AVSKEDET? Johnny Oduya ser ut att ha spelat sin sista NHL-match.
Ottawa

NHL ser ut att vara ett avslutat kapitel för veteransvensken: ”Någonting i Europa kanske”

Efter 850 NHL-matcher och två Stanley Cup-ringar kan NHL-karriären vara över för Johnny Oduya. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar veteranbacken om synen på framtiden, sitt intresse för träningslära – och den kaotiska säsongen i Ottawa Senators.
– En sådan organisation har inte samma typ av traditioner eller stabilitet, säger han om situationen i Senators. 

HÄGERSTEN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Johnny Oduya kan se tillbaka på en mycket fin NHL-karriär. Bland annat har han vunnit Stanley Cup två gånger med Chicago Blackhawks, 2013 och 2015. Vi ska inte heller glömma bort att han tog OS-silver 2014 och VM-brons 2009. Totalt har det blivit spel i sju NHL-klubbar för 36-åringen, men frågan är om det är slutspelat i NHL nu?

Senaste säsongen inledde han i Ottawa Senators och avslutade densamma med Philadelphia Flyers. Men inför säsongen 2018/19 är han fortfarande kontraktslös.
– Förra säsongen? Vi (Ottawa) var väl bra dom tio första matcherna. När vi var i Globen fungerade det bra, men därefter gick det ganska tungt. Varför vet jag inte riktigt, berättar Johnny Oduya för hockeysverige.se efter ett tufft träningspass tillsammans med en rad NHL-spelare under Vladimir Egorovs ledning på Axelsbergs konstgräs.
– Vi trodde att vi skulle vara bättre än vad vi var. Just för att Ottawa hade en bra säsong innan trodde vi att den här säsongen skulle vi vara stabila och nå en slutspelsplats. Men det kändes som att det mesta som kunde gå snett gick, typ, snett. Det går säkert att analysera under hundra år vad som är vad.

Utåt sett såg det också ut att vara en turbulent säsong för Ottawa med diverse olika konflikter. Inte minst avslutningen med den osannolika såpoperan där Mike Hoffmans flickvän, Monika Caryk, anklagades för att ha terroriserat Erik Karlssons hustru Melinda på sociala medier. Hoffman trejdades efter säsongen.
– Nu hände det mesta av det där då jag dragit därifrån. Helt klart… Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men en sådan organisation har inte samma typ av traditioner eller stabilitet. Händer det då lite smågrejer så ramlar det där korthuset ihop ganska fort. Där var det en markant skillnad jämfört med en del andra ställen jag varit på där det funnits en djupare tradition och lite mer struktur.
– Jag vet inte vilket som påverkade vad, om det började med problem som sedan syntes utåt, eller om det fanns problem utanför som sedan började krypa in. Jag vet inte vilket som är vilket, men jag tror att det var en kombination av både och, garanterat.


Oduya och Niklas Kronwall under ett träningspass. Foto: Ronnie Rönnkvist

HAMNADE I PHILADELPHIA – OCH BLEV SKADAD DIREKT

Johnny Oduya gjorde en säsong som han själv inte är speciellt nöjd med. I Ottawa svarade han för fyra mål och totalt åtta poäng på 51 matcher medan det bara blev en match med Philadelphia efter flytten dit.
– Det var inte speciellt bra. Jag tycker inte att jag började komma igång förrän framåt jul någon gång. Då var säsongen mer eller mindre redan slut i Ottawa.
– När jag kom till Philadelphia hade jag en förhoppning om att jag skulle spela mer. När jag fick chansen att spela skadade jag mig lite och tappade den möjligheten. Sedan blev det som det blev. Det var inte en av mina roligare säsonger utan jag har haft roligare förut, säger Oduya med ett lätt skratt.

Du har vunnit två Stanley Cup tidigare, vad ser du som höjdpunkten i NHL vid sidan av ”ringarna”?
– Det är nog alla olika ställena som jag har fått vara på. Det känns som jag har fått sett typ allting som NHL har att erbjuda. Det är väl bara att spela en all-star-match som jag har inte har fått göra eftersom jag inte varit tillräckligt bra.
– Jag har bott i USA, Kanada, stora städer och mindre städer där det funnits mycket hockeyintresse på en del ställen, varma städer, kalla städer… Jag har fått vara med om ganska mycket grejer, vilket är det jag tar med mig mest. Självklart också personer jag träffat under den här tiden. Det är alltid några som man håller kontakten mer med.

”SHL TROR JAG INTE ÄR AKTUELLT FÖR MIG”

Inför kommande säsong är Johnny Oduya kontraktslös. Han har heller inte inlett några förhandlingar med någon klubb i NHL.
– Vi får se. Jag har inte fullt ut tagit något beslut ännu, men jag känner mig inte speciellt stressad just nu. Tankarna är att om det inte blir någonting där borta så kanske något här i Europa i stället.
– Det börjar dra igång överallt så jag kan inte sitta och vänta hur länge som helst. Jag har sagt att jag tar den här månaden, augusti, och sedan väga upp i september vad jag har lust att göra eller inte.

Har du fått intresseförfrågningar från NHL?
– Om jag ska vara ärlig tror jag att det inte finns någonting just nu. Jag har inte haft så mycket kontakt med min agent så egentligen vet jag faktiskt inte. I mitt fall kanske jag måste vara lite mer proaktiv om vi ska kunna jobba fram någonting.
– Man vet aldrig vad som händer, men jag har inte några större förhoppningar om det just nu. Jag känner mig relativt klar där borta om det inte dyker upp något som är extremt lockande.

Lockar spel i SHL eller KHL?
– Någonting i Europa kanske, men SHL och KHL tror jag inte är aktuellt för mig.

Finns det rent av tankar på att du ska sluta spela?
– Som sagt var, det vet jag inte. Vi får se vad som händer. Du får fråga mig om en månad igen (skratt). Vi får se hur det går den här månaden.


Stanley Cup-mästare med Chicago 2015. Foto: Bildbyrån/Andrew Nelles

STORT INTRESSE FÖR KOST- OCH TRÄNINGSLÄRA

Johnny Oduya har även ett stort intresse för träningslära och ser det inte som en omöjlighet att jobba med något inom den biten i framtiden.
– Generellt har jag alltid varit intresserad av träning, kost och saker runt det. Jag har alltid lagt ner ganska mycket tid och relativt stort engagemang på hockeyn. Då känns det ganska naturligt att jag blivit intresserad av det jag gör.
– Dels för att jag tycker det är kul men dels också för att jag vill vara så effektiv som möjligt och använda min tid på det bästa sättet som jag kan. Det blir nästan som man utbildar sig själv samtidigt som jag tar hjälp av olika personer för att utveckla mig själv, flytta mig själv framåt. Helt enkelt få en bättre koll på vad jag gör.

Kan du se dig själv gå någon form av utbildning för att ta nästa steg i det här?
– Jag vet inte exakt vad den utbildningen skulle vara. Det beror hur den skulle vara strukturerad. Jag är lite emot att bara gå utbildningar för att få ett diplom så man kan utföra det man gör.
– Samtidigt kan det vara bra beroende på vad man ska göra. I så fall måste jag hitta rätt typ av utbildning. Lite mer specifikt riktat mot det jag vill göra. Jag tror att en bred allmän utbildning just nu skulle kanske vara mer tidskrävande än effektiv för mig, men garanterat finns det säkert mindre varianter jag skulle kunna gå. Jag tycker att jag har en relativt bra grunduppfattning på vad som behövs göras och inte.

Är det här något du vill jobba med i framtiden?
– Jag vet inte. Vi får se. Det är lite tidigt att svara på det nu, men det är ett intresse som jag har så det är inte alls omöjligt. Det finns en del funderingar, men jag kan inte exakt säga vad det skulle vara för någonting.
– Det beror lite på under vilka omständigheter, vilka jag ska träna, vad jag ska göra och så vidare. Någon form av riktad utbildning och sedan beror det på vem jag ska träna och när, men helt klart är det något jag kan tänka mig, avslutar Johnny Oduya.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten