LÅNG VÄG TILLBAKA. Linus Söderström är fortfarande inte spelklar efter sin senaste skada.
SHL

”Jag hade grov ångest många dagar”

Våren 2017 var han HV71:s stora hjälte när SM-guldet säkrades mot Brynäs. Sedan dess har Linus Söderström genomgått ett skadehelvete som han fortfarande inte har repat sig ifrån. Hockeysverige.se träffade målvakten på hemmaplan i Gustavsberg för att prata om det tuffa året han har bakom sig – och den osäkra framtiden.
– Det är inte någon operation eller injektion som fungerar just nu., säger Söderström.

GUSTAVSBERG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Säsongen 2016/17 blev Linus Söderström hela HV71:s stora hjälte. Efter en imponerande rookiesäsong i SHL fick han sitt stora genombrott i slutspelet då han förde sitt lag till SM-guld. Säsongen 2017/18 hoppades han och många med honom skulle bli minst lika framgångsrik, men skador begränsade honom till 14 matcher i SHL.

Hockeysverige.se stämde träff med den 22-årige målvakten på Ekvallen i Gustavsberg, där allting började för Linus Söderström.
– Första gången jag åkte skridskor här var jag tre eller fyra år. Då var mamma, pappa, jag och brorsan helt ensamma här på bandyplanen, berättar Linus Söderström då vi slår och oss ner på Ekvallens bandyläktare.
– Jag gick på hockeyskolan här, men sedan var jag även en sväng till Hammarby. Efter det kom jag tillbaka hit under sex säsonger innan jag kom in på Djurgårdens hockeygymnasium, HV71 och New York.

Anledningen till att Linus Söderström började med hockey var till stor del hans mammas förtjänst. Men en legendarisk djurgårdsledare hade också ett finger med i spelet.
– Morsan var ekonomiansvarig i Djurgården då jag var liten. Där jobbade även K-G Stoppel. Det är lite kul eftersom K-G hjälpte och supportade mig väldigt mycket då jag var i Djurgården.
– Hon tog i alla fall hem kassettband – det här var tidigt på 2000-talet – som jag kollade på. Det var så intresset började.


Foto: Bildbyrån/Stefan Lantz

”SJUKT HÄFTIGT ATT VINNA MED HV71”

Intresset tog honom till oanade höjder. Från Djurgårdens juniorverksamhet vidare till juniorlandslaget, där han var förstakeeper i två JVM, och sedan vidare till HV71 via allsvenskt spel med Vita Hästen. Och redan under sin första säsong i SHL blir han alltså svensk mästare efter ett mycket starkt slutspel.
– Det tog någonstans mellan ett halvår och ett år för mig att inse vad vi hade åstadkommit. Vad vi gjort för en hel stad, vad vi faktiskt hade vunnit och hur stort det var. Det var inte så mycket tårar för mig just då. Det var mer eufori. Man vart helt galen och fattade inte vad som hade hänt. 
– Det är kanske när man vinner ett till guld med samma klubb som det blir mer känslosamt. Nästa gång jag vinner SM-guld då vet jag hur jäkla stort det är. Speciellt i Jönköping. Nu har jag bara vunnit en gång, men det kändes väldigt speciellt att vinna där med tanke på historien.
– Det var sjukt häftigt att vinna med HV71 med tanke på historien och att de inte vunnit sedan Stefan Liv och Johan Davidssons tid.

Hann du få en speciell känsla för klubben redan under din första säsong?
– Jag blev bra omhändertagen, fantastiskt ledarteam, bästa i hela ligan. Dessutom fick jag vinna guld. Då är det inte så svårt att få starka känslor för klubben på kort tid.

Med tanke på succén under guldsäsongen ser du då förra skadefyllda säsongen som en motpol?
– Egentligen vet jag inte vad jag ska svara på det eftersom jag var skadad hela säsongen. Jag var skadad hela vintern, kom tillbaka och spelade en match och sedan blev jag skadad igen och pajade mig ännu mer. Det här var mot Djurgården på Hovet.

”ÅNGRAR ATT JAG INTE NJÖT TILLRÄCKLIGT MYCKET”

– Det jag ångrar mest efter SM-guldet är att jag inte njöt tillräckligt. Jag var väldigt snabbt på nästa säsong och nästa blad, vilket är en bra egenskap. Jag tror ändå jag hade behövt slappna av och kanske festa lite mer. Bland annat åkte jag inte med på lagresan. Jag hade behövt utnyttja det där lite mer, återhämta mig mentalt och bara slappna av.
– Nu var jag snabbt på nästa säsong. Sommarträningen är rätt rolig och jag kände att den hade gått bra, men då gick jag sönder helt så… I alla fall har jag levt ett väldigt annorlunda liv under elva månader där det i princip har varit rehab varje dag.

Hur kände du hockeymässigt att det fungerade då du spelade förra säsongen?
– September och oktober var rätt lugnt skademässigt, men i början av oktober fick jag första symptomen av min ”sports hernia” (bråck). Sedan gick det bara utför. Min sista match på hösten var i november mot Linköping. Jag släppte in fem kassar, blev utbytt och var jättedålig. Då var det ”Nej, det här går inte”.
– Det blev som det blev och jag åkte och opererade mig i New York. Jag ”rehabade” för hårt och drog på mig ytterligare en skada. När jag kom hem igen spelade jag två matcher, men jag fick ont igen och nu sitter jag här och är fortfarande skadad.

Hur kände du att tillvaron med operationer och allt var borta i New York, du var väl även med till en bortamatch mot Montréal?
– Jag har bara bra saker att säga. Jag blev jäkligt bra omhändertagen av deras ”medical team”. Då var Garth Snow general manager och han var riktigt schysst mot mig. Självklart var det drygt att bo på hotell under två månader, men de gav mig bra förutsättningar och tog hand om mig väl.
– Det där i Montréal var rätt häftigt. Jag åkte med dit för Bauer har sitt huvudkontor där och jag skulle dit och fixa nya skridskor och lite sådant. Då åkte jag med laget dit och sedan kollade jag på matchen också.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”PAJADE MIG IGEN”

Två månader vid sidan av isen i en ny stad, skadad, samtidigt som kompisarna var på isen var givetvis inte det mest upplyftande för Linus Söderström.
– Jag hade grov ångest många dagar. Dessutom hade jag problem med en häl vilket jag hade haft sedan slutspelet säsongen innan.
– Operationen gick bra och jag skulle åkt hem efter fem, tio dagar. Men det tog väldigt lång tid eftersom jag skulle träffa en specialist i Green Bay. Då blev det tal om att jag skulle operera foten också. Man sa att jag inte att jag kunde åka dit och operera foten om jag inte ”rehabar” det andra bättre.
– Då fick jag vänta några veckor i januari. I slutet av januari fick jag åka till specialisten och träffa honom. Då sa han att jag inte behövde någon operation för foten. I stället fick jag en spruta och då blev det bättre. Under den delen av februari pajade jag mig själv igen och det är så här det ser ut.

Linus Söderström är fortfarande skadad och osäker på när han kan göra comeback.
– Det är inte någon operation eller injektion som fungerar just nu. Jag har varit väldigt skadebenägen för att jag inte har någon bra funktion i kroppen. ”Vladde” (Vladimir Egorov) som är en av de bästa i Sverige, Europa, världen, hjälper mig just nu att få tillbaka den biten. De flesta av mina skador är i det här området, säger Söderström och pekar mot buken.
– Nu är jag hemma och ”rehabar” och hoppas att jag mår bättre snart. Vi har bra plan som jag gillar och senaste veckorna är dom mest positiva som jag har haft på ett halvår.

Kan du stå på is ännu?
– Nej, ingenting.

Har du någon plan för när du kan göra det?
– Nej. Jag tar en vecka i taget nu. Det har varit så många faser och olika metoder senaste halvåret. På måndag vill jag inte att det ska vara sämre än måndagen innan. Jag har haft så många bakslag och nedåtgående trender så…

Hoppas du kunna spela den här säsongen?
– Ja, det är klart att jag hoppas det. Jag vill bli frisk så snabbt som möjligt och sedan kunna åka över till Islanders organisation. Det är vad jag vill och jag är dedikerad till att spela i världens bästa hockeyliga.
– Nu är det en fas där jag måste ha mycket tålamod. Får jag bara ordning på det här så kommer det gynna mig då det gäller skadebiten, men också som en bättre tränad atlet.

Förhoppningsvis är du starkare mentalt när du tagit dig igenom det här.
– Ja, som sagt var, elva månader. När jag vann SM-guld tänkte jag: ”Jag är i rätt bra form nu och den vill jag ha kvar till nästa säsong”. Sedan blir det så här. Det känns som jag är tillbaka på ruta ett igen, vilket är tufft.


Linus Söderström utanför hallen där han fostrades som spelare.
Foto: Ronnie Rönnkvist

BLEV EN FÖREBILD FÖR ALLA MED ASPERGERS

Linus Söderström uppmärksammandes stort för sitt fina spel i SM-slutspelet 2017, men också lika mycket för att han gått ut och talat öppet om sin adhd och Asperger som han blev diagnostiserad för då han var sju år. Under senaste åren har flera personer hyllat honom för modet att gå ut och talat om det här. Bland annat SDE Hockeys Frida Setzman.
– Jag har alltid varit öppen om min diagnos och velat dela med mig. Sedan gör media sitt. Dom sköter sitt och jag sköter mitt.

Påverkade det här dig som hockeyspelare?
– Nej, inte egentligen. Jag har ett bra exempel utan att nämna namn. När jag var yngre och spelade här (Värmdö) var det några andra som också hade diagnoser. Min mamma och pappa var väldigt öppna till de som jag spelade i samma lag med, tränare och föräldrar hur jag fungerade för det var lite ”out of control” då jag var liten.
– Jag kommer ihåg att de andra spelarnas föräldrar, det var inte många, varken spelaren eller föräldrarna ville inte gå ut med det eftersom de inte ville ses som annorlunda. Det här är faktiskt något som jag tänkte på innan jag gick ut med det. Jag tycker faktiskt att man ska kunna gå ut och tala öppet om sin diagnos och bli accepterad för det.
– Det finns folk som gör det, men inte tillräckligt många. När jag fick frågan av TV4 inför mitt andra Junior-VM då kände jag att det inte var några problem för mig att tala om det. Det var något som behövdes göra.

Du har blivit något av en förebild tack vare att du gått ut och talat om det här. Det har också gjort att flera vågar prata om sina olikheter, hur tänker du kring det?
– Häftigt. Det här visste jag inte. Jag är glad över att ha kunnat skicka en bra effekt till många. Det känns väldigt bra, avslutar Linus Söderström med ett leende. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten