SHL
SKOGLUND: De tio bästa SHL-målvakterna genom tiderna
ANNONS

Det har passerat en och annan målvaktshjälte genom historien här på hemmaplan. Nedan ger sig Henrik Skoglund i kast med att försöka komma fram till någon slags ”all time” topp tio gällande dessa. Det var svårt – extremt svårt.

Jag inspirerades av min kollega Ronnie Rönnqvists gedigna arbete bakom denna artikel. Han har tillfrågat en stor mängd målvakter om vilka de ansett vara bästa svenskar genom tiderna och det hela mynnade ut i en topplista.

Nu gällde detta blågula prestationer på alla nivåer. Jag har nedan ägnat mig åt att på egen hand koka ner prestationerna till att gälla elitserien/SHL samt i vissa fall även andraligan. Det blev en rätt tuff uppgift ska jag erkänna, för vi har ju en hel del målvaktsfantomer som passerat revy.

Mitt egna hockeyintresse tog fart runt 1985 och där från det året jag byggt nedan ranking. Det känns på något vis inte rättvist att börja plocka med målvakter som var stora på 70- och början av 80-talet, när jag aldrig ens sett dem spela, eller bara följt slutskedet av deras karriärer. Det är nog en anledning till att Göte Wälitalo fick stryka på foten i allra sista stund. Han vann förvisso SM-guld med Björklöven 1987, och dessutom målvaktsligan. Men sin absoluta storhetstid hade han innan dess då han var landslagsmålvakt. Och det var sannerligen en bedrift på den tiden.

Tyvärr fick alltså Göte inte plats på min topp tio. Det fick inte heller Peter Åslin. Åslin hade förvisso sin absoluta storhetstid i slutet av 80- och början av 90-talet. Men det han fick ge sig på jämfört med de andra var att han faktiskt inte spelade någon avgörande roll när det skulle delas ut SM-guld. Han vann tre guld (Två för AIK och ett för HV71) under karriären, men samtliga som backup. Dock gjorde han sjukt många stormatcher under karriärer som gjorde honom till en given landslagsman.

En annan som var med länge i diskussionerna var Fredrik Andersson. Men den förre Modo och Timrå-målvakten fick helt enkelt ge sig i konkurrensen. Likadant för Michael Sundlöv som inte heller han stod distansen ut. Tommy Salo, Thomas Östlund och Alexander Salák fick inte heller plats på den här listan. Jag skulle kunna fortsätta rabbla målvaktsnamn i tid och evighet på burväktare som inte kom med på min tio i topp. Men vi slutar här och kör istället min lista. Min högst subjektiva lista ska tilläggas. Den är helt baserad på eget tycke och smak.

10. Tommy Söderström

Tommy Söderström. Foto: Bildbyrån

Jag tror inte jag någon gång haft så mycket kval över någonting som när tian på den här listan skulle spikas. De andra nio var jag ändå rätt säker på, om än att placeringarna inte var huggna i sten.

Men till slut blev det ändå Söderström som fick den. Han fick som orutinerad 21-åring ta över i Djurgårdens mål efter Rolf Ridderwall. Men de fans som måhända hade oroat sig över ”Riddarns” sorti kunde andas ut. Tommy Söderström tog klubben till det tredje raka SM-guldet 1991, utsågs till årets rookie och kom med till både VM och Canada Cup. I Canada Cup vaktade han kassen i fyra av matcherna och säsongen efter tog han återigen Djurgården till SM-final och vann dessutom sitt andra raka VM-guld, nu som förstemålvakt.

Efter fem säsonger i NHL återkom han till Djurgården och vann 1998 målvaktsligan och tilldelades Guldhjälmen. Han vann målvaktsligan vid tre tillfällen under sin karriär och vann totalt tre SM-guld och två SM-silver.

9. Andreas Hadelöv

Andreas Hadelöv. Foto: Bildbyrån

Är den målvakt som spelat flest matcher i SHL genom tiderna (540). ändå är han sjukt bortglömd och det har väl kanske med att göra att han aldrig vann något stort. Istället har han tre SM-silver, ett med Djurgården och två med Skellefteå i prisskåpet.

Värvades till Djurgården från Kiruna 1996, men det var i Malmö han slog igenom och blev landslagsmålvakt på köpet.

2006 plockade han upp Skellefteå i SHL under sin första säsong i klubben. Detta efter en rad misslyckade försök av föreningen att ta klivet upp. Han var sedan kvar ytterligare sex säsonger och byggde upp laget till den dynasti den var under ett antal år.

Hadelöv är även den som gjort flest räddningar i ligans historia, 12 215 stycken, och han innehade också ett tag rekordet för antalet hållna nollor.

8. Johan Holmqvist

En ung Johan Holmqvist i firartagen. Foto: Bildbyrån

Är den målvakt efter Andreas Hadelöv som spelat flest matcher i SHL, 479. Förde som ung Brynäs fram till SM-guld efter att ha konkurrerat ut Michael Sundlöv som etta säsongen innan.

13 år senare var det Holmqvist själv som fick se sig utkonkurrerad av Niklas Svedberg i slutspelet där Brynäs återigen vann guld. Men Holmqvist gjorde det riktigt bra under de fyra matcher han spelade där och var en påminnelse för Svedberg varje dag om att han flåsades i nacken.

Har blivit utsedd till SHL:s bäste målvakt vid två tillfällen och var under två säsonger starkt bidragande till att Karlskrona undvek degradering/kval och ifjol upprepade han nästan den bedriften när Blekinge-laget slogs ut i direktkvalet mot Timrå i den sjunde och avgörande matchen.

7. Fredrik Norrena

Fredrik Norrena. Foto: Bildbyrån

Det är förmodligen väldigt få som kommer ihåg det nu, men Norrena SHL-debuterade faktiskt i AIK 1997. Han gjorde inget större väsen av sig då. Men det skulle han göra när han återkom till ligan fem år senare, denna gången till Frölunda som parhäst till Henrik Lundqvist.

Det blev SM-guld direkt, med Lundqvist som förstavalet, men Norrena visade upp ett fantastiskt spel de gånger han fick chansen i slutspelet och var nog en perfekt sporre för den blivande superstjärnan.

Fredrik Norrena flyttade sedan vidare till Linköping där han under två perioder mellan 2003 och 2012 var östgötarnas givna val mellan stolparna. Avslutade sin sejour i Sverige med att spela en säsong för Växjö. Totalt blev det ett SM-guld, 40 nollor (flest genom tiderna i grundserien) och en seger i målvaktsligan.

6. Viktor Fasth

Viktor Fasth i början av sin SHL-karriär. Foto: Bildbyrån

SHL-debuterade som 28-åring för AIK. Detta efter att ha gjort Växjö till en allvarlig utmanare om en SHL-plats säsongen innan. Dock utan att lyckas ta klivet upp.

Målvakten förde mycket överraskande AIK till dubbla SM-semifinaler, första året som nykomlingar, och han utsågs givetvis till årets målvakt i SHL bägge säsongerna. 2011 tilldelades han även Guldpucken och på köpet så etablerade han sig i landslaget.

Efter fem säsonger i NHL och KHL återkom han till Sverige 2017 och förra säsongen utsågs han återigen till ligans bäste målvakt. Dessutom höll han flest nollor och fick även vara med och vinna SM-guld. Om än som backup sedan han skadat sig i semifinalen.

5. Rolf Ridderwall

Rolf Ridderwall firar ett av sina guld. Foto: Bildbyrån

Man skojar inte bort ”Riddarns” meritlista som innehåller tre SM-guld och ett VM-guld. Var under hela 80-talet given förstemålvakt i Djurgården, vann målvaktsligan vid två tillfällen och fick dessutom Guldpucken vid ett tillfälle.

1990 bytte han överraskande till det hårdsatsande division ett-laget Team Boro och var ytterst nära att spela upp dem till högsta serien. Under några minuter i en avgörande kvalmatch mot Frölunda så var de faktiskt i elitserien innan göteborgarna kunde vända. Men det blev SHL ännu en gång för Ridderwall, denna gång i AIK. Efter degradering ur ligan säsong ett, var han året efter med och tog tillbaka dem. Detta efter en omtalad straffräddning mot Boden 1994 i den säsongens allra sista självande minuter.

4. Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist. Foto: Bildbyrån

Nu för tiden kan det nog vara svårt att komma ihåg att Lundqvist faktiskt hade en sjukt bra SHL-karriär innan han flyttade över Atlanten 2005.

Han SHL-debuterade med fyra matcher säsongen 00/01. Men det var säsongen efter han började göra väsen av sig vid sidan av Petter Rönnqvist. De tre efterföljande säsongerna vann han Honken Trophy som ligans bäste målvakt vid samtliga tillfällen. Han vann två SM-guld och stod högst upp i målvaktsligan vid två tillfällen.

Snacka om totaldominans av den då unge målvakten som självklart är en av ligans mest framträdande målvakter under den korta tiden han ändå spelade i SHL.

3. Peter ”Pekka” Lindmark

Pekka Lindmark firar ett av gulden i Färjestad. Foto: Bildbyrån

Förmodligen an av de bästa målvakter någonsin som inte testade på NHL. Pekka var otvivelaktigt Sveriges främsta målvakt under en lång rad år på 80-talet. Han hann med att både VM- och Canada Cup-debutera innan den första SHL-matchen för Timrå avklarades 1981. Säsongen innan hade han fört dem till finrummet.

1984 kom han till Färjestad och där vann han två SM-guld på fyra säsonger. År ett vann han dessutom målvaktsligan och år tre tilldelades han Guldhjälmen som mest värdefulle spelare.

Karriären gick sedan till division ett och Malmö. Ett lag som han först plockade upp i SHL och sedan var högst bidragande till att de vann sitt första SM-guld 1992. 1994 tog han ännu ett guld, då som backup bakom Roger Nordström.

En av våra största målvaktshjältar genom alla tider och på internationell nivå så kan han även stoltsera med två VM-guld och två utnämningar till VM:s bäste målvakt.

2. Stefan Liv

Stefan Liv 2008. Foto: Bildbyrån

Det här var en målvakt som alltid tände till när det gällde som allra mest. Under grundserierna kunde han ibland göra stora misstag som ledde till baklängesmål, men när det vankades slutspel så blev puckarna som badbollar, som han sa vid något tillfälle.

Tre SM-guld med HV71 blev det och i finalserien mot Färjestad 2004 höll han fyra nollor. Han utsågs till årets målvakt i SHL 2002 och 2008 tilldelades han Guldpucken. Dessutom är han den målvakt som hållit flest nollor om man bakar samman grundserien och slutspelet, 45 stycken. Ett tag innehade han rekordet för enbart grundserien när et kommer till att spika igen.

Stefan Liv var en vinnarskalle av rang.

1. Jarmo Myllys

Jarmo Myllys vaktade Luleås mål vid klubbens hittills enda SM-guld. Foto: Bildbyrån

Spenderade sju säsonger i Luleå och tog klubben till dess första och hittills enda SM-guld 1996. Under sina säsonger i Norrbotten så slutade laget topp fyra i SHL fyra av åren. Mycket tack vare Jarmo Myllys som under sina år i SHL höll nollan vid 36 tillfällen i grundserien och slutspelet.

1997 fick han motta Guldhjälmen och samma säsong vann han målvaktsligan. Utöver det så imponerar hans statistik gällande offensiven. Han har nämligen målat två gånger om i SHL, samt spelat fram till 17 mål. Totalt 19 poäng alltså.

Vann faktiskt två SM-guld under karriären. 2004 fanns han i slutet av säsongen med som backup i HV71 bakom Stefan Liv.

Detta är i mitt tycke den målvakt som varit bäst i SHL genom alla tider. En matchvinnare av rang.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League