NEW YORK, NY – JUNE 29: New York Rangers Defenseman Simon Kjellberg (54) skates during New York Rangers Prospect Development Camp on June 29, 2018 at the MSG Training Center in New York, NY. (Photo by Rich Graessle/Icon Sportswire) NHL Eishockey Herren USA JUN 29 Rangers Prospect Development Camp PUBLICATIONxINxGERxSUIxAUTxHUNxRUSxSWExNORxDENxONLY Icon0629187187 …
Talang

Draftades av Rangers – nu är den förre NHL-svenskens son tillbaka i landet han föddes i: ”Bestämde mig tidigt”

Hans pappa heter Patric Kjellberg och spelade närmare 400 NHL-matcher på sin tid. Hans son Simon Kjellberg draftades av New York Rangers i somras och nu tar han chansen att sticka över Atlanten för att spela hockey i landet han föddes i.
— Jag kände att åka över nu borde vara bra för min utbildning och gå på college senare, berättar 18-åringen för hockeysverige.se.

Simon Kjellberg föddes i Nashville, TN, USA för 18 år sedan. Då var hockeyn inte speciellt stark där, men pappa Patric spelade i Predators som första svensk. Tre säsonger senare valde familjen Kjellberg att flytta till Stockholm. Men det var i Falun Simon Kjellberg inledde sin hockeykarriär innan familjen flyttade ner till Ängelholm.

DRAFTADES AV RANGERS

I somras stod det klart att 18-åringen från Nashville kunde få möjligheten att ånyo återvända till USA. Den här gången för att spela hockey då han draftats av New York Rangers. Simon Kjellberg valde alltså att redan nu ta chansen att åka över för att spela i USHL för Dubuque Fighting Saints.
– Jag har inget minne av pappa som spelare, inte någonting. Vi flyttade hem till Sverige då jag var tre år så jag kommer faktiskt inte ihåg någonting från då vi bodde där heller, vilket är lite synd, berättar Simon Kjellberg när hockeysverige.se når honom i hans nya hemstad Dubuque för en intervju.
– Efter USA flyttade vi till Stockholm, men mamma och pappa hade släkt uppe i Dalarna, Falun så då flyttade vi dit. Det var egentligen också i Falun som jag började spela hockey. Sista året innan jag åkte ner till Rögle spelade jag dessutom en säsong i Hedemora.

Varför just Hedemora?
– Hedemora var en klubb som det var nära till från Falun samtidigt som det var en bra klubb med ett bra lag och en duktig tränare (Patric Boqvist, tillika pappa till Adam och Jesper Boqvist). Jag och pappa valde att jag skulle spela där en säsong och det tycker jag var riktigt bra.

Patric Kjellberg från tiden i Anaheim. Foto: Bildbyrån

Patric Kjellberg var en skicklig forward som vunnit både VM och OS-guld för Sverige, men Simon har under hela sin karriär varit back.
– Jag valde själv att vara back. Det var väl ingenting jag direkt tänkte på, men det blev bara så, säger Simon Kjellberg som i första hand ser sig själv som en defensiv back.
– Ja, jag skulle beskriva mig själv som en defensiv back med ett bra förstapass och en explosiv skridskoåkning. En back man kan lita på.

Det sägs att du även har en stark mentalitet, bottnar det någonstans i att du har en pappa som varit med på den absoluta toppen och vet vad som krävs för att nå dit?
– Så kanske det är, men jag vet inte… Min pappa har alltid uppfostrat mig hur man ska vara som hockeyspelare både utanför och på isen. Det har hjälpt mig otroligt mycket och gjort att jag fått en stark mentalitet.

Var det mycket hockeysnack hemma i Ängelholm och Falun?
– Ja, ja, ja… Så är det fortfarande (skratt). Lillebrorsan (Joel) spelar också så det är hockeyhela tiden hemma.

BRED KULL

Säsongen 2015/16 fick Simon Kjellberg debutera i U16-landslaget.
– Det var såklart jättekul. Efter TV-pucken var det några elitcamper. Sedan fick jag vara med och spela tre matcher mot finnarna. Absolut var det en speciell känsla att få dra på sig landslagströjan och en ära att få representera sitt land och spela med så bra spelare.
– Just den här 00-kullen har känts väldigt bred. Sedan finns det såklart toppspelare, men framförallt är det väldigt många som vill vara med, driva på och pusha. Det är kul eftersom man drivs till att hänga på det här och jag måste säga att det har varit kul att få vara med i det här laget.

En spelare som förre Rögle-backen spelat med i juniorlandslaget är Rasmus Dahlin. Precis som alla andra så är han imponerad av sin jämnåriga backkollegas framfart.
– Rasmus är något alldeles extra. Han är en riktig talang och jag ser och lär av det han gör. Jag tycker att han är en föregångsfigur för hur hockeysverige har utvecklats men även en förebild för unga spelare. Jag unnar honom all hans framgång.

Tror du att han redan den här säsongen kan ta en plats i NHL?
– Ja, det tror jag absolut. När man ser till hur hans ”skill-nivå” är och allting så tror jag det.

I somras draftades Simon Kjellberg i sjätte rundan av New York Rangers.
– Det var overkligt men också en fantastisk känsla. Det var en dröm som blev sann då jag draftades så det var riktigt häftigt.
– Att det just vart Rangers, det är en riktigt cool organisation och ett ”orginal six-lag” som har en riktigt häftig hockeyhistorik bakom sig, vilket också är väldigt häftigt.

Varför valde du att lämna Rögle redan inför den här säsongen?
– Jag ville helt enkelt testa något nytt samtidigt som det ska bli ett riktigt äventyr. Det har ingenting att göra med att det skulle vara något dåligt med Rögle. Dom har fått nya General managers och tränare i Chris och Cam Abbott. Jag tror mycket på deras koncept och dom båda har förändrat klubben på ett väldigt bra sätt. Nu satsar dom hårt på sitt A-lag samtidigt som jag känner att klivet från J20 till SHL är ett väldigt stort steg att ta. Sedan vill jag försöka gå collegevägen och gå kvar i skolan. Jag kände att åka över nu borde vara bra för min utbildning och gå på college senare.

SKA GÅ KLART GYMNASIET – PÅ DISTANS

Det kommer inte bara bli hockey för Simon Kjellberg i USA utan även en hel det skola också.
– Jag har ett år kvar på gymnasiet i Sverige och går det ”online”. Skolan var jätteschysst och kunde hjälpa till med det. Sedan hoppas jag komma in på college nästa eller nästnästa år. Vi får se hur det går den här säsongen och hur jag klarar mig i USHL.

Hade du chansen att slåss om en plats i Rögles A-trupp den här säsongen?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag pratade tidigt med Kalle Larsson, som är General Manager för Dubuque, och bestämde mig tidigt efter förra säsongen att jag skulle åka.

Vad vet du om USHL som liga?
– Egentligen ingenting alls. Det ska bli väldigt spännande när matcherna drar igång för att se på ligans nivå. Vi har haft en veckas träningsläger precis och det var riktigt bra fart på det, så jag tror att vi kommer ha ett riktigt bra lag.
– Sedan har jag hört att det ska vara en riktigt bra liga med bra fart och många bra spelare. Det var dessutom många från USHL som draftades i år.

Simon Kjellberg har varit i Dubuque, som ligger drygt tre timmar med bil in i landet från Chicago, tre veckor och så här långt stortrivs han.
– Första tiden har varit jättebra. Det är en väldigt proffsig klubb och alla har tagit väldigt väl hand om mig. Värdfamiljen jag bor hos är riktigt bra så det har varit lätt att komma in i allting.
– ”Off ice”, nu har det inte varit så mycket matcher ännu, men jag hänger mycket med lagkompisarna. I dag är det söndag och jag sitter och följer valet i Sverige lite men jag kollar även lite på US Open.
– Under säsongen tror jag att vi ska spela 62 matcher så då är fullt schema och antagligen kommer jag inte hinna med så mycket annat då.

Och på isen, har det fungerat bra för dig där också?
– Ja, det tycker jag. Det har varit kul att köra på med laget och som jag sa innan så är det bra fart. Dessutom tycker jag om den mindre rinken för det gör att det blir ett snabbt och roligt spel.
– Målet den här säsongen skulle jag säga är att spela så bra som möjligt här i Dubuque. Vi satsar såklart på att vinna och självklart är det ett av målen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten