Sök
Evan Allens hockeyresa har inte varit spikrak. 2013 spelade han U18-VM med USA – fem år senare vräkte han in poäng i svenska division två.
ÖVRIGT

Talangens udda resa – från VM-spel med Jack Eichel till Hockeyettan

2013 var han med och spelade hem en silvermedalj till USA på U18-VM med bland andra Buffalos Jack Eichel som lagkamrat. Fem år senare piskade han in poäng i parti och minut för Åmåls SK i division två. Numera håller Evan Allen till i Kalmar i Hockeyettan. Här berättar att han förstår att folk undrar vad som egentligen hände på vägen mellan draftrankingar och den svenska tredjeligan.
— Vissa tycker att det är bättre att inte bli draftad, men jag såg verkligen fram mot att bli det. Men…Du går vidare i livet, säger han till hockeysverige.se.

NORRAHAMMAR (HOCKEYSVERIGE.SE)
— Jag minns turneringen, HV71 håller väl till här? Vi mötte Sverige i den sista matchen och jag gjorde mål på övertid. Men jag visste faktiskt inte att det var i den här staden…

I februari 2013 var Evan Allen med USA:s U18-landslag i Jönköping på en femnationersturnering. Några månader senare spelade han VM för 18-åringar i den blivande OS-staden Sotji och gjorde fyra (2+2) poäng i turneringen som slutade med att hans USA förlorade en jämn och tät final mot Kanada med 3–2. Evan Allen spelade i tredjekedjan med Tyler Kelleher och Mike McCarron. Bland övriga lagkamrater hittar vi fashionabla namn som Buffalos Jack Eichel, Vancouvers Tyler Motte och San Josés Kevin Labanc, samtliga NHL-spelare nuförtiden.
— Jag minns speciellt matchen mot Lettland i gruppspelet. Det var bara sekunder kvar av perioden och jag gjorde mål på direktskott, berättar Evan Allen för hockeysverige.se och fortsätter:
— Det var en härlig tid och vi hade ett bra lag. Tyvärr förlorade vi finalen mot ett otroligt starkt Kanada, men det var en erfarenhet.

Jack Eichel. Foto: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports

I Kanadas lag fanns bland andra den kommande draftettan och superstjärnan Connor McDavid. Han var då två år yngre än de flesta andra i turneringen, men vann ändå poängligan.

Förra säsongen spelade Evan Allen för Åmål i Hockeytvåan och vräkte in hela 97 poäng på 41 matcher i seriespel och kval. Efter att ha inlett den här säsongen i norska Manglerud kom han i november till Kalmar i Hockeyettan där han hittills gjort 31 poäng på 25 matcher. En utifrån sett udda karriärriktning för en spelare som fanns med i draft-snacket 2013.
— Det var olyckligt att jag inte blev draftad. Jag minns inte hur rankingarna var, men jag minns att det var snack med mina coacher och agent om att jag kunde bli draftad. Men tyvärr blev det inte så.
— Vissa tycker att det är bättre att inte bli draftad, men jag såg verkligen fram mot att bli det. Men…Du går vidare…

HADE MÖTEN MED NHL-KLUBBAR

Säsongen 2012/2013 tillhörde Allen USA:s utvecklingsprogram hela säsongen och NHL-klubbarna fanns på plats med jämna mellanrum för att scouta den kommande draftkullen.
— Jag pratade säkert med 12-13 klubbar och hade individuella möten och sånt. Det var häftigt att få den erfarenheten och se hur de går tillväga för att rekrytera spelare jämfört med hur de rekryterar till college och juniorhockeyn.

Hockeysverige träffade Evan Allen i Norrahammar efter Kalmars möte med HC Dalen under fredagskvällen. Foto: Henrik Skoglund

Säsongen innan, 2011/2012 fanns han med i USA:s lag som slutade tvåa i World Under-17 Hockey Challenge och han gjorde då fem mål på lika många matcher.

Har du fått någon förklaring till varför du inte blev draftad?
— Nej. Jag har inte fått någon klarhet i det, men jag tror att storleken kan ha haft lite att göra med det, säger Allen som mäter 180 centimeter.
— Jag jobbade hårt och gjorde allt jag kunde under mitt U18-år…Men, det finns väldigt bra spelare i NHL just nu som inte heller har blivit draftade, konstaterar han.

Evan Allen med pucken i Michigans dress. Foto: IBL

Som de flesta andra unga amerikanska idrottsmän så blev det college för Evan Allen. 24-åringen från Sterling Heights, Michigan, USA, påbörjade 2013 en fyra år lång utbildning på University of Michigan, ett lärosäte som genom åren fostrat mängder med NHL-spelare. Bland annat svenske Carl Hagelin som lämnade två år innan Evan Allen kom.

TUFF KONKURRENS

Men det blev ingen lyckad tid på college för Evan Allen om man ser till det rent hockeymässiga.
— Det var fyra långa och hårda år. Jag tycker inte att jag motsvarade mina egna förväntningar där och det kan bero på olika anledningar. Jag hade inte förtroende, det är en tuff liga.

Ett exempel på att det inte gick jättebra för honom är hans andra säsong. Det blev bara tio matcher då. Man skulle kunna tro att det berodde på en skada, men så var det inte. Konkurrensen var helt enkelt för tuff.
— Michigan är bra på att utveckla spelare och jag spelade med väldigt bra spelare. Det var tufft att ta en plats i laguppställningen, du fick kriga. Jag fick träna med bra spelare som Dylan LarkinZach Werenski och Kyle Connor. Jag har egentligen inget bra svar på varför jag inte utvecklades som jag borde där. Men det tillhör det förflutna nu.
— Det är tufft att prata om, jag ångrar ingenting men jag önskar att jag hade dragit större fördel av min chans där.

Hans fjärde år hos University of Michigan blev dock lyckosamt. Av coacher och lagkamrater utsågs han till den spelare i laget som utvecklats mest från föregående säsong.
— Jag hade ett bra sista år, men jag fick inga blickar på mig från ECHL, AHL eller liknande. Jag hade ett par lagkamrater som tog examen innan mig som åkte över till Europa och de rekommenderade mig att testa också. De sa att en spelare av min kaliber skulle hitta rätt väg här, oavsett var jag startade någonstans.

RESAN STARTADE I ÅMÅL

Den europeiska resan för Evan Allen startade i svenska Åmåls SK och han berättar att han ofta får frågan hur i all världen han hamnade där. Svaret är hans förre lagkamrat på college, Michael Chiasson som är son till den förre NHL-backen Steve Chiasson som tragiskt avled i en bilolycka 1999. Michael Chiasson, som numera är assisterande tränare i AHL-laget San José Barracuda, spelade för Åmål säsongen 2015/2016.
— Han (Michael Chiasson) skulle ta ett sabbatsår mellan college och livet efter det. Under mitt sista år på college så sa han att han kunde koppla ihop mig och min lagkamrat Max Shuart med en klubb i Sverige med bra tränare.

Förra säsongen blev en stor framgång för Evan Allen och poängsuccén i Åmål gav honom ett kontrakt med Manglerud i den norska ligan. Där blev det 12 poäng på 13 matcher innan han lämnade i oktober.
— Det funkade inte för mig och vissa andra importer i laget, förklarar han utan att gå närmare in på detaljer.

VILL AVANCERA I LIGORNA

Den kanadensiske backen Curt Gogol inledde säsongen i Kalmar innan han bytte till Manglerud där han blev lagkamrat med Evan Allen. När den senare sedermera lämnade den norska klubben kom Gogol med ett förslag.
— Han sa att det fanns en plats i ett lag i Sverige i division ett och att det var en bra nivå att utvecklas på. Bra stad, lagkamrater och ledare, så han kopplade ihop oss och vi fick det att funka. Jag är glad för det, berättar Evan Allen samtidigt som hans lagkamrater drar igång en dänga av Håkan Hellström på en volym som får ishallen i Norrahammars väggar att vibrera i takt med musiken.

Evan Allen tror på en hektisk sommar. Foto: Henrik Skoglund

Tiden i Kalmar har minst sagt varit lyckosam för forwarden som 25 matcher gjort 31 poäng (16+15).
— Säsongen är på väg att ta slut, förhoppningsvis inte alltför snart. Jag tänker på framtiden och jag har höga ambitioner och vill flytta uppåt i ligorna för att se hur långt jag kan gå. Jag är fortfarande ung och har nyss startat min karriär ”over here”. Jag ska fortsätta jobba hårt och spela mitt spel, som är offensivt och som jag tycker att jag har bevisat här i den södra ettan, som de säger är den bästa serien.
— ”The sky is the limit” och vi får se hur långt det räcker, oavsett var i Europa det än blir.

Har du några erbjudanden just nu att ta ställning till inför nästa säsong?
— Jag har inget konkret just nu. Jag jobbar med mina agenter för att hitta något här och jag förväntar mig att det blir en hektisk sommar, säger han självsäkert och skrattar.

Tisdag 19:00
Djurgårdens IF - Brynäs IF
1 1.69
X 4.60
2 4.45
Tisdag 19:00
IK Oskarshamn - Färjestads BK
1 4.15
X 5.15
2 1.69
Tisdag 19:00
IF Malmö Redhawks - Linköping HC
1 2.00
X 4.20
2 3.35
Tisdag 19:00
Växjö Lakers HC - Luleå HF
1 2.90
X 4.00
2 2.30
Tisdag 19:00
Rögle BK - Örebro HK
1 1.87
X 4.40
2 3.80
Tisdag 19:00
Skellefteå AIK - HV 71
1 2.15
X 4.20
2 3.10
Tisdag 19:00
Frölunda Indians - Leksands IF
1 1.37
X 5.95
2 7.25
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten