Sök
SHL

Från poängkung till ansvarskugge: ”Man får hjälpa till där man behövs istället”

Han har studsat mellan center- och ytterforwardsposition och spelat med nästan alla kedjekollegor som finns i laget. Simon Hjalmarsson har en hattig säsong, men har landat i omställningen från poängspruta till ansvarstagande center efter snart tre år i Frölunda.
–  Man kan inte räkna med att det ska bli över femtio poäng när man har den roll jag har nu, säger forwarden till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Firandet efter CHL-segern är över och Frölunda tillbringade tiden mellan guldet och SHL-omstarten i gymmet. Hård träning präglade dagarna, den sista möjligheten att bryta ner och bygga upp musklerna ordentligt inför slutspurten av grundserien.

I tisdags besegrade göteborgarna Växjö på hemmaplan, och visst kändes det lite i benen att laget tränat hårt i ett par dagar. I alla fall mot slutet av matchen, som Simon Hjalmarsson och hans Frölunda vann efter straffar.
– Ja, i sista perioden var vi kanske inte så bra. Men vi har ju inte haft ett så bra hemmaspel det senaste, så att vi kanske inte var bekväma i situationen. Vii slängde bort lite puckar och de fick ta kommandot, så då fick vi åka lite mer och då blir man givetvis trött. Men den träningsperioden vi hade förra veckan kommer vi ha mycket nytta av senare. Då kan vi ta att vi inte var formtoppade just i den här matchen, säger 30-åringen.

OMSTÄLLNINGEN FRÅN YTTERFORWARD TILL CENTER

Han är nu inne på sin tredje säsong med Frölunda, den andra Göteborgssejouren i karriären om man räknar med tiden i klubbens juniorlag. Förutom omställningen från rysk till svensk hockey, efter de två säsongerna i CSKA Moskva, har Värnamosonen dessutom ställt om från att spela på kanten och vara en poängspruta, till att spela center och ta ett steg tillbaka i poängprotokollet.

I år har han dessutom hoppat fram och tillbaka mellan positionerna för att täcka upp när hans kollegor varit frånvarande.
– Om man tar bort de första nio matcherna där jag inte var nöjd med mitt spel så tycker jag ändå det har funkat bra den här säsongen. Jag har skiftat lite från center till ytterforward och jag har spelat med de flesta i laget nu. Det har varit lite konstigt att flytta runt mellan kedjorna hela tiden men det är sånt som händer när man får skador och sjukdomar. Man får göra så gott det går, säger Simon.
– Mitt eget spel tuffar på, det är inte jättebra, men det är bättre än vad det var i början av säsongen och det är jag nöjd med. Och det känns som att jag ändå har en nivå till om jag kan bli lite mer formtoppad. Förhoppningsvis kommer den toppen inom ett par veckor, där jag verkligen ska spela min bästa hockey.

Tycker du det blir hattigt att hoppa runt mellan positioner och kedjor?
– Ja, det är klart det blir det. Framför allt att hoppa från center till ytterforward. Sen pratar vi inte så mycket om specifika positioner som forwards, ska vi spela tre i forechecken så spelar det inte direkt någon roll vem som är var… Men det blir ju så som center att man får ta lite mer ansvar och spelar djupare i egen zon, och man kanske hamnar lite efter i vissa anfall och sådär. Då får man åka ikapp spelet och det tar lite mer på krafterna.
– Jag trivdes jättebra på kanten, men nu är jag tillbaka som center och börjar känna mig mer och mer bekväm där också. Så det funkar. Och att man får spela med olika spelare, det har jag gjort hela livet. Det ingår. Man får anpassa sig.

Simon Hjalmarsson firar med kedjekompisarna Ryan Lasch och Samuel Fagemo, samt backarna Anders Grönlund och Brandon Gormley efter säsongens sjunde mål i tisdagens match.
(Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

”MER OCH MER BEKVÄM”

I mötet med Växjö hade Simon Hjalmarsson två ytterforwards vid sin sida i form av Ryan Lasch och Samuel Fagemo. Den formationen hade inte spelat ihop sedan mitten av januari, men hade minst sagt en lyckosam kväll mot smålänningarna. Simon Hjalmarsson noterades för 1+1 och tillsammans noterades de för sex poäng, inklusive Ryan Laschs avgörande straffmål.
– Det funkade bra för oss. Ryan ska ju ha mycket puck, så man får anpassa sig lite efter honom. Men de matcherna han är riktigt bra är det ju väldigt enkelt att spela med honom. Han är otroligt skicklig. Han har tålamod med pucken, han vågar hålla i den där halvsekunden extra för att vänta på den där öppningen. Det är en sån spelare som är guld värd att ha i såna här jämna matcher och som kan avgöra. Fagemo åker extremt mycket skridskor och är duktig på att göra de där genombrotten och hålla i pucken. De kompletterar varandra ganska bra, så det är bara för mig att komma in och försöka att inte vara i vägen, säger Hjalmarsson.

Med ett ”A” på bröstet känner forwarden att han vuxit och hittar sin roll i laget mer och mer. Han har kunnat skifta fokus från att vara en renodlad offensiv kraft, som tidigare i karriären, till att vara en spelare och person som tar större ansvar och har en bredare blick i lagets arbete.
– Det är mycket som spelar in och jag känner mig mer och mer bekväm i den rollen jag börjar få nu. Man får hjälpa till där man behövs istället, inte bara tänka på sin egen produktion. Man kan inte räkna med att det ska bli över femtio poäng när man har den roll jag har nu, säger den assisterande kaptenen som avslutade sin förra SHL-vända med fem raka säsonger över 50-poängstrecket.

Du känner att du landat lite i att inte vara poängkung längre?
– Ja, så är det. Och tittar man på ligan så är det inte så många spelare som gör så många poäng, det är en ganska defensiv liga. Så det får man också ta i beaktning. Och jag trivs med min roll nu.

”ETT SLUTSPEL SOM BÖRJAR REDAN NU”

Det börjar dra ihop sig. Med tolv omgångar kvar att spela ligger Frölunda på en femte plats i den oerhört jämna tabellen. Göteborgslaget har varit uppe i toppen vid ett par tillfällen, men har på sistone haft problem att få poängen med sig på hemmaplan. Simon Hjalmarsson blundar inte för faktumet att de inför segern mot Växjö inte vunnit i Scandinavium sedan den 26:e december.
– Tidigare på hemmaplan så har vi varit lite bekväma, som att det skulle lösa sig. Tittar man på tidigare säsonger som jag varit här så har Scandinavium varit vår styrka. Även  om vi ligger under med två mål i sista perioden så har vi jobbat ner lagen och tänkt att vi ska vända. Sista tiden tycker jag det har varit lite tvärtom, vi blir för bekväma och tar inte de där åkningarna som krävs för att vara jobbiga att möta, säger Hjalmarsson.
– Men de sista två matcherna, förutom sista perioden mot Växjö, tycker jag att det blivit en attitydförändring så jag hoppas verkligen att vi har förstått vad det innebär nu. Varenda poäng kommer vara viktig nu det sista. Det är inte långt upp till förstaplats men det är inte långt ner till att missa slutspel heller. Så egentligen är det väl ett slutspel i sig som börjar redan nu, för alla lag. Det gäller att förstå vikten av att gå in i varje match med rätt inställning.

Nu när ni fått smaka på guldet i CHL, hur sugna är ni på att ta ett till?
– Jo, jag tror alla får mersmak. Det är såna kvällar som man kommer komma ihåg när man slutar spela hockey. Det är såna kvällar man njuter av. Det stödet vi fick i Scandinavium under CHL-finalen vill vi uppleva igen. Och med ett långt slutspel är jag säker på att publiken skulle komma och stötta oss på samma sätt. Så det är klart man får mersmak. Det tror jag alla här inne känner.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten