Rinne får ta nya tag nästa säsong
Nyheter

Målvaktens mardröm: ”Känner mig väldigt ansvarig”

ANNONS

Pekka Rinnes slutspel kan sammanfattas som en berg-och-dalbana. Fläckfria matcher har varvats med ordentliga bottennapp och när det behövdes som mest stod finländaren handfallen. Två tidiga, enkla mål, beseglade Rinnes och Predators öde under torsdagen.

Det kunde ha gått annorlunda. Det kunde ha slutat så mycket bättre. Hemmalaget Nashville fick ett tidigt powerplay i den sjunde och avgörande matchen mot Winniepg Jets utan att överlista Connor Hellebuyck i bortalagets mål. När Jets istället fick fotfäste och kom upp i tempo lyckades man bryta in via kanterna och därifrån kom det första målet.

Backbjässen Tyler Myers skott från den förlängda mållinjen letade sig via Pekka Rinnes vänstra benskydd in vid stolproten – ett skott finländaren ska rädda tio gånger av tio. Inte blev det bättre när Paul Stastny bara två minuter senare väldigt lättvindigt kunde lyfta in en retur från Rinne vid dennes högra stolpe.
– Det är mer tur än något annat, känns det som. Sättet de går in på känns turligt. Utan att ta en timeout hade vi få andra val för att få matchen att gå i en annan riktning, menade Nashvilles tränare Peter Laviolette efter matchen.

Efter det två målen tog Laviolette beslutet att byta ut Rinne mot landsmannen Juuse Saros men trots Saros i mål kunde inte Predators komma ikapp Jets, som istället ryckte ifrån och till slut vann med klara 5-1 efter att man satt det sista målet i tom bur. Efter matchen var det en sammanbiten Pekka Rinne som mötte media.
– Det är tufft. Jag känner mig väldigt ansvarig för att vår säsong tar slut ikväll. Det är svårt att greppa. Jag kände mig bra, jag har inga skador och är kärnfrisk. Jag har haft ett svajigt slutspel. Det känns hemskt att svika sina lagkamrater, menade finländaren.

HAR FÖRTROENDET

Rinnes spel i slutspelet har varit svajigt. Han höll nollan två gånger och blev utbytt tre gånger. Men hans förtroende är högt och efteråt försvarade backstjärnan P.K. Subban, som gjorde Predators enda mål i nattens förlust,  sin målvakt.
– De som vill kritisera Rinne vet inte vad de pratar om. Han är lagets ryggrad och den stora anledningen till att vi nådde hit. Hade vi alla kunnat vara bättre? Absolut. Vi gjorde inte tillräckligt ikväll. Jag är trött på att folk alltid pratar om Rinne.När man pratar om ligans bästa målvakter så pratar man om honom. Man pratar om Montreals Carey Price, om Andrei Vasilevsky i Tampa och Connor Hellebuyck i Jets. Vi är lyckligt lottade som har en sådan målvakt, menade Subban

Peter Laviolette höll med och ville absolut inte lasta sin målvakt för förlusten på presskonferensen efter matchen.
– Det är mer tur än något annat tycker jag. Sättet deras mål kommer till på är mer turligt än något annat. Pekka ska inte lasta sig själv för det här. Det handlar inte om honom. Han är anledningen till att vi hade hemmafördel. Så som han spelade i grundserien bevisade han att han är lagets ryggrad, sa Laviolette.

Förra säsongen var Pekka Rinne en av de absoluta faktorerna till att Nashville nådde Stanley Cup-final. Hans 93,0 i räddningsprocent och 1,96 i GAA var enastående siffror. Samtidigt klickade laget på alla fronter. I grundserien den här säsongen spelade Rinne 59 matcher. Hans GAA på 2,31 var näst bäst i ligan bland målvakter med minst 35 matcher. Detsamma gäller hans räddningsprocent på 92,7. Men i slutspelet gick det inte som tänkt för vare sig Rinne eller Nashville, som går på ett tidigt sommarlov.
– Nu har vi gott om tid att som lag tänka igenom det här och bli bättre nästa år, så vi kan vinna titeln då, avslutade PK Subban.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL