Nyheter

Svensken klubblös – stänger inte dörren för Sverige: ”Men just nu är utlandet nummer ett”

ANNONS

Efter två år i HPK är Mathias Porseland åter klubblös. Men den svenske 32-åringen hoppas på ett fortsatt utlandsäventyr.
– Min agent pratar med klubbar i Finland, bland annat, säger han till hockeysverige.se.

Efter ett tungt år i Brynäs lämnade Mathias Porseland Sverige efter bara en säsong. Det blev en återkomst till finska HPK för den 32-årige backen. Där blev det succé under första säsongen, men förra säsongen blev tung för svensken.

I veckan kom beskedet att klubben och spelaren går skilda vägar, trots att ett år återstod på kontraktet.
– Först hade jag ett riktigt bra år, och skrev på en kontraktsförlängning. Men förra året blev tufft, både för mig och laget. Vi pratade med klubben om det var dags att skiljas åt, och det blev där vi hamnade till sist. Vi kom fram till att det var det bästa, säger Porseland till hockeysverige.se.
– Det var lika bra att lösa det på en gång, i stället för att fortsätta när det inte kändes helt okej.

”GILLAR ATT VARA UTE I EUROPA”

Vad var det som inte fungerade förra säsongen?
– Bra fråga. Det är alltid svårt att analysera vad som inte stämde. Sättet vi spelade på…eller, man är väl alltid ansvarig själv för vad man presterar. Och jag fick ju chansen, men jag var inte riktigt där till hundra procent. Jag fick det inte att lossna. Även fast man spelat länge kanske man börjar tänka för mycket på varje det inte fungerar, varför man inte får in pucken eller sätter passningen, och det gör att man börjar spela svårare. Och det lossnade liksom aldrig.

Nu tränar Mathias Porseland med ett gäng college- och NHL-svenskar som ännu inte åkt över till Nordamerika igen. Där finns bland annat John Klingberg, Loui Eriksson och Viktor Svedberg. Ett bra gäng, konstaterar den svenske backen. Trots att han är kontraktslös en bit in i augusti känner han ingen oro inför säsongen.
– Just nu känner jag mig lugn och cool. Jag känner att jag är på en bra plats ändå. Min agent pratar med lag i både Finland och andra ligor. Sen handlar det ju om timing, om vad lagen vill ha och är ute efter. Men just nu är jag vid gott mod. Jag tränar på bra och har bra träningar varje dag.

Utlandet lockar fortsatt för Porseland. Det är ditåt han tittar just nu.
– Jag gillar att vara ute i Europa, att se nya ställen och leva det livet. Så det lutar åt det, just nu. Sen får vi se vad jag får för erbjudanden.

UTESLUTER INTE SVERIGE

Så Sverige är inte aktuellt?
– Sverige är hemma, så det är alltid aktuellt beroende på vad som dyker upp. Men just nu är utlandet nummer ett för mig.

Känner du fortfarande att du kan hävda dig i de stora ligorna?
– Det är jag fullständigt övertygad om att jag kan. När jag spelar på min högsta nivå så håller jag i de bästa ligorna. Jag känner mig bra fysiskt och det är en nyckel. Där har jag inga tvivel alls.
– Det som det handlar om för mig är att ta chansen om man får den. Jag måste förtjäna att få spela i de stora ligorna, för det går inte att leva på gamla meriter. Det gäller att prestera, speciellt eftersom vi ser att många lag satsar på yngre spelare överlag. Jag blir äldre nu och börjar närma mig slutet av karriären.

”DET SPORRAR MER ÄN PENGAR”

Men att skriva ett ”sista fett kontrakt” innan skridskorna läggs på den berömda hyllan är ingenting Mathias Porseland funderar kring.
– Nej, nej, nej. För min del kommer jag hellre till ett lag som har chans att vinna. Jag har inte vunnit någonting, så det hade varit pricken över i:et. Det sporrar mer än pengar, om det skulle stå mellan de sakerna. Det är så jag känner nu.

Trots att uppbrottet från HPK kom tidigare än väntat var åren i Finland ändå viktiga för att självförtroendet skulle komma tillbaka, efter det problematiska året i Brynäs. Där fungerade det inte alls för den KHL-meriterade backen, medan det blev 26 poäng på 39 matcher under återkomstsäsongen i Finland.
– Det är den typen av spelare man blivit, så det är klart att man växer av att få göra mycket poäng. Självförtroendet är A och O för en hockeyspelare. Oavsett hur bra tränad du är eller hur bra du känner du fysiskt så räcker självförtroendet väldigt långt om du är en bra spelare.
– Det är klart att det var ett mindre roligt år i Brynäs, även om jag kan känna att det var viktigt att vara med om det också. Jag hade inte varit hemma i Sverige på länge, och det var en stor omställning jämfört med sättet jag var van att spela i Ryssland. I Ryssland spelar du ett man-man-försvarsspel och i Sverige handlar det om att sätta press. Det tog längre tid än jag trodde att komma in i det. Men jag fick med mig mycket därifrån i mitt defensiva spel, så det var ändå positivt.

”KLART ATT DET VAR TUFFT”

Foto: All Over Press

Även om Mathias Porseland känner att han är på en bra plats hymlar han inte med att det var tufft när han gick igenom en liknande precis för två år sedan. Då väntade han ända till november innan han skrev på för en nyklubb.
– Då väntade jag ut det, och sen skrev jag en tryout med HPK. Det är klart att det var tufft att inte ha något lag, och jag fick sköta det mesta själv. Så jag hoppas såklart att det dyker upp något bra redan den här veckan, och det kan det göra eftersom vi pratar med lag. Jag hoppas att jag får klart med något innan serien börjar, men säsongen är lång. Och beroende på vart jag hamnar blir det lättare eller svårare att komma in i det. Vissa lag spelar CHL så då spelar de många matcher, och det brukar lösa sig bara man får spela några matcher.

Du är 32 år – hur länge till ser du att du kommer spela?
– Jag går på min känsla där. Känner jag att jag inte kan leverera på en viss nivå får man fundera på om det är värt det, att inte kunna träffa sin familj eller kompisar. Men jag har levt det här livet länge. Jag har levt en stor del av mitt vuxna liv utomlands. Så jag ser ingen gräns just nu, utan jag kommer gå på hur det känns. Sen får vi se om det blir ett år till eller fyra år till. Så länge jag har suget och drivet kommer jag köra, men har man inte det kommer man inte orka. Och nu har jag drivet. Jag är sugen på att komma igång.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL