Sök
SHL
SKOGLUND: De tio bästa SHL-målvakterna genom tiderna

Det har passerat en och annan målvaktshjälte genom historien här på hemmaplan. Nedan ger sig Henrik Skoglund i kast med att försöka komma fram till någon slags ”all time” topp tio gällande dessa. Det var svårt – extremt svårt.

Jag inspirerades av min kollega Ronnie Rönnqvists gedigna arbete bakom denna artikel. Han har tillfrågat en stor mängd målvakter om vilka de ansett vara bästa svenskar genom tiderna och det hela mynnade ut i en topplista.

Nu gällde detta blågula prestationer på alla nivåer. Jag har nedan ägnat mig åt att på egen hand koka ner prestationerna till att gälla elitserien/SHL samt i vissa fall även andraligan. Det blev en rätt tuff uppgift ska jag erkänna, för vi har ju en hel del målvaktsfantomer som passerat revy.

Mitt egna hockeyintresse tog fart runt 1985 och där från det året jag byggt nedan ranking. Det känns på något vis inte rättvist att börja plocka med målvakter som var stora på 70- och början av 80-talet, när jag aldrig ens sett dem spela, eller bara följt slutskedet av deras karriärer. Det är nog en anledning till att Göte Wälitalo fick stryka på foten i allra sista stund. Han vann förvisso SM-guld med Björklöven 1987, och dessutom målvaktsligan. Men sin absoluta storhetstid hade han innan dess då han var landslagsmålvakt. Och det var sannerligen en bedrift på den tiden.

Tyvärr fick alltså Göte inte plats på min topp tio. Det fick inte heller Peter Åslin. Åslin hade förvisso sin absoluta storhetstid i slutet av 80- och början av 90-talet. Men det han fick ge sig på jämfört med de andra var att han faktiskt inte spelade någon avgörande roll när det skulle delas ut SM-guld. Han vann tre guld (Två för AIK och ett för HV71) under karriären, men samtliga som backup. Dock gjorde han sjukt många stormatcher under karriärer som gjorde honom till en given landslagsman.

En annan som var med länge i diskussionerna var Fredrik Andersson. Men den förre Modo och Timrå-målvakten fick helt enkelt ge sig i konkurrensen. Likadant för Michael Sundlöv som inte heller han stod distansen ut. Tommy Salo, Thomas Östlund och Alexander Salák fick inte heller plats på den här listan. Jag skulle kunna fortsätta rabbla målvaktsnamn i tid och evighet på burväktare som inte kom med på min tio i topp. Men vi slutar här och kör istället min lista. Min högst subjektiva lista ska tilläggas. Den är helt baserad på eget tycke och smak.

10. Tommy Söderström

Tommy Söderström. Foto: Bildbyrån

Jag tror inte jag någon gång haft så mycket kval över någonting som när tian på den här listan skulle spikas. De andra nio var jag ändå rätt säker på, om än att placeringarna inte var huggna i sten.

Men till slut blev det ändå Söderström som fick den. Han fick som orutinerad 21-åring ta över i Djurgårdens mål efter Rolf Ridderwall. Men de fans som måhända hade oroat sig över ”Riddarns” sorti kunde andas ut. Tommy Söderström tog klubben till det tredje raka SM-guldet 1991, utsågs till årets rookie och kom med till både VM och Canada Cup. I Canada Cup vaktade han kassen i fyra av matcherna och säsongen efter tog han återigen Djurgården till SM-final och vann dessutom sitt andra raka VM-guld, nu som förstemålvakt.

Efter fem säsonger i NHL återkom han till Djurgården och vann 1998 målvaktsligan och tilldelades Guldhjälmen. Han vann målvaktsligan vid tre tillfällen under sin karriär och vann totalt tre SM-guld och två SM-silver.

9. Andreas Hadelöv

Andreas Hadelöv. Foto: Bildbyrån

Är den målvakt som spelat flest matcher i SHL genom tiderna (540). ändå är han sjukt bortglömd och det har väl kanske med att göra att han aldrig vann något stort. Istället har han tre SM-silver, ett med Djurgården och två med Skellefteå i prisskåpet.

Värvades till Djurgården från Kiruna 1996, men det var i Malmö han slog igenom och blev landslagsmålvakt på köpet.

2006 plockade han upp Skellefteå i SHL under sin första säsong i klubben. Detta efter en rad misslyckade försök av föreningen att ta klivet upp. Han var sedan kvar ytterligare sex säsonger och byggde upp laget till den dynasti den var under ett antal år.

Hadelöv är även den som gjort flest räddningar i ligans historia, 12 215 stycken, och han innehade också ett tag rekordet för antalet hållna nollor.

8. Johan Holmqvist

En ung Johan Holmqvist i firartagen. Foto: Bildbyrån

Är den målvakt efter Andreas Hadelöv som spelat flest matcher i SHL, 479. Förde som ung Brynäs fram till SM-guld efter att ha konkurrerat ut Michael Sundlöv som etta säsongen innan.

13 år senare var det Holmqvist själv som fick se sig utkonkurrerad av Niklas Svedberg i slutspelet där Brynäs återigen vann guld. Men Holmqvist gjorde det riktigt bra under de fyra matcher han spelade där och var en påminnelse för Svedberg varje dag om att han flåsades i nacken.

Har blivit utsedd till SHL:s bäste målvakt vid två tillfällen och var under två säsonger starkt bidragande till att Karlskrona undvek degradering/kval och ifjol upprepade han nästan den bedriften när Blekinge-laget slogs ut i direktkvalet mot Timrå i den sjunde och avgörande matchen.

7. Fredrik Norrena

Fredrik Norrena. Foto: Bildbyrån

Det är förmodligen väldigt få som kommer ihåg det nu, men Norrena SHL-debuterade faktiskt i AIK 1997. Han gjorde inget större väsen av sig då. Men det skulle han göra när han återkom till ligan fem år senare, denna gången till Frölunda som parhäst till Henrik Lundqvist.

Det blev SM-guld direkt, med Lundqvist som förstavalet, men Norrena visade upp ett fantastiskt spel de gånger han fick chansen i slutspelet och var nog en perfekt sporre för den blivande superstjärnan.

Fredrik Norrena flyttade sedan vidare till Linköping där han under två perioder mellan 2003 och 2012 var östgötarnas givna val mellan stolparna. Avslutade sin sejour i Sverige med att spela en säsong för Växjö. Totalt blev det ett SM-guld, 40 nollor (flest genom tiderna i grundserien) och en seger i målvaktsligan.

6. Viktor Fasth

Viktor Fasth i början av sin SHL-karriär. Foto: Bildbyrån

SHL-debuterade som 28-åring för AIK. Detta efter att ha gjort Växjö till en allvarlig utmanare om en SHL-plats säsongen innan. Dock utan att lyckas ta klivet upp.

Målvakten förde mycket överraskande AIK till dubbla SM-semifinaler, första året som nykomlingar, och han utsågs givetvis till årets målvakt i SHL bägge säsongerna. 2011 tilldelades han även Guldpucken och på köpet så etablerade han sig i landslaget.

Efter fem säsonger i NHL och KHL återkom han till Sverige 2017 och förra säsongen utsågs han återigen till ligans bäste målvakt. Dessutom höll han flest nollor och fick även vara med och vinna SM-guld. Om än som backup sedan han skadat sig i semifinalen.

5. Rolf Ridderwall

Rolf Ridderwall firar ett av sina guld. Foto: Bildbyrån

Man skojar inte bort ”Riddarns” meritlista som innehåller tre SM-guld och ett VM-guld. Var under hela 80-talet given förstemålvakt i Djurgården, vann målvaktsligan vid två tillfällen och fick dessutom Guldpucken vid ett tillfälle.

1990 bytte han överraskande till det hårdsatsande division ett-laget Team Boro och var ytterst nära att spela upp dem till högsta serien. Under några minuter i en avgörande kvalmatch mot Frölunda så var de faktiskt i elitserien innan göteborgarna kunde vända. Men det blev SHL ännu en gång för Ridderwall, denna gång i AIK. Efter degradering ur ligan säsong ett, var han året efter med och tog tillbaka dem. Detta efter en omtalad straffräddning mot Boden 1994 i den säsongens allra sista självande minuter.

4. Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist. Foto: Bildbyrån

Nu för tiden kan det nog vara svårt att komma ihåg att Lundqvist faktiskt hade en sjukt bra SHL-karriär innan han flyttade över Atlanten 2005.

Han SHL-debuterade med fyra matcher säsongen 00/01. Men det var säsongen efter han började göra väsen av sig vid sidan av Petter Rönnqvist. De tre efterföljande säsongerna vann han Honken Trophy som ligans bäste målvakt vid samtliga tillfällen. Han vann två SM-guld och stod högst upp i målvaktsligan vid två tillfällen.

Snacka om totaldominans av den då unge målvakten som självklart är en av ligans mest framträdande målvakter under den korta tiden han ändå spelade i SHL.

3. Peter ”Pekka” Lindmark

Pekka Lindmark firar ett av gulden i Färjestad. Foto: Bildbyrån

Förmodligen an av de bästa målvakter någonsin som inte testade på NHL. Pekka var otvivelaktigt Sveriges främsta målvakt under en lång rad år på 80-talet. Han hann med att både VM- och Canada Cup-debutera innan den första SHL-matchen för Timrå avklarades 1981. Säsongen innan hade han fört dem till finrummet.

1984 kom han till Färjestad och där vann han två SM-guld på fyra säsonger. År ett vann han dessutom målvaktsligan och år tre tilldelades han Guldhjälmen som mest värdefulle spelare.

Karriären gick sedan till division ett och Malmö. Ett lag som han först plockade upp i SHL och sedan var högst bidragande till att de vann sitt första SM-guld 1992. 1994 tog han ännu ett guld, då som backup bakom Roger Nordström.

En av våra största målvaktshjältar genom alla tider och på internationell nivå så kan han även stoltsera med två VM-guld och två utnämningar till VM:s bäste målvakt.

2. Stefan Liv

Stefan Liv 2008. Foto: Bildbyrån

Det här var en målvakt som alltid tände till när det gällde som allra mest. Under grundserierna kunde han ibland göra stora misstag som ledde till baklängesmål, men när det vankades slutspel så blev puckarna som badbollar, som han sa vid något tillfälle.

Tre SM-guld med HV71 blev det och i finalserien mot Färjestad 2004 höll han fyra nollor. Han utsågs till årets målvakt i SHL 2002 och 2008 tilldelades han Guldpucken. Dessutom är han den målvakt som hållit flest nollor om man bakar samman grundserien och slutspelet, 45 stycken. Ett tag innehade han rekordet för enbart grundserien när et kommer till att spika igen.

Stefan Liv var en vinnarskalle av rang.

1. Jarmo Myllys

Jarmo Myllys vaktade Luleås mål vid klubbens hittills enda SM-guld. Foto: Bildbyrån

Spenderade sju säsonger i Luleå och tog klubben till dess första och hittills enda SM-guld 1996. Under sina säsonger i Norrbotten så slutade laget topp fyra i SHL fyra av åren. Mycket tack vare Jarmo Myllys som under sina år i SHL höll nollan vid 36 tillfällen i grundserien och slutspelet.

1997 fick han motta Guldhjälmen och samma säsong vann han målvaktsligan. Utöver det så imponerar hans statistik gällande offensiven. Han har nämligen målat två gånger om i SHL, samt spelat fram till 17 mål. Totalt 19 poäng alltså.

Vann faktiskt två SM-guld under karriären. 2004 fanns han i slutet av säsongen med som backup i HV71 bakom Stefan Liv.

Detta är i mitt tycke den målvakt som varit bäst i SHL genom alla tider. En matchvinnare av rang.

@hockeystaden

Tisdag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.69
X 4.60
2 4.45
Tisdag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.10
X 5.15
2 1.69
Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.00
X 4.25
2 3.35
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.90
X 4.00
2 2.30
Tisdag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.83
X 4.40
2 3.80
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.15
X 4.20
2 3.10
Tisdag 19:00
Frölunda Indians - Leksands IF
1 1.37
X 5.90
2 7.25
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten