Nyheter
MJÖRNBERG: Så slutar Allettan Södra
ANNONS

Precis som den norra Allettan lär söderserien bli ett riktigt getingbo. En extremt svårtippad serie, men jag gör ett försök.

1. Huddinge
Talangfabriken vann Allettan ifjol med minsta möjliga marginal och rejäl hjälp av en hejdundrande domartabbe i straffläggningen borta mot Väsby. I år har laget chansen att göra om det av egen kraft. Grundserien plöjde laget över utan att egentligen imponera, men det är ett gäng som vet precis vad som krävs. De gjorde resan ifjol med till stora delar ganska samma manskap och de har spetsen för att kunna avgöra alla matcher på egen hand. Grundserien var träning, Huddinge är byggt för att vara bäst under säsongens andra halva och det är nu de kommer visa det.

————

2. Kristianstad
Försvarsspelet har svajat, ödmjukheten har inte riktigt funnits där och skadeproblematiken har varit gigantisk för skåningarna som tvingats värva och låna hela hösten. Men det finns minst en nivå till att hämta ut ur det här laget. Det finns en farhåga, gormar Mats Lusth för döva öron numera? Har spelarna vant sig lite för mycket vid hans ledarstil kan det bli ett problem, har han fortfarande truppens fulla förtroende kommer de att lyfta sig. Av tabellplaceringen att döma förstår ni vad jag tror. Kristianstad har helt enkelt alldeles för många bra hockeyspelare för att det inte skulle kunna lyfta.

3. Visby/Roma
Det går egentligen att lägga karbonpapper på de två tidigare omdömena och mixa ihop dem lite när Visby/Roma ska beskrivas. Just likt Huddinge har ögänget spelat av grundserien lite på en skridsko, just likt Kristianstad har de lidit av en hel hoper av tunga skador. Men Visby har en stomme som varit med länge, gjorde resan till kvalserien ifjol och är ett typiskt gnuggargäng som höjer sig mot bättre motstånd. Det talar för att fjolårssuccén fortsätter även kommande vår.

————

4. Nybro
Nybro har det senaste dryga året kommit tillbaka på kartan som ett lag att räkna med i söder. Laget har de riktigt sevärda matchvinnarna i Kim Runermark och inte minst Fabian Ilestedt och en backsida som inte går av för hackor. Men framförallt har Nybro lyft sig som kollektiv. Litet frågetecken för målvaktssidan nu när det tuffar till sig, men Vikings är ändå ett lag som borde kunna hålla för den övre halvan av Allettan. Jag har tvivlat på dem länge, men nu är den tiden över.

5. Hudiksvall
Real Hudiksvall har egentligen inte utsatts för något ordentligt test. Med andra ord har man heller inte riktigt fått visa exakt hur starkt skrytbygget som sattes ihop över sommaren är. Magnus Åkerlund i kassen talar för att det ska gå bra i Allettan, men å andra sidan sitter man med en halv Sundsvall-trupp och Sundsvall var ju inte jättedominanta ifjol direkt. Real bör vara ett playoff-lag med god marginal, men har ännu inte imponerat tillräckligt för att omnämnas i den absoluta toppen. Men det är kanske nu det kommer.

6. Vimmerby
Offensivt sitter Vimmerby på en av de bästa uppställningarna i hela ettan, men laget har under hösten haft förtvivlat svårt att få ut truppens kapacitet och tvingades slåss för sina Allettan-plats hela vägen in i slutomgången. Frågan är om man kan hitta en jämnare nivå och hålla sitt ibland lite väl vresiga humör i lite bättre schack nu när det börjar gälla på riktigt. Då är man ett lag som kan nosa på den absoluta toppen. Fortsätter det på inslagen bana, vilket kanske är det mest troliga, blir det knappast mer än en sjätteplats.

7. KRIF
Ingenting är svårare än att verkligen leva upp till en hajp. Alla visste förstås att KRIF var bra inför grundserien, men inte att de skulle vara så bra som de faktiskt visade sig vara. Laget blev starkare ju längre matcherna led och kämpade ner sina motståndare på ett imponerande sätt. Men det var då, nu är nu. Efter seriesegern blir KRIF plötsligt ett lag som betraktas som favoriter. Det är en helt annan situation och lägger man till det ett par tunga skador och avhopp som lett till ett gäng lån in i truppen ställer det till det en del. Att låna spelare som känner klubben sedan tidigare (Stefan Söder, Sebastian Ottosson och Hampus Olsson) är naturligtvis bra, men backsidan har försvagats så länge/om Mikael Kurki är skadad och jag tror på en liten dipp. Playoff är inte i fara, men KRIF i toppen är ingen självklarhet.

8. HC Dalen
Många tips kommer ståta med Norrahammar-gänget utanför playoff-plats. De är den fula ankungen. Underdog-laget utan publik som tagit sig till finrummet. Men Dalen har faktiskt varit ganska bra mot de bättre lagen i serien, Per Gustafsson har gnuggat på sitt grundspel i flera säsonger och ett uträknat lag tenderar att kunna hämta en hel del bonuspinnar lite här och var. Dessutom finns ett par riktigt vassa kort i laget och målvakten Anton Svensson har haft en strålande höst. Jag tror absolut Dalen kan skrälla sig till playoff.

————

9. Väsby
Det är kanske ett misstag att underskatta Väsby igen, men sett till motståndet kan det bli tufft att göra om fjolårets succéresa. Då fick norrortsgänget verkligen fart på verksamheten efter jul och manövrerade ut flera riktigt vassa motståndare. Men den nivån tycker jag inte Väsby har visat den här hösten. Visst finns det spelare i laget som inte ska underskattas och återkomsten av målkungen Lubomir Fetkovic kan visa sig bli viktig. Men något lag måste falla på mållinjen och jag anar att det blir Väsby.

10. Valbo
Hit men inte längre. Valbo har gjort en fenomenal insats som kvalificerat sig för Allettan och nu skramlar självaste Brynäs ihop pengar för att stödja laget, men jag har svårt att se att det ska räcka längre. Truppen är för ung och för tunn för att det ska räcka till när motståndarna (i vissa fall) satsar aggressivt mot Hockeyallsvenskan. Det blir en se och lära-vår som kanske gör att Valbo kan komma tillbaka som en allvarlig utmanare nästa år.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL