Sök
HADE VELAT SE DEM I NHL. Thomas Gradin tycker att Elias Pettersson och Jonathan Dahlén borde fått chansen i NHL direkt.
Växjö Lakers HC

Hade velat se Elias och Jonathan i NHL redan nu: ”Perfekt när Sedinarna fortfarande är med”

Tvillingarna Sedin kan vara på väg att göra sin sista säsong i NHL. Samtidigt hoppas Vancouver Canucks att två unga svenskar ska hjälpa till att axla manteln efter superstjärnorna. Hade det varit upp till klubbens svenska scout Thomas Gradin hade Elias Pettersson och Jonathan Dahlén spelat i NHL redan nu.
– Det vore ett perfekt läge att plocka in dom här killarna att spela då Daniel och Henrik fortfarande är med, säger Gradin till hockeysverige.se.

Vid draften 1999 plockade Vancouver Canucks upp rättigheterna till bröderna Daniel och Henrik Sedin. De gjorde sin första säsong i organisationen 2000/01 och finns i dag, 17 säsonger senare, fortfarande kvar i klubben. Nu hoppas Canucks att man har en ny stark svenskduo på ingång, Elias Pettersson från Ånge och Jonathan Dahlén från Östersund. De gjorde stor succé tillsammans i Hockeyallsvenskan med Timrå förra säsongen. Pettersson, som vi hittar i Växjö, gick till Vancouver som femte spelare i draften i somras medan Dahlén, som valt att fortsätta i Timrå tills vidare, kom till klubben via en trejd med Ottawa Senators tidigare i år.

Den som stred hårdast för att få bröderna Sedin till Vancouver 1999 var tidigare storspelaren Thomas Gradin. Då jobbade han som scout för klubben och bodde i Täby. I dag har han flyttat tillbaka till Vancouver, där han spelade mellan 1978 och 1986, och är i dag Associate Head Scout i Vancouver.

När hockeysverige.se når Gradin på telefon hemma i Vancouver är han lyrisk över potentialen hos bägge spelarna.
– Jag vill påstå att Dahlén och Pettersson är den typen av spelare som är den nya hockeyn. Nummer ett så har dom spelförståelse. Nummer två är att dom har kreativitet. Nummer tre, mobilitet, säger han.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”SKA FÅ EN DOMINERANDE ROLL”

Dahlén ansågs ha en chans att slå sig in i Vancouvers NHL-lag redan inför den här säsongen. Körtelfeber gjorde emellertid att han missade större delen av Canucks träningsläger och tvingades till ett långt brejk tidigt på hösten.
– Han var på campen och hann visa upp sig, men sanningen är att vi vet hur han har spelat, säger Gradin.
– Låt oss säga att han skulle vara värdelös första veckan på campen, då skulle det ändå inte vara någon som bryr sig. Eftersom vi alla har sett honom förut så har man förståelse för att han kanske är ovan, trött, tidsomställning och allt var det nu kan vara. Så ser vi även på en kanadensisk spelare så det är ingen skillnad i det fallet.

Ni har valt att ha honom kvar i Hockeyallsvenskan den här säsongen, hur resonerade ni kring det beslutet?
– Tankarna är att han ska få en större och dominerande roll. Att vara kvar där han känner sig hemma och är uppskattad tror jag är bra för honom just nu. Jag vill påstå att det är alldeles för många svenskar som sticker över för tidigt. Det slutar ofta med att dom efter tre, fyra veckor hamnar i farmarlaget och efter tre, fyra veckor där inser ledningen att det här inte är bra heller så dom skickar honom till ett juniorlag. Därför passar det bättre med SHL eller Hockeyallsvenskan eftersom båda är seniorligor och du spelar med och mot vuxna män.
– För en svensk eller europeisk spelare att åka tillbaka och spela seniorhockey innebär att dom har en stor fördel då dom kommer till träningslägret nästa år. För då ska dom helt plötsligt spela med ”Sedinarna”, men då kommer dom inte vara överraskade att spela med den typen av spelare samtidigt som det är ett helt annat tempo i matcherna. Till skillnad då mot en kanadensisk spelare som aldrig spelat med en äldre spelare än honom själv, säger Thomas Gradin som också lyfter fram ett exempel på vad han menar då det gäller just unga kanadensiska spelare.

”VI HAR ETT LAG SOM INTE SER BRA UT”

– Om Henrik får pucken i egen zon. Då håller han i den och för den upp till mittzonen. Sedan lirar han den snabbt ut till en av dom yngre spelarna. Men när den killen hade spelat med juniorlaget var det han själv som hämtade pucken bakom målet och tog upp den själv. Det kan han inte göra i NHL för då blir han nedtryck och forecheckad direkt eftersom spelarna där är bättre än honom.
– Därför är den utvecklingen med att ha killarna kvar och spela med A-lagen klart mycket bättre än att plocka över dom hit för att spela med juniorlagen.


Foto: David Banks-USA TODAY Sports

När tror du dom här två killarna är mogna för att kliva in i NHL?
– Om vi fortsätter spela som vi gör i dag så borde dom kanske varit här redan den här säsongen. Det här är vad jag personligen tycker. Vi har ett lag som inte ser bra ut. Då är det bättre att börja plocka in dom här unga spelarna tidigare än vad det var tänkt. Eftersom det i alla fall kommer att bli en generationsväxling så är det lika bra att börja vänja dom här unga killarna redan nu.

Henrik och Daniel Sedin sitter på utgående kontrakt med Vancouver. Vid 37 års ålder är det långt ifrån givet att de spelar en säsong till i NHL. Thomas Gradin tycker det är synd att Canucks kanske går miste om två perfekta mentorer åt Elias Pettersson och Jonathan Dahlén.

SEDINARNA BORDE HA FÅTT VARA MENTORER

– Att plocka in killarna och låtit dem få Henrik och Daniel som fadder är en gratisväg. Att plocka in Jonathan och Elias efter det att Daniel och Henrik flyttat till Sverige… Då finns det ingen här som tar hand om dom samtidigt som dom inte känner någon i laget som har rutin. Visste finns det spelare i laget som har rutin, men inte som känner dom här båda innan.
– Det vore ett perfekt läge att plocka in dom här killarna att spela då Daniel och Henrik fortfarande är med.

Är känslan att Elias och Jonathan spelar med Vancouver nästa säsong?
– Ja, men det är vad jag tycker. Vi måste göra en generationsväxling och det känns inte som att vi kan vinna Stanley Cup med det här laget den här säsongen. Har man inte den känslan så måste man ändra och börja om på nytt.
– Starta om med nya killar, friskt blod, fräschhet och ge dom chansen. Alla som har blivit draftade har också förtjänat att få en chans. Annars borde dom inte blivit draftade. Därav tycker jag att det är bara att plocka över dom, stoppa in dom i laget och se hur det faller ut.
– När Henrik och Daniel kom till Vancouver så var inte dom förstalinespelare. Dom började i andra- och tredjefemman eftersom vi hade exempelvis Markus Näslund i förstafemman. Det tar tid att jobba sig uppåt och bygger man ett lag så är det så man ska göra. Speciellt om man har yngre talanger som ska in när dom äldre och mer rutinerade spelarna är kvar.
– Alla svenska spelare som blivit draftade och spelar i Hockeyallsvenskan, SHL eller bara juniorhockey har en viss form av rutin och kan många saker själva. Dom behöver inte en pappa och mamma i A-laget. Men ibland kan det vara bra då man spelar en bortamatch eller är på en ”roadtrip”. Då kan det finnas vissa saker man inte ska göra och som kan påpekas. Speciellt om man spelar mot vissa lag. Där tror jag att definitivt Daniel och Henrik skulle bli bra lärare för unga spelare som kommer in.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten