TOPPAT FORMEN? Anders Grönlund har lyft sitt spel ytterligare en nivå i slutspelet.
SHL

Drömde om att spela i klubben som ung – nu ska norrbottningen släcka Luleås gulddrömmar

Han var sju år gammal när Luleå Hockey vann sitt hittills enda SM-guld 1996. Nu ska Frölundas norrbottniske back Anders Grönlund se till att krossa gulddrömmarna för laget han drömde om att spela för som ung grabb hemma i Piteå.
– Att semifinalen blir mot just Luleå är lite extra grädde på moset, så klart. Det ska bli grymt spännande, säger Grönlund till hockeysverige.se.

Tomas Holmström. Mattias Öhlund. Mikael Renberg.

Alla tre har åtminstone tre saker gemensamt. De är födda i Piteå, lämnade stan för spel i Luleå i tidig ålder och fick sedan en lång och framgångsrik karriär i NHL.

Som liten grabb hemma i Piteå var det precis den resan som Anders Grönlund drömde om. Karriären blev kanske inte så spikrak och guldkantad som han hade hoppats på, men i dag lever 30-åringen sin hockeydröm i Göteborg och Frölunda. Efter att ha avfärdat Malmö med 4–1 i matcher väntar nu en tuff semifinalserie mot Luleå – laget som Grönlund drömde om att spela för som ung.
– Det är klart att det är lite speciellt. Det hade nog varit speciellt oavsett motstånd med tanke på att det här är min första säsong i ligan. Att få komma till slutspel och semifinal känns grymt kul. Att semifinalen blir mot just Luleå är lite extra grädde på moset, så klart. Det ska bli grymt spännande, säger Anders Grönlund.

”I DERAS FOTSPÅR MAN VILLE GÅ”

Piteå är annars en stad som under de senaste åren blivit allt mer delat gällande vilket av de närliggande SHL-lagen Luleå och Skellefteå som invånarna ska sympatisera med. För Anders Grönlund var det dock aldrig något tvivel.
– När jag växte upp var det bara Luleå som gällde. Det är den här yngre generationen med 90-talisterna där Skellefteå kanske börjat bli allt mer populärt. För mig var det Luleå som var favoritlaget som ung och det var dit alla stora spelare från Piteå gick, som Holmström, Renberg, Öhlund och alla de ”gubbarna”. Det var i deras fotspår man ville gå.

LÄS ÄVEN: Frölundas back-kameleont efter poängsuccén: ”Foppa var aldrig nöjd…”

För Grönlund personligen har årets slutspel hittills varit en enda stor succé. 30-åringen har imponerat med sitt spel i den defensiva zonen och har till råga på det stått för fem poäng (2+3) på lika många matcher.
– Vad ska man säga? Det var ingenting man hade trott på förhand om man säger så… Matchbilderna i serien mot Malmö var kanske något som gynnade mig. Sen har vi många skickliga spelare i laget som drar på sig många motståndare och öppnar upp ytor för oss andra. Laget har också ett självförtroende som smittar av sig ned till individnivå där man vågar kaxa upp sig själv och följa med mer i anfallen. Det handlar också om lite turstudsar, men även att man vågar skjuta och inte söka passningar hela tiden, säger Grönlund.


GLÄDJEVRÅL. Anders Grönlund har fått jubla en hel del den senaste tiden. FOTO: Michael Erichsen/Bildbyrån

”EN RIKTIG MAKTKAMP SOM VÄNTAR”

Grönlund berättar också att det infann sig ett slags lugn då skrev på ett nytt tvåårskontrakt med Frölunda precis innan slutspelet drog igång. Backen menar att det kan ha en bidragande orsak till hans fina insatser på isen.
– Det är klart, att veta var man ska vara de kommande två åren är en stor trygghet. Det gör att man kan jobba lite mer långsiktigt med både laget och tränarna. Samtidigt skulle jag inte byta den resan jag gjort, eftersom det är den som gjort att jag hamnat här i Göteborg med Frölunda där jag trivs otroligt bra.
– Jag har bytt klubb efter i stort sett varje år under min karriär. Jag har haft möjligheten tidigare att stanna i olika klubbar, men ambitionsnivån har väl gjort att jag har velat ta mig vidare för att på så sätt kunna ta ytterligare kliv. När jag fick skriva på så var det klart en lättnad och en stor glädje.

Nu ställs alltså Grönlund och hans Frölunda mot Luleå i semifinalen. Norrbottningarna kommer närmast från en mäktig maktdemonstration i kvartsfinalen, där man slog ut den regerande svenska mästaren Växjö med klara 4–1 i matcher.
– Inte för att lägga någon större vikt på placering och att även de blev semifinalklara relativt tidigt, men det känns som att det är en riktigt maktkamp som väntar. Det är två bra, starka lag med gott självförtroende som kommer mötas. Vi hoppas att våran höga fart kommer överraska dem lite grann.

TROR PÅ LÅNG MATCHSERIE

Grönlund vet vad som krävs för att fälla suveränerna från Norrbotten.
– Jag tycker inte riktigt att de sattes på de prov som jag tror att vi kan klara av att göra. Det var ett litet lugnare tempo och jag tycker väl att Växjö inte riktigt hade gjort hemläxan och gjorde vad de hade behövt göra mot Luleå. De tog hem mycket puckar och försökte kontrollera spelet. Jag tror att rakare hockey är det som blir nyckeln.
– Vi ska spela efter våra styrkor, sen blir det så klart alltid lite småjusteringar med tanke på motståndet. Vi ska försöka driva och höja tempot samtidigt som vi inte ska kladda till det för mycket i egen zon. Det är i anfallsspelet som vi har grundlagt våra framgångar och det är i anfallszonen som man vill spela hockey så mycket som möjligt.

I båda lagens kvartsfinalserier krävdes fem matcher för att avgöra serierna. I semifinalen tror Frölundabacken på en längre serie än så.
– Vi har ett gott självförtroende som vi tar med oss in i semifinalen. Vi ska fokusera på vad som gett oss framgång. Då kommer detta förmodligen bli en riktigt rolig matchserie. Jag tror att det blir en tuff och lång kamp. Det blir nog ingen serie likt den som de hade mot Växjö eller vi mot Malmö.

Första semifinalmatchen mellan Luleå och Frölunda spelas i morgon klockan 15:00.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten