Max Görtz.
SHL

”Jag tycker inte att det är något steg tillbaka – utan ett steg jag tror är bäst för mig”

ANNONS

Efter två säsonger i AHL är Max Görtz tillbaka i Sverige. Men flytten till SHL och Malmö betyder inte att NHL-drömmen är död. Den lever i allra högsta grad. 24-åringen ska göra allt för att få en ny chans.
– Jag tror jag kommer bli bättre. Jag vet att jag kommer att bli bättre här med all hjälp man får i Malmö, säger han till hockeysverige.se. 

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han fick sitt stora genombrott i Frölunda säsongen 2014/15. Efter framgångarna i Göteborg sökte Max Görtz lyckan i Nordamerika. Han drömde som så många andra om att nå NHL med Nashville Predators. Klubben som draftade honom i sjätte rundan 2012.

För Hockeysverige.se berättar han att drömmen var nära att bli verklighet redan efter första säsongen i AHL. Forwarden producerade imponerande 18 mål och totalt 47 poäng under sin första säsong med Milwaukee.
– Första säsongen gick jätte, jätte, jättebra och det kändes som… Jag trodde att jag hade väldigt bra möjligheter att få chansen i NHL. Men jag kom tillbaka andra året och hade ingen bra start. Då blev man lite åsidosatt från början och det gjorde att det gick tungt.
– Sedan blev jag trejdad till San Diego (Anaheim Ducks farmarlag) och fick lite av en nytändning. Där gick det också väldigt väldigt bra. Jag gjorde väl min bästa tid i AHL där.  Överlag så är jag nöjd ändå, summerar han äventyren i Nordamerika. 

Vad var det som inte fungerade i början på ditt andra år? 
– För det första fick jag väl en liten tung start, jag fick spela powerplay och så men fick inte till det alls. Jag skapade mycket men fick inte till det de första matcherna då blir man bortsatt om man ska vara en kille som ska försöka vara där framme.

Men Max Görtz skyller inte ifrån sig, utan är snarare väldigt självkritisk.
– Jag har bara mig själv att skylla. Det rullade på och det blev lite av en ond cirkel. Vissa matcher satt man på läktaren och så skulle man in och försöka göra det bra. Visa att man kunde göra mål och assist, i stället för att försöka göra en bra prestation.

”DE SA ATT JAG VAR VÄLDIGT NÄRA”

Det sägs att man lär sig av sina misstag. Och det känns som Görtz har gjort precis det.  Dragit lärdom av de två säsongerna i AHL, trots uteblivit NHL-spel.
– Det är det jag försöker göra nu. Att göra en bra prestation varje match. Sedan får man rannsaka sig själv efter matchen och se hur bra man har varit.

Hur nära var det att du fick chansen i NHL?
– Jag tror att jag var väldigt nära. Hade det varit en ”rätt” skada där de tänkte att jag skulle passa in på positionen så kanske jag hade fått chansen. De sa att jag var väldigt nära. Jag gick hem och tränade på under sommaren, men sedan gick det som det gick.
– Det var synd, men jag grämer mig inte för det utan jag försöker spela så bra som möjligt här i Malmö och se om man kan få en ny chans.


Max Görtz firar ett av sina mål i Malmö-tröjan.
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån 

”JAG TYCKER INTE ATT DET ÄR NÅGOT STEG TILLBAKA”

I stället för AHL är det nu i Malmö Redhawks som de bra prestationerna ska komma. Det var också i Malmö som Höör-sonen spelade stora delar av sin juniorkarriär.
– Det känns jättebra att vara tillbaka i Malmö. Speciellt med familj och vänner. Jag har spelat tidigare i klubben ett antal år också. Jag gillar Malmö, Jag är en skånepåg så det är skönt att vara hemma i ett skånelag, säger han och flinar brett, givetvis på bred skånska.  

En del kanske tror att Görtz gav upp NHL-drömmen och vände hem till Sverige. Men det är snarare tvärtom. Det är en oerhört motiverad 24-åring som vi träffar i Malmö Arena.
– Jag vill ta ett steg till. Det var därför jag gick till Malmö. Jag tycker inte att det är något steg tillbaka, utan ett steg jag tror är bäst för mig. Sedan kan folk spekulera i vad de tror är bra och dåligt. Men till sist är det ändå jag som bestämmer, och det här känns bra .

Starten i Malmö har dessutom varit lovande. Även om forwarden säkert hade haft några fler poäng i kolumnen. Efter 13 matcher är han noterad för två mål och fem assist. Men den ”nya” Max Görtz har inte bara fokus på poängen, utan – just det – prestationen.
– Jag började väldigt bra, laget började också bra så det går väl lite hand i hand. Sedan hade vi en tyngre period och det var samma för mig.
– Men jag tycker ändå att även de tyngre matcherna, när vi inte vann under fem matcher så hade jag bra prestationer i tre av fem. De andra två var jag helt katastrof. Då får man gå in efter matchen och säga att det håller inte utan måste styras upp.


Kan tränaren Peter Andersson hjälpa Görtz att nå NHL-drömmen?
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

”JAG VET ATT JAG KOMMER BLI BÄTTRE HÄR”

Ett Malmö som i skrivande stund har fyra raka segrar. Både lagets och Görtz form pekar uppåt.
– Jag tror jag kommer bli bättre. Jag vet att jag kommer att bli bättre här med all hjälp man får i Malmö. Jag kommer kämpa och försöka göra en bra prestation varje dag. 100 procent på träning, 100 procent på match.
– Sedan är är det upp till mig att göra det 100 procent. Då kommer jag att bli bättre, för alla verktygen finns här. Jag tycker jag har jobbat på bra och haft bra prestationer, så jag tycker bara att jag ska fortsätta. Kan jag säga till mig själv att jag har gjort 100 procent varje dag så har jag ingenting att skylla på.

Det känns som Max Görtz har hittat rätt inställning för att någon gång nå den där drömmen om NHL. Framtiden utvisa om det bär hela vägen till världens bästa liga.
– Man drömmer om det, även om det är en lång väg dit. Min vision är att stå där en dag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 23 februari
17:30 Vaasan Sport - Tappara Liiga
17:30 Ilves - SaiPa Liiga
17:30 Pelicans - Kärpät Liiga
17:30 TPS Åbo - JYP Liiga
17:30 Jukurit - Lukko Liiga
18:00 Björklöven - Västerås Hockeyallsvenskan
18:30 Helsingfors IFK - KooKoo Liiga
19:00 Tingsryd - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
20:30 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 24 februari
01:00 Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Edmonton Oilers - Minnesota Wild NHL
15:15 Malmö - Rögle SHL
15:15 Timrå - Växjö SHL
15:15 Leksand - Luleå SHL
16:00 HPK - Pelicans Liiga
16:00 Tappara - Ässät Liiga
16:00 KalPa - Vaasan Sport Liiga
16:00 SaiPa - Lukko Liiga
17:00 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 JYP - Jukurit Liiga
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Linköping - Modo SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
18:00 Detroit Red Wings - St Louis Blues NHL
18:00 BIK Karlskoga - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
20:00 New Jersey Devils - Montreal Canadiens NHL
21:00 Philadelphia Flyers - New York Rangers NHL
00:00 Florida Panthers - Washington Capitals NHL
söndag 25 februari
01:00 Vancouver Canucks - Boston Bruins NHL
01:00 Ottawa Senators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs NHL
02:00 Carolina Hurricanes - Dallas Stars NHL
04:00 San Jose Sharks - Nashville Predators NHL
04:00 Edmonton Oilers - Calgary Flames NHL
04:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
14:00 Ässät - TPS Åbo Liiga
15:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan
15:00 AIK - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:00 Nybro - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning NHL
21:30 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - New York Rangers NHL
00:00 Winnipeg Jets - Arizona Coyotes NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
00:00 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
måndag 26 februari
02:00 Anaheim Ducks - Nashville Predators NHL
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
tisdag 27 februari
01:00 Washington Capitals - Ottawa Senators NHL
02:00 Dallas Stars - New York Islanders NHL
03:30 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Boston Bruins NHL
17:30 Ilves - Ässät Liiga
19:00 Rögle - HV 71 SHL
19:00 Oskarshamn - Leksand SHL
19:00 Modo - Växjö SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Frölunda - Malmö SHL
19:00 Luleå - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Örebro SHL
onsdag 28 februari
01:00 Montreal Canadiens - Arizona Coyotes NHL
01:00 Detroit Red Wings - Washington Capitals NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
02:00 Nashville Predators - Ottawa Senators NHL
02:00 Minnesota Wild - Carolina Hurricanes NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins NHL
04:30 San Jose Sharks - New Jersey Devils NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 KooKoo - Tappara Liiga
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Kärpät - SaiPa Liiga
17:30 Lukko - HPK Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - AIK Hockeyallsvenskan
torsdag 29 februari
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
02:30 Edmonton Oilers - St Louis Blues NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 HV 71 - Modo SHL
19:00 Malmö - Oskarshamn SHL
19:00 Örebro - Luleå SHL
19:00 Skellefteå - Rögle SHL
19:00 Växjö - Linköping SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL