Jan Mellgren
SDHL 1

Har gjort ett hästjobb för damhockeyn i Göteborg – nu kan han bli ”Årets eldsjäl”

ANNONS

Jan Mellgren har under fyra års tid byggt upp en imponerande verksamhet i förorten Angered, där tjejer med ett 30-tal olika nationaliteter får lära sig spela hockey. Nu är han en av fyra finalister till Årets Eldsjäl 2017 i kategorin ”Ledarskap”. Vem vinnaren blir avslöjas under Folkspels stora Eldsjälsgala i mars nästa år.

Jan Mellgren ser bara möjligheter, inga hinder. Men han vågar inte räkna timmar. Göteborgs HC satsar på tjejhockey och kälkhockey – i den socioekonomiskt utsatta förorten Angered. Och det går riktigt, riktigt bra.

Men Jan Mellgren ser Göteborgs HC som så mycket mer än bara ett damhockeylag. I superfräscha Angered Arena, som ligger i ett av de mest utsatta områdena i Sverige, är han en allt-i-allo i föreningen.
– Mitt uppdrag består av alltifrån att bära klubbor och fylla på vattenflaskor till att skjutsa och vara ordförande och fatta beslut Jag är med i det mesta, säger han, och fortsätter:
– Skälet till att vi finns är att vi tror på mångkulturen och det toleranta samhället. Angered har stor barnfattigdom och ohälsotal som är dåliga. Vi måste göra vårt för att förbättra folkhälsan. Och där är idrotten väldigt viktig.

Allt började för sex-sju år sedan när Jan Mellgrens dotter ville börja spela ishockey.
– Då först fick jag upp ögonen för vilka taskiga villkor som gäller för tjejer som vill spela, och då föddes min idé om att hjälpa damhockeyn i Sverige. I grunden är det en jämställdhetsfråga. Det kan inte vara så här i ett samhälle.

”KOSTAR INTE EN ENDA KRONA FÖR VÅRA TJEJER”

Att förlägga klubbens hemvist till Angered var en stor utmaning i sig. Där finns ingen hockeykultur, stadsdelen är socioekonomiskt utsatt och många har utomeuropeisk bakgrund. Däremot finns en modern och ändamålsenlig ishall, byggd av Göteborgs stad för att främja idrott och aktivitet i området.
– Vi har jobbat stenhårt med sponsorer. Och från och med i år har vi varit så framgångsrika att det inte kostar en enda krona för våra tjejer. Alla som kommer till hockeyskolan får exempelvis vara med – helt gratis.

Jan Mellgren ser hockeyn som en väg in i samhället. Ishallen blir en mötesplats för föräldrarna som tvingas tala svenska. Folkhälsan åker med av bara farten. Men framförallt handlar det om att bygga relationer med och mellan spelare och föräldrar så att de får en tro på sig själva.
– Själv får jag tillbaka massor av mitt engagemang, framförallt glädje. Vi hade en tjej från Libanon som berättade i en kanadensisk tidning att hon tack vare hockeyn hade lärt sig att fokusera mer på skolan och att hon hade fått mål i livet. Barn utan drömmar har en väldigt taskig framtid och därför är det en skyldighet för idrotten att ge drömmar till dem, säger Jan Mellgren.

RUNT 150 SPELARE FRÅN ETT TRETTIOTAL LÄNDER

Hockeyklubben har sedan 2013 vuxit rejält och har idag runt 150 spelare från ett trettiotal olika länder. Några av dem är killar, eftersom Jan Mellgren lever efter de öppna dörrarnas princip. Och en del av dem har funktionshinder.
– Jag gick och irriterade mig på att det hängde kälkar här i hallen som ingen använde. Då träffade jag Mikael, en kille med cp-skada som är rullstolsburen och som gått i skola härute i Angered. Tillsammans drog vi igång en sektion för kälkhockey. Det där är ju själva idén med idrotten, att den ska ta hand om alla och att alla ska ha en plats.

Nu kan svenska folket rösta fram sin favorit till Årets Eldsjäl kategori ”Ledarskap” på www.aretseldsjal.se. Vem vinnaren blir avslöjas under den stora Eldsjälsgalan i mars nästa år då totalt 20 finalister kommer att tävla i kategorierna: Hälsa, Integration, Kamratskap, Ledare, Förening och Öppen kategori. Bakom Årets Eldsjäl står föreningslivets spelbolag Folkspel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games