PÅ FRAMMARSCH. Gunnar Leidborg ger en insyn i tysk ishockey.
Tyska ligan

Tysklandsexperten skrattar åt fiaskosnacket: ”Jag förstår inte…”

ANNONS

Tyskland tog sig ända till OS-final och pressade Ryssland i finalen. Samma Tyskland som det ansågs vara ett fiasko att Tre Kronor blev utslaget av i kvartsfinalen. Det får tränaren och före detta stormålvakten Gunnar Leidborg att skratta.
– Ett par matcher senare insåg nog alla att det här tyska laget var ett väldigt bra lag, utan att ha lika duktiga spelare individuellt som Sverige, säger Leidborg, med ett förflutet som mångårig tränare i Tyskland, till hockeysverige.se.

Sverige åkte ur OS-turneringen i kvartsfinalen mot Tyskland. Ett Tyskland som många anser att vi ska vinna över ”varje dag i veckan”. Men är det egentligen ett så stort fiasko som många vill mena? Trots allt var Tyskland nära att vinna OS-finalen mot storfavoriten Ryssland.

En som inte tycker att det var en jättestor skräll att Sverige förlorade mot Tyskland är den tidigare stormålvakten Gunnar Leidborg. Han har till och från jobbat inom tysk hockey mellan 1990 och 2012 och har en god insikt i landets hockeyverksamhet.
– Självklart var det ingen som trodde att det skulle hända innan turneringen, men det överraskade mig inte så mycket efter det att jag sett första matchen, säger den i dag 63-åriga Kumla-tränaren och fortsätter:
– Det blev den sortens hockey som jag anser att tyskarna är bra på. Det har under säkert hundra år i fotboll att hetat motståndarna spelade i 90 minuter, men Tyskland vann. Just det här är tyskarnas gåva, att kunna försvara sig och att få spelet dit dom vill.

Vad tror du ligger bakom själva framgångarna där Tyskland faktiskt pressar Ryssland i OS-finalen?
– Det är nog när tysk hockey tog beslutet att dom måste få fram generationer av tyska hockeyspelare. Man tog beslutet från att ha en fri liga där lagen kunde ha hur många utlänningar som helst till minimera antalet. Plus att man måste ha ett antal unga spelare med i ett lag. Man startade redan i Oberliga, det motsvarar svensk division 1-nivå. Sedan har tysk hockey byggt vidare på dom här generationerna, vilket vi ser resultatet av nu. Det här tar givetvis en massa år.
– Sedan känner jag till dom här killarna. Många sedan dom var små då jag haft både deras pappor och killarna själva eftersom jag var så länge där (skratt).

Han räknar upp några exempel.
(Matthias) Plachta känner jag eftersom jag hade hans pappa (Jacek). Senare åkte min yngsta son och Plachta runt på frivilliga träningen som smågrabbar. (David) Wolf har jag haft i lag liksom (Gerrit) Fauser och dom här så jag känner igen dom här killarna.
– Det är ingen skillnad där mot några andra länder eller spelare. Det är hårt jobb och ibland pratar vi om tyska spelare som att det vore några glada amatörer. En jag nyligen hade diskussion med menade att målvakten (Danny aus den Birken) och (Dominik) Kahun inte borde spela i den tyska ligan. Men kan vi i Sverige betala det dom tjänar i Tyskland? Dom tjänar 160 – 170 000 euro netto. Värva någon från Red Bull München där hela Red Bull-organisationen står bakom… Vi förstår inte riktigt det där. Om dom tjänar sådana pengar hemma varför ska dom flytta någon annanstans och tjäna mindre? I så fall flyttar dom till KHL eller NHL.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”LÄGGER STÖRRE RESURSER ÄN VAD VI GÖR”

Tyskland har också en långt utvecklad organisation kring collegehockeyn som också ger ett mycket fint resultat.
– Tyskland har ett lite annat system. Mannheim, Köln och dom här stora har precis som vi, men man kallar det för ”Jugend Bundesliga”. Där spelar man mer i skolan. I Sverige har vi J20. Då har killarna redan slutat skolan.
– Får du en spelare från Mannheims ”Jugend” lag så vet inte han vad åka buss är. Dom flyger till alla matcher. Med andra ord lägger dom större resurser på dom här lagen än vad vi gör.

Vi har två tyska spelare i Hockeyallsvenskan, Marcel Müller och Daniel Pietta, som kliver in och leder topplaget Leksand men ändå inte platsar i OS-laget. Vad säger det om det lag som Tyskland ställde på benen i OS?
– Müller är varje säsong topp två, tre i poängligan i Tyskland. Han gjorde inte bort sig i Linköping heller.
– Jag tycker Tyskland tillhör topp fem, sex. Sedan finns det såklart bättre lag, men vi måste vara ärliga. Självklart har vi väldigt många spelare som spelar i NHL. Samtidigt har Tyskland några bra där borta också, men kommer alla NHL-spelare med så blir det tuffare för tyskarna. Det här landslaget, vilket visade sig, var lika bra som Sverige, men spelade på ett annorlunda sätt.


Foto: Bildbyrån/Reuters

Hur ser du på förbundskaptenen Marco Sturms sätt att bygga ett lag?
– Han är väldigt noga med att det ska vara lagspelare, rollspelare. I dag är hockeyn så internationell som den kan bli. Det är inga stora skillnader på spelsystem. Jag menar att det finns inget ett-tre-ett längre som man spelar och bara håller på det. Jag tror han är opåverkbar och bygger för laget. Där har vi hamnat lite konstigt…

Kan du utveckla hur du menar?
– Om vi jämför hur Tyskland byggde sitt lag mot hur vi gjorde det så pratade vi om vilka som inte fick spela. Det var mer grejer om att (Rasmus) Dahlin inte fick spela. Det var större diskussion om att den här färjestadskillen (Dick Axelsson) borde ha få mer tid i powerplay. Då var det ändå under den här tiden som Sverige vann matcherna. Samtidigt pratade tyskarna bara om sitt lag. Jag förstår inte…

”DET VAR INTE SÅ ATT SVERIGE BLEV SLAKTADE…”

Trots att Sverige åkte ut i kvartsfinal så ser inte Gunnar Leidborg det som ett fiasko.
– Vi har en större tradition än Tyskland inom ishockeyn. Hade det här hänt Tyskland i fotboll så hade det blivit ett jäkla liv.
– Sverige åkte ändå ut mot ett lag som gick till final i ”sudden death”. Det var inte så att Sverige blev slaktade med 6-0. Ett par matcher senare så insåg nog alla att det här tyska laget var ett väldigt bra lag utan att ha lika duktiga spelare individuellt som Sverige. Det hjälper inte hur skickliga spelare du har för i slutändan är det ändå bästa laget som vinner.

Han kan heller inte låta bli att skratta åt de som vill se att förbundskapten Rikard Grönborg får sparken efter Sveriges kvartsfinalsorti.
– Jag fick en fråga på radion om hur jag skulle ha gjort om jag var (Rikard) Grönborg. ”Ingen aning, för jag vet inte vad hans plan är”. I våras var han världens bästa tränare. När Sverige sedan åker ur i en ”sudden” i en kvartsfinal är det nästan så man ifrågasätter om han är duglig. Grönborg blev nästan odugligförklarad och då hade ändå vunnit VM för några månader sedan, skrattar Leidborg.


Foto: Bildbyrån/Reuters

Tror du att det här är en engångshändelse för Tyskland eller kan vi få se något likande i VM och framförallt, vad betyder den här framgången för tysk hockey?
– För tysk hockey är det jätteviktigt. Vi ska ha klart för oss, vilket alla som har bott där vet, att det är 18 gånger fotboll och sedan kommer dom andra sporterna. Det är lätt att glömma bort att Tyskland är ett land med 90 miljoner människor så tysk hockey har ändå mycket publik.
– Det är inte som i Kumla eller Huddinge att det kommer 700 åskådare till en toppmatch i ettan. I Tyskland kan en sådan match ha 4 000 åskådare om det är ett bra derby. Det är annorlunda. Vi säger att det är stämning här i Sverige, men dom som gör stämningen på ett hockey-VM är schweizarna, tyskarna och så vidare. 

Tror du vi kan få se en framgång för Tyskland även i VM dit det kommer ansluta en del NHL-spelare?
– Det är där jag tycker den stora skillnaden är. Vi har mer rutinerade spelare. Samtidigt har Tyskland (Christian) Erhoff och Marcel Goc som har runt 1 400 NHL-matcher tillsammans. Dom spelade väldigt mycket och vann dom här viktiga situationerna. Till VM kanske vi får in motsvarande killar.
– Jag har en känsla av att Tyskland kommer få svårare i VM. Det har inte bara med det jag nämnde att göra utan då hamnar Tyskland i det Sverige hamnat i, det här med förväntningar. Då är inte allt bara positivt och dom kanske inte alls får med samma lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 28 september
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL