Max Görtz.
SHL

”Jag tycker inte att det är något steg tillbaka – utan ett steg jag tror är bäst för mig”

ANNONS

Efter två säsonger i AHL är Max Görtz tillbaka i Sverige. Men flytten till SHL och Malmö betyder inte att NHL-drömmen är död. Den lever i allra högsta grad. 24-åringen ska göra allt för att få en ny chans.
– Jag tror jag kommer bli bättre. Jag vet att jag kommer att bli bättre här med all hjälp man får i Malmö, säger han till hockeysverige.se. 

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han fick sitt stora genombrott i Frölunda säsongen 2014/15. Efter framgångarna i Göteborg sökte Max Görtz lyckan i Nordamerika. Han drömde som så många andra om att nå NHL med Nashville Predators. Klubben som draftade honom i sjätte rundan 2012.

För Hockeysverige.se berättar han att drömmen var nära att bli verklighet redan efter första säsongen i AHL. Forwarden producerade imponerande 18 mål och totalt 47 poäng under sin första säsong med Milwaukee.
– Första säsongen gick jätte, jätte, jättebra och det kändes som… Jag trodde att jag hade väldigt bra möjligheter att få chansen i NHL. Men jag kom tillbaka andra året och hade ingen bra start. Då blev man lite åsidosatt från början och det gjorde att det gick tungt.
– Sedan blev jag trejdad till San Diego (Anaheim Ducks farmarlag) och fick lite av en nytändning. Där gick det också väldigt väldigt bra. Jag gjorde väl min bästa tid i AHL där.  Överlag så är jag nöjd ändå, summerar han äventyren i Nordamerika. 

Vad var det som inte fungerade i början på ditt andra år? 
– För det första fick jag väl en liten tung start, jag fick spela powerplay och så men fick inte till det alls. Jag skapade mycket men fick inte till det de första matcherna då blir man bortsatt om man ska vara en kille som ska försöka vara där framme.

Men Max Görtz skyller inte ifrån sig, utan är snarare väldigt självkritisk.
– Jag har bara mig själv att skylla. Det rullade på och det blev lite av en ond cirkel. Vissa matcher satt man på läktaren och så skulle man in och försöka göra det bra. Visa att man kunde göra mål och assist, i stället för att försöka göra en bra prestation.

”DE SA ATT JAG VAR VÄLDIGT NÄRA”

Det sägs att man lär sig av sina misstag. Och det känns som Görtz har gjort precis det.  Dragit lärdom av de två säsongerna i AHL, trots uteblivit NHL-spel.
– Det är det jag försöker göra nu. Att göra en bra prestation varje match. Sedan får man rannsaka sig själv efter matchen och se hur bra man har varit.

Hur nära var det att du fick chansen i NHL?
– Jag tror att jag var väldigt nära. Hade det varit en ”rätt” skada där de tänkte att jag skulle passa in på positionen så kanske jag hade fått chansen. De sa att jag var väldigt nära. Jag gick hem och tränade på under sommaren, men sedan gick det som det gick.
– Det var synd, men jag grämer mig inte för det utan jag försöker spela så bra som möjligt här i Malmö och se om man kan få en ny chans.


Max Görtz firar ett av sina mål i Malmö-tröjan.
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån 

”JAG TYCKER INTE ATT DET ÄR NÅGOT STEG TILLBAKA”

I stället för AHL är det nu i Malmö Redhawks som de bra prestationerna ska komma. Det var också i Malmö som Höör-sonen spelade stora delar av sin juniorkarriär.
– Det känns jättebra att vara tillbaka i Malmö. Speciellt med familj och vänner. Jag har spelat tidigare i klubben ett antal år också. Jag gillar Malmö, Jag är en skånepåg så det är skönt att vara hemma i ett skånelag, säger han och flinar brett, givetvis på bred skånska.  

En del kanske tror att Görtz gav upp NHL-drömmen och vände hem till Sverige. Men det är snarare tvärtom. Det är en oerhört motiverad 24-åring som vi träffar i Malmö Arena.
– Jag vill ta ett steg till. Det var därför jag gick till Malmö. Jag tycker inte att det är något steg tillbaka, utan ett steg jag tror är bäst för mig. Sedan kan folk spekulera i vad de tror är bra och dåligt. Men till sist är det ändå jag som bestämmer, och det här känns bra .

Starten i Malmö har dessutom varit lovande. Även om forwarden säkert hade haft några fler poäng i kolumnen. Efter 13 matcher är han noterad för två mål och fem assist. Men den ”nya” Max Görtz har inte bara fokus på poängen, utan – just det – prestationen.
– Jag började väldigt bra, laget började också bra så det går väl lite hand i hand. Sedan hade vi en tyngre period och det var samma för mig.
– Men jag tycker ändå att även de tyngre matcherna, när vi inte vann under fem matcher så hade jag bra prestationer i tre av fem. De andra två var jag helt katastrof. Då får man gå in efter matchen och säga att det håller inte utan måste styras upp.


Kan tränaren Peter Andersson hjälpa Görtz att nå NHL-drömmen?
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

”JAG VET ATT JAG KOMMER BLI BÄTTRE HÄR”

Ett Malmö som i skrivande stund har fyra raka segrar. Både lagets och Görtz form pekar uppåt.
– Jag tror jag kommer bli bättre. Jag vet att jag kommer att bli bättre här med all hjälp man får i Malmö. Jag kommer kämpa och försöka göra en bra prestation varje dag. 100 procent på träning, 100 procent på match.
– Sedan är är det upp till mig att göra det 100 procent. Då kommer jag att bli bättre, för alla verktygen finns här. Jag tycker jag har jobbat på bra och haft bra prestationer, så jag tycker bara att jag ska fortsätta. Kan jag säga till mig själv att jag har gjort 100 procent varje dag så har jag ingenting att skylla på.

Det känns som Max Görtz har hittat rätt inställning för att någon gång nå den där drömmen om NHL. Framtiden utvisa om det bär hela vägen till världens bästa liga.
– Man drömmer om det, även om det är en lång väg dit. Min vision är att stå där en dag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL