det jobbar jag på oavsett vilket lag jag spelar i. Där ska jag snacka med deras fystränare så får vi lägga upp det tillsammans för att jag ska bli snabbare och starkare som spelare. Rent hockeymässigt ska jag inte ändra på någonting, jag ska bara gå ut och ta för mig.

Skillnaderna mellan SHL och HockeyAllsvenskan kan vara stora. Inte alla spelare som tar det klivet slår ut och etablerar sig som bra SHL-spelare. Det är dock inget som Frycklund räds för utan han ser fram emot utmaningen.
– Man kan ju vrida och vända på det hur man vill. Det går att tänka: ”shit det kommer bli mycket tuffare och svårare motstånd”. Samtidigt så ser jag det som att jag kommer att spela med ännu bättre spelare och dra nytta av dem. Jag kommer att spela med och mot de bästa spelarna i Sverige och det är ju en stor möjlighet. Det blir ju en morot att tävla mot de där grabbarna och jag vill också visa upp mig på en större scen.

”SKA KÄMPA FÖR ATT VARA SÅ HÖGT UPP HIERARKIN SOM MÖJLIGT”

Vad kan SHL-publiken förvänta sig av dig nästa säsong?
– Det man ska förvänta sig är att jag kommer att ge allt och jobba hårt, jag är en riktig tävlingsskalle. Jag tycker att jag har ett bra spelsinne och är en bra passningsspelare. Jag kom väl ändå delad tvåa i assistligan i HockeyAllsvenskan. Sedan har jag storleken också (188 cm, 94 kg), jag kan använda det till min fördel för att täcka pucken och vara en stark puckhållare.

Vad har du själv för förväntningar på din debutsäsong i SHL?
– Jag håller på att fundera själv på vad jag vill med min säsong. Jag kommer att komma till Linköping för att tävla, jag förväntar mig inte att vara förstacenter men jag kommer att kämpa för att vara så högt upp i hierarkin som möjligt. Sedan får man se hur tränarna väljer att använda mig med olika spelformer och så. Jag ser fram emot att komma igång i Linköping, säger Mikael Frycklund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL