TUFF START. NHL-karriären var riktigt tuff för Henrik Sedin till en början.
Vancouver

Henrik Sedin: ”Det var många morgnar när man inte ville åka till rinken”

ANNONS

Han och brorsan Daniel kan vara på väg mot Hall of Fame. Men resan dit har varit lång och krokig för Henrik Sedin. I podcasten Vägen till toppen berättar han för Camilla Enström om de tuffa åren i början av NHL-karriären när kritiken haglade mot honom och tvillingbrorsan.
– Det var många tuffa nätter, säger Henrik Sedin.

VÄGEN TILL TOPPEN PRESENTERAS I SAMARBETE MED BAUER

I dag är tvillingarna Daniel och Henrik Sedin två av Sveriges mest respekterade hockeyspelare genom tiderna. 37 år gamla har de samlat på sig mängder med tunga meriter i NHL, blivit två av blott fem svenskar att göra 1 000 poäng i världens bästa hockeyliga samtidigt som de vunnit både OS- och VM-guld med Sverige. I Vancouver är bröderna närmast helgonförklarade för sina insatser för Canucks genom åren.

Men även om karriären på det hela taget varit mycket lyckosam för 37-åringarna har vägen dit kantats av en hel del utmaningar. Faktum är att det kom att dröja fem år innan man levde upp till de högt ställda förväntningarna som de kräsna fansen hade på Sedinarna.

I podcasten Vägen till toppen, som presenteras av Bauer Hockey och HockeyNews.se, berättar Henrik Sedin för Camilla Enström om hur tufft det var att komma in i NHL.
– Just att vi blev draftade av samma lag (1999) var fantastiskt kul. Men vi visste också att blir man draftad av ett kanadensiskt lag som nummer två och tre, då blir det enorma förväntningar. Även fast Danne gjorde 20 mål första säsongen var det aldrig bra nog. Det var mycket kritik, minns Sedin.
– Andra året var tuffare än första året och tredje blev inte mycket bättre. Vi fick inte spela så mycket som vi ville hela tiden. Det var svårt, det var mycket fans och media som kritiserade oss.
– Det var många morgnar när man inte ville åka till rinken för man visste att man skulle få kritik. Det var många tuffa nätter.

TACKAR SVENSKA LAGKAMRATERNA FÖR STÖDET

Det blev aldrig aktuellt att ge upp och flytta hem till Sverige. Det tackar Henrik Sedin stödet från lagkamraterna och coacherna för.
– Vi hade Markus (Näslund) från Ö-vik och Mattias Öhlund från Piteå. Det var norrlänningar som var samma sorts personer som vi var. De stöttade oss enormt. Även tränarna gjorde det. De var tuffa emot oss, men de var ett bra stöd för oss.
– Vi ville inte ge upp, vi ville visa de som hade trott på oss att de hade gjort rätt. Det var något som drev oss varje dag. Vi hade viljan att bli bäst i laget. Det drev oss från dag ett.

Vändningen kom i form av en, för bröderna, vältajmad NHL-lockout. Det var i Modo under 2004/05 som Sedinarna insåg att det inte hade lönat sig att försöka anpassa sig till ett spel som inte passade dem själv.
– När vi åkte över efter säsongen i Modo sa vi att ”om det här ska lyckas måste vi spela som vi vill”. Efter det gick det mycket bättre. Vi kom tillbaka till den hockey vi spelade i Sverige när vi var som bäst. Den hockeyn kanske blev mycket kritiserad när vi kom över till NHL, men efter ett tag lossnade det, säger Henrik Sedin.

Första säsongen efter lockouten gjorde Henrik Sedin 75 poäng medan Daniel fick ihop 71. Det blev första steget mot de framgångsrika karriärer de har haft i Vancouver Canucks, där det bland annat blivit spel i en Stanley Cup-final och varsin vinst i NHL:s poängliga. Henrik Sedin säger till Camilla Enström att motgångarna i början av NHL-karriären gjorde tvillingarna mentalt tuffare.
– Att vi tog oss igenom de första åren, att vi tog oss igenom dem starkare… Efter det har inga motgångar varit tuffa för oss. Det var verkligen botten vi nådde hockeymässigt. Vi har fått kritik efter det också, men aldrig brytt oss om det.

Camilla Enströms intervju med Henrik Sedin finns tillgänglig på iTunesAcast och alla andra större podcast-plattformar. Eller här:

 

BUDA PÅ SIGNERAD SEDIN-TRÖJA

Dessutom kan du via Tradera vara med och buda på en Daniel Sedin-tröja som bägge bröderna har signerat. Alla intäkter från auktionen kommer oavkortat att gå till Enströms och Bauer Hockeys insamling, vars syfte är att stötta en person eller förening i deras idrottsutövande:
https://www.tradera.com/item/2937/298837984/vancouver-canucks-matchtroja-signerad-av-bade-daniel-sedin-henrik-sedin

Tidigare avsnitt av Vägen till toppen:
Henrik Lundqvist
Elias Lindholm
Alexander Wennberg
Oliver Ekman Larsson
Jesper Bratt
* Daniel Sedin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL