VM 2018

Tog greppet om svenska förstaspaden: ”Försöker njuta av stunden”

ANNONS

Han fick chansen i VM-premiären – och tog den. Magnus Hellberg höll nollan mot Vitryssland och tog kommandot i målvaktsduellen med Anders Nilsson.
– Det är ingenting jag försöker tänka på. Jag försöker bara njuta av stunden, säger Hellberg till hockeysverige.se efter 5–0-segern.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev förhållandevis stora siffror i VM-premiären mot Vitryssland. Men matchen hade kunnat ta en annorlunda vändning tidigt om det inte vore för Magnus Hellberg. Den 27-årige målvakten avstyrde tidigt ett öppet läge för vitryssarna när de fick en två-mot-etta.

Kort därpå dödade Tre Kronor matchen med två snabba mål.
– Det var skönt att få en sån räddning ganska tidigt i matchen. Då kom man in i det direkt, säger Hellberg om räddningen till hockeysverige.se.
– Han gjorde det bra som höll i den ganska länge innan han passade över den. Han kunde fortfarande skjuta så jag var tvungen att respektera skottet.

Uppsalasonen, till vardags i kinesiska Kunlun Red Star i KHL, stoppade 27 vitryska skott och gjorde ytterligare ett par vassa ingripanden på sin väg mot nollan.
– Det är alltid extra kul, men bevisar väl mest att det är en bra defensiv insats av hela laget. Det är alltid otroligt kul att få hålla nollan i första matchen .Det var ett bra jobb av allihopa, säger Hellberg som inte var speciellt nervös över att debutera i VM-sammanhang.
– Nja, jag har försökt koppla bort det, men det är klart att det är stort. Lite pirr i magen hade man. Men det tycker jag att man ska ha. Då vet man att man lever.


Foto: Bildbyrån/Grigory Dukor/Reuters

FLYTTEN TILL KHL GAV ETT LYFT

Årets säsong har blivit något av ett genombrottsår för den gängliga puckmotaren. Efter 177 AHL-matcher och bara några få inhopp i NHL behövde han en ny utmaning. Beslutet att lämna Nordamerika och New York Rangers organisation för att testa lyckan i KHL har betalat sig.
– Jag var i USA i fem år. Jag kände någonstans att jag gett det en ärlig chans att slå mig in i NHL, men nu gick det inte den här gången och jag kände att jag behövde extra motivation och ett litet platsbyte för att hitta den där extra kicken, säger han.
– Nu i efterhand är jag jätteglad att jag flyttade till Kina och fick testa på KHL. Jag har fått stå otroligt mycket i år, vilket gjort att jag växt som person och som målvakt. Jag har fått lära mig mer hur jag ska vara en förstakeeper.

Förstakeeper kan han mycket väl komma att bli i Tre Kronor också. Men än så länge har landslagsledningen inte gjort något uttalat val om man tänker satsa på Hellberg eller Anders Nilsson.
– Nej, och så tycker jag att det ska vara. Man ska få spela om det. Anders är en otroligt bra målvakt med mycket rutin. Men det är ingenting jag försöker tänka på. Jag försöker bara njuta av stunden. Man behöver alltid två bra målvakter i ett mästerskap. När jag lirar ska jag göra allt jag kan för att laget ska vinna. Vill de spela Anders ska jag stötta honom allt jag kan för att vi ska vinna också. Vi har ett bra samarbete och pushar varandra varje dag.

Förbundskapten Rikard Grönborg vill inte använda ordet ”förstamålvakt”.
– Vi tänker inte i de termerna. Huvudsaken är att ”Mange” spelar som han har gjort tidigare. Det gjorde han i dag och gav oss en chans att vinna. Han gör ett par räddningar när matchen står och väger vid 0–0. Han har varit med hela resan så det känns ganska tryggt med honom för han vet hur vi bygger upp vårt försvarsspel, var avsluten kommer och jag tycker han gör det bra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL