Gustav Lindström.
Nyheter

Tröttnade och var nära att sluta – nu jagar han JVM-guld: ”Det här är en dröm”

ANNONS

Det går snabbt i hockey. Fråga bara Gustav Lindström. Backen var nära att lägga av med hockeyn efter spel i två raka TV-pucken. Han hade helt enkelt tröttnat. Idag är läget ett helt annorlunda. För hockeysverige.se berättar Lindström om den tuffa tiden till att idag jaga ett JVM-guld med Juniorkronorna.
– När jag satt och kollade på JVM för bara ett par år sedan så tänkte man att det var helt omöjligt att få vara med, säger Lindström till hockeysverige.se

BUFFALO (HOCKEYSVERIGE.SE)
För bara några år sedan var en 16-årig Gustav Lindström nära att sluta med ishockeyn. Men en gammal tränare gav honom en del råd och backen valde att fortsätta med spel i Almtuna. Ett par år senare Lindström en del av Juniorkronorna som jagar ett VM-guld i Buffalo.
– Det är jätteroligt. När jag satt och kollade på JVM för bara ett par år sedan så tänkte man att det var helt omöjligt att få vara med. Det har gått fort senaste två åren. Det är såklart skitkul att vara här. Det här är en dröm, berättar Lindström för hockeysverige.se.

Men låt oss ta det från början. Lindström hade spelat TV-pucken två år i rad med Uppland. En möjlighet som många unga drömmer om.
– Det är klart att jag också ville bli hockeyproffs. Men sedan, jag vet inte. De flesta tyckte väl att det var jäkligt roligt att spela i TV-pucken och så där. Jag kände väl mer att det blev… Jag tyckte inte att det var så jävla roligt egentligen.
– Första året var det svinkul med de födda 1997, men med 98:or då var det lite för mycket tyckte i alla fall jag. Sedan vad det berodde på vet jag inte inte riktigt.

Det här var på den tiden när han spelade hockey i moderklubben Östervåla IF.
– Jag har växt upp i Östervåla och spelade i pojklaget. Jag kom upp i A-laget när jag var 13-14 år och spelade två säsonger i division 4. I samband med TV-pucken var jag ganska så less på hockeyn. Så min TV-puckstränare i Uppland tränade även Almtunas J18. Han visste att jag var lite halvless och så var det dags att välja hockeygymnasium. Så då pratade jag med honom på sommaren och frågade om jag kunde byta till Almtuna fast inte gå hockeygymnasium. Vi kom överens om att det skulle bli bra, så då bytte jag från Östervåla i division 4 till att spela J18 med Almtuna.


Gustav Lindström släpper ingen över bron. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”JAG TYCKTE MEST ATT DET VAR JOBBIGT”

Vad var det som gjorde att du var less på hockeylivet?
– Jag kände väl att det var lite mycket med TV-pucken när vi hade något under hela augusti. Då tänkte jag att det fanns roligare grejer att göra. Jag spelade mycket golf också. Så just då var jag lite tveksam och tänkte på hur jag skulle göra.
– Jag var sådan att jag ville göra andra grejer istället för att åka på TV-pucksläger och köra fys och träna mitt i sommaren. Det tyckte jag var mest jobbigt. Det var nog också att jag var rädd för förändringen och att träffa nya människor och att komma ur komfortzonen.

Men 15-åringen tog sig ur komfortzonen och flyttade. Lindström bestämde för att fortsätta med hockeyn i Uppsala. Detta bara en halvtimmes bilfärd från tryggheten i Östervåla.
– Sedan jag kom till Almtuna har jag tyckt att allt har varit jätteroligt. Nu tycker jag bara att det är kul att komma till träningar och så. Det är svinroligt.

Gustav Lindström hade hittat glädje igen. Kanske mycket tack vare att han valde bort hockeygymnasium. Och nu gick allt väldigt snabbt. På väldigt kort tid tog har han tagit en ordinarie backplats med Almtuna i Hockeyallsvenskan
– Jag kom upp i A-laget förra året och det började med att vi hade lite skador på backarna. Då fick man chansen att spela och så gick det bra. Man fick spela mer och mer och vi bytte tränare runt jul förra året. Niklas Eriksson fick lämna och Martin Gudmundsson kom in.
– Det är aldrig roligt att byta tränare men det var ett bra byte för mig. Jag fick spela mer med den nya tränaren och fick även spela powerplay och så. Det var väl egentligen så utvecklingen började ta fart. Sedan efter jul hade jag väl runt 20 minuter på match och i år har jag fått en större roll från början. Så det har varit bra för mig.


Gustav Lindström. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

”JAG HADE INGEN STÖRRE KOLL PÅ HONOM”

Nu började även andra få upp ögonen för den unga backen som tog Hockeyallsvenskan med storm.
– Jag hade ingen större koll på honom förrän från februari och framåt. Men vad jag har förstått så har han tagit ganska stora kliv de senaste två åren, berömmer förbundskapten Tomas Montén efter en av Juniorkronornas träningar i Buffalo.
– Han var inte med på U18-VM som spelades för cirka ett och ett halvt år sedan. Men som sagt, han har spelat i en bra roll i Almtuna och jag tror att det har hjälpt honom att få spela seniorhockey och göra det på en hög nivå. Det är det som har tagit honom hit.

För nu sitter Gustav Lindström inte framför TV-soffan och drömmer om JVM-spel. Han är i allra högsta grad en del av laget.
– Jag visste att Montén skulle ringa mig. Han sa efter turneringen i Ryssland att han skulle ringa ett par dagar innan truppen kom ut officiellt. Man gick och väntade lite på det där samtalet och det var skitkul när han ringde, säger Lindström om samtalet som bekräftade platsen i årets JVM-trupp.
– Det här är det största man kan göra nästan. JVM har nästan blivit större än senior-VM och det berör så många hemma i Sverige. Jag minns själv när man var liten och gick i skolan. JVM var det enda man pratade om med polarna. Så det är skitstort att vara här.

”DET ÄR SVÅRT ATT TJÄNA PENGAR PÅ GOLFEN”

Han valde som sagt bort hockeygymnasium. Och faktum är att det var närmare att han valde att satsa på en helt annan idrott än hockeyn.

Du nämnde något om golf innan. Var det nära att du satsade på den sporten istället? 
– Jag gick på golfträningar och så ett par gånger i veckan utöver hockeyn där jag även tävlade och höll på. Det var nästan närmare att jag valde golfgymnasium än hockeygymnasium.

Hur duktig var du i golf? 
– Jag var väl helt okej. I min årskull var jag rätt högt, men sedan är det såklart skittufft. Det är många som lirar och många som är duktiga. Det är svårt att tjäna några pengar på golfen, det kanske hade blivit mer en hobby.


Gustav Lindström firar ännu ett mål med Juniorkronorna. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”DET VAR EN STOR DAG”

Golfen får nog duga som hobby ett tag till. För hockeykarriären ser ut att bli lång. Som om inte JVM vore nog blev han i somras draftad av Detroit Red Wings.
– Det var såklart skitkul att bli vald av dem i somras. Jag satt hemma med polarna i ”Våle” och kollade på draften när Detroit ringde. Det var en stor dag. Det är klart att man har drömmar om att spela där en dag också.

Framtiden ser onekligen väldigt ljus ut. Så vad har 19-åringen för planer?
– Mitt kontrakt med Almtuna går ut efter den här säsongen. Sedan får vi väl se nästa år. Men målet är att spela i SHL. Det känner jag är nästa steg för mig. Det är dit jag vill och där jag vill spela nästa år.

Har du några klubbar på gång?
– Det har jag ingen aning om faktiskt, svarar han med ett leende.
– Det får du ta med agenten.

För just nu ska Lindström bara fokusera på JVM. En turnering som morbror Marcus Ragnarsson, tillika hans tränare i Almtuna, aldrig fick spela.
– Haha. Vi pratade lite om det innan turneringen. Jag tror han åkte ut som sista gubbe till truppen. Han sa att han var jävligt less på det då i alla fall. Men jag tror han tycker det är kul att jag är med. Men det är väl ingenting man tänker på att han missade JVM. Han fick en väldigt fin karriär ändå.

”VI KAN GÅ HUR LÅNGT SOM HELST”

Hur långt tror du att ni kan gå i årets JVM?
– Jag tror att vi kan gå hur långt som helst. Vi har en bra mix av spelare och en väldigt bredd. Bra spets med Dahlin, Nylander och de andra också. Det känns jättebra.

Men laget är även fyllt av rollspelare. Gustav Lindström är en av dem.
– Han är kanske en mer offensiv back i Almtuna än vad han är här. Här har han en mer defensiv roll. Han är spelskicklig, bra storlek och jag tycker  han klarar av spelet på liten rink jättebra, säger Montén

Så du är väldigt nöjd över att han inte slutade med hockeyn?
– Ja, men jag tror att han är mest nöjd själv, säger förbundskaptenen och ler.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch