Sök
PÅ FRAMMARSCH. Gunnar Leidborg ger en insyn i tysk ishockey.
Tyska ligan

Tysklandsexperten skrattar åt fiaskosnacket: ”Jag förstår inte…”

Tyskland tog sig ända till OS-final och pressade Ryssland i finalen. Samma Tyskland som det ansågs vara ett fiasko att Tre Kronor blev utslaget av i kvartsfinalen. Det får tränaren och före detta stormålvakten Gunnar Leidborg att skratta.
– Ett par matcher senare insåg nog alla att det här tyska laget var ett väldigt bra lag, utan att ha lika duktiga spelare individuellt som Sverige, säger Leidborg, med ett förflutet som mångårig tränare i Tyskland, till hockeysverige.se.

Sverige åkte ur OS-turneringen i kvartsfinalen mot Tyskland. Ett Tyskland som många anser att vi ska vinna över ”varje dag i veckan”. Men är det egentligen ett så stort fiasko som många vill mena? Trots allt var Tyskland nära att vinna OS-finalen mot storfavoriten Ryssland.

En som inte tycker att det var en jättestor skräll att Sverige förlorade mot Tyskland är den tidigare stormålvakten Gunnar Leidborg. Han har till och från jobbat inom tysk hockey mellan 1990 och 2012 och har en god insikt i landets hockeyverksamhet.
– Självklart var det ingen som trodde att det skulle hända innan turneringen, men det överraskade mig inte så mycket efter det att jag sett första matchen, säger den i dag 63-åriga Kumla-tränaren och fortsätter:
– Det blev den sortens hockey som jag anser att tyskarna är bra på. Det har under säkert hundra år i fotboll att hetat motståndarna spelade i 90 minuter, men Tyskland vann. Just det här är tyskarnas gåva, att kunna försvara sig och att få spelet dit dom vill.

Vad tror du ligger bakom själva framgångarna där Tyskland faktiskt pressar Ryssland i OS-finalen?
– Det är nog när tysk hockey tog beslutet att dom måste få fram generationer av tyska hockeyspelare. Man tog beslutet från att ha en fri liga där lagen kunde ha hur många utlänningar som helst till minimera antalet. Plus att man måste ha ett antal unga spelare med i ett lag. Man startade redan i Oberliga, det motsvarar svensk division 1-nivå. Sedan har tysk hockey byggt vidare på dom här generationerna, vilket vi ser resultatet av nu. Det här tar givetvis en massa år.
– Sedan känner jag till dom här killarna. Många sedan dom var små då jag haft både deras pappor och killarna själva eftersom jag var så länge där (skratt).

Han räknar upp några exempel.
(Matthias) Plachta känner jag eftersom jag hade hans pappa (Jacek). Senare åkte min yngsta son och Plachta runt på frivilliga träningen som smågrabbar. (David) Wolf har jag haft i lag liksom (Gerrit) Fauser och dom här så jag känner igen dom här killarna.
– Det är ingen skillnad där mot några andra länder eller spelare. Det är hårt jobb och ibland pratar vi om tyska spelare som att det vore några glada amatörer. En jag nyligen hade diskussion med menade att målvakten (Danny aus den Birken) och (Dominik) Kahun inte borde spela i den tyska ligan. Men kan vi i Sverige betala det dom tjänar i Tyskland? Dom tjänar 160 – 170 000 euro netto. Värva någon från Red Bull München där hela Red Bull-organisationen står bakom… Vi förstår inte riktigt det där. Om dom tjänar sådana pengar hemma varför ska dom flytta någon annanstans och tjäna mindre? I så fall flyttar dom till KHL eller NHL.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”LÄGGER STÖRRE RESURSER ÄN VAD VI GÖR”

Tyskland har också en långt utvecklad organisation kring collegehockeyn som också ger ett mycket fint resultat.
– Tyskland har ett lite annat system. Mannheim, Köln och dom här stora har precis som vi, men man kallar det för ”Jugend Bundesliga”. Där spelar man mer i skolan. I Sverige har vi J20. Då har killarna redan slutat skolan.
– Får du en spelare från Mannheims ”Jugend” lag så vet inte han vad åka buss är. Dom flyger till alla matcher. Med andra ord lägger dom större resurser på dom här lagen än vad vi gör.

Vi har två tyska spelare i Hockeyallsvenskan, Marcel Müller och Daniel Pietta, som kliver in och leder topplaget Leksand men ändå inte platsar i OS-laget. Vad säger det om det lag som Tyskland ställde på benen i OS?
– Müller är varje säsong topp två, tre i poängligan i Tyskland. Han gjorde inte bort sig i Linköping heller.
– Jag tycker Tyskland tillhör topp fem, sex. Sedan finns det såklart bättre lag, men vi måste vara ärliga. Självklart har vi väldigt många spelare som spelar i NHL. Samtidigt har Tyskland några bra där borta också, men kommer alla NHL-spelare med så blir det tuffare för tyskarna. Det här landslaget, vilket visade sig, var lika bra som Sverige, men spelade på ett annorlunda sätt.


Foto: Bildbyrån/Reuters

Hur ser du på förbundskaptenen Marco Sturms sätt att bygga ett lag?
– Han är väldigt noga med att det ska vara lagspelare, rollspelare. I dag är hockeyn så internationell som den kan bli. Det är inga stora skillnader på spelsystem. Jag menar att det finns inget ett-tre-ett längre som man spelar och bara håller på det. Jag tror han är opåverkbar och bygger för laget. Där har vi hamnat lite konstigt…

Kan du utveckla hur du menar?
– Om vi jämför hur Tyskland byggde sitt lag mot hur vi gjorde det så pratade vi om vilka som inte fick spela. Det var mer grejer om att (Rasmus) Dahlin inte fick spela. Det var större diskussion om att den här färjestadskillen (Dick Axelsson) borde ha få mer tid i powerplay. Då var det ändå under den här tiden som Sverige vann matcherna. Samtidigt pratade tyskarna bara om sitt lag. Jag förstår inte…

”DET VAR INTE SÅ ATT SVERIGE BLEV SLAKTADE…”

Trots att Sverige åkte ut i kvartsfinal så ser inte Gunnar Leidborg det som ett fiasko.
– Vi har en större tradition än Tyskland inom ishockeyn. Hade det här hänt Tyskland i fotboll så hade det blivit ett jäkla liv.
– Sverige åkte ändå ut mot ett lag som gick till final i ”sudden death”. Det var inte så att Sverige blev slaktade med 6-0. Ett par matcher senare så insåg nog alla att det här tyska laget var ett väldigt bra lag utan att ha lika duktiga spelare individuellt som Sverige. Det hjälper inte hur skickliga spelare du har för i slutändan är det ändå bästa laget som vinner.

Han kan heller inte låta bli att skratta åt de som vill se att förbundskapten Rikard Grönborg får sparken efter Sveriges kvartsfinalsorti.
– Jag fick en fråga på radion om hur jag skulle ha gjort om jag var (Rikard) Grönborg. ”Ingen aning, för jag vet inte vad hans plan är”. I våras var han världens bästa tränare. När Sverige sedan åker ur i en ”sudden” i en kvartsfinal är det nästan så man ifrågasätter om han är duglig. Grönborg blev nästan odugligförklarad och då hade ändå vunnit VM för några månader sedan, skrattar Leidborg.


Foto: Bildbyrån/Reuters

Tror du att det här är en engångshändelse för Tyskland eller kan vi få se något likande i VM och framförallt, vad betyder den här framgången för tysk hockey?
– För tysk hockey är det jätteviktigt. Vi ska ha klart för oss, vilket alla som har bott där vet, att det är 18 gånger fotboll och sedan kommer dom andra sporterna. Det är lätt att glömma bort att Tyskland är ett land med 90 miljoner människor så tysk hockey har ändå mycket publik.
– Det är inte som i Kumla eller Huddinge att det kommer 700 åskådare till en toppmatch i ettan. I Tyskland kan en sådan match ha 4 000 åskådare om det är ett bra derby. Det är annorlunda. Vi säger att det är stämning här i Sverige, men dom som gör stämningen på ett hockey-VM är schweizarna, tyskarna och så vidare. 

Tror du vi kan få se en framgång för Tyskland även i VM dit det kommer ansluta en del NHL-spelare?
– Det är där jag tycker den stora skillnaden är. Vi har mer rutinerade spelare. Samtidigt har Tyskland (Christian) Erhoff och Marcel Goc som har runt 1 400 NHL-matcher tillsammans. Dom spelade väldigt mycket och vann dom här viktiga situationerna. Till VM kanske vi får in motsvarande killar.
– Jag har en känsla av att Tyskland kommer få svårare i VM. Det har inte bara med det jag nämnde att göra utan då hamnar Tyskland i det Sverige hamnat i, det här med förväntningar. Då är inte allt bara positivt och dom kanske inte alls får med samma lag.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten