Henrik Lundqvist däckad – då storspelade reserven

Henrik Lundqvist hade startat alla New York Rangers matcher den senaste månaden. Men när han insjuknade inför nattens bortamöte med Pittsburgh Penguins tvingades reserven Ondrej Pavelec göra sin första start sedan 28 oktober. Han tackade för möjligheten genom att storspela.
– För mig var det som vilken match som helst, säger Pavelec efter 4–3-segern.

Henrik Lundqvist har ägt New York Rangers kasse den här säsongen. Inte sedan 28 oktober hade 35-åringen släppt ifrån sig sin målbur, men i natt blev han så illa tvungen. Svensken insjuknade i influensa inför mötet med Pittsburgh Penguins och fick avstå spel.

Det gav Ondrej Pavelec sin första start på över en månad samtidigt som Rangers tvingades blixtinkalla Aleksandar Georgijev från AHL. 21-åringen, som spelade för TPS Åbo i finska ligan i fjol, blev därmed den första målvakten i NHL-historien att vara född i Bulgarien och ombytt i en match. Georgijev har representerat Ryssland internationellt.

FAST OCH HÖRNQVIST MÅLSKYTTAR

Pavelec storspelade i matchen och ledde Rangers till en 4–3-seger efter att ha stoppat 41 skott. Han motade 22 av 23 skott i den andra perioden.
– För mig var det som vilken annan match som helst. Jag hade inte startat i någon match på ett tag, så jag vill verkligen ta två poäng, sade han till nhl.com efteråt.

Jesper Fast sköt säsongens femte mål när han kvitterade till 2–2 i andra perioden. Patric Hörnqvist hade både mål och assist för Pittsburgh. Han kvitterade till 3–3 i tredje perioden, men fick senare se Pavel Butjnevitj avgöra tillställningen.

Pittsburgh – N Y Rangers 3–4 (1–1, 1–2, 1–1)
Pittsburgh: Conor Sheary (9) (Patric Hörnqvist), Phil Kessel (13), Patric Hörnqvist (11).
N Y Rangers: Boo Nieves (1), Jesper Fast (5), Mats Zuccarello (5), Pavel Butjnevitj (10).