Mina Waxin
SDHL

Damkronornas skräll: ”Det här är vad jag tränat för”

När Ylva Martinsen tog klivet upp från U18-förbundskapten till förbundskapten för Damkronorna tog hon med sig Mina Waxin upp. Modos doldis blev Martinsens stora skräll i hennes första landslagstrupp.
–  Att få vara med i U18-landslaget är stort bara det och något jag alltid velat vara, men att vara med i Damkronorna är ganska coolt, säger 17-åringen Waxin till hockeysverige.se.

HANINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

I förra veckan presenterade förbundskaptenen Ylva Martinsen sin trupp till lägret i augusti. En av spelarna som lite överraskande kom med var 17-åriga Modo-backen Mina Waxin.
– Waxin var en av våra bästa spelare på JVM i januari. Hon bidrog främst till vårt egna spel med puck men visade även att hon klarade försvarsarbetet bra. Hon har en bra vardagsmiljö i Modo, med hockeygym och en ordinarie plats i SDHL-laget. Hon fick under förra säsongen stort förtroende i klubblaget med mycket speltid, även i slutspelet. På russin i maj visade hon också upp att hon tagit steg i sin utveckling och att hon ska vara med och konkurrera om en backplats. Det ska bli intressant att se henne på en nivå upp, Damkronornas camp nu i augusti, berättar Ylva Martinsen för hockeysverige.se.

Mina Waxin blev givetvis mycket glad över att få den här chansen.
– Det är jättekul och det här är vad jag tränat för. Att få vara med i U18-landslaget är stort bara det och något jag alltid velat vara, men att vara med i Damkronorna är ganska coolt, säger Mina Waxin med ett leende då hockeysverige.se träffar henne i Haninge för en intervju.
– Alex (Bröms) ringde mig. U18:s truppen skulle komma ut och då ville han berätta varför jag inte kom med i den truppen. Han och Ylva hade pratat och dom ville att jag skulle få en chans att visa upp mig i Damkronorna.

17-åringen från Västerhaninge utanför Stockholm har hela tiden haft som ett mål att komma med i Damkronorna.
– Det långsiktiga målet har alltid varit Damkronorna, men U18 har ändå också varit ett stort mål på vägen.

Hon var även med i det Junior-VM lag som skrev historia i januari när Sverige för första gången var i final. En turnering som hon ser tillbaka med glädje på, nästan i alla fall.
– Förutom att maten var skitäcklig ha ha… Turneringen är ett stort minne för mig. Vi tog oss till final, något som vi aldrig hade gjort tidigare, vilket var jättestort.
– Det var bara glädje i laget och inga dåliga ”vibbar”. Alla ställde upp för alla och jag tycker att det var helt fantastiskt.

Vad var det som tog er till finalen som du ser det?
Att vi var en så bra grupp. Vi trivdes jättebra med varandra och då vart det en större grej att få ta sig till final. Alla kämpade verkligen för varandra och det var ingen som tänkte ”Jag gör det här bara för att jag är här”.  Ibland brukar det vara lite smådåliga ”vibbar”, men nu var det verkligen jättebra.

Hur ser du på din egen turnering?
– Förutom att jag var jättenervös så tycker jag att det gick bättre ju närmare slutet vi kom, när jag väl kom in i allt. Det var ganska jobbigt i början eftersom jag inte hade varit med och mött alla lagen tidigare.
– Sedan var jag inte riktigt beredd på vad jag hade förvänta mig eftersom jag inte hade spelat JVM tidigare. Jag tycker ändå att det gick helt okej.

Flera av spelarna från Junior-VM laget är uttagna till Damkronornas camp, men framförallt ska Mina Waxin konkurrera och tävla om platserna med spelare som Sara Grahn, Pernilla Winberg, Emma Nordin, Johanna Fällman, Emilia Ramboldt, Elin Lundberg med flera.
– Jag har mött dom du nämner flera gånger så jag vet hur dom är. Sedan tävlar jag mot lika bra spelare varje dag i Modo så jag får ta med mig en del därifrån. Det ska i alla fall bli jättekul och det är stort att jag får chansen vilket det inte är alla som får.
– Jag känner dom flesta eller vet vilka dom är i alla fall och dom flesta vet nog vem jag är. Dessutom är Erika (Grahm), Olivia Carlsson och Alice Östensson med som jag spelade med i Modo förra säsongen. Det känner jag mig jättetrygg med eftersom jag känner dom tjejerna jättebra.

Mia Waxin fick testa på SDHL redan för två säsonger sedan då hon spelade för Djurgården parallellt med att hon spelade med killar i Flemingsbergs U16.
– Jag har alltid spelat med killar. Sedan sa ”Nisse” (Ekman) till mig att jag måste börja vara med på tjejhockeyn. Då hade jag redan spelat några matcher med Haninges damer eftersom jag känner tränarna där. Jag hade även spelat lite med Hammarby eftersom tränarna hade flyttat över dit.
– Det var Division 1 och inte alls samma nivå som SDHL. Då fick jag den här chansen och jag tränade jättemycket med Djurgården, men var inte med på alla träningar eftersom jag samtidigt hade kill-laget. Det var sista säsongen jag hade chansen träna med killar och jag ville ta det före att träna med Djurgården.

Foto: Bildbyrån

Inför förra säsongen, 2017/18, valde Waxin att flytta upp till hockeygymnasiet i Örnsköldsvik och spela för Modo.
– Jag sökte ganska sent så jag var inte där på try-outen, men jag fick ändå komma med. Det var en jättestor skillnad och idag är jag jättetacksam för att vara hemma och få hjälp med tvätt och allting. Det är verkligen jätte-stressat när man ska börja ettan och samtidigt satsa på hockeyn. Man hinner knappt äta, säger Waxin med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag bodde i början med min bästa kompis, men nu har jag precis flyttat så jag idag bor mitt i stan. Tidigare bodde vi en bit utanför vilket gjorde att jag hade lite svårt att komma i tid till skolan och så vidare.
– Men jag trivs väldigt bra där och det är nära så jag kan gå till allting och till mina kompisar. Är det någonting kan jag bara knacka på dörren bredvid. Det är jätteskönt samtidigt som dom i laget tar hand om mig jättemycket. Dom är som extramammor.

Det är inte bara vid sidan av isen Mina Waxin utvecklats hon har även tagit stora kliv framåt i utvecklingen på isen.
– Ja, verkligen ”shit” ha ha… Idag vågar jag ta mer ansvar på isen. När jag spelade med killar var jag lite med ”layback” och bara gjorde det jag skulle. Jag ville inte synas så mycket. Nu har jag fått chansen att synas och vågar göra det jag borde ha gjort tidigare också.

Fick du en stor roll från Björn Edlund redan från början?
– Jag var inte med i damtruppen från början utan i juniortruppen. Dom pratade väldigt mycket med mig om att bli uppflyttad till dam vilket är lite ovanligt, att en som just kommit till hockeygymnasiet får komma upp till damlaget. Speciellt eftersom vi hade så pass många spelare.
– Precis innan seriestarten blev Matilda Holmberg skadad. Då hade dom inte tillräckligt med backar så jag fick hoppa in och spela med Annie Svedin i andra backparet. Det var där allting började.
– Jag var jättenervös från början att spela med Annie. Hon var ju en spelare som jag sett upp till. Hon är en jag kollat mycket på och som jag tycker är jätteduktig. Det var samma sak med Erika och dom här när jag kom upp. Jag var jättenervös att vara i närheten av dom, men det fungerade jättebra.

Björn Edlund.

Nu väntar andra hela säsongen i SDHL för Mina Waxin, en säsong hon ser mycket fram emot.
– Jag har pratat en del med Björn om att våga gå fram mer på samma sätt som jag gjorde i slutet av förra säsongen. I början var jag lite mer tillbakadragen eftersom jag inte spelat så mycket damhockey innan. Jag var inte van att ta för mig speciellt mycket eftersom jag inte brukade få så mycket istid. Nu vill jag ta det därifrån och bli mer en tvåvägsback.  
– Sedan finns Junior-VM med också. Jag har pratat en del med Alex och det är skönt att ha en säsong i U18 till för man får en ganska stor utveckling där. Sedan finns det många tankar på college. Vi har pratat mycket om det, men jag har haft lite jobbigt i skolan första året och det är vad som stoppar mig just nu, men jag försöker kämpa på. Första året brukar vara värst så det är skönt att jag har det klart.

Modo tappar en rasande massa spelare inför kommande säsong, Alice Östensson, Erika Grahm, Annie Svedin, Celine Tedenby, Emma Söderberg, Felizia Wikner, Mariam El-Mahmadi, Johanna Olofsson, Sarah Berglind, Sidney Morin och Malin Axelsson. Givetvis är det här något som även Mina Waxin känner en viss oro inför.
– Det är verkligen hur många som helst. Jag visste att det skulle hända eftersom det har varit ett OS samtidigt som flera sagt att dom vill fokusera på sitt andra liv efter att ha haft ganska mycket hockeyliv.
– Det blir ändå en liten chock och vi är inte speciellt många just nu. Att då behöva tänka på vilka som kommer vara med och så vidare… Vi får se hur det ser ut sedan. Det är nog några på väg in och en del av dom som var med förra säsongen har skrivit på igen. Det är skönt att ha några av våra starka spelare kvar som ”Kate” (Kaitlyn Tougas) och Olivia (Carlsson). Olivia är ändå den jag hänger mest med. Dessutom har Matilda (Holmberg) skrivit på nu.
– Lite nervös är jag ändå för jag vill att vi snart har en trupp klar så man kan andas ut lite, avslutar Mina Waxin innan vi åker bort till Torvalla Ishall där hon spenderat ett antal timmar under sin uppväxt. 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 09 augusti
20:00 Tjeckien - Slovakien JVM
00:00 Lettland - Finland JVM
onsdag 10 augusti
04:00 USA - Tyskland JVM
20:00 Sverige - Schweiz JVM
00:00 Lettland - Kanada JVM
torsdag 11 augusti
04:00 Tyskland - Österrike JVM
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten