Maksim Matushkin och Malte Strömwall är två spelare som fått rejäla lyft på sina karriärer i Finland.
SHL

Det våras för Finland – därför väljer fler svenskar Liiga

ANNONS

Det har på senare tid haglat rykten om spelarövergångar som placerar svenska spelare i Finland och känslan är att ligan på andra sidan Östersjön attraherar svenskar mer nu än för bara några år sedan.
— Det är inte samma pengar som Schweiz och Tyskland, det är inte det vi pratar om. Men det är bra pengar, du kan lägga undan, spara och bo bra, berättar spelaragenten Simon Olsson för hockeysverige.se.

På 90-talet så var den finska ligan en populär destination för svenska spelare och i gamla laguppställningar hittar vi sköna namn som bland andra Johan Davidsson, Thomas Sjögren, Patrik Juhlin och Michael Nylander. För att nämna några.

TILLSTRÖMNINGEN HAR ÖKAT PÅ SENARE ÅR

Men på 00-talet stannade tillströmningen av svenska spelare över Östersjön av en smula, för att öka igen på 10-talet och på senare år har vi fått se en del potenta svenska spelare välja Finland före Sverige. Trots att de rimligtvis inte borde saknat anbud från SHL. Exempelvis flyttade Niklas Olausson till Kärpät säsongen 2016/2017 efter två år i Schweiz. Inför förra säsongen valde Patrik Carlsson och Nicklas Lasu att lämna SHL för spel i IFK Helsingfors respektive Kärpät.

Vi har även fått se spelare använda den finska högstaligan som en språngbräda. Ett exempel på det är Malte Strömwall som vann poängligan säsongen som var och knappast lär sakna anbud från högre ligor efter sin succé. Vi har även backen Maksim Matushkin som ett annat klockrent exempel där hans fjolår i Ässät, med 39 poäng, gav ett KHL-kontrakt med Metallurg Magnitogorsk. Erik Thorell är en annan som ska nämnas i det här sammanhanget av spelare som fått lyft i sina karriärer.

Ytterligare ett exempel är TPS Lucas Ekeståhl Jonsson som hockeysverige.se häromdagen avslöjade fanns på SHL-klubbars radar.

FLERA RYKTEN ÄN NÅGONSIN

Tittar vi mot nästa säsong så är ännu inga nya svenskar förutom Stefan Steen officiellt klara för den finska ligan. Men mängder har ryktats dit. I början av året skrev Mr.Madhawk om TPS intresse för AIK:s Anton Holm. En tid därefter skrev samme man om samma klubbs intresse för Holms lagkamrat Filip Windlert och en rad fler svenska spelare, som borde vara intressanta för SHL-klubbar ryktas flytta till Liiga-klubbar istället. Nu senast var det Aftonbladet som skrev om KooKoo:s intresse för Sebastian Wännström. Hockeynews skrev härom veckan om uppgifter som lät berätta att AHL-backen Ludwig Byström ska ha gett både HV71 och Färjestad nobben till förmån för Kärpät.
— Hockeyn är bra om man ska vara ärlig. Det är ganska rolig hockey att titta på, frejdig och det händer mycket, inleder spelaragenten Simon Olsson sitt svar på frågan vad det beror på att vi fått se en ökning av svenska spelare på senare år.
— Men en av anledningarna är att det är en språngbräda ut i övriga Europa eller tillbaka till Sverige. Finland har bra tränare och bra faciliteter, det är en proffsig liga. Jag skulle säga att den är över allsvenskan och snäppet under SHL om ser på medel över ligan. Topplagen, Kärpät, Helsingfors och Lukko Rauma som varit det många år, är bra ställen att vara på.

Har kvalitén på ligan höjts på senare år? Det här började ju på något vis med att Nicklas Lasu, Patrik Carlsson och de här bytte till Liiga från SHL.
— Om vi tittar på spelare av den kalibern kan väl finska lag ibland betala väldigt bra pengar och Sverige kan väl ibland hoppas på att man vill ta lite mindre i lön för att bo kvar och spela här. Ibland kan de finska klubbarna knäppa oss på näsan ganska rejält när det kommer till den ekonomiska biten och spelarna måste ju se över sitt egna hus. Då är det absolut ett land med hockeykultur som kan betala bra, säger Olsson och fortsätter:
— Det är inte samma pengar som Schweiz och Tyskland, det är inte det vi pratar om. Men det är bra pengar, du kan lägga undan, spara och bo bra.

Simon Olsson menar på att de svenska spelare som gjort det bra i Finland har ökat intresset för klubbarna gällande blågula spelare.
— Nu är det några bra som satt ribban däröver rätt högt. Svenska spelares värde och vad de står för funkar väldigt bra. Både Lasu, ”Purre”, Strömwall och Thorell, det är ju spelare som har gjort otroligt bra ifrån sig den senaste tiden och jag tror klubbarna däröver ser ett lyft i de här spelarna och ser ett värde i dem att lägga mer pengar på dem än vad de kanske gjorde för några år sedan.

Skulle du säga att statusen på ligan har ökat kvalitetsmässigt jämfört med för några år sedan?
— Jag tycker det. Jag tycker att det är flera lag som är topp i Europa när det kommer till att spela hockeyn. Ta JYP i CHL förförra året, det var inte så att man skrikit om dem i Europa, men jag tycker de spelade en grym hockey det året och förtjänade att vinna och ta sig långt.
— Tappara har gjort det bra och Kärpät är alltid ett topplag i Europa. Så jag tror nog att ligan har fått sig ett lyft. Mycket står ju importerna för, och även de inhemska finska spelarna som inte sticker iväg. Förr i tiden var det väl kanske fler finländare i Sverige, nu är det inte lika många.
— ”Purre” och Lasu har ju SM-guld och allting, men sen finns det lite spelare som gått under radarn. Men de har fått över fler och fler namn och det har absolut lyft ligan och statusen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL