Sök
Peter Elander och Leif Boork.
SDHL

Tidigare förbundskaptenen reagerar på Boorks utspel: ”Lätt att myter blir till fakta”

Leif Boork och Peter Elander, den nuvarande och en tidigare förbundskapten, har helt olika syn på hur svensk damhockey skötts. Nu svarar Elander på Leif Boorks utspel från förra veckan.
– Jag är förvånad att Leif gjorde den analys han nu gjorde, säger Elander till hockeysverige.se.

Leif Boork.

Leif Boork gav nyligen sin syn på varför Damkronorna har haft en dipp senaste säsongerna. Det har fått den tidigare förbundskaptenen Peter Elander att reagera. I mångt och mycket kände han inte alls igen sig den nuvarande förbundskaptenens beskrivning.
– Jag är förvånad att Leif gjorde den analys han nu gjorde. Speciellt eftersom han sa, 2013 då han började, att han inte följt damhockeyn mer än att han hade sett några matcher på TV, säger Peter Elander till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är lätt att myter blir fakta och fakta till sanningar. Att Damkronorna skulle varit som ett klubblag är en sådan. Under mina åtta år som förbundskapten var det cirka 80 spelare som spelade landskamper. Ytterligare 30-35 spelare deltog på olika läger. Under dom åren efterlyste spelarna själv hjälp med fysträningsprogram så det tog vi tag i. Samtidigt är det bra att folk får uttrycka sina åsikter.
– Antal dagar Damkronorna var samlade var ungefär det samma som J20 och J18-landslagen på herrsidan, runt 60. Med stöd av SOK (Svenska olympiska kommittén) kunde fler matcher och läger läggas in dom tolv månaderna innan själva OS. Det innebar att vi hade 115 dagar. Att betänka är då att USA och Kanada hade 250 dagar. Samma sak gäller än idag så det är lika mycket klubblag idag med i så fall.

Peter Elander.

Peter Elander reagerar också på Leif Boorks beskrivning av Peter Elanders roll efter 2008: Men vad händer från 2008 fram till 2010? Jo, Peter Elander trappar ner och funderar på att åka över till Nordamerika för att träna. Hans fokus lämnade landslaget lite och där någonstans började problemen.
– Efter 2006 var det ingen, varken ledare eller spelare, som föll i sömn utan alla jobbade hårt. Därför är det tråkigt att höra att jag checkade ut 2008. Speciellt med tanke på resultaten dom åren. Jag har svårt att låta det stå oemotsagt.
– Säsongen 2008/09 vann Damkronorna för första gången mot Kanada. Det var under fyranationersturneringen i Lake Placid tack vare två mål av Elin Holmlöv. Två månader senare gick Damkronorna obesegrade igenom nyårsturneringen i Tyskland efter finalvinst mot Kanadas U22. VM-turneringen samma säsong var den senaste gången Sverige spelade om en medalj i ett VM, men tyvärr vann Finland bronsmatchen på sin hemmaplan. I samma turnering slog för övrigt Sverige Ryssland med 8-0. Att då säga att nedgången började då är historielöst enligt mig.
– Min sista säsong, OS-säsongen 2009/10 innehöll åtta matcher mot ärkerivalen Finland. Vi vann sex av dom matcherna. Men vi förlorade den viktigaste matchen den säsongen, bronsmatchen i Vancouver, på övertid. Just då var det ett fiasko, men sju år senare har vi ännu inte varit närmare en medalj.

Säsongen 2007/08 blickar Elander tillbaka på som en ganska tuff säsong både för Damkronorna och honom själv.
– Vi hade en dålig säsong 2007/08 med en stor generationsväxling. Sju stycken 17-åringar debuterade och som skulle bli vår framtid. VM i Kina det året innebar förlust i overtime mot Finland och straff förlust mot Schweiz. Då hjälpte det inte att vi sedan vann över Ryssland.
– Det var egentligen enda gången jag var rädd för att få sparken. Dåvarande landslagschefen, Tommy Boustedt, hade uttryckt att vi hade som mål att spela om medaljerna i varje turnering. Den gången infriades inte det. För övrigt enda gången då jag var förbundskapten.

Efter OS 2010 i Vancouver lämnar Peter Elander över förbundskaptensjobbet till Niclas Högberg.
– Laget som jag lämnade över hade redan då, som jag såg det, gjort sin generationsväxling. Fyra skickliga forwards födda 1991, Isabell Jordansson, Klara Myrén, Cecilia Östberg och Tina Enström hade redan då som 19-åringar tre, fyra mästerskap på seniornivå i bagaget. Bakom väntade dessutom tjejer som Erika Grahm, Lisa Johansson och Anna Borgqvist. Dessutom var Emma Eliasson och Pernilla Winberg etablerade med två OS och fem VM-turneringar i bagaget.
– Vad som sedan hände på Niclas tid och varför Jordansson och andra forwards som jag pushade för försvann har jag svårt att svara för. Kanske eget val eller att coacherna såg på spelarna annorlunda, jag har ingen aning. Sverige förlorade i alla fall flera offensiva vapen och efter det har målproduktionen varit låg. Det är bara att titta i SDHL där jag tror att det bara är fem svenska spelare i topp 16 bland poängörarna. Min sista säsong var ändå bra och medaljmissen i OS tar jag på mig. Kanske var det en för hög belastning nära in på OS.

Peter Elander

Peter Elander ser ändå framåt med en viss optimism inför OS även om han inte ännu riktigt kan se att trenden har vänt.
– Vi har bra internationella målvakter, men vi har bara haft en i världsklass. Det är Kim Martin Hasson. Hon var skadad 2009 och ej på topp 2010. Det kan ha varit skillnad på att vinna en medalj eller komma fyra. ”Valle” (Valentina Lizana Wallner) var grym i kvartsfinalen i Sotji, men mänsklig i bronsmatchen. Sara Grahn är utan tvekan Sveriges bästa målvakt. För hennes skull hoppas jag att hon hittar sin högstanivå i februari då det gäller som mest. Då kan det bli en medalj. Sara är en bra tjej som jobbat hårt under många år för att nå framgång.
– Sverige spelar först mot Sydkorea som är rankade 20:e i välden, en match man omöjligt kan förlora. Sedan möter man Japan och Schweiz. Japan bör Sverige slå, men däremot är Schweiz lika bra som Damkronorna.
– I en kvartsfinal kan allt hända. Sverige kan sluta allt från trea till en sexa. Men resultaten senaste tolv månaderna visar enligt mig inte på att någon trend har vänt. Sexa på VM senast, en fyranationers med blandad kaliber och tre matcher mot Finland… Jag vill nog se mer innan jag kan säga att det enligt mig har vänt. Det ska bli intressant att se matcherna Damkronorna spelar i November.

Elander ser också vikten av att ha ett bra landslag och få fram profiler som yngre spelare kan få chansen att se upp till.
– Landslagshockeyn är spjutspetsen och enligt mig är det resultaten som visar om du lyckats eller misslyckats. Ingen vill mer än jag att det ska gå bra för svensk damhockey. Alla dam, herr och ungdomsspelare och ledare i Jonstorp, Trollhättan, Södertälje och över hela landet har gjort och gör ett fantastiskt jobb.
– Därför är det lite tråkigt att Emma Eliasson, Jenni Asserholt, Danijela Rundqvist, Tina Enström med flera, spelare som jag har följt sedan dom var i tonåren, i folks ögon nu ses som krångliga, inte vill åka på sommarläger och så vidare. Egentligen är det tvärtom. Dom här tjejerna är vinnarskallar som ställde upp, drev på och var modiga kvinnor som inte minst levererade resultat, poäng, vinster och glöd när dom representerade Sverige. Jag hoppas vi får fram flera spelare som dom, avslutar Peter Elander.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten