SHL

LISTA: Alla svenska spelare som vunnit Viking Award

Viking Award är ett unikt pris i svensk hockey. Sedan säsongen 1975/76 har våra svenska NHL-spelare fått rösta fram vem de anser har varit den bästa svensken i NHL den gångna säsongen.

Börje Salming var den som tog hem priset först av alla. Senast fick Erik Karlsson – som vunnit vid tre tillfällen – äran att få flest röster av NHL-spelarna. Frågan är vilken svensk spelare som tar hem Viking Award den här säsongen?

Minns ni dom alla? Om inte, varsågoda:

1975/76, 1976/77 och 1978/79 – Börje Salming Toronto Maple Leafs.
Efter sin tid i NHL återvände han till Sverige för att spela ett par säsonger med AIK. Idag bor han i Stockholm och syns ofta på friidrottsarenor då hans dotter tillhör Sverigeeliten i mångkamp.

Börje Salming. Foto: Arkiv

1977/78 – Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson Winnipeg Jets (WHA)
Skadade sig under sin tid i New York Rangers och tvingades efter det sluta med ishockey. Bor idag i Stockholm.

1979/80 – Anders Hedberg New York Rangers
Spelade i New York Rangers till 1985. Har jobbat i flera NHL-organisationer efter det men även varit General Manager för Tre Kronor och sportchef i AIK. Bor idag i Stockholm.

1980/81 – Kent Nilsson Calgary Flames
Gjorde sin sista säsong 1997/98 då han spelade för spanska Majadahonda. Vann Stanley Cup 1987. Sonen Robert är idag framgångsrik i Schweiz. Idag bor Kent Nilsson i Stockholm.

Pelle Lindbergh. Foto: Arkiv

1981/82 – Thomas Gradin Vancouver Canucks
Gjorde efter återkomsten till Sverige tre säsonger i AIK, men även tolv matcher för Västerås. Bor idag i Vancouver och är assisterande head scout i Canucks.

1982/83 – Per ”Pelle” Lindbergh Philadelphia Flyers.
Avled 1985 efter att han kört av vägen med sin porsche. Ligger idag begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

1983/84 och 1988/89 – Patrik Sundström Vancouver Canucks/New Jersey Devils
Juniorvärldsmästaren från 1981 återvände till Björklöven 1992. Spelade ytterligare två säsonger där. Var så sent som 2013/14 assisterande tränare i Björklöven. Bor i Umeå.

Tomas Sandström. Foto: Arkiv

1984/85 och 1985/86 – Mats Näslund Montreal Canadiens
”Le petit viking” fortsatte efter NHL-karriären med spel i Lugano och Malmö. Avslutade faktiskt med en säsong i Boston Bruins. Stanley Cup-mästare 1986. Bor idag i Höllviken.

1986/87 och 1990/91 – Tomas Sandström New York Rangers
Liksom Näslund så fortsatte Sandström med spel i Sverige efter NHL-karriären. Stanley Cup-mästare 1997. Bor utanför Malmö och jobbar som brandman.

1987/88 – Håkan Loob Calgary Flames
Vann Stanley Cup med Calgary 1988. Flyttade hem till Färjestad säsongen därefter. Jobbade ram till och med förra säsongen i klubben. Bor idag i Karlstad.

Håkan Loob. Foto: Arkiv

1989/90 – Thomas Steen Winnipeg Jets
Har fått sin tröja med nummer 25 hissad i taket i Winnipeg. Sonen Alexander spelar i NHL för St. Louis. Thomas Steen bor kvar i Winnipeg där han bland annat varit engagerad politiskt.

1991/92 – Calle Johansson Washington Capitals
Avslutade sitt NHL-spel efter säsongen 2003/04. Då spelade han för Toronto Maple Leafs. Har efter det bland annat varit assisterade coach i Frölunda och Washington. Har även setts som expert på C More.

1992/93, 1993/94, 1996/97 och 2001/02 – Mats Sundin Toronto Maple Leafs
Flyttade efter karriären hem och förde under en tid en anonym tillvaro, men har sedan klivit in som bland annat rådgivare för Tre Kronor. Brinner för ungdomshockeyn i Stockholm och Sverige. Bor i Stor-Stockholm.

1994/95 – Mikael Renberg Philadelphia Flyers
Avslutade karriären med fem säsonger i Sverige, tre för Luleå och två med Skellefteå. Är idag ofta expertkommentator i SVT. Bor i Stockholm.

1995/96, 1997/98 och 1998/99 – Peter Forsberg Colorado Avalanche
Efter Idel fotproblem och ett par comebacker var ”Foppa” tvungen att lägga av under säsongen 2010/11. Har efter det bland annat jobbat i Modo som assisterande sportchef. Stanley Cup Mästare 1996 och 2001. Bor idag i Stockholm.

1999/00 och 2005/06 – Nicklas Lidström Detroit Red Wings
Spelade i Red Wings fram till och med säsongen 2011/12. Har efter det jobbat bland annat som rådgivare åt Red Wings och med olika uppdrag i Västerås IK. Har även varit rådgivare åt Tre Kronor. Har vunnit Stanley Cup 1997, 1998, 2002 och 2008. Bor i Västerås.

2000/01, 2002/03 och 2003/04 – Markus Näslund Vancouver Canucks
Gjorde en säsong i Modo efter återkomsten till svensk hockey 2009. Då kom han närmast från New York Rangers. Jobbade under fem säsonger som sportchef i Modo. Bor i Örnsköldsvik.

2006/07, 2007/08 och 2012/13 – Henrik Zetterberg Detroit Red Wings
”Zäta” från Njurunda utanför Sundsvall spelar kvar i Red Wings där han senaste säsongerna varit lagets kapten. Stanley Cup-mästare 2008.

2008/09 och 2014/15 – Nicklas Bäckström Washington Capitals
Har under många år varit radarkompis åt ryske storstjärnan Alexei Ovechkin. ”Bäckis” spelar kvar i Capitals, men har också ett hus i Gävles utkanter.

2009/10 – Henrik Sedin Vancouver Canucks
Har växt fram och blivit en av Canucks största spelare genom alla tider. Sedan 2010 är han dessutom lagets kapten. Vann NHL:s poängliga 2010.

2010/11 – Daniel Sedin Vancouver Canucks
Liksom sin bror, Henrik, en av klubbens främsta spelare genom alla tider. Brödraparet från Järved har gått från lite hånade till att vara världens bästa. Har varit assisterande kapten åt Henrik sedan 2010.

2011/12, 2015/16 och 2016/17 – Erik Karlsson Ottawa Senators
Av många ansedd som världens bästa offensiva back. Är sedan Daniel Alfredsson slutade kapten i Senators. Kommer spela i samma klubb kommande säsong.

2013/14 – Alexander Steen St. Louis Blues
– Första sonen till en tidigare pristagare att vinna Viking Award. Född i Winnipeg och har idag klivit fram som en av St. Louis enskilt viktigaste spelare.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten