Oliver Ekman Larsson.
VM 2017

Avgjorde VM-finalen – nu prisas Oliver Ekman Larsson på hemmaplan

ANNONS

Tre Kronor är med och slåss om Jerringpriset för sitt VM-guld i Köln i våras. Men en av nyckelspelarna i det laget har redan blivit prisad. I dag meddelade nämligen Smålandsposten att Oliver Ekman Larsson är 2017 års mottagare av Guldmedaljen.
– Det här är fantastiskt stort för mig, säger Ekman Larsson om hedersbetygelsen.

Smålandspostens guldmedalj är en utmärkelse som delats ut sedan 1947. 70-årsjubiléet till ära får Oliver Ekman Larsson från Tingsryd ta emot priset efter att ha varit högst delaktig i Tre Kronors VM-guld i Köln. Utöver att göra en stark turnering svarade 26-åringen för det avgörande straffmålet i finalen mot Kanada.
– Det här är fantastiskt stort för mig. Och med tanke på vilket 2017 jag själv och min familj haft känns det ännu större, säger Ekman Larsson till tidningen.

2017 var onekligen en tufft år för familjen Ekman Larsson. Alldeles i slutet av NHL-säsongen kom beskedet att Olivers mamma Annika somnat in efter en lång kamp mot cancer. Han avbröt därför NHL-säsongen med sitt Arizona Coyotes i förtid för att åka hem och sörja med pappa Patric och lillebror Kevin och resten av släkten.

FICK ÄNTLIGEN VINNA NÅGOT

Men trots att förutsättningarna inte var de bästa valde Oliver Ekman Larsson att tacka ja när förbundskapten Rikard Grönborg skickade en intresseförfrågan inför VM. Han blev där en av nyckelspelarna i en försvarsuppsättning som antagligen är det häftigaste Tre Kronor haft under en VM-turnering. Utöver honom själv fanns backar som Victor Hedman, Anton Strålman, John Klingberg, Jonas Brodin och Alexander Edler i laget.
– Jag har varit med och spelat VM några gånger och har ett silver och ett brons och ett brons i JVM. Jag har varit med i stora matcher men samtidigt har laget inte räckt till. Därför var det skönt att äntligen få vinna något och lära sig vad som krävs för att vinna. Att det gäller att offra varenda tand om det krävs, säger Oliver Ekman Larsson till SMP.

Oliver Ekman Larsson, vars Arizona är sämst i hela NHL just nu, kan vinna ytterligare ett pris till en följd av VM-guldet. Tre Kronor är en av åtta som nominerats till Radiosportens utmärkelse Jerringpriset, där lyssnarna själva röstar fram vinnaren.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch