TILLBAKA. Almen Bibic har återhämtat sig väl efter den otäcka olyckshändelsen 11 oktober.
SHL

Försökte spela rent – då blev backtuffingen knockad: ”Har sagt att det var livets karma”

ANNONS

Det var en otäck smäll som fick många att reagera. Utslagen bars Almen Bibic av isen på bår efter den olyckliga kollisionen med Patrik Blomberg. I går var Linköpings backtuffing tillbaka i spel – flera insikter rikare.
– Jag försökte spela rent och den här gången straffade det sig, säger Bibic till hockeysverige.se.

Det var den 11 oktober i Linköpings hemmamatch mot Timrå som olyckan var framme. Almen Bibic gick in för att tackla motståndarforwarden Patrik Blomberg bara för att själv ta den största smällen. Bilderna som kablades ut efteråt var jobbiga att ta del av. En avsvimmad Bibic fick hjälpas av isen på bår till ambulans och vidare till sjukhus.

Själv har han inga minnen av händelsen över huvud taget.
– Det är jätteotäckt just på så vis att jag aldrig varit borta så länge tidigare. Jag minns ingenting från isen eller Saab Arena. Jag var borta väldigt länge och första minnet är från sjukhuset senare när jag vaknade upp på riktigt, berättar Almen Bibic.
– Jag stannade på sjukhuset hela natten. Läkarna väckte mig varje timme och kollade ögonen så allt var okej. Jag måste ge Linköpings universitetssjukhus ett stort plus för hur de tog hand om mig. De var fantastiska.

”SUGER KRAFTEN UR EN”

Det är fredag eftermiddag och Bibic har precis kommit hem från LHC:s träningspass inför lördagens möte med Frölunda. Under torsdagskvällen gjorde han comeback i 1–2-förlusten mot Djurgården på Hovet. Efter att ha missat fem matcher var han tillbaka som sjunde back och spelade bara drygt sju minuter. Kroppen gav ett positivt besked.
– Jag mår bra. Det var roligt att vara tillbaka och ta sig igenom en match med grabbarna. Jag spelade inte mycket, men var ändå jäkligt trött efteråt. Att spela match och vara fullt påkopplad menalt efter att inte ha spelat på ett tag suger kraften ur en, konstaterar han.


Foto: Bildbyrån/Josefine Loftenius

25-åringen såg inte hämmad ut på isen, utan var sitt normala, aggresiva jag. Han tror inte heller att olyckshändelsen satt några spår på det viset. Däremot har han tagit lärdom av smällen.
– Jag har faktiskt inte tänkt på det alls. När jag gick in i närkamper kändes det lugnt, säger Almen Bibic om comebacken.
– Det som hände var en sådan stor olyckshändelse som jag tror kom sig av att jag försökte spela rent. Jag har fått dåligt rykte för att jag delat ut en del fula proppar och därför har jag försökt ge mig själv chansen att inte dela ut dem och ge domarna så lite anledning som möjligt att visa ut mig. Nu gick jag in jättelågt med armarna och då var det huvudet som tog stryk.
Han skrockar och tillägger:
– Jag har delat ut en del fula tacklingar så jag har faktiskt sagt att det här var livets karma.

”HON VAR INTE PIGG ATT SLÄPPA I VÄG MIG PÅ MATCH”

Även om Almen Bibic själv inte hade några problem att gå vidare och göra comeback finns det minst en person i hans närhet som tyckte det var jobbigt.
– Det var mer av en barriär för min fru än mig det här. Hon har inte varit pigg på att släppa i väg mig på match. Det har varit jättetufft för henne att gå igenom det här, tuffare än för mig. Men jag är glad att hon bryr sig om mig på det sättet, säger han.

Var det något gott som Almen Bibics olycka förde med sig var det att så många slöt upp bakom honom.
– Brorsan (Alen Bibic) bombade upp från Ängelholm, mamma, pappa och min farbror kom hit och frun var redan på plats. Det är sådant man blir glad av, att ha den sortens stöd, säger han.

Patrik Blomberg hörde också av sig. I ett sms ville Timråforwarden förvissa sig om att Bibic mådde bra – trots att han inte hade gjort något fel i situationen. Det var ett inititiv som LHC-backen hyllade i en tweet kort efter händelsen.
– Jag ville lyfta det. Vi har lite av en machokultur inom hockeyn och folk klagar på det, men det var väldigt fint gjort av honom. Det var ett exempel på medmänsklighet som jag ville visa upp, säger Almen Bibic som över huvud taget blev rörd av det engagemang som folk visade för honom.
– Jag fick massor med kärlek på sociala medier och det är jag inte van vid, Det brukar vara tvärtom (skratt). Nu var det jättemånga som hörde av sig och det blev en boost. Riktigt kul att se.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 28 september
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL