Patrick Galbraith.
utland

Gör succé i England – och dessa hoppas han på i SHL-kvalet: ”Det skulle kosta lite mer”

ANNONS

Han har sex säsonger bakom sig i Sverige med spel för olika klubbar. Den här säsongen har dansken Patrick Galbraith vaktat Nottinghams kasse i EIHL – och det har han gjort med bravur. För hockeysverige.se berättar målvakten om livet i England. Men också att han hoppas lite extra på Karlskrona i SHL-kvalet.
— Det skulle kosta lite mer för Karlskrona om de skulle åka ur, säger han.

SHEFFIELD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han har precis duschat och bytt om efter matchen förra lördagen borta mot Sheffield i FlyDSA Arena. 60 skott lastades mot den 32-årige Nottinghammålvakten som bara släppte två förbi sig inför över 8 000 åskådare.
– Det var kul att spela här, det var min första match från start i Sheffield. Jag har spelat mot dem i Nottingham men det var kul att komma in här. Bra drag härinne, de är engagerade, berättar Patrick Galbraith för hockeysverige.se men lägger också till att hans egna nuvarande hemmaarena i Nottingham kan vara livligare i samband med match.
– Vår arena är lite mer intim än vad den här är, vi får ändå in 7 000 personer och när det är drag där är ljudvolymen högre.
– Det finns ingen hejarklack så som vi är vana vid från Sverige och Danmark. Det beror lite mer på hur det går i matcherna. Även om det är derbymatch, händer det inte någonting så kan det bli lite stilla. Men en match som ikväll, då var det bra drag.

TOG UPP KARLSKRONA

Säsongen 2014/2015 skrällde sig Karlskrona hela vägen upp till SHL. En av de mest bidragande orsakerna till det var målvakten Patrick Galbraith som stängde igen i direktkvalet mot Västerås. Men säsongen efter i SHL blev inte riktigt lika lyckad för burväktaren och när Johan Holmqvist anslöt i mitten av säsongen fick dansken lämna.

Patrick Galbraith i Karlskronas tröja 2015. Foto: Bildbyrån

Ny adress blev istället Krefeld i tyska DEL. En klubb han fick lämna efter förra säsongen.
– Jag trivdes jättebra där och gillade den tyska hockeyn. Det var ingen import som fick vara kvar. Vi slutade på 14:e plats av 14 lag och då är det ganska givet att det får konsekvenser för målvakten, konstaterar han.

TOPPLAGEN SPELAR TOPPHOCKEY

Hur kommer det sig då att Patrick Galbraith hamnade i England och Nottingham, där han bland annat är lagkamrat med Erik Lindhagen, av alla ställen? Ett val han förövrigt inte sörjer.
– Jag är positiv. Jag hade hört jättemånga bra saker innan jag kom hit, men visste inte hur det var. Jag satt i oktober och hade inget jobb. Så det blev som en grej man skulle göra för att bevisa något för sig själv, berättar han och fortsätter att beskriva den, för oss, exotiska ligan EIHL.
– Möter man lag som Sheffield, Cardiff och Belfast så är det topphockey. Det är annorlunda, men det är hög nivå. Det finns mycket positiva saker och säga och vi har proffsiga förhållande precis som på alla andra ställen jag varit på.

Klassen på den brittiska hockeyn visades under höstens CHL-spel där Nottingham vann sin grupp före bland andra TPS Åbo. Men i gruppspelet var inte den danske målvakten med, han anslöt senare. Men han menar på att Europaframgången hjälpte honom att komma in i det hela.
— Jag fick en riktigt bra start. Jag kom in när laget var riktigt vassa. Precis när vi hade gjort succé i CHL och laget tog med sig det in i serien. Sen fick jag komma in och spela varannan match där och fick ett bra lag framför mig. Det studsade med och allting. Sen blev jag skadad i december och var borta tre veckor.

LEDER MÅLVAKTSLIGAN

Den skadan kom Patrick Galbraith tillbaka ifrån i gott slag och just nu, med bara två omgångar kvar av grundserien leder han målvaktsligan gällande räddningsprocent. Utöver det finns han med i toppen av många andra ligor. Men trots succén är han inte helt nöjd ännu med sin säsong. Han vill vinna en titel också i kommande playoff.
– Just nu är jag, jag är inte nöjd för vi har ett playoff att spela, men jag tycker det har gått bra.

Nästa säsong?
– Det är lite oklart. Det är lite konstigt för man är inte van att spela en sån här lång serie, vi har inte ens börjat slutspelet än. Så det är lite konstigt men jag försöker hålla undan tankarna på nästa säsong tills man är klar, om det inte dyker upp något.
– Just nu är jag ganska öppen, jag trivs där jag är. Vi får se.
– Givetvis vill man gärna tillbaka till de högre ligorna, men samtidigt förstår man också. Jag är 32 år gammal och när man tappar sin plats i en hög liga, jag var i Tyskland senast, det är svårt att få tillbaka den då. Men kommer det något erbjudande är jag givetvis sugen på det.

MÅNGA VÄNNER KVAR I SVERIGE

Björklöven, Leksand, Frölunda, Oskarshamn och Karlskrona har 32-åringens klubbadresser varit i Sverige. Han berättar att han fortfarande har många vänner kvar från sin tid här.
– Jag har bra minnen från alla ställen jag varit på. Det går inte alltid lika bra i hockeyn, men det bredvid har alltid varit jättebra. Jag har trivts jättebra i Sverige.

Den största framgången i Sverige kom i Karlskrona när de gick upp i SHL 2015.
– Jag hade två bra år där. Vi gick upp och det var en magisk resa. Vi hade världens bästa gäng där två år på raken och det är inte ofta man ser det att man kan samla en trupp två år i rad som vi hade där.
– Det är bland de bästa kompisarna jag har de killarna där, både importerna och svenskarna.

Hur går det i SHL-kvalet mellan Karlskrona och Timrå?
– Det är svårt att säga. Jag följer Timrå mycket tack vare att Peter Hirsch (målvaktstränare) är där. Men jag har inte sett en enda match av SHL och allsvenskan den här säsongen.
– Jag hoppas de klarar sig, men samtidigt hoppas jag också att Peter får succé med sina målvakter, säger han och skrattar.
– Timrå som klubb kanske har ett par år till som topplag, det skulle kosta lite mer för Karlskrona om de skulle åka ur. Så jag hejar på dem, konstaterar han till slut innan vi måste avbryta intervjun då Nottinghams spelarbuss är i full färd med att lämna FlyDSA Areana.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga