Ylva Martinsen.
SDHL 1

Haltande tabellen får konsekvenser för landslaget: ”Skulle ha kört tjejerna i botten”

ANNONS

Hon har nu klarat av 50 procent av sin debutsäsong som förbundskapten för Damkronorna. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar hon nu om sina intryck så här långt. Samt vad hon tycker SDHL borde förbättra.
— Vi måste ha en dialog om hur vi kan styra upp ligan, säger hon.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ylva Martinsen har nu avverkat sin första halva säsong som förbundskapten. En tid där Damkronorna blandat och gett en del. Mycket visar dock på att det mesta går åt rätt håll. Det visade inte minst 7-0 segern över Schweiz i den senaste turneringen.

Vilka svar fick förbundskaptenen själv från turneringen i Finland och hur ser hon på sin första tid i sitt nya jobb? Hockeysverige.se fick en intervju med henne om det.
– Vi fick testa oss mot två av våra VM-motståndare, Tyskland och Japan, som vi har i gruppen. Svaren vi fick var att det blev två jämna matcher. Den mot Tyskland förlorade vi, men vi vann mot Japan, säger Ylva Martinsen och fortsätter:
– Det var lite olika prestationer. Mot Tyskland spelade vi stundtals ganska bra, men inte sett över 60 minuter. Det är ett bra lag samtidigt som vi inte fick ordning på vårt ”penatly killing” där Tyskland gjorde två mål på oss.
– Mot Japan gjorde vi ett mål i powerplay och släppte inte in något i ”penatly killing”. Vi hade även ett väldigt bra målvaktsspel som gjorde att vi kunde vinna den matchen.

BRA MATCH I STORSEGERN

Damkronornas toppmatch under turneringen var den mot Schweiz där Sverige alltså vann med hela 7-0.
– Det var en väldigt bra match från vår sida. Vi mötte ett bra schweiziskt lag som egentligen bara saknade en spelare. Det var Lara Stalder som är skadad. Däremot hade Schweiz sina collegespelare på plats.
– Vi hade pratat innan matchen om lärdomarna vi tog med oss från Tysklandsmatchen, att vi måste in framför deras mål, ha trafik och vinna kamper där inne. Självklart offensivt men också framför vårt eget mål för att hjälpa Julia (Åberg) som skulle stå mot Schweiz.
– Det här går vi även ut och gör, vilket också är det som avgör matchen. Jag tror nästan alla målen görs från det som man kallar 90-procentsytan, alltså där framför målet. Vi gör mål på styrningar, returtagningar och vi har ”skymmare” på kassen. Det är viktiga bitar i dagens hockey då vi möter så pass bra målvakter. Det var kul att spelarna fick betalt eftersom dom jobbade väldigt hårt.

Sabina Küller. Foto: Ronnie Rönnkvist

Vilka spelare har klivit fram och överraskat lite på dig under turneringen i Finland?
– En som var väldigt bra under turneringen var Isabell Palm. Hon låg dessutom bakom vårt 2-1 mål mot Japan när hon bröt in framför mål och skapade en situation där Hanna Olsson, som följt med upp, gräver in returen. Det var ett viktigt mål. Dels för att vi vann matchen men även för att det är sådana mål vi också måste göra.
Sabina Küller var väldigt, väldigt bra första två matcherna. Tyvärr blev hon skadad mot Schweiz och fick lov att åka hem. Hon var viktig för oss, spelar åt båda hållen och gjorde det jättebra.

Julia Åberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

En ytterligare positiv lagdel var målvaktsspelet där både Julia Åberg och Sara Grahn gjorde bra ifrån sig.
– Julia hade jag inte jobbat med tidigare. Sara jobbade jag ihop med i augusti. Det var ingen överraskning att Julia var bra eftersom vi hade sett henne i Leksand, men det var väldigt roligt att se henne på internationell nivå, hur bra hon spelade och hur lugnt hon agerade. Hon spelade även med väldigt stor pondus, kommunicerade med sina utespelare och tog för sig.
– Hon gjorde sin debut mot Schweiz och gjorde då en jättebra match. Mot Japan var hon också strålande. Det var en jättejämn match där det kunde gå hur som helst, men vi gör två mål och Japan ett. Mycket är det tack vare Julias spel.

Ylva Martinsen ser Leksandsmålvakten som en av kandidaterna till en VM-plats senare i vår.
– Kan hon behålla formen och fortsätta visa så är hon absolut med och tävlar om en VM-plats.

Om du ser tillbaka på er planering som ni gjorde innan säsongen, hur långt har ni kommit i jobbet att bygga det här laget?
– Vi har använt dom här tre turneringarna till att verkligen testa spelare, titta på hur dom går i sina klubblag och försökt spå i glaset hur dom kan fungera internationellt. Man kan säga att vi har skaffat oss en lite bredare bild, vilket känns bra.
– Sedan har vi konsekvent jobbat med vår spelidé. Dom som har varit med i alla tre turneringarna har självklart fått en grund. Den här gången var allt tvunget att gå lite snabbare eftersom vi inte hade någon riktigt träning innan turneringen. Det går ändå snabbt att påminna spelarna om hur vi vill spela så det känns som vi ligger bra i fas.

Vilken respons för det jobb du gör har du fått från spelare och ledare så här långt?
– Jag har hört från tränare att dom fått hem spelare som är positiva till Damkronorna, är glada och kommer hem med energi.
– Sedan är det viktigt, den bollen ligger hos mig också, att prata med SDHL om, vilket det varit skriverier om, att tabellen haltar något enormt. Det är dessutom väldigt många olika speldagar. Innan senaste turneringen hade vi 14 spelare i Damkronorna som spelade tre eller fyra matcher mellan onsdag till söndag. Vi samlades sedan på måndag och hade match på tisdag.
– Det här gjorde att vi strök träningen på måndagen eftersom det inte var någon vits eftersom vi bara skulle ha kört tjejerna i botten.

”FINNS ÄVEN EN ORÄTTVISA”

Martinsen hoppas att en dialog med SDHL kan göra att liknande situationer inte uppstår under framtida säsongerna.
– Vi måste ha en dialog om hur vi kan styra upp ligan. Det finns även en orättvisa i det här eftersom spelarna som har spelat väldigt många matcher har vi chansen att titta mycket på och tvärtom.
– Exempelvis hade Linköping väldigt många matcher i oktober, men nästan inga nu. Det här är inte så jättebra för dom. Att det haltar så enormt är inget bra för Damkronorna. Där behöver vi på något vis ha en bättre dialog.

Givetvis är det här något som även gör att intresset för SDHL naggas lite i kanten.
– Ja, det blir inget bra. Det här vet alla inblandade också.

Trots att det har varit blandade resultat under inledningen av den här säsongen känner Ylva Martinsen att bygget av Damkronorna är på rätt väg.
– Jag kände att efter att vi lämnade Finland att vi håller på att bygga en tro på det vi håller på med. Klart en match mot Japan som alla känner är jämn, att vi då lyckas vinna den bygger på den tron. Att vi gör många mål mot Schweiz, där vi verkligen hade islossning, bygger också på tron.
– Sedan är det bara att konstatera att Finland är bättre än oss just nu. Det är inget snack om den saken och där har vi ett jobb att göra.
– Allt vi gör då vi är i väg med Damkronorna plussar på den här tron och vad vi vill göra nästa gång vi ses, vilket är det viktigaste för mig. Spelarna svarar väldigt bra på det arbete som vi vill att dom ska göra och den arbetsmiljö vi håller på att skapa i Damkronorna.

Vilka spännande spelare har du sett kliva fram lite extra i SDHL under säsongen?
– En som varit bra i sitt Djurgården är Josefine Bouveng. Hon är 01:a och var med i 18-landslaget och spelade en turnering. Hon går på HG i Djurgården och är en spännande spelare som gjort en hel del poäng.
– En som har gått framåt sedan hon flyttade är Felizia Wikner Zienkiewicz i HV71. Jag tycker att hon tar steg i sin utveckling hela tiden och är en spännande spelare för framtiden. Det känns som att hon är en klassisk träningstalang och har ett högt eget driv. Hon ger sig själv chansen att bli så bra som hon bara kan. Jag vet att hon jobbar väldigt hårt, när ingen annan ser, för att bli bättre.

Det är få svenska unga spelare som har framträdande roller i sina klubbar, hur ska vi få till en ändring där?
– Det finns många delar i det svaret. En del är respektive klubbs ställningstagande ”Hur vill vi att vår verksamhet ska vara och vad ska vi förlita oss på”. Att ha en ström av utländska spelare och bygga så eller ge möjligheten till svenska spelare som är lite yngre?
– Där tycker jag Djurgårdens upplaga den här säsongen är bra exempel. Djurgården har satsat förhållandevis både svenskt och ungt. Man ger unga tjejerna chansen att växa in i det i stället för att i stor utsträckning värva utländskt. Även Modo har gjort så även om dom också har en stomme med utländska spelare. Björn (Edlund) i Modo har blivit tvungen att jobba så och där ser vi flera unga svenska spelare som blommat ut.
– Sedan tror jag att SDHL på något vis måste begränsa det här med antalet utländska spelare. Att ha helt fritt med antalet utländska spelare tror inte jag är helt rätt melodi. Självklart kan vi inte gå från att ha helt fritt till bara två. Det är inte så jag menar, men jag tror att man måste sätta någon form av tak så vi inte till slut har ett helt lag med bara utländska spelare. Det skulle inte vara positivt för vår utveckling.
– Det skulle bli svårt att motivera och hålla igång rekrytering runt om i breddföreningarna om vi sedan inte har någon plattform för att ta emot våra unga svenska tjejer.

Kommer du klara av att fira en lugn jul eller kommer du bara tänka hockey?
– Jag ska först stänga ner vår senaste turnering och titta på matcherna här hemma i lugn och ro. Sedan ska jag var ledig under julhelgen, men den 27:e åker jag till Luleå för att se mellandagshockeyn mellan Luleå och Modo. Efter det ska nästa lag skakas fram till turneringen i januari, men lite ledigt ska jag ha, avslutar förbundskaptenen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 01 mars
17:30 JYP - Ilves Liiga
17:30 Lukko - KalPa Liiga
17:30 SaiPa - Jukurit Liiga
17:30 Vaasan Sport - HPK Liiga
18:05 Frölunda - Djurgården SDHL
18:30 Helsingfors IFK - Kärpät Liiga
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
lördag 02 mars
01:00 Ottawa Senators - Arizona Coyotes NHL
01:00 Washington Capitals - Philadelphia Flyers NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
04:00 Anaheim Ducks - New Jersey Devils NHL
15:00 Nybro - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
15:15 Linköping - HV71 SHL
15:15 Frölunda - Modo SHL
15:15 Luleå - Rögle SHL
16:00 Jukurit - SaiPa Liiga
16:00 Ilves - KalPa Liiga
16:00 HPK - JYP Liiga
16:00 Pelicans - Lukko Liiga
16:00 KooKoo - Ässät Liiga
16:00 Kärpät - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:00 Timrå - Skellefteå SHL
18:00 Örebro - Växjö SHL
18:00 Oskarshamn - Färjestad SHL
18:00 Leksand - Malmö SHL
18:30 Carolina Hurricanes - Winnipeg Jets NHL
21:00 Detroit Red Wings - Florida Panthers NHL
22:00 Seattle Kraken - Edmonton Oilers NHL
00:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche NHL
00:00 St Louis Blues - Minnesota Wild NHL
söndag 03 mars
01:00 Philadelphia Flyers - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New York Rangers NHL
02:00 Dallas Stars - San Jose Sharks NHL
02:00 Chicago Blackhawks - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Calgary Flames - Pittsburgh Penguins NHL
19:00 Washington Capitals - Arizona Coyotes NHL
21:30 Los Angeles Kings - New Jersey Devils NHL
måndag 04 mars
01:00 Buffalo Sabres - Winnipeg Jets NHL
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Vancouver Canucks NHL
03:00 Edmonton Oilers - Pittsburgh Penguins NHL
tisdag 05 mars
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Philadelphia Flyers - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks NHL
03:30 Calgary Flames - Seattle Kraken NHL
17:30 SaiPa - Ässät Liiga
17:30 Tappara - Lukko Liiga
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 HV71 - Örebro SHL
19:00 Timrå - Oskarshamn SHL
19:00 Frölunda - Linköping SHL
onsdag 06 mars
01:00 New Jersey Devils - Florida Panthers NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 Boston Bruins - Edmonton Oilers NHL
01:30 New York Islanders - St Louis Blues NHL
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
02:00 Nashville Predators - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Vancouver Canucks NHL
04:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 Helsingfors IFK - HPK Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
17:30 Jukurit - Ässät Liiga
19:00 Djurgården - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 07 mars
01:00 Toronto Maple Leafs - Buffalo Sabres NHL
03:30 Colorado Avalanche - Detroit Red Wings NHL
04:00 Anaheim Ducks - Ottawa Senators NHL
17:30 Kärpät - KooKoo Liiga
17:30 Lukko - Vaasan Sport Liiga
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Färjestad - Malmö SHL
19:00 Leksand - Modo SHL
19:00 Örebro - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - HV71 SHL
19:00 Linköping - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Rögle SHL
fredag 08 mars
01:00 Tampa Bay Lightning - Calgary Flames NHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 New Jersey Devils - St Louis Blues NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Edmonton Oilers NHL
02:00 Nashville Predators - Buffalo Sabres NHL
03:00 Arizona Coyotes - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Ottawa Senators NHL
04:30 San Jose Sharks - New York Islanders NHL
17:30 HPK - KalPa Liiga
17:30 Helsingfors IFK - TPS Åbo Liiga
17:30 Pelicans - JYP Liiga
18:31 Ilves - Tappara Liiga
19:00 Västervik - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Nybro Hockeyallsvenskan