TOPPAT FORMEN? Anders Grönlund har lyft sitt spel ytterligare en nivå i slutspelet.
SHL

Drömde om att spela i klubben som ung – nu ska norrbottningen släcka Luleås gulddrömmar

ANNONS

Han var sju år gammal när Luleå Hockey vann sitt hittills enda SM-guld 1996. Nu ska Frölundas norrbottniske back Anders Grönlund se till att krossa gulddrömmarna för laget han drömde om att spela för som ung grabb hemma i Piteå.
– Att semifinalen blir mot just Luleå är lite extra grädde på moset, så klart. Det ska bli grymt spännande, säger Grönlund till hockeysverige.se.

Tomas Holmström. Mattias Öhlund. Mikael Renberg.

Alla tre har åtminstone tre saker gemensamt. De är födda i Piteå, lämnade stan för spel i Luleå i tidig ålder och fick sedan en lång och framgångsrik karriär i NHL.

Som liten grabb hemma i Piteå var det precis den resan som Anders Grönlund drömde om. Karriären blev kanske inte så spikrak och guldkantad som han hade hoppats på, men i dag lever 30-åringen sin hockeydröm i Göteborg och Frölunda. Efter att ha avfärdat Malmö med 4–1 i matcher väntar nu en tuff semifinalserie mot Luleå – laget som Grönlund drömde om att spela för som ung.
– Det är klart att det är lite speciellt. Det hade nog varit speciellt oavsett motstånd med tanke på att det här är min första säsong i ligan. Att få komma till slutspel och semifinal känns grymt kul. Att semifinalen blir mot just Luleå är lite extra grädde på moset, så klart. Det ska bli grymt spännande, säger Anders Grönlund.

”I DERAS FOTSPÅR MAN VILLE GÅ”

Piteå är annars en stad som under de senaste åren blivit allt mer delat gällande vilket av de närliggande SHL-lagen Luleå och Skellefteå som invånarna ska sympatisera med. För Anders Grönlund var det dock aldrig något tvivel.
– När jag växte upp var det bara Luleå som gällde. Det är den här yngre generationen med 90-talisterna där Skellefteå kanske börjat bli allt mer populärt. För mig var det Luleå som var favoritlaget som ung och det var dit alla stora spelare från Piteå gick, som Holmström, Renberg, Öhlund och alla de ”gubbarna”. Det var i deras fotspår man ville gå.

LÄS ÄVEN: Frölundas back-kameleont efter poängsuccén: ”Foppa var aldrig nöjd…”

För Grönlund personligen har årets slutspel hittills varit en enda stor succé. 30-åringen har imponerat med sitt spel i den defensiva zonen och har till råga på det stått för fem poäng (2+3) på lika många matcher.
– Vad ska man säga? Det var ingenting man hade trott på förhand om man säger så… Matchbilderna i serien mot Malmö var kanske något som gynnade mig. Sen har vi många skickliga spelare i laget som drar på sig många motståndare och öppnar upp ytor för oss andra. Laget har också ett självförtroende som smittar av sig ned till individnivå där man vågar kaxa upp sig själv och följa med mer i anfallen. Det handlar också om lite turstudsar, men även att man vågar skjuta och inte söka passningar hela tiden, säger Grönlund.


GLÄDJEVRÅL. Anders Grönlund har fått jubla en hel del den senaste tiden. FOTO: Michael Erichsen/Bildbyrån

”EN RIKTIG MAKTKAMP SOM VÄNTAR”

Grönlund berättar också att det infann sig ett slags lugn då skrev på ett nytt tvåårskontrakt med Frölunda precis innan slutspelet drog igång. Backen menar att det kan ha en bidragande orsak till hans fina insatser på isen.
– Det är klart, att veta var man ska vara de kommande två åren är en stor trygghet. Det gör att man kan jobba lite mer långsiktigt med både laget och tränarna. Samtidigt skulle jag inte byta den resan jag gjort, eftersom det är den som gjort att jag hamnat här i Göteborg med Frölunda där jag trivs otroligt bra.
– Jag har bytt klubb efter i stort sett varje år under min karriär. Jag har haft möjligheten tidigare att stanna i olika klubbar, men ambitionsnivån har väl gjort att jag har velat ta mig vidare för att på så sätt kunna ta ytterligare kliv. När jag fick skriva på så var det klart en lättnad och en stor glädje.

Nu ställs alltså Grönlund och hans Frölunda mot Luleå i semifinalen. Norrbottningarna kommer närmast från en mäktig maktdemonstration i kvartsfinalen, där man slog ut den regerande svenska mästaren Växjö med klara 4–1 i matcher.
– Inte för att lägga någon större vikt på placering och att även de blev semifinalklara relativt tidigt, men det känns som att det är en riktigt maktkamp som väntar. Det är två bra, starka lag med gott självförtroende som kommer mötas. Vi hoppas att våran höga fart kommer överraska dem lite grann.

TROR PÅ LÅNG MATCHSERIE

Grönlund vet vad som krävs för att fälla suveränerna från Norrbotten.
– Jag tycker inte riktigt att de sattes på de prov som jag tror att vi kan klara av att göra. Det var ett litet lugnare tempo och jag tycker väl att Växjö inte riktigt hade gjort hemläxan och gjorde vad de hade behövt göra mot Luleå. De tog hem mycket puckar och försökte kontrollera spelet. Jag tror att rakare hockey är det som blir nyckeln.
– Vi ska spela efter våra styrkor, sen blir det så klart alltid lite småjusteringar med tanke på motståndet. Vi ska försöka driva och höja tempot samtidigt som vi inte ska kladda till det för mycket i egen zon. Det är i anfallsspelet som vi har grundlagt våra framgångar och det är i anfallszonen som man vill spela hockey så mycket som möjligt.

I båda lagens kvartsfinalserier krävdes fem matcher för att avgöra serierna. I semifinalen tror Frölundabacken på en längre serie än så.
– Vi har ett gott självförtroende som vi tar med oss in i semifinalen. Vi ska fokusera på vad som gett oss framgång. Då kommer detta förmodligen bli en riktigt rolig matchserie. Jag tror att det blir en tuff och lång kamp. Det blir nog ingen serie likt den som de hade mot Växjö eller vi mot Malmö.

Första semifinalmatchen mellan Luleå och Frölunda spelas i morgon klockan 15:00.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch