USA vann trots Samuel Hlavajs storspel.
Nyheter

17-åring nära fixa skräll – guldfavoriten vände med två snabba mål

Sveriges grupprival USA förväntas, som vanligt, vara med och slåss om medaljerna i årets JVM-turnering. I premiärmatchen mot Slovakien blev det inte en lika lätt seger som många trodde, mycket tack vare en 17-årig slovakisk målvakt.

USA gjorde det som förväntades av dem och tog turneringens första seger i den inledande matchen mot Slovakien. Någon urladdning blev det däremot inte utan man vann ”bara” med 2-1 trots att ha vunnit skotten med 34-14.

Samuel Hlavaj har inte nämnts som en av de största talangerna inför turneringen. Han är född 2001 och är därmed två år yngre än sina målvaktskonkurrenter i Slovakien. Trots det fick han förtroendet mot USA:s stjärnlag och imponerade stort. Han räddade 32 av amerikanernas 34 skott, inklusive en straff, och utsågs till slovakernas bäste spelare.

LULEÅBACK MÅLSKYTT

Slovakerna tog ledningen i första perioden genom Marek Korencik som spelar i Luleås J20-lag. Därefter vände USA på steken med två snabba mål i början av tredje perioden.

Det var ingen av de stora stjärnnamnen som klev fram och frälste amerikanarna. Matchhjälte blev istället Chicago-draftade Evan Barratt som snyggt satte 2-1 med en backhand i krysset.

USA leder därmed Grupp B tillsammans med Sverige även om första segern satt hårt inne.