Sök
170929Luleås Pernilla Forsgren under ishockeymatchen i SDHL mellan Brynäs och Luleå den 29 September 2017 i Gävle. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104 …
SDHL

Talangen njuter av tillvaron i Luleå: ”Får nästan nypa mig i armen”

Hon är en av de större backtalangerna i svensk ishockey för stunden och placerade sig i toppen av plus/minusstatistiken under SDHL:s grundserie. Allting tog fart i Umeå för Luleå-backen Pernilla Forsgren som imponeras av miljön i Luleå.
— Jag är jättetacksam för det klubben gör och hur fansen och hela staden ställer upp för oss, berättar hon för hockeysverige.se.

Luleås Pernilla Forsgren är antagligen nästa unga spelare som knackar på dörren till Damkronorna. 19-åringen från Umeå har imponerat under säsongen och slutade på plus 33 i plus/minus-statistiken. På det är hon faktiskt sexa i hela SDHL. Allt med hockeyn började hemma i Umeå där hon spelade tillsammans med bland andra HV71:s nu skadade talang, Selma Aho.
– Det fanns ett damlag hemma i Umeå som spelade i Division 1, men jag började spela med pojkar i min egen ålder när jag gick i ”sexårs” eller ettan, berättar Luleå-backen och fortsätter:
– Jag har lite dålig koll om det började fler tjejer samtidigt, men jag vet att Selma Aho också spelade med killar. Vi är i samma ålder och har spelat tillsammans. Sedan fanns det även någon ungdomsverksamhet för flickor, men jag körde på med pojkarna. Till slut spelade jag med både flicklaget och killarna, men det blev ändå ganska naturligt att jag spelade mer och mer med flicklaget.

INGA PROBLEM ATT SPELA MED KILLAR

Pernilla Forsgren spelade länge med killarna och hon stötte inte på några problem bara för att hon var tjej.
– Jag tycker att det var bra och killarna var snälla mot mig. Det gjorde nog mycket att jag varit med från början och kände alla grabbarna. Jag var som en i gänget där.
– När jag blev äldre, runt det jag gick i sexan, hade jag hockey på schemat i skolan. När jag gick i sexan var det inte så många från laget med, men när jag började sjuan bytte jag skola. Då spelade jag i damlaget, men där gick alla som jag hade spelat med innan och vi alla kände varandra.

Hur tajt var du med Selma Aho under uppväxten?
– Efter det att jag bytt skola till sjuan gick vi i samma klass och vi har alltid spelat med varandra.

Umgicks ni även privat?
– Jo, det gjorde vi, men inte jättemycket. Lite grann umgicks vi hemma, men mest var det på skolan. Vi hade inte så mycket tid utanför skolan och hockeyn, men vi trivdes bra tillsammans.

Selma Aho. Foto: Ronnie Rönnkvist

De två kompisarna från Umeå spelade även i Junior-VM tillsammans, men efter det att Selma Aho flyttat till HV71 är inte kontakten mellan dom båda lika frekvent.
– Nu har vi inte så mycket kontakt faktiskt. Efter det att jag flyttade upp hit har det inte blivit att vi pratat så mycket. När vi träffas på lägren så pratas vi vid och det är alltid kul.

INTRESSET VÄXER BLAND TJEJER

Björklöven leder just nu DamEttan Norra före Skellefteå och intresset för hockeyn bland tjejer i Umeå tycks växa och bli starkare.
– Det är Björklöven och Skellefteå som tävlar om att få kvala. Som jag har förstått det så är det väldigt tajt mellan dom lagen, vilket är kul eftersom det då blir bra och jämna matcher.

Tror du att det finns ett stort intresse bland unga tjejer i Umeå för att börja spela hockey?
– Ja, det tror jag absolut. Bara det växer och kommer igång ordentligt så tror jag att det är fler och fler som börjar spela.
– Tjejer överlag och hockey, jag tror inte att det är något speciellt på något visst ställe. Jag tror mer att det handlar om hur man marknadsför tjejhockeyn, att man får förebilder och ser att ”shit, det är även tjejer som spelar. Det här ser ju kul ut” och att man då får chansen att testa på.

Hade du själv någon kvinnlig förebild inom hockeyn då du växte upp?
– Nej, inte som jag vet då jag var liten. Det blev senare som jag fick förebilder och nu har jag många i laget här i Luleå som jag ser upp till. Men jag hade inte någon speciell i riktigt ung ålder.

IMPONERAD AV LULEÅ

Inför säsongen 2015/16 lämnar Pernilla Forsgren Björklöven för spel i Luleå. Nästan omgående får hon också en plats i SDHL-laget.
– Det var runt gymnasiet. Jag hade sökt några olika, men jag fick höra om satsningen när Luleå och Munksund gick ihop. Min pappa (Per-Jonas Forsgren) hade lite kontakt samtidigt som det kändes som en jätterolig möjlighet för mig att få vara med på deras resa.

Forsgren är imponerad över den miljö det är i Luleå för hockeytjejerna i klubben.
– Jag tycker att det är fantastiskt bra och det är jättekul att vi har det så bra. Många gånger är det svårt att förstå och jag får nästan nypa mig i armen, säger Pernilla Forsgren med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag är jättetacksam för det klubben gör och hur fansen och hela staden ställer upp för oss. Det är häftigt.

Du har plus 33, vad ligger bakom dom här fina siffrorna?
– Jag visste inte om det och jag tittar faktiskt inte så mycket på statistik. Jag försöker bara spela och ha kul sedan handlar det om mina fantastiska lagkompisar, för jag hade inte kunnat göra något själv. Jag har mycket att tacka dom för.

Pernilla Forsgren har vunnit SM-guld både 2016 och 2018 med Luleå och har upplevt hur laget och liga utvecklats under åren.
– Jag tycker att vi hade bra lag båda gångerna vi vunnit guld. Allt har utvecklats, ligan, alla lag och jag tycker att allt har blivit bättre.
– Det är jättekul att det har blivit jämnare mellan alla lag och allt blir hela tiden tuffare. Dessutom är tabellen jämnare än vad den har varit på lång tid, vilket också är väldigt kul.

Du är 19 år och har redan möjligheten att vinna ditt tredje SM-guld, hur tänker du kring det?
– (Skratt) Det är svårt att förstå, men det känns jättekul. Jag är evigt tacksam att jag fått komma till den här föreningen, fått chansen att utvecklas här och blivit den jag är idag både på och utanför isen. Det känns riktigt kul och det kommer bli tufft, men vi ska göra vårt bästa för att vinna guldet.

Fredag 19:00
Karlskrona HK - HC Vita Hästen
1 2.70
X 4.05
2 2.20
Fredag 19:00
Modo Hockey - Kristianstad IK
1 1.35
X 5.80
2 6.65
Fredag 19:00
IF Björklöven - AIK
1 1.25
X 6.55
2 8.75
Fredag 19:00
Mora IK - BIK Karlskoga
1 2.70
X 4.20
2 2.20
Fredag 19:00
Södertälje SK - Tingsryds AIF
1 1.77
X 4.20
2 3.85
Lördag 15:15
Timrå IK - Västerviks IK
1 1.32
X 5.80
2 6.30
Lördag 15:15
Brynäs IF - Frölunda Indians
1 2.50
X 4.25
2 2.50
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten