Steve Mason, Rick Nash och Scott Hartnell är några av spelarna som fortfarande är kontraktslösa.
Nyheter

KÅGSTRÖM: Tio spelare som är kvar på free agent-marknaden

ANNONS

När spelare som John Tavares, James van Riemsdyk och Paul Stastny gick ut på den fria marknaden den 1 juli tog det inte många timmar innan de hade kritat på ett nytt, penningstint kontrakt med en ny klubb. Med mindre än en månad kvar till att NHL-lagens camper drar igång finns det dock fortfarande en del etablerade namn ute på marknaden. Nedan följer en lista, utan inbördes ordning, på tio spelare som fortfarande går kontraktslösa.

Steve Mason, målvakt, 30 (senast i Montreal)
Mason var en pusselbit i trejden som skickade Joel Armia från Winnipeg till Montreal efter säsongen. Calder Trophy-vinnaren från 2009 har ett par tunga säsonger bakom sig och det kom knappast som någon större chock när Montreal köpte ut 30-åringen från sitt kontrakt. Mason är dock en rutinerad målvakt som varit förstemålvakt större delen av sin NHL-karriär, så det borde finnas något NHL-lag som är villiga att satsa på den högerplockade kanadensaren.

Tobias Enström, back, 33 (Winnipeg)
33-åringen har berättat att det funnits NHL-intresse under sommaren, men inget som varit tillräckligt intressant för att han skulle ta erbjudandet. Enström kommer från en skadefylld säsong med Winnipeg och kom bara till spel i 43 grundseriematcher. Backen har så sent som förra veckan öppnat upp dörren för spel i Modo kommande säsong. Det återstår att se om någon NHL-organisation är villig att ta en chans på Enström, annars finns chansen/risken att han skrinnar runt på Hockeyallsvenska rinkar i vinter.

Rick Nash, forward, 34 (Boston)
Den spelare som förmodligen bidrar med mest stjärnglans på den här listan. Nash trejdades till Boston i samband med Trading Deadline i våras efter sex säsonger i New York Rangers. Den gångna säsongen noterades forwarden för 34 poäng på 71 matcher, så draftettan från 2002 är kanske inte samma spelare som han var för ett par år sedan. Det har varit tal om att 34-åringen ska lägga skridskorna på hyllan på grund av sin historia med hjärnskakningar. Skulle Nash fortsätta skulle han vara ett nyttigt tillskott till nästan vilken organisation som helst, men då skulle han få räkna med att sänka sin lön REJÄLT (Nash hade en lönetaksträff på 7,8 miljoner dollar förra säsongen).

Kari Lehtonen, målvakt, 34 (Dallas)
Ända fram till starten på den gångna säsongen var Lehtonen Dallas förstaval i målet. Det ändrades när Ben Bishop plockades in till laget inför förra säsongen och Lehtonen stod bara 37 matcher den gångna säsongen. Lehtonen har en karriär som till stor del trasats sönder av skador, men det är också en målvakt som noterats för över 300 vinster i NHL.
Det återstår att se om andravalet från draften 2002 kan hitta någon arbetsgivare till hösten, för 34-åriga reservmålvakter är kanske inte vad som smäller högst hos NHL-klubbarna.

Alexei Yemelin, back, 32 (Nashville)
Den ryske backen snittade drygt 17 minuter per match under de 76 matcherna han spelade för Nashville i grundserien den gångna säsongen. I slutspelet fick Yemelin mindre förtroende och skrapade bara ihop 11 minuter per match, så det var kanske ingen större överraskning när Predators inte valde att förlänga 32-åringens kontrakt. Intresse borde finnas för Yemelin, som nog skulle göra ett gott jobb i ett tredje backpar för de flesta klubbarna. Dock får han nog räkna med att ta en rejäl lönesänkning, då han hade en lönetaksträff på 4,1 miljoner dollar den gångna säsongen.

Scott Hartnell, forward, 36 (Nashville)
Med 17 säsonger i NHL är Hartnell den mest rutinerade spelaren på denna lista. 36-åringen hade en botten-6-roll i Predators den gångna säsongen och gjorde ett fullgott jobb. 24 poäng på 62 matcher blev Hartnells facit i återkomsten till Nasvhille, klubben som draftade honom som sjätte spelare totalt i draften 2000. Han har själv sagt att han siktar på att spela minst en säsong till i NHL, nu återstår det bara att se vilket lag som väljer att satsa på veteranen.

Luca Sbisa, back, 28 (Vegas)
Sbisa agerade assisterande kapten i Vegas den gångna säsongen, men 28-åringen hade en skadefylld säsong och kom bara till spel i 30 grundseriematcher för succélaget. När han sedan kom tillbaka från skadorna blev istiden knapp och Golden Knights valde i slutändan att inte förlänga kontraktet med schweizaren. Han visade dock upp goda intentioner under de få matcher han spelade, så ett jobb i ett tredje backpar i någon klubb bör inte vara orimligt.

Brandon Davidson, back, 27 (New York Islanders)
27-åringen delade den gångna säsongen mellan spel i Montreal, Edmonton och New York Islanders. Totalt skrapade kanadensaren ihop 51 matcher ifjol med sju poäng som facit. Det är alltså en defensiv pjäs som finns ute på marknaden och liksom Sbisa får nog Davidson sikta in sig på en roll i ett tredje backpar i någon klubb. Ska enligt uppgifter ha erbjudits ett try out-kontrakt med Oilers, men tackat nej.

Johnny Oduya, back, 37 (Philadelphia)
Oduya berättade i förrgår i en intervju med kollega Ronnie Rönnkvist att NHL-karriären kan vara över. I intervjun berättar Oduya att inga förhandlingar med någon NHL-klubb ägt rum, så det mesta tyder väl på att 37-åringen lämnar NHL för spel i Europa. Med över 850 NHL-matcher i bagaget kan Oduya emellertid vara en perfekt breddback i ett lag med många unga backar där han skulle kunna ha en typ av mentorroll, till exempel till Rasmus Dahlin i Buffalo.

Daniel Winnik, forward, 33 (Minnesota)
Winnik spelade i 81 av Minnesotas 82 grundseriematcher den gångna säsongen. 33-åringen spenderade större delen av istiden i Wilds fjärdekedja och spelade i snitt 13 minuter per match. Det är med andra ord ingen spetsforward som finns tillgänglig ute på marknaden, snarare en hårt arbetande veteran med elva NHL-säsonger i bagaget. Winnik lär få nöja sig med en roll i någon fjärdekedja även nästa säsong.

@rasmuskagstrom

Den här artikeln handlar om: