1000 LANDSKAMPER. Anders ”Pudding” Weiderstål har nu gjort 1000 landskamper med Tre Kronor.
VM 2018

Tusen landskamper – nu hyllas han: ”Herregud”

ANNONS

Spelarna kommer och går – men ”Pudding” består. Tre Kronors materialförvaltare Anders ”Pudding” Weiderstål har varit med sedan 1984. Under årets VM nådde 64-åringen den otroliga milstolpen på 1000 landskamper – något som uppmärksammades stort av Svenska Ishockeyförbundet.
– Åh herregud. Jag har fått massor med hälsningar, säger ”Pudding” till hockeysverige.se 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det pratas om det nya, unga, Tre Kronor. Årets VM-lag är det yngsta sedan 1992 och har en snittålder på 25 år. Behöver spelarna hjälp med något finns det dock betryggande rutin att tillgå.

Tre Kronors legendariska materialförvaltare, Anders ”Pudding” Weiderstål, fanns med redan 1984 på Canada Cup. Sedan dess har 64-åringen vunnit bland annat två OS-guld och sju VM-guld. Och under årets VM i Köpenhamn når han en ny fantastisk milstolpe. Efter 7-0-krossen mot Österrike hyllade Svenska Ishockeyförbundet ”Pudding” för sina 1000 landskamper.
– Jag fick en blå Tre Kronor matchtröja med Pudding på ryggen med nummer 1000. Och så fick jag en jättefin klocka. Grabbarna i laget höll dessutom tal, och jag höll tal, berättar ”Pudding”.

Så hur känns det att nå den här milstolpen?
– Jag började själv att räkna och titta i hockeyboken, men jag gav upp 1998. Jag orkade inte hålla på. Det spelar väl ingen roll, det blir som det blir, tänkte jag,
– Men så hjälpte ”Feltis” (Anders Feltenmark, pressansvarig) mig. Han är duktig, han har fan papper på allting. Så han tog lite ledig tid och tittade på det. Sedan kom det blytung statstik, som han skrev i ett meddelande.

Det har inte varit helt lätt att fastställa exakt vilken match som blir nummer 1000. Men enligt förbundet står ”Pudding” i skrivande stund på 1002 matcher.
– ”Feltis” säger att det var 1015 innan den här säsongen började. Men då får man räkna bort att jag inte varit med på tre Carlson Hockey Games. Och så missade jag två matcher på OS i Turin när jag var sjuk. Jag fick kristallsjukan och kunde fan inte gå på flera dagar.
– Sedan har jag missat en match på Sweden Hockey Games när jag var ensam materialare. Jag gick ned, slipade och gjorde i ordning allt och så gick jag upp på hotellrummet igen för att jag hade feber. Så jag kanske har missat 15 matcher på 35 år.


”Pudding” under VM 2018 i Danmark.
Foto: Hockeysverige.se

”DET SKULLE JAG VILJA TACKA FÖR – DET VAR FINT SKRIVET”

35 år är en väldigt lång tid. Och det var inte bara aktiva spelare som valde att uppmärksamma jubileet. Huddinge-sonen ”Pudding” är enormt uppskattad av spelarna, ung som gammal.

Har du fått många hälsningar?
– Åh herregud. Jag har fått massor. Nu på morgonen här fick jag exempelvis från Roger Rönnberg, gamla ”Modda” (Fredrik Modin) och många andra spelare.

Hur känns det att så många uppmärksammar dig? 
– Det är jätteroligt. Jag tycker att Sanny (Lindström) skrev fina ord som min dotter visade mig. Sanny hade skrivit i sin blogg. Det skulle jag vilja tacka för, det var fint skrivet.

Han har som sagt varit med sedan 1984, och vunnit massor med medaljer. Men att plocka ut något ”bästa minne”, är inte enkelt.
– Åh herregud. Det är många som frågar det. Det är ganska mycket så jag kan inte ta ut något. Hela resan har varit otrolig rolig. Men klart att OS-gulden och VM-gulden är fantastiska. Men man kan inte ta ut någon enstaka grej.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET HAR VARIT EN FANTASTISK RESA”

Men ingenting varar för evigt, inte ens för ”Pudding”. Han har bestämt sig för att sluta. Det blir ”bara” en säsong till med Tre Kronor.
– Jag har sagt att jag ska jobba ett år till. Jag bestämde mig på OS att jag gärna vill köra ett år till. När vi står här nästa år är jag 65 och ett halvt år, jag fyller 65 i januari.
– Jag tycker det att det räcker att jobba, man jobbar mer än heltid. Vid OS och World Cup-år är man ute och reser cirka 100 dagar. Man lägger ned otroligt mycket tid och det är otroligt roligt.
– Men det är en ynnest att få hålla på så länge. Jag har hållit mig frisk och kry och inte missat speciellt många matcher på de här 35 åren. Jag hade Juniorlandslaget innan det och har hållit på ända sedan 1980 med detta. Det har varit en fantastisk resa. Men det känns skönt att få bestämma själv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games