Michael Haga.
SHL

Moraförvärvet om säsongen i Örebro: ”Kändes det som att det blev lite panik i klubben”

ANNONS

Han tar plats i sin fjärde SHL-klubb och hoppas på att lyftet nu kommer. För hockeysverige.se berättar Moras nyförvärv Michael Haga om den struliga fjolårssäsongen som trots allt fick avsluta med VM-spel. Han berättar också om vändningen i karriären som om i en studentstad.
— Det var där allt vände lite, säger han.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Norska landslagsspelaren Michael Haga, gjorde debut i elitserien för Luleå redan säsongen 2011/12. Dit kom han som J20-spelare redan säsongen dessförinnan från Frisk-Asker. Men efter det har han inte lyckats etablera sig på riktigt i SHL. Det har blivit en sväng i Norge och två framgångsrika säsonger i Almtuna innan han inför förra säsongen skrev på för Örebro. Där blev det bara ett mål och totalt sju poäng på 45 matcher för Haga under en ganska stökig säsong.

Efter den ganska misslyckade säsongen i Örebro väntar nu en ganska häftig utmaning då Michael Haga får chansen att vara med om att försöka etablera Mora i SHL.

FÖR HÖG NIVÅ

Hokceysverige.se reste till Smidjegrav intill Mora Camping för en intervju med den 25-åriga forwarden. Vi började med att prata om tiden i Luleå och hans debut i det som då hette elitserien.
— Det börjar bli ett tag sedan nu så det är svårt att minnas så mycket från den. Det jag minns bäst är att det var kul men också att det var en lite för hög nivå för mig på den tiden. Samtidigt var det skönt att få känna på och se vad det handlar om att spela där.

Du säger att det var för hög nivå då, vad var det som fattades hos dig för att vara på den nivån?
— Jag var lite mindre och omogen på den tiden men framförallt inte klar för seniorspelet, säger Haga som inte kände någon större besvikelse över att inte få chansen att vara kvar och spela i SHL med Luleå säsongen därpå.
— Nej, det var jag egentligen inte eftersom jag märkte att jag inte var där riktigt. Jag kanske hade skickligheten och allt sådant, men jag var inte mogen nog eller hade storleken för att spela där.

Var det rent av positivt för dig att komma till Norge och sedan Almtuna för din utveckling och mognad?
— Ja, det tror jag. Jag hade det bra både i Sparta och Frisk-Asker. Där fick jag chansen att känna på att spela seniorhockey vilket är lite annorlunda jämfört med att spela juniorhockey, så absolut växte jag av det.

VÄNDE I UPPSALA

Säsongen 2014/15 flyttar Michael Haga till Uppsala för spel i Almtuna. Där får han tre coacher som kom att betyda mycket för hans utveckling som hockeyspelare, Niklas Eriksson, Marcus Ragnarsson och Tobias Pehrsson.
— Det var där allt vände lite. Dom tre har hjälpt mig mycket.

Vad är det som gör att du tar nästa steg i din utveckling där?
— Att jag fick mycket förtroende. I början var det jättejobbigt eftersom jag inte fick spela så mycket och jag fick jobba hårt för att förtjäna platsen. Sedan klickade det med den linen jag spelade i med (Sebastian) Hartmann, som är här i Mora nu, och Emil Larsson, som ska spela i Luleå den här säsongen. Vi hittade en kemi och sedan rullade det på.

Under sin andra säsong i Almtuna fick Haga chansen i SHL-match med Djurgården, men efter säsongen valde han inte att gå dit utan till Örebro.
— Örebro hörde av sig rätt tidigt och visade att man ville ha mig samtidigt som dom hade en plan för hur dom ville använda mig. Sedan blev det kanske inte så som jag hade hoppats på, men just då kändes det bra.
— Djurgården var lite intresserade, men jag var klar tidigt med Örebro så det var mest dom som jag snackade med.

JOBBIG SÄSONG

Säsongen blev inte riktigt som Michael Haga hade hoppats på i Örebro. ”Bara” ett mål och totalt sju poäng på 45 matcher var givetvis en besvikelse både för honom och Örebro.
— Jag tycker att jag började säsongen väldigt bra och hade med mig mycket självförtroende från säsongen i Almtuna. Jag spelade bra, men det gick inte helt min väg med mål och lite sådana saker.
— Samtidigt hade laget en jobbig säsong och mitt självförtroende gick kanske lite efter lagets insats. Det blev lite mindre speltid och jag blev kastad lite runt på olika positioner och kedjor. Det var en bra start, men en jobbig säsong ”over all”.

Niklas Eriksson. Foto: Bildbyrån

Hur påverkades du och laget av att först Kent Johansson hoppade av tränarjobbet och en bit in på säsongen tvingades Johan Tornberg och Lars Ivarsson att lämna laget, i stället kom Niclas Sundblad, Petri Liimatainen och Niklas Eriksson in som coacher?
— Vi hade haft en bra försäsong, kommit ihop som en grupp och börjat spela tillsammans. Sedan hände det där då det kommer in assisterande tränare som blir huvudtränare. När det då började gå lite tungt kändes det som att det blev lite panik i klubben.
— Klart man blir påverkad, men mentalt sett är man professionell nog för att kunna klara av det.

Det kan ändå inte vara optimalt för fokuset på att prestera då det händer saker i bakgrunden?
— Nej, det var absolut inte optimalt. Samtidigt är det en del at proffscirkusen som vi är i då vi spelar i SHL där varje seger är väldigt viktig. Klubben blev kanske lite desperat efter poäng, men du kan inte byta ut ett helt lag, men en tränare kan du byta.

TYCKER MORA SPELADE BRA

Nu blev det inte heller någon fortsättning i Örebro för Haga.
— Mora hörde av sig samtidigt som Örebro ville gå i en annan riktning. När Mora hörde av sig tyckte jag att det kändes perfekt. Jag minns att när jag spelade mot dom i Hockeyallsvenskan var dom väldigt jobbiga att möta, speciellt när man kom hit upp.
— Jag följde Mora lite i kvalet upp till SHL och jag tycker att dom spelade en fantastiskt bra hockey där. Mora spelar en hockey som jag gillar så att komma hit var något jag ville direkt.

Påverkade Moras sätt att spela hockey med mycket press och snabba omställningar ditt val av klubb?
— Ja, det är klart att jag tittade lite grann på hur lagen spelar. Sedan blir det ett annorlunda spel när du går från Hockeyallsvenskan till SHL. Man kanske inte kan ”gå” lika mycket som man gör i Hockeyallsvenskan, men Mora vill gå offensivt och inte ställa sig där bak och avvakta. Det spelet gillar jag.

Du säger själv att din säsong inte var som du hade hoppats på, känner du nu en revanschlusta?
— Absolut! Här får jag en ny möjlighet och kan ta med mig erfarenheten från förra säsongen med vad som fungerar och inte fungerar när man spelar i SHL. Jag får ta med mig den ”lilla” rutinen och erfarenheten från den säsongen. Det gäller att ta med sig det positiva och det ska bli väldigt kul när det drar igång här.
— Första tiden här har känts bra. Vi har en bra grupp som verkligen fungerar och jobbar bra ihop. Dessutom har vi fått in några nordamerikaner som har kommit bra in i laget. Tror vi bara på oss själva så tror jag att det här kommer att bli bra.

Du spelade VM för Norge 2016 och den här säsongen är det OS i Sydkorea, finns det med i bakhuvudet då du går in i den här säsongen?
— Det är inget jag tänker på jättemycket nu. Nu har jag fokus på Mora och att komma igång här. Klart att det hade varit jättekul att få vara med i ett OS, men det är tufft att komma med där. Jag lär först göra det bra här i Mora för att ens ha en chans att komma med.

Men du säger inte nej om du blir kallad till OS-spel?
– Nej, absolut inte, avslutar Michael Haga med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan