Jonas Brodin omfamnas av Matt Dumba och Mikael Granlund.
Nyheter

MINNESOTA: Hit, men inte längre

ANNONS

Efter år av tidiga uttåg i slutspelet drömmer hockeytokiga Minnesota om en framgång. Men stommen är densamma, coachen är densamma. Vad talar egentligen för att det här är året Minnesota till slut kliver över platån och blir en utmanare – på riktigt?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Minnesota Wild.

De senaste åren har de flesta tyckare sett Minnesota som en outsider till Stanley Cup-titeln. Allt som krävts är att någon spelare ”tar klivet” och att laget blir redo att ”ta nästa steg”. Hittills har Wild misslyckats att ta det steget. Faktum är att det spännande lagbygget stått still i ett halvdussin säsonger. De senaste sex åren har lagets facit varit förstarundan, andrarundan, andrarundan, förstarundan, förstarundan, förstarundan. De har alltså bara vunnit två slutspelsrundor under de sex säsonger man setts som en ”spännande utmanare”. Det är helt enkelt inte bra nog, även om de råkar spela i en stentuff division och en väldigt jämn konferens.

Kanske är det en gång för alla dags att förlika sig med tanken att Minnesota inte är någon utmanare. De har hittat sin plats i näringskedjan. Ett ”hit men inte längre”-lag, som går till slutspel men som helt enkelt inte har de pusselbitar som krävs för att på allvar vara ett lag att räkna med när det väl kommer till kritan. Att de har den notoriske slutspelsmisslyckaren Bruce Boudreau som coach talar inte direkt heller till deras fördel.

Nu har Minnesota gjort en nödvändig riktningsförändring då Chuck Fletcher klivit av som general manager efter ett decennium vid posten. Inte för att han gjort ett dåligt jobb, tvärtom, men just med tanke på att Wild som klubb stått stilla de senaste åren behöver inte en förändring vara negativ. Paul Fenton får dock vänta några år innan han kan sätta sin absoluta prägel på laget, eftersom Minnesotas kärna redan är uppsajnad för några år framöver.

Minnesota Wild kommer även i år till spel med ett habilt lagbygge som kommer slåss som slutspelsplatser. Man har en bra målvakt, man har ett par absoluta toppbackar, och framåt tycks Eric Staal fortfarande ha en del att ge och Mikael Granlund har till sist blivit en stjärna. Men den absoluta spetsen saknas. Kanske är det avsaknaden av just den som gör att Minnesota även i år blir ett lag som stämmer in på epitetet ”hit, men inte längre”.

POÄNGKUNGEN

MIKAEL GRANLUND
Eric Staal plockade hem titeln förra året, men nog är det dags för Mikael Granlund nu igen? Den finske (forne) supertalangen har till sist tagit klivet mot stjärnorna och snuddat vid 70 poäng två år i rad. Når han den summan lär det räcka till en poängligaseger. Mycket kommer kretsa kring Granlund den här säsongen.

MÅLVAKTEN

DEVAN DUBNYK
Devan Dubnyk är både en av de jämnaste målvakterna och en av dem som spelar mest i hela NHL. De fyra senaste säsongerna har han legat mellan 58 och 67 matcher per säsong, och trots det orkar han hålla uppe en jämn nivå. Problemet är dock att 32-åringen inte lär ta några positiva steg i utvecklingen, vilket gör att Minnesota kan få svårt att gå långt i ett eventuellt slutspel.

BACKEN

RYAN SUTER
Snart borde det vara dags att utnämna Matt Dumba till Minnesotas främsta back, men än så länge håller Ryan Suter bra. Med tanke på hur mycket han spelar, och att han hunnit bli 33 år, är det beundransvärt att amerikanen år efter år fortsätter leverera på världsnivå. Så sent som förra säsongen var han sex ynka poäng från att sluta topp-tio i backarnas poängliga. Han gjorde exempelvis en poäng mer än tidigare nämnda Dumba, som i mångt och mycket ses som Minnesotas framtid.

UNGTUPPEN

JORDAN GREENWAY
Han har redan hunnit vinna U18-VM och U20-VM, samt collegemästerskapen. I våras spelade han OS för USA. I NHL har det dock bara blivit sex matcher för Jordan Greenway. Med sin enorma räckvidd dominerade han i JVM för ett par år sedan och fysiskt sett är han mer än redo för NHL. Är ingen poängspruta – men Jordan Greenway bör vara redo att bidra för Minnesota redan nu under sin rookiesäsong.

COACHEN

BRUCE BOUDREAU
Mannen som gett slutspelsmisslyckanden ett ansikte får chansen för en sista (?) säsong i Minnesota. Wild har utsett en nu general manager i Paul Fenton och frågan är om hans tålamod med Boudreau håller lika länge som föregångaren Chuck Fletcher. Boudreau är en skicklig och respekterad coach, och så länge det inte dyker upp ett tyngre namn på marknaden får han vara kvar. Men vad händer vid ett nytt tungt slutspel, om ett tungt namn dessutom blir ledigt? Då kan Boudreaus dagar i Minnesot vara räknade.


Foto: Carlos Gonzalez/Minneapolis Star Tribune/TNS/Sipa USA  IBL

IN OCH UT

Nyförvärv: Andrew Hammond, mv, Colorado, Eric Martinsson, b, Växjö, Dmitrij Sokolov, fw, Barrie Colts, Eric Fehr, fw, San José, J.T. Brown, fw, Anaheim, Matt Hendricks, fw, Winnipeg, Greg Pateryn, b, Dallas, Matt Read, fw, Philadelphia
Förluster: Kyle Quincey, b, HIFK, Matt Cullen, fw, Pittsburgh, Tyler Ennis, fw, Toronto, Daniel Winnik, fw, Boston

PROGNOSEN

Med tanke på att Minnesota har ett rätt igenom habilt lagbygge kommer de inte behöva prestera på något annat än sin normala nivå för att vara med och slåss om slutspelsplatserna. Kanske ska de den här gången försöka dra ned antalet matcher på målvaktsesset Devan Dubnyk för att på det sättet maximera chanserna om laget går till slutspel. Känslan är att Minnesota håller ungefär samma nivå som de gjort de senaste åren. Kan Mikael Granlund explodera och bli en världsspelare, eller om Zach Parise kan vara någorlunda skadefri, kanske Wild kan hitta en nivå till.

MINNESOTA WILDS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
32) Alex Stalock
40) Devan Dubnyk

BACKAR
20) Ryan Suter
23) Gustav Olofsson
24) Matt Dumba
25) Jonas Brodin
29) Greg Pateryn
36) Nick Seeler
39) Nate Prosser
46) Jared Spurgeon

FORWARDS
3) Charlie Coyle
9) Mikko Koivu ”C”
11) Zach Parise
12) Eric Staal
14) Joel Eriksson-Ek
15) Matt Hendricks
16) Jason Zucker
17) Marcus Foligno
18) Jordan Greenway
21) Eric Fehr
22) Nino Niederreiter
64) Mikael Granlund
71) J.T. Brown

Tränare: Bruce Boudreau (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL