Sök
Revanschläge för Sidney Crosby?
Pittsburgh

PITTSBURGH: Nere för räkning – eller hungrigare än någonsin?

Var det månne en mättnadskänsla, eller ett spår av trötthet, vi såg när Pittsburgh förra säsongen till sist klev ned från sin tron? Frågan är om förlusten i serien mot Washington var starten på ett permanent maktskifte i öst – eller om det bara var ett hack i skivan för Sidney Crosby och hans vänner.

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Pittsburgh Penguins.

Det blev två raka Stanley Cup-segrar för Pittsburgh Penguins, och de klev in i förra säsongens slutspel som en av storfavoriterna till att vinna på nytt. Men till sist bröts magin, och efter ett decennium av ett brutalt psykologiskt övertag på Washington Capitals kunde huvudstadslaget bryta Penguins magi. Pittsburgh hade säkert kunnat acceptera att Tampa Bay, eller Winnipeg Jets för den delen, hade vunnit Stanley Cup. Men nog sved det något alldeles extra hos Sidney Crosby, Kris Letang och Jevgenij Malkin när de fick se de eviga rivalerna Alex Ovetjkin och Nicklas Bäckström glida runt på isen med Lord Stanleys pokal över huvudet.

Efter två långa slutspel på rad var det som att energin och hungern avgjorde till Capitals fördel. Nu, med en betydligt längre sommar än vad Pittsburghspelarna är vana vid, borde orken finnas igen. Men frågan är om det räcker, eller om förra säsongens slutspelsuttåg helt enkelt indikerar att dominansen är över för klubben. Det finns dock ett par ytterligare saker, utöver den extra vilan, som talar för att de återigen kan kliva högst upp på den imaginära prispallen när vi summerar säsongen runt midsommar nästa år. Dels har de fortfarande några av världens bästa spelare, och en spets som nog inget annat lag kan matcha. Dels bör de, som sagt, känna en enorm revanschlusta mot Washington. Nu är det Pittsburgh som kan kanalisera det till något positivt, och inte Capitals själva. Och framför allt är det nästan ingen som talar om Penguins på det sätt folk talade om dem för ett år sedan.

I väst är det Winnipeg och Nashville som är huvudfavoriter, med storsatsande San José Sharks som ett gäng hungriga hajar som ligger i bakvattnet och nosar. I öst snackas det massor om Tampa Bay och Toronto, och Washington nämns helt plötsligt med en superrespekt eftersom den tidigare ständigt förlorande kärnan nu ses som vinnare. Men Pittsburgh? Nej, dem har vi nästan glömt bort.

Att fansen och laget internt bara har ett mål i skallen, att vinna internt, är självklart. Men det känns som att pressen utifrån minskat. Och då ska vi komma ihåg att årets lagbygge är mycket likt de lag som vunnit Stanley Cup. Kärnan är densamma. Stjärnorna är desamma. Coachen är densamma. Det mesta är sig likt.

Om nu inte vårens oväntat tidiga slutspelsuttåg var början på en ny, tyngre, era hos Pittsburgh Penguins kan vi med andra ord räkna med ett revanschsuget stjärnfyllt lag som alldeles uppenbart har allting som krävs för att vinna. Ändå nämns de inte som den största favoriten. Det låter som ett drömläge för Mike Sullivans manskap.

POÄNGKUNGEN

JEVGENIJ MALKIN
Pittsburgh hade två spelare topp-åtta i NHL:s poängliga förra säsongen. Ingen av dem hette Sidney Crosby. Han slutade ”bara” tia. Det finns med andra ord flera heta poängkungskandidater i Penguins. Men frågan är om inte Jevgenij Malkin är den troligaste. Den ryske björnen är, om han är skadefri, kanske till och med Connor McDavids största konkurrent (om det finns en sådan) om hela NHL:s poängliga. Gjorde 98 poäng på 78 matcher förra säsongen. Håller han sig skadefri kan det mycket väl bli tresiffrigt antal poäng kommande säsong.

MÅLVAKTEN

MATT MURRAY
NHL:s kanske mest svårlästa spelare. Hur bra är han – egentligen? Pittsburgh gick förra sommaren all-in på Murray och släppte Marc-André Fleury till Vegas, ”Flower” svarade genom att vara en av ligans bästa målvakter, medan Murray åter var skadedrabbad och hade svårt att imponera när han väl spelade. Den här säsongen blir viktig för 24-åringen. Att han är lagets självklara förstaval finns det dock inga som helst tvivel kring.

BACKEN

KRIS LETANG
Världsbacken Kris Letang fick förra säsongen, för ovanlighetens skull, vara skadefri. Han missade bara tre matcher. 31-åringen nådde då över 50 poäng för fjärde gången i karriären. Han är kanske inte lika bra som när han var som bäst, men i princip lika viktig nu som då. Kris Letang behöver vara skadefri, även om Penguins backsida bakom honom möjligen ser lite bättre ut nu än för ett par år sedan.

UNGTUPPEN

DANIEL SPRONG
Det har snackats om den flygande holländaren i flera år nu, och redan säsongen 15/16 gjorde han 18 NHL-matcher. Det har bara blivit ytterligare åtta sedan dess. 21-åringen kommer dock från ett mycket starkt år i AHL där han gjorde 65 poäng på 65 matcher. Med tanke på hur bra Pittsburghs uppflyttade AHL-grabbar tenderar att vara kan vi således förvänta oss att Daniel Sprong till sist tar ett…språng rakt in i NHL.

COACHEN

MIKE SULLIVAN
Har närmast på rekordtid byggt upp en respekt runt om i hockeyvärlden. Ses som en av världens främsta coacher och har ett ruskigt starkt förtroende i klubben. Mike Sullivan lär också vara rätt man för att ingjuta en revanschkänsla och hunger hos Pittsburgh Penguins. Sitter bergsäkert på sin post, åtminstone den här säsongen också.

Foto: Bildbyrån

IN OCH UT

Nyförvärv: Jack Johnson, b, Columbus, Jimmy Hayes, fw, New Jersey, Matt Cullen, fw, Minnesota, Derek Grant, fw, Anaheim
Förluster: Matt Hunwick, b, Buffalo, Conor Sheary, fw, Buffalo, Josh Jooris, fw, Toronto, Carter Rowney, fw, Anaheim, Tom Kühnhackl, fw, New York Islanders

PROGNOSEN

Pittsburghs trupp är i princip oförändrat och de går in till årets säsong med ett närmast jämnstarkt lag som de som vann Stanley Cup två år i rad. Det som behövs för att årets säsong ska bli en succé är att Matt Murray och Kris Letang är skadefria och leder lagets defensiv – och att superstjärnorna där framme återigen flankeras av tidigare AHL-spelare som utvecklas i stjärnornas sällskap.

Förra säsongens näsbränna kan till och med ha varit bra för Pittsburgh, som på pappret har allt som krävs för att ta tillbaka kungakronan – redan till sommaren.

PITTSBURGH PENGUINS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
1) Casey DeSmith
30) Matt Murray

BACKAR
2) Chad Ruhwedel
3) Olli Määttää
4) Justin Schultz
6) Jamie Oleksiak
8) Brian Dumoulin
58) Kris Letang
73) Jack Johnson

FORWARDS
7) Matt Cullen
12) Dominik Simon
15) Riley Sheahan
17) Bryan Rust
19) Derick Brassard
38) Derek Grant
46) Zach Aston-Reese
41) Daniel Sprong
59) Jake Guentzel
62) Carl Hagelin
71) Jevgenij Malkin
72) Patric Hörnqvist
81) Phil Kessel
87) Sidney Crosby ”C”

Tränare: Mike Sullivan (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten