SHL
SKOGLUND: Tragedin en del av grunden till sju-åringens kommande hockeyintresse

Idag är det 33 år sedan Pelle Lindbergh avled efter att dagen innan ha kraschat med sin röda Porsche in i en stenmur. Den händelsen, i kombination med ett hockeyalbum, är en stor bidragande anledning till undertecknads stora intresse för just Pelle Lindbergh.

Det är såklart svårt att minnas detaljer så här över 33 år senare. Men som jag minns det så åkte jag bil tillsammans med en kompis och hans familj. Jag vet inte om vi hade någon mening eller mål med resan, men nästa minnesfragment som dyker upp var att det var under den här trippen jag fick mitt första hockeyalbum. Panini såklart.

Det här var på hösten 1985 och jag hade gått någon månad i första klass på Österängsskolan i Jönköping. Tittade man vänster och ut genom fönstren i klassrummet kunde jag se Rosenlundshallen på andra sidan motorvägen. Nuvarande Kinnarps Arena.

Men det var inte så ofta jag gjorde det, för hockey intresserade mig inte speciellt mycket på den tiden. Men det där kom att förändras när jag fick hockeyalbumet i min hand den där höstdagen. Förmodligen fick jag väl några paket bilder också som med stor koncentration klistrades in i albumet.

Jag visste ingenting om hockey då och byggde efter hand upp någon slags idoldyrkan till spelarna som sakta fyllde mitt album. Håkan Södergren, Matti Pauna, Robert Skoog, Göte Wälitalo, Michael Hjälm, Robert Frestadius (som jag vill minnas hade mustasch) och alla andra byggde sakta men säkert upp ett intresse för sporten.

Ivan Hansen. Jag vet inte om det var samma säsong. Men vi bodde rätt varandra och i efterhand har jag fått reda på att huset han bodde i hade införskaffats av de tidigare ägarna: Mina barns gammelmorfar och gammelmormor. Världen är allt bar liten.

Hursomhelst. Jag och en kompis samlade mod och traskade hem till Ivan Hansen och bad om varsin autograf. Minns jag det här rätt så skrev han den liggande i en solstol. Jag kan dock minnas fel.

Roland Eriksson. Jodå, min skolfröken bodde granne med honom. Om inte den sjuårige Henrik Skoglund dyrkade henne innan dess, så gjorde han det definitivt då. Hon var också på långt håll släkt med Jens Öhling. Hur coolt som helst.

I mitten av det där albumet fanns det en sektion som jag tror hette ”All star”. Där var man tvungen att samla ihop två bilder för att det skulle bli en hel. Den första dubbelbilden jag fick ihop där var målvakten Pelle Lindbergh i sin Philadelphia-skrud.

Nu kan jag minnas fel, men så som jag tänker så här 33 år senare så var det nog den första målvakten jag så, med skydd och allt. Naturligtvis hur häftigt som helst för en sju-åring. Jag vet att någon sa i samma veva som jag fick den där bilden komplett att: ”Jaha du, Pelle Lindbergh, han är bra han.”

Fotot Tommy Söderström sitter och tittar på är, om inte minnet spelar undertecknad ett spratt, samma bild som prydde mittuppslaget i hockeyalbumet. Foto: Bildbyrån

Bara någon dag senare kom min mamma hem med Aftonbladet och la den på köksbordet. Jag var rätt bra på att läsa, även fast jag nyss börjat skolan, och tog varje tillfälle i akt att öva på färdigheten.

PELLE LINDBERGH HJÄRNDÖD

Så löd rubriken på förstasidan och eftersom jag inte hade en susning om vad ordet hjärndöd innebar fick jag helt enkelt fråga mig fram. Inget hopp, han skulle inte överleva, blev svaret och jag fick högst troligt förklaringen på vad som hade hänt i samma veva.

Till saken hör att jag på den här tiden var ofantligt bilintresserad och Porsche var favoritmärket. Den kombinationen blev lite för mycket och jag började intressera mig för allt som hade med Pelle Lindbergh att göra. Coola skydd, cool bil. Jag var såld.

Men på den tiden var det ju såklart inte jättelätt att få information. Det fanns ju till exempel inget internet.

Fascinationen för Pelle Lindbergh har inte släppt kan jag lova er, även fast jag nu förtiden har skaffat mig information via tidningar, boken av Thomas Tynander och filmklipp så hajar jag till varje gång hans namn nämns i något sammanhang. När det för några år sedan var prat om att min svärmor skulle jobba ett halvår i Philadelphia var såklart min första tanke på Pelle Lindbergh. ”Då kanske man skulle åka och hälsa på och ta chansen att vandra i hans fotspår”, funderade jag. Det blev inget med jobbet och inte heller en tripp över Atlanten.

Snacka om jackpot för egen del när jag ifjol fick ynnesten att besöka en samlares bankfack och själv klämma och känna på Lindberghs gamla kontrakt och hockeybilder.

LÄS MER: Dog alldeles för tidigt – men Pelles minne lever kvar för alltid

Jag vet inte varför jag fastnat så för den lille målvakten. Men det har väl, som jag skriver ovan, något att göra med att ”alla bitar föll på plats” hos det nyfikna och vetgiriga barnet den där höstdagen 1985.

Många säger att Pelle Lindbergh dog på toppen av sin karriär. Jag brukar tycka att de har fel. Jag tror nämligen att hans absolut bästa säsonger låg framför honom. Han var bara 26 år, hade nyss fört Philadelphia Flyers till Stanley Cup-final och själv vunnit sin första Vezina Trophy.

Philadelphia hade ett ruggigt intressant och ungt lag vid den här tiden. Förutom Lindbergh fanns även spelare som  Brad McCrimmon (Nu också avliden då han fanns med på samma flygplan som Stefan Liv i Jaroslavl den 7 september 2011), Dave PoulinMurray CravenMark Howe, Rick Tocchet och Brian Propp i laget.

De hade inlett NHL-säsongen strålande hösten 1985 och jag brukar ofta tänka på frågan om det nog inte var en potentiell Stanley Cup-titel som rök all världens väg tillsammans med Pelle Lindberghs tragedi. Det känns som att det talangfulla laget aldrig nådde sin potential efter det hemska som skett. Inte så konstigt, det här var första kontakten med döden för många av dem.

Jag brukar också tänka en del på hur det hade sett ut om Lindbergh fått vara i livet. Hur länge hade hans karriär hållit på? Hade den avslutats i Sverige och elitserien? För vilken klubb i så fall? Skulle han ha spelat VM för Sverige?

Jag såg aldrig Pelle Lindbergh spela och upplevde aldrig hans storhet som hockeymålvakt. Men någonstans känns det ändå som jag har full koll på hans karriär med tanke på allt jag läst och alla filmklipp jag plöjt igenom. Allt från Hammarby till Philadelphia, via AIK, Tre Kronor och Maine.

Samlarbilden i det där hockeyalbumet, som jag tyvärr slarvat bort, bidrog starkt till att mitt egna hockeyintresse tog fart och mellan 1986 och i alla fall 1995 tror jag inte att jag missade en enda VM-match på TV när Sverige spelade.

Pekka Lindmark, Roffe Ridderwall, Tommy Söderström med flera vaktade Tre Kronors målbur de här åren och ibland kan jag faktiskt komma på mig själv med att tänka på hur det varit om Pelle Lindbergh kommit loss från NHL till någon av alla de turneringarna. Nu blev turneringarna allt som oftast framgångsrika ändå så klart.

Men det är tankar som brukar komma till mig ibland.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten