HADE VELAT SE DEM I NHL. Thomas Gradin tycker att Elias Pettersson och Jonathan Dahlén borde fått chansen i NHL direkt.
Växjö Lakers HC

Hade velat se Elias och Jonathan i NHL redan nu: ”Perfekt när Sedinarna fortfarande är med”

ANNONS

Tvillingarna Sedin kan vara på väg att göra sin sista säsong i NHL. Samtidigt hoppas Vancouver Canucks att två unga svenskar ska hjälpa till att axla manteln efter superstjärnorna. Hade det varit upp till klubbens svenska scout Thomas Gradin hade Elias Pettersson och Jonathan Dahlén spelat i NHL redan nu.
– Det vore ett perfekt läge att plocka in dom här killarna att spela då Daniel och Henrik fortfarande är med, säger Gradin till hockeysverige.se.

Vid draften 1999 plockade Vancouver Canucks upp rättigheterna till bröderna Daniel och Henrik Sedin. De gjorde sin första säsong i organisationen 2000/01 och finns i dag, 17 säsonger senare, fortfarande kvar i klubben. Nu hoppas Canucks att man har en ny stark svenskduo på ingång, Elias Pettersson från Ånge och Jonathan Dahlén från Östersund. De gjorde stor succé tillsammans i Hockeyallsvenskan med Timrå förra säsongen. Pettersson, som vi hittar i Växjö, gick till Vancouver som femte spelare i draften i somras medan Dahlén, som valt att fortsätta i Timrå tills vidare, kom till klubben via en trejd med Ottawa Senators tidigare i år.

Den som stred hårdast för att få bröderna Sedin till Vancouver 1999 var tidigare storspelaren Thomas Gradin. Då jobbade han som scout för klubben och bodde i Täby. I dag har han flyttat tillbaka till Vancouver, där han spelade mellan 1978 och 1986, och är i dag Associate Head Scout i Vancouver.

När hockeysverige.se når Gradin på telefon hemma i Vancouver är han lyrisk över potentialen hos bägge spelarna.
– Jag vill påstå att Dahlén och Pettersson är den typen av spelare som är den nya hockeyn. Nummer ett så har dom spelförståelse. Nummer två är att dom har kreativitet. Nummer tre, mobilitet, säger han.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”SKA FÅ EN DOMINERANDE ROLL”

Dahlén ansågs ha en chans att slå sig in i Vancouvers NHL-lag redan inför den här säsongen. Körtelfeber gjorde emellertid att han missade större delen av Canucks träningsläger och tvingades till ett långt brejk tidigt på hösten.
– Han var på campen och hann visa upp sig, men sanningen är att vi vet hur han har spelat, säger Gradin.
– Låt oss säga att han skulle vara värdelös första veckan på campen, då skulle det ändå inte vara någon som bryr sig. Eftersom vi alla har sett honom förut så har man förståelse för att han kanske är ovan, trött, tidsomställning och allt var det nu kan vara. Så ser vi även på en kanadensisk spelare så det är ingen skillnad i det fallet.

Ni har valt att ha honom kvar i Hockeyallsvenskan den här säsongen, hur resonerade ni kring det beslutet?
– Tankarna är att han ska få en större och dominerande roll. Att vara kvar där han känner sig hemma och är uppskattad tror jag är bra för honom just nu. Jag vill påstå att det är alldeles för många svenskar som sticker över för tidigt. Det slutar ofta med att dom efter tre, fyra veckor hamnar i farmarlaget och efter tre, fyra veckor där inser ledningen att det här inte är bra heller så dom skickar honom till ett juniorlag. Därför passar det bättre med SHL eller Hockeyallsvenskan eftersom båda är seniorligor och du spelar med och mot vuxna män.
– För en svensk eller europeisk spelare att åka tillbaka och spela seniorhockey innebär att dom har en stor fördel då dom kommer till träningslägret nästa år. För då ska dom helt plötsligt spela med ”Sedinarna”, men då kommer dom inte vara överraskade att spela med den typen av spelare samtidigt som det är ett helt annat tempo i matcherna. Till skillnad då mot en kanadensisk spelare som aldrig spelat med en äldre spelare än honom själv, säger Thomas Gradin som också lyfter fram ett exempel på vad han menar då det gäller just unga kanadensiska spelare.

”VI HAR ETT LAG SOM INTE SER BRA UT”

– Om Henrik får pucken i egen zon. Då håller han i den och för den upp till mittzonen. Sedan lirar han den snabbt ut till en av dom yngre spelarna. Men när den killen hade spelat med juniorlaget var det han själv som hämtade pucken bakom målet och tog upp den själv. Det kan han inte göra i NHL för då blir han nedtryck och forecheckad direkt eftersom spelarna där är bättre än honom.
– Därför är den utvecklingen med att ha killarna kvar och spela med A-lagen klart mycket bättre än att plocka över dom hit för att spela med juniorlagen.


Foto: David Banks-USA TODAY Sports

När tror du dom här två killarna är mogna för att kliva in i NHL?
– Om vi fortsätter spela som vi gör i dag så borde dom kanske varit här redan den här säsongen. Det här är vad jag personligen tycker. Vi har ett lag som inte ser bra ut. Då är det bättre att börja plocka in dom här unga spelarna tidigare än vad det var tänkt. Eftersom det i alla fall kommer att bli en generationsväxling så är det lika bra att börja vänja dom här unga killarna redan nu.

Henrik och Daniel Sedin sitter på utgående kontrakt med Vancouver. Vid 37 års ålder är det långt ifrån givet att de spelar en säsong till i NHL. Thomas Gradin tycker det är synd att Canucks kanske går miste om två perfekta mentorer åt Elias Pettersson och Jonathan Dahlén.

SEDINARNA BORDE HA FÅTT VARA MENTORER

– Att plocka in killarna och låtit dem få Henrik och Daniel som fadder är en gratisväg. Att plocka in Jonathan och Elias efter det att Daniel och Henrik flyttat till Sverige… Då finns det ingen här som tar hand om dom samtidigt som dom inte känner någon i laget som har rutin. Visste finns det spelare i laget som har rutin, men inte som känner dom här båda innan.
– Det vore ett perfekt läge att plocka in dom här killarna att spela då Daniel och Henrik fortfarande är med.

Är känslan att Elias och Jonathan spelar med Vancouver nästa säsong?
– Ja, men det är vad jag tycker. Vi måste göra en generationsväxling och det känns inte som att vi kan vinna Stanley Cup med det här laget den här säsongen. Har man inte den känslan så måste man ändra och börja om på nytt.
– Starta om med nya killar, friskt blod, fräschhet och ge dom chansen. Alla som har blivit draftade har också förtjänat att få en chans. Annars borde dom inte blivit draftade. Därav tycker jag att det är bara att plocka över dom, stoppa in dom i laget och se hur det faller ut.
– När Henrik och Daniel kom till Vancouver så var inte dom förstalinespelare. Dom började i andra- och tredjefemman eftersom vi hade exempelvis Markus Näslund i förstafemman. Det tar tid att jobba sig uppåt och bygger man ett lag så är det så man ska göra. Speciellt om man har yngre talanger som ska in när dom äldre och mer rutinerade spelarna är kvar.
– Alla svenska spelare som blivit draftade och spelar i Hockeyallsvenskan, SHL eller bara juniorhockey har en viss form av rutin och kan många saker själva. Dom behöver inte en pappa och mamma i A-laget. Men ibland kan det vara bra då man spelar en bortamatch eller är på en ”roadtrip”. Då kan det finnas vissa saker man inte ska göra och som kan påpekas. Speciellt om man spelar mot vissa lag. Där tror jag att definitivt Daniel och Henrik skulle bli bra lärare för unga spelare som kommer in.

Den här artikeln handlar om: