Tampa Bay

TAMPA BAY: Nu ska tårarna av sorg bytas ut mot tårar av glädje

ANNONS

Fjolåret vill man helst glömma. Ett upphajpat lag fick total soppatorsk – och fyllde på med bensin för sent. Nu ska man dock inte kunna misslyckas.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Michail Sergatjov, b, Montréal, Chris Kunitz, fw, Pittsburgh, Dan Girardi, b, New York Rangers, 
Förluster: Jonathan Drouin, fw, Montréal, Jason Garrison, b, Florida, Kristers Gudlevskis, mv, New York Islanders

S9

S1STEVEN STAMKOS

Var har vi Steven Stamkos? Tillsammans med Nikita Kutjerov var han enormt stark i inledningen av förra säsongen. På de 17 matcher han hann spela innan en skada satte stopp för säsongen stod han för 20 poäng (9+11) och visade med eftertryck att han alltjämt är en spelare i den absoluta världstoppen. Om Tampa Bay får ha en hel Steven Stamkos den här säsongen kommer man ha en av ligans bästa offensiva uppställningar.

S2VICTOR HEDMAN

Slutade trea i Norris Trophy-omröstningen förra säsongen efter att ha varit fullständigt glimrande. Ett ”normalt” år hade han till och med kunnat vinna titeln. Är kanske den som är Tampa Bays bästa och viktigaste spelare när allt kommer omkring. En komplett spelare som är bra i egen zon, har utvecklat sin skridskoåkning, och numera också är en av världens mest fruktade spelare i powerplay.

S3ONDREJ PALAT

Känslan är att Ondrej Palat fortfarande är ganska underskattad. Av naturliga skäl står han i skuggan av de tidigare nämna superstjärnorna, men Ondrej Palat är en pålitlig spelare som är perfekt att ha i en andraformation. Gör gott med poäng och bidrar med mycket i Tampa Bays offensiv. Har skrivit på ett kontrakt till 2022 vilket är ett tydligt bevis för hur mycket man uppskattar honom i det här laget.

S4BRAYDEN POINT
En riktig doldis som gjorde det oerhört bra som rookie förra säsongen och stod för 40 poäng på 68 matcher. Jag blir inte förvånad om Brayden Point klättrar ytterligare i Tampa Bays hierarki den här säsongen och verkligen blir en nyckelspelare i ordets rätta bemärkelse. Är 21 år och borde därför vara mer ”mogen” att leverera även under sin andrasäsong jämfört med många tonåringar som kommer in i ligan.
S6
Lagets poängkung: 
NIKITA KUTJEROV
Efter att ha varit en liten ”halvdoldis” för de allra flesta utom de mest inbitna hockeyfansen var det som att alla till sist fick upp ögonen för Nikita Kutjerov förra säsongen. Han gick från en riktigt bra spelare till att bli en superstjärna i NHL. Slutade tvåa i skytteligan, femma i poängligan och hade också ligans femte högsta poängsnitt. Men det lär finnas mer att hämta från Kutjerov. Låt säga att han får spela en hel säsong med Steven Stamkos. Då kan Tampa ha ligans mest fruktade radarpar.

S5YANNI GOURDE
25-åring som först nu slår sig in som ordinarie i NHL. Vi fick se små glimtar av vad Gourde kan göra redan under förra säsongen när han sköt sex mål på 20 matcher för Tampa. Utöver det var han en vass poängplockare i AHL där det blev 48 poäng på 56 matcher och sen 27 poäng på bara 22 matcher i slutspelet. En riktig joker som kan få sitt stora genombrott den här säsongen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Inför förra säsongen var det många som höll Tampa Bay som den allra hetaste Stanley Cup-kandidaten i den östra konferensen. Det gick som bekant åt skogen. Ingen klubb hade fler spelare i World Cup än Tampa Bay, och efter att klubben två säsonger i följd minst gått till konferensfinal kändes det som att orken inte fanns där när säsongen startade. Efter jul fick man dock ordning på spelet och under våren var man ett av ligans hetaste lag. Det räckte inte. Nu lär det dock finnas en jäkla revanschlusta i hela laget. Tampa Bay har ett lag som kan ses som något försvagat i och med att Jonathan Drouin trejdats bort, men med tanke på att Steven Stamkos är tillbaka, att Andrej Vasilevskij fortfarande är ung, och att spelare som Brayden Point och Yanni Gourde lär ta kliv, finns det all anledning att tro att det här laget kan gå långt. Riktigt långt, till och med. Kanske hela vägen? Det är brutal konkurrens i öst med Pittsburgh och Washington som främsta utmanare, men på pappret har Tampa ett lag som absolut kan mäta sig med dem. Backsidan är fortfarande ett frågetecken men om Michail Sergatjov kan slå sig in där har man åtminstone ett riktigt spännande namn som kan stå inför sitt genombrott. Värvningen av Dan Girardi gör emellertid att det finns vissa anledningar att tvivla. Forwardssidan är däremot en av de främsta i hela NHL med en enorm spets och en riktigt bra bredd. Tampa Bay är för bra för att misslyckas igen. Det här är ett lag som är byggt för att vinna Stanley Cup. Ett nytt misslyckande skulle garanterat innebära att Jon Cooper får sparken från sitt tränaruppdrag.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31)  Peter Budaj
88) Andrej Vasilevskij

BACKAR:
5) Dan Girardi
6)  Anton Strålman
29) Slater Koekkoek
55) Braydon Coburn
59) Jake Dotchin
62)  Andrej Sustr
77) Victor Hedman

FORWARDS:
9) Tyler Johnson
13) Cédric Paquette
14) Chris Kunitz
17)  Alex Killorn
18) Ondrej Palat
21) Brayden Point
22) Erik Condra
23)  J.T. Brown
24) Ryan Callahan
37) Yanni Gourde
40)  Gabriel Dumont
86) Nikita Kutjerov
89) Cory Conacher
90) Vladislav Namestnikov
91) Steven Stamkos ”C”

COACH: 
Jon Cooper (coach sedan 2012)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL