Matilda Rantanen, Jan Mellgren och Jennifer Carlsson.
SDHL 1

NEDSLAG GÖTEBORG: De är redo för det tuffa andraåret: ”Kan bli hur bra som helst, faktiskt”

ANNONS

De klarade sig kvar som nykomlingar men har nu tappat sina stora stjärnor. Göteborg får ett tufft andraår i SDHL. Klubbens starke man, Jan Mellgren, ser dock positivt på lagets chanser.
– Givetvis är det här stora avbräck och det ersätter man inte hur som helst. Jag tycker ändå vi har fått ihop en starkare grupp totalt sett den här säsongen, säger han till hockeysverige.se.

Tionde och sista lag ut i hockeysverige.se:s nedslag bland SDHL-lagen är Göteborg. Alltså det lag som kom sist förra säsongen. GHC tog sent på sommaren över platsen i ligan då Sundsvall valde att dra sig ur. Givetvis var det svårt för tjejerna ute i Angered att få ihop ett tillräckligt slagkraftigt lag som kunde vara med och slåss om en plats i slutspelet. Trots allt klarade laget sig kvar i SDHL efter ett lyckat kvalspel. Jan Mellgren är klubbens sportsligt ansvariga:
– Erfarenheterna vi tar med oss från förra säsongen är dels kring organisationen runt laget. Den måste vara organiserad på ett sådant sätt att tjejerna mår bra och inte har några bekymmer varken på eller utanför isen. Det är viktigt.
– Sedan, farten och den 100 procentiga koncentrationen genom hela matcherna. Tappar man koncentrationen i SDHL så har man två mål bakåt. Plus att vi tycker att försvarsspelet måste skärpas upp lite grann. Det är också därför vi satsat på en särskild backtränare (Stefanie McKeough) som ska jobba tillsammans med målvaktstränaren (Christoffer Larsson) kring försvarsspelet.

Överraskande nivån på SDHL på dig?
– Ja, det tycker jag att den gjorde. Jag trodde inte att dom bra lagen skulle vara så pass bra men jag tycker också att vi som höll till i botten lyckades ganska bra under perioder.
– Jag tycker att SDE var vassare i vissa sekvenser än andra lag som slutade högre upp i serien. Det är det här med att knyta ihop helheten som ett lag som våra tjejer måste lära sig.

Göteborg fick bygga ett nästan helt nytt lag mitt under sommaren då det stod klart att de var det lag som tog över platsen efter Sundsvall. Något som enligt Jan Mellgren inte var så enkelt alla gånger.
– Utifrån förutsättningarna, både ekonomiskt och organisatoriskt, gjorde vi ett bra jobb. Det tycker jag faktiskt.
– Svårigheten låg i tidsaspekten att få ihop laget. En annan svårighet var att få tjejerna att få igång tankeverksamheten. Jag brukar säga att skillnaden mellan varje seriesystem inte är skickligheten att åka skridskor eller dribbla utan det är tankesnabbheten och utifrån den sedan kunna röra sig i rätt positioner. Det tycker jag var svårt och det tog tid innan vi kom igång.
– Sedan hade vi en mördande start med otroligt mycket matcher. Vi var inte redo på en så tuff matchstart.

HYLLAR LAGSAMMANHÅLLNINGEN

Trots att laget kom sist i SDHL förra säsongen är Mellgren imponerad över sammanhållningen i gruppen.
– Styrkan i gruppen var kamratskapet. Trots förluster och motigheter höll laget ihop på ett sätt som var fantastiskt. Trots att vi åkte på storförluster orkade vi ha roligt efteråt.

Vad blir nyckeln den här säsongen om ni ska undvika ett nytt kval?
– Försvarsspelet och att vi får målvakterna att lyckas bättre än säsongen som varit.

Ni tappar spelare som Hanna Sköld (Leksand), Tawnya Guindon (Leksand) och Andrine Furulund (Djurgården), Geneviève Bannon (Klubb ej klart) vad betyder det här för lagets slagkraft?
– Det är jättetråkigt. Dels är Hanna, Tawnya, ”Gene”, Andrine och dom här väldigt bra tjejer också. Dels är också ”Gene” en extremt skicklig spelare också. Jag tror inte folk förstår hur mycket öppningar hon skapar genom sitt sätt att spela. Det är en fröjd att se henne på isen, man blir glad för hon är så klok.
– Givetvis är det här stora avbräck och det ersätter man inte hur som helst. Jag tycker ändå vi har fått ihop en starkare grupp totalt sett den här säsongen.

MELLGREN OM BYGGET

Målvakter: Frida Axell 17, Nicole Jackson 25

– Nicole har tränat hårdare än någonsin. Hon är också starkare än någonsin, peppad och motiverad. Sedan tycker jag att Frida Axell, som är en egen Göteborgsprodukt, har klivit fram och tränat bra. Hon är stor och rör sig bra i målet. Jag tror att hon kommer överraska mycket och är dessutom i dagarna uttagen till att spela landskamper (U18) vilket jag är glad för.
– Sedan har vi ett samarbete mer Trollhättans damlag så vi har möjligheten om det blir skador att låna in deras fantastiska målvakt Malin Karlsson också.

Tilda Antonsson. Foto: Bildbyrån.

Backar: Tilda Antonsson 25, Matilda Carlsson 24, Morgan Kelly 23 (Ny från University of Alberta), Matilda Rantanen 21, Ellen Selvén 21, Fanny Sjödahl Mellgren 23, Louise Adams 22 (Ny från Guildford Lightning)

– Backsidan har varit svår. Jag tycker inte den var tillräckligt stark förra säsongen. Nu har dom som varit med en säsong dels fått erfarenhet och dels nya spännande backar i form av Louise och Morgan. Jag tror det kan bli hur bra som helst faktiskt. Nya spelarna som kommit, kanadensiskan och brittiskan, är bättre än dom som vi tappat. 
– Louise spelare forward i engelska landslaget, men vi har värvat henne som back eftersom hon är väldigt passnings och placeringssäker. Dessutom har hon ett jäkla bra skott.

EN STORTALANG SOM PRESENTERAR SIG?

Forwards: Henriette Behn 19 (Ny från Färjestad), Anna Borgfeldt 25, Jennifer Carlsson 18, Kristine Eberhardt 20, Sofia Gidsäter Niklasson (Ny från Djurgården), Brooklyn Irwin 23 (Ny från Nipissing University), Cindy Laurin 23 (Ny från University of Ottawa), Margot Möllersten 24, Linnea Odbratt 21 (Ny från Brynäs), Karin Svedberg 22, Hanna Thuvik 16 (Ny från Trollhättan och Rönnäng)

– Det här har naturligtvis varit en jätteutmaning. Vi har fått hem Linnea Odbratt och Sofia Gidsäter som är gamla Göteborgstjejer. Det gläder oss men ökar också intresset för oss här. Sedan har Jennifer Carlsson tränat stenhårt den här sommaren och lagt på sig en massa kilon. Hon kommer bli tuff att spela mot. Samma sak med Anna Borgfeldt. Hon säger själv att hon tränat hårdare än någonsin och är väldigt bra preparerad den här säsongen.
Hanna Thuvik är enligt min bedömning en av dom riktigt stora talangerna i svensk hockey. När jag ser hennes framfusighet och hur hon jobbar på isen så blir jag grymt imponerad.
– Min bedömning är att vi har fyra och en halv starka femmor där man slåss om varje plats. Vi har inte samma topp den här säsongen men en starkare bredd.

Hanna Tvuvik. Foto: Bidlbyrån

Ni är ett av lagen som har många utländska spelare i laget, har vi för många av den varan i SDHL?
– Närmare 70 utländska spelare låter väldigt mycket. Vi har en specifik idé med att ha kanadensiska tjejer i laget. Det handlar om att dom har drivkrafter i synen av sin professionalitet, syn på hur man preparerar sig före match, sin vilja att göra mål… Dom drivkrafterna vill vi att våra tjejer ska möta.
– Om man sedan tar dom här siffrorna procentuellt till antal spelare i våra lag och jämför med SHL, det vet jag inte om någon har gjort, hur många procent det skiljer mellan SHL och SDHL? Jag tycker att man ska göra den procentjämförelsen och inte bara anta eftersom det är förhållandevis många utländska spelare även där.
– Om man skulle minska antalet utländska spelare i SHL till nästan inte några alls då kommer den nivå också att sänkas. Vårt stora dilemma, tycker jag, är att vi misskött rekryteringen senaste tio åren i svensk damhockey. Det straffas vi av idag för det finns helt enkelt för lite svenska spelare som håller en hög kvalité.
– Vår klubbs ambition är att våra svenska spelare inte ska sitta på bänken och titta på utländska spelare som spelar. Vi har som uppdrag att fostra våra spelare och då måste dom få speltid. 

HÄR KAN DU LÄSA VÅRA TIDIGARE NEDSLAG:

Modo
Linköping
Brynäs
AIK
Luleå
HV71
Leksand
SDE
Djurgården

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games