Sofia Reideborn, Hanna Blomqvist och Leanne Ganney. …
SDHL 2

SDE siktar mot slutspel: ”Det här är säsongen som vi ska lyckas”

ANNONS

I dagens nedslag hos SDHL-lagen lyssnar vi med Hanna Blomqvist hur statusen är på SDE Hockey den här säsongen. Förra säsongen kom laget näst sist i SDHL och trots att laget fått kvala för att hålla sig kvar i serien varje säsong inleder nu laget från Stocksund/Danderyd/Täby sin femte säsong i högsta serien.

Hanna Blomqvist har varit med i SDE Hockey sedan 2012. Innan dess spelade hon i Ormsta. Under resans gång har hon fått uppleva hur klubben utvecklats.
– När man kommer upp som en ny förening är det såklart mycket nytt. Även om vi byter ut spelare varje säsong så har vi idag en bra grundstomme i laget. Det gäller även ledarna runt laget och det blir inte så mycket överraskningar. Vi vet att det här är vad som gäller och det här får vi. Det där tycker jag ger en trygghet, säger Blomqvist.

Vad är det unika med SDE Hockey som gör att ni lyckas hålla er kvar i SDHL säsong efter säsong?
– Vi är experter på kval kan man väl säga, skrattar Blomqvist och fortsätter:
– För mig är SDE en väldigt familjär förening. Vi har bra träningsmöjligheter och alla som jobbar i SDE gör det med hjärta för föreningen. Det är vad jag tycker är det speciella med klubben.

Har det varit tufft att kvala säsong efter säsong?
– Klart att det varit tufft och inget jag vill göra. Vi vill nå slutspel och det målet har vi den här säsongen. Det här är säsongen som vi ska lyckas.

Sofia Reideborn är en av lagets nyckelspelare. FOTO: Ronnie Rönnkvist

JOBBAR EFTER SINA FÖRUTSÄTTNINGAR

Givetvis har också allt kvalspelande gjort att mentala bitar har tagit stryk hos Hanna Blomqvist och övriga tjejer i laget, men man har hittat sätt att hantera den biten.
– Det går ju upp och ner samtidigt som vi får försöka hitta delmål på vägen. I stället för att man kanske inte vinner just den här enskilda matchen får man hitta små delmål på vägen i matcherna och se till att vi förbättras hela tiden.
– Målet är alltid att gå in och vinna matchen, men det kanske inte alltid blir så.

Hur tänker du kring era förutsättningar på Enebybergs IP jämfört med förutsättningarna som Luleå, Leksand, Djurgården, HV71, Linköping med flera har?
– Vi kanske inte kan mäta oss med deras anläggningar direkt. Vi gör så gott vi kan utefter dom förutsättningarna vi har. Man få vara lite kreativ. Vi har en skottramp så det är bara att stå och skjuta där.
– Det finns alltid möjligheten att träna med olika lag om det skulle vara så, vilket klubben är väldigt öppen med. Så vill du träna mer så är det inga problem. Sedan har inte vi samma ekonomiska förutsättningar som exempelvis Luleå och Djurgården har.

”SDE HAR BLIVIT SOM EN FAMILJ FÖR MIG”

Amanda Titus är en ny bekantskap i SDE. FOTO: Clarkson University.

Säsongen 2018/19 är det tre Stockholmslag i SDHL. Tre lag som slåss om samma spelare, men Hanna Blomqvist ser inget negativt i den konkurrenssituation som just nu råder i huvudstaden.
– Jag tycker att det är bra att vi har tre Stockholmslag, men samtidigt är jag medveten om att Division 1 Östra blir svagare eftersom alla tre SDHL-lagen plockar åt sig dom allra bästa spelarna därifrån. Då blir tyvärr den serien mindre konkurrenskraftig.

Vad har fått dig att stanna i SDE Hockey under hela den här resan?
– Det familjära, SDE har blivit som en familj för mig. Jag trivs väldigt bra här och klubben har växt in i mitt hjärta på något sätt.

Du säger att SDE Hockey nu ska till slutspel, vad får dig att tänka i dom banorna inför den här säsongen?
– Vi har en väldigt bra målvakt i Sofia Reideborn. Dessutom har vi en större kärna i laget än vad vi har haft tidigare. Vi vet vad vi vill samtidigt som jag tror att nya coachen som vi har, Shane Warschaw, kommer bidra med sitt. Han har en tydlig linje och är väldigt ”direkt”, vilket känns väldigt bra.
– Nu har inte alla spelare kommit hit ännu, men dom två som inte kommit ännu, Amanda Titus och Karolina Kovarova, verkar väldigt intressanta. Det ska bli väldigt spännande att träffa dem.

Målvakter i SDE Hockey just nu: Sara Falck 16, Sofia Reideborn 19, Anna Ågren 18
– Klubben vill bygga på någonting för framtiden samtidigt som vi vill satsa för den här säsongen såklart. Det är kul, tycker jag, att vi vågar satsa på de yngre spelarna.

Backar: Hanna Blomqvist 26, Kayleigh Hamers 21, Karolina Kovarova 25 (ny från Karlskrona), Vendela Olsson 17 (ny från Hammarby), Frida Setzman 24, Magdalena Walicova 22.
– Vi har många som har ganska mycket rutin på backsidan. Sedan har vi fått in två nya. Karolina är på tjeckiskt landslagsläger just nu. Dessutom Vendela, som är lovande och ska på russinläger nu i helgen.

Forwards: Lina Andersson 26, Linda Dupree 24, Emma Forsgren 15, Leanne Ganney 26, Elin Olovsson 19 (ny från AIK), Lili Pintér 21, Amanda Titus 21 (ny från Clarkson University), Magdalena Winbo 24, Julie Zwarthoed 23.
– Jag tror att vi har stabila ”linor” som kan jobba hårt länge. Om vi får ner vår ”forecheck” kommer vi trötta ut motståndare. Vi är skridskostarka och kommer sätta en hög press på motståndarna.

SDE Hockey har i dagsläget en väldigt tunn trupp, men Hanna Blomqvist är övertygad om att det är mer spelare på väg in.
– Vi har haft några som varit och tränat med oss den här veckan. Sedan får vi se vad det blir där. Av det jag har sett där så ser det bra ut.

Ni är ett lag som ofta har väldigt många utländska spelare, hur tänker du kring det?
– Det finns både för och nackdelar med sådant. Självklart kan det höja standarden på ligan. Sedan kan det vara så att våra unga talanger inte får lika mycket plats och utrymme. Det tycker jag att man kan kompensera på andra sätt. Till exempel genom att ha ett U20 eller U22-lag för att få mer matcher på seniornivå.

Tidigare Nedslag:
Leksand
HV71
Luleå

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL