Micheal Ferland …
NHL

Övervann alkoholen – blev supporterfavorit i gamla klubben

I lördags var Micheal Ferland inblandad i den största traden vid NHL-draften. Fem spelare bytte klubb: Ferland, Adam Fox och Dougie Hamilton hamnade i Carolina Hurricanes och Elias Lindholm och Noah Hanifin flyttade åt andra hållet. Hurricanes menar att man får en kämpe i Ferland.
De kunde inte ha mer rätt.

Micheal Ferland föddes i Swan River i Manitoba den 20 april 1992 som det andra barnet av tre hos mamma Dianne Ferland. Han började spela hockey som åttaåring och spelade på kvartersnivå fram tills dess att han fyllde 15, då han blev draftad av Brandon Wheat Kings AAA-lag, motsvarande en svensk pojkorganisation. Familjen hade det tufft ekonomiskt och även när Ferland draftats av Wheat Kings kunde inte mamma Dianne betala för sin sons utrustning. Där och då kunde allt ha tagit slut, och Micheal hade kanske försvunnit än längre nedför den väg han trots allt skulle komma att korsa senare i livet.

Men Swan River är en liten stad – bara drygt 4000 invånare – och alla känner alla. Alla hjälper alla. Tillsammans med välgörenhetsorganisationerna KidSport och Manitoba Métis Foundation, gick föräldrarna för Ferlands lagkamrater ihop och såg till att tonåringen fick såväl utrustning som medlemsavgifter betalda.
Tur var väl det, för ynglingen hade talang.

LJUS FRAMTID BLIR MÖRK

Under sin första säsong AAA-ligan noterades han för 20 poäng på 40 matcher, men året därpå blommade Ferland ut på riktigt och svarade för hela 85 poäng, varav 44 mål, på 44 matcher.

2009-10 debuterade han i Western Hockey League där Under sin första säsong (2009-10) noterades ytterforwarden för 28 poäng (varav nio mål) på 61 matcher, och det räckte för att han skulle locka till sig intresse från Calgary Flames som valde honom som nummer 133 i NHL-draften 2010.

Efter ytterligare två år i WHL skulle tog Micheal Ferland, då 20 år gammal, ta klivet över till proffslivet inför säsongen 2012-13. Men när han anlände till träningslägret var det i dåligt skick – han klockade in på 117 kilo. Sju matcher i AHL blev det den säsongen. Istället skickades han till ECHL och Utah Grizzlies. Men det var inte slut där.
Efter bara tre matcher i ECHL togs beslutet att Ferland skulle tillbaka till Wheat Kings, och de tradade honom i sin tur till Saskatoon Blades.
NHL var långt bort.

Tolv kilo lättare återvände han året därpå, 2013-14, för en avgörande säsong och den här gången blev det inte ECHL – det blev AHL.  På 25 matcher i AHL noterades Ferland för 18 poäng innan en brutal knäskada satte stopp för hela säsongen, och så här i efterhand var det kanske tur i oturen. Då började nämligen problemen utanför rinken att uppdagas.
Micheal Ferland var alkoholist.

BÖRJADE DRICKA TIDIGT

När han var femton år grep alkoholen tag i honom och höll honom fast.
– Jag kunde inte ta bara två öl – jag ville alltid dricka mer. Jag ville alltid bråka, jag ville alltid hitta på saker. Det var bara dumma grejer, berättade han för Sportsnets Eric Francis förra våren.

Trots de fina prestationerna i Wheat Kings dominerades hans samtal med Kelly McCrimmon – lagets tränare, general manager och ägare – enbart av de problem han försatte sig i:
– Han sa alltid: ”Varje gång du och jag pratar är det för att du har varit ute och festat”, minns Ferland.

Även om karriären gick någorlunda rätt fortsatte tonåringen att dricka. Han har medgett att han mången gång kom bakfull till träningarna i AHL, och dåvarande Flames-tränaren Bob Hartley försökte nå ut till Ferland:
– Han brukade säga ”Om du behöver hjälp så finns vi här”. Men det måste komma inifrån dig själv. Du måste vilja förändra dig, sa Ferland.

HARTLEY NÅR FRAM TILL SLUT

Hartley försökte igen. Han kallade in Ferland till sitt kontor efter ett rehabpass (för knäskadan). I samma veva hade Flames beslutat att låta lagets populäre målvaktstränare, Clint Malarchuck, ta sin tid att komma tillbaka på rätt spår. Malarchuck utkämpade sitt eget slag mot alkoholen. Tränaren hade sett Ferland på diverse barer runtom staden och visste var den då 22-årige talangen var på väg, och med Malarchucks historia färskt i minnet ville Hartley att det här skulle bli en varningsklocka för forwardslöftet.
Men Ferland dök inte upp.

När NHL-chansen dök upp efter 25 matcher den säsongenhånlog ödet åt Ferland. Hans tränare i Abbortsford, Troy Ward, hade sagt att han skulle bli uppkallad till NHL. Men han skadade sig på nästföljande träning och det tog hårt:
– Jag var deprimerad och arg. Jag drack den följande månaden. En morgon hade jag vaknat och var trött på mig själv, på det jag höll på med. Jag kände mig sjuk när jag kom in till Saddledome. Det var då jag bestämde mig för att prata med Bob Hartley och Brian Burke, berättade Ferland.

Hartley, som alltid är rättfram i sin approach, berättade i en intervju med Calgary City Herald att han inte höll tillbaka när de väl satte sig ned, och att han hade haft koll på Ferland.
–  Jag sa: ”Jag har sett dig ute och när jag pratar med folk i organisationen säger dom att du ibland har bra morgnar och att du ibland har usla morgnar. Och jag vet varför: Du har alkoholproblem. Du såg inte mig men jag såg dig härom dagen, klockan 7:30 på morgonen, stå och spy upp allt och lite till.”
Harfley fortsatte:
– ”Mitt jobb är att vinna hockeymatcher, men jag är också människa. Jag vet att du har ett problem och det tuffaste steget är att erkänna det för dig själv och för mig. Så, vad ska vi göra?” frågade jag honom.

Ferland bröt ihop och medgav där och då för första gången för en annan person att han hade problem.  Han hade till och med lyckats dölja det för sin flickvän, Kayleigh Chapman. Kayleigh bodde på annan ort i perioder på grund av studier, vilket möjligen gjort det enklare för Ferland att dölja sina problem. Hon fick, precis som övriga familjen, reda på det efter det mötet.

VÄGEN TILLBAKA

Ferland erbjöds och tog emot hjälp. Han kom in på rehab för att bli kvitt sina alkoholproblem. Längs vägen tog han även hand om andra demoner i sitt liv.
– Rehab lärde mig mycket om mig själv. Jag lärde mig om min relation till min pappa bland annat, berättade Ferland, som bara besökte sin pappa sporadiskt under uppväxten. När hockeyn blev allvarlig bröts kontakten med pappan.
– Det där hjälpte mig verkligen. Jag är lyckligt lottad idag, för jag har ändrat mig så mycket, menade han och han fick medhåll från Hartley:
– Han har förändrats helt. Han är en fantastisk kille och rolig att jobba med.

En favorit bland fansen i Calgary – och i Carolina? Foto: Bildbyrån

Succén på isen lät inte vänta på sig. Med sin styrka och ett artilleri till slagskott tog Ferland, måhända aningen överraskande, snart en plats i lagets förstakedja bredvid Johnny Gaudreau och Sean Monahan. Inför säsongen 2017-18 hade han noterats för 21 mål och 27 assist på 173 NHL-matcher. Siffror som, med råge, putsades till under året. Med 21 mål och 20 assist på 77 framträdanden var Micheal Ferland en betydande pjäs i nyss nämnda förstakedja. Han är känd för sin styrka och arbetsmoral vilket gör att man kan vänta sig att en så pass stark och tung spelare tar en och annan utvisning. Men faktum är att Ferland även noterades för den personliga lägstanoteringen  gällande utvisningsminuter: 24. Med sin spelstil har han blivit en favorit bland supportrarna i Calgary. Själv menar han att han försöker balansera sitt spel.
– Jag gillar att tacklas men vill inte dra det för långt. Jag vill hålla mig på rätt sida om vad som är tillåtet, sa han till Huffingon Post redan för tre år sen.

Med sitt spel är chansen stor att han blir en favorit bland fansen i Raleigh, Carolina också. Lagledningen har i alla fall sin åsikt klar:
– Vi har pratat om att vi behövde lite storlek och styrka i anfallet och Ferland passar den kravspecen perfekt, var general manager Don Waddells bedömning av sitt nyförvärv när affären stod klar.

NEVER SAY DIE

Micheal Ferland har haft en brokigare karriär än de flesta i hans ålder. Den hade kunnat ta slut mycket tidigare, men tack vare Bob Hartley och övriga i Flames omtänksamhet har han fått en andra chans. Och han har tagit den.
– Nu när jag stannar upp och tänker på var jag en gång var och var jag är nu känns det ganska otroligt, menar Ferland själv.

Den spelare han är idag hade han inte varit om det inte vore för den där dagen 2014. Den 27 mars det året tog han sin sista droppe alkohol, något han firade de två första årsdagarna men idag är det en del av livet. Något som bara passerar. Idag är Micheal Ferland 26 år. Han är förlovad med sin Kayleigh Chapman och tillsammans har de en dotter.
– Jag vet inte vad jag skulle vara om jag inte hade tagit steget 2014. Jag hade definitivt inte haft min dotter. Jag tror inte att jag hade varit död, men jag hade inte spelat hockey, menar Micheal Ferland.
– Idag är hockeyn ett jobb och min prio är att ta hand om min dotter. Att ta hand om mina tjejer. När jag har en jobbig dag i hallen åker jag hem och är med min dotter. Jag tänker inte ens på hockey. Jag kan bara vara en pappa.
Bob Hartleys insats räddade förmodligen inte bara en hockeykarriär som nu inte tycks ha några gränser.
Den räddade ett livsöde.
Och i sin tur skapade den nytt liv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 14 maj
11:20 Danmark - Kazakstan VM
11:20 Sverige - Österrike VM
15:20 Schweiz - Italien VM
15:20 Tjeckien - Storbritannien VM
19:20 Slovakien - Tyskland VM
19:20 Lettland - Finland VM
22:30 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
söndag 15 maj
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
11:20 Italien - Kanada VM
11:20 Norge - Storbritannien VM
15:20 Frankrike - Kazakstan VM
15:20 Österrike - USA VM
19:20 Danmark - Schweiz VM
19:20 Tjeckien - Sverige VM
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
måndag 16 maj
03:30 Calgary Flames - Dallas Stars NHL
15:20 Lettland - Norge VM
15:20 Slovakien - Kanada VM
19:20 Finland - USA VM
19:20 Frankrike - Tyskland VM
tisdag 17 maj
15:20 Tjeckien - Österrike VM
15:20 Italien - Danmark VM
19:20 Sverige - Storbritannien VM
19:20 Schweiz - Kazakstan VM
onsdag 18 maj
15:20 Norge - Österrike VM
15:20 Frankrike - Italien VM
19:20 Finland - Sverige VM
19:20 Schweiz - Slovakien VM
torsdag 19 maj
15:20 Storbritannien - USA VM
15:20 Tyskland - Danmark VM
19:20 Tjeckien - Lettland VM
19:20 Kanada - Kazakstan VM
fredag 20 maj
15:20 Tyskland - Italien VM
15:20 Storbritannien - Finland VM
19:20 Lettland - Österrike VM
19:20 Kazakstan - Slovakien VM
lördag 21 maj
11:20 USA - Sverige VM
11:30 Danmark - Frankrike VM
15:20 Kanada - Schweiz VM
15:20 Österrike - Finland VM
19:20 Italien - Slovakien VM
19:20 Norge - Tjeckien VM

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten