TJECKISK GLÄDJE. Finland är utslaget ur JVM.
Nyheter

Ett finskt JVM-fiasko – Tjeckien till sin första semifinal på 13 år

ANNONS

Det krävdes ett straffdrama för att skilja Finland och Tjeckien åt. Och det var tjeckerna som ställde till med en skräll. Seger med 4–3 och den första tjeckiska semifinalen i ett JVM sedan 2005.

De kom till Buffalo med ett lag som på pappret såg ut att vara en utmanare till JVM-guldet. De lämnar samma stad med svansen mellan benen efter ett mästerskap där Finland aldrig lyfte till förväntad nivå. Revanschen man skulle få efter fjolårets förödmjukande slutspelsmiss uteblev. I kvartsfinalen mot Tjeckien blev det förlust – trots en spelmässig finsk dominans.

Skottstatistiken talade sitt tydliga språk. 54 för Finland, 29 för Tjeckien. Ändå tvingades ett återigen ineffektivt finskt lag se matchen gå till förlängning och straffar.

Finland hade en 3–2-ledning efter Kristian Vesalainens ledningsmål 6.30 in i den tredje perioden. Tjeckien satsade allt framåt på slutet, tog ut storspelande Josef Korenar ur kassen och fick till en kvittering med 2.26 kvar på uret. Filip Zadina blev tvåmålsskytt när han styrde in Jakub Galvas backskott mellan benen på Ukko-Pekka Luukkonen i finska kassen.

51 RÄDDNINGAR AV MÅLVAKTEN KORENAR

Förlängningen blev mållös och i straffläggningen visade Korenar vägen mot bleka finska straffskyttar. Kristian Reichel och Martin Necas satte press på Finland genom att göra mål på sina bägge straffar, vilket gav Tjeckien 2–0 inför de avslutande omgångarna. Väl där lyckades Kristian Vesalainen hålla liv i tillställningen genom att reducera. Men efter att Marek Zachar missat sin straff föll all press på backen Olli Juolevi. Han klarade inte av att sätta dit pucken. Därmed var den tjeckiska skrällen ett faktum.

För tjeckerna är det första gången på 13 år man tar sig förbi en kvartsfinal på ett JVM. 2005 lyckades man ta en bronspeng. Sedan dess har man haft svårt att hävda sig på den här nivån.

Priset som matchens spelare gick givetvis till målvakten Josef Korenar, som stoppade 51 skott och bara en av straffarna. Straffmålgöraren Reichel blev målskytt under ordinarie matchtid. Aapeli Räsänen och Olli Juolevi gjorde Finlands övriga mål, båda assisterade av Vesalainen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games