Michael Haga.
SHL

Moraförvärvet om säsongen i Örebro: ”Kändes det som att det blev lite panik i klubben”

Han tar plats i sin fjärde SHL-klubb och hoppas på att lyftet nu kommer. För hockeysverige.se berättar Moras nyförvärv Michael Haga om den struliga fjolårssäsongen som trots allt fick avsluta med VM-spel. Han berättar också om vändningen i karriären som om i en studentstad.
— Det var där allt vände lite, säger han.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Norska landslagsspelaren Michael Haga, gjorde debut i elitserien för Luleå redan säsongen 2011/12. Dit kom han som J20-spelare redan säsongen dessförinnan från Frisk-Asker. Men efter det har han inte lyckats etablera sig på riktigt i SHL. Det har blivit en sväng i Norge och två framgångsrika säsonger i Almtuna innan han inför förra säsongen skrev på för Örebro. Där blev det bara ett mål och totalt sju poäng på 45 matcher för Haga under en ganska stökig säsong.

Efter den ganska misslyckade säsongen i Örebro väntar nu en ganska häftig utmaning då Michael Haga får chansen att vara med om att försöka etablera Mora i SHL.

FÖR HÖG NIVÅ

Hokceysverige.se reste till Smidjegrav intill Mora Camping för en intervju med den 25-åriga forwarden. Vi började med att prata om tiden i Luleå och hans debut i det som då hette elitserien.
— Det börjar bli ett tag sedan nu så det är svårt att minnas så mycket från den. Det jag minns bäst är att det var kul men också att det var en lite för hög nivå för mig på den tiden. Samtidigt var det skönt att få känna på och se vad det handlar om att spela där.

Du säger att det var för hög nivå då, vad var det som fattades hos dig för att vara på den nivån?
— Jag var lite mindre och omogen på den tiden men framförallt inte klar för seniorspelet, säger Haga som inte kände någon större besvikelse över att inte få chansen att vara kvar och spela i SHL med Luleå säsongen därpå.
— Nej, det var jag egentligen inte eftersom jag märkte att jag inte var där riktigt. Jag kanske hade skickligheten och allt sådant, men jag var inte mogen nog eller hade storleken för att spela där.

Var det rent av positivt för dig att komma till Norge och sedan Almtuna för din utveckling och mognad?
— Ja, det tror jag. Jag hade det bra både i Sparta och Frisk-Asker. Där fick jag chansen att känna på att spela seniorhockey vilket är lite annorlunda jämfört med att spela juniorhockey, så absolut växte jag av det.

VÄNDE I UPPSALA

Säsongen 2014/15 flyttar Michael Haga till Uppsala för spel i Almtuna. Där får han tre coacher som kom att betyda mycket för hans utveckling som hockeyspelare, Niklas Eriksson, Marcus Ragnarsson och Tobias Pehrsson.
— Det var där allt vände lite. Dom tre har hjälpt mig mycket.

Vad är det som gör att du tar nästa steg i din utveckling där?
— Att jag fick mycket förtroende. I början var det jättejobbigt eftersom jag inte fick spela så mycket och jag fick jobba hårt för att förtjäna platsen. Sedan klickade det med den linen jag spelade i med (Sebastian) Hartmann, som är här i Mora nu, och Emil Larsson, som ska spela i Luleå den här säsongen. Vi hittade en kemi och sedan rullade det på.

Under sin andra säsong i Almtuna fick Haga chansen i SHL-match med Djurgården, men efter säsongen valde han inte att gå dit utan till Örebro.
— Örebro hörde av sig rätt tidigt och visade att man ville ha mig samtidigt som dom hade en plan för hur dom ville använda mig. Sedan blev det kanske inte så som jag hade hoppats på, men just då kändes det bra.
— Djurgården var lite intresserade, men jag var klar tidigt med Örebro så det var mest dom som jag snackade med.

JOBBIG SÄSONG

Säsongen blev inte riktigt som Michael Haga hade hoppats på i Örebro. ”Bara” ett mål och totalt sju poäng på 45 matcher var givetvis en besvikelse både för honom och Örebro.
— Jag tycker att jag började säsongen väldigt bra och hade med mig mycket självförtroende från säsongen i Almtuna. Jag spelade bra, men det gick inte helt min väg med mål och lite sådana saker.
— Samtidigt hade laget en jobbig säsong och mitt självförtroende gick kanske lite efter lagets insats. Det blev lite mindre speltid och jag blev kastad lite runt på olika positioner och kedjor. Det var en bra start, men en jobbig säsong ”over all”.

Niklas Eriksson. Foto: Bildbyrån

Hur påverkades du och laget av att först Kent Johansson hoppade av tränarjobbet och en bit in på säsongen tvingades Johan Tornberg och Lars Ivarsson att lämna laget, i stället kom Niclas Sundblad, Petri Liimatainen och Niklas Eriksson in som coacher?
— Vi hade haft en bra försäsong, kommit ihop som en grupp och börjat spela tillsammans. Sedan hände det där då det kommer in assisterande tränare som blir huvudtränare. När det då började gå lite tungt kändes det som att det blev lite panik i klubben.
— Klart man blir påverkad, men mentalt sett är man professionell nog för att kunna klara av det.

Det kan ändå inte vara optimalt för fokuset på att prestera då det händer saker i bakgrunden?
— Nej, det var absolut inte optimalt. Samtidigt är det en del at proffscirkusen som vi är i då vi spelar i SHL där varje seger är väldigt viktig. Klubben blev kanske lite desperat efter poäng, men du kan inte byta ut ett helt lag, men en tränare kan du byta.

TYCKER MORA SPELADE BRA

Nu blev det inte heller någon fortsättning i Örebro för Haga.
— Mora hörde av sig samtidigt som Örebro ville gå i en annan riktning. När Mora hörde av sig tyckte jag att det kändes perfekt. Jag minns att när jag spelade mot dom i Hockeyallsvenskan var dom väldigt jobbiga att möta, speciellt när man kom hit upp.
— Jag följde Mora lite i kvalet upp till SHL och jag tycker att dom spelade en fantastiskt bra hockey där. Mora spelar en hockey som jag gillar så att komma hit var något jag ville direkt.

Påverkade Moras sätt att spela hockey med mycket press och snabba omställningar ditt val av klubb?
— Ja, det är klart att jag tittade lite grann på hur lagen spelar. Sedan blir det ett annorlunda spel när du går från Hockeyallsvenskan till SHL. Man kanske inte kan ”gå” lika mycket som man gör i Hockeyallsvenskan, men Mora vill gå offensivt och inte ställa sig där bak och avvakta. Det spelet gillar jag.

Du säger själv att din säsong inte var som du hade hoppats på, känner du nu en revanschlusta?
— Absolut! Här får jag en ny möjlighet och kan ta med mig erfarenheten från förra säsongen med vad som fungerar och inte fungerar när man spelar i SHL. Jag får ta med mig den ”lilla” rutinen och erfarenheten från den säsongen. Det gäller att ta med sig det positiva och det ska bli väldigt kul när det drar igång här.
— Första tiden här har känts bra. Vi har en bra grupp som verkligen fungerar och jobbar bra ihop. Dessutom har vi fått in några nordamerikaner som har kommit bra in i laget. Tror vi bara på oss själva så tror jag att det här kommer att bli bra.

Du spelade VM för Norge 2016 och den här säsongen är det OS i Sydkorea, finns det med i bakhuvudet då du går in i den här säsongen?
— Det är inget jag tänker på jättemycket nu. Nu har jag fokus på Mora och att komma igång här. Klart att det hade varit jättekul att få vara med i ett OS, men det är tufft att komma med där. Jag lär först göra det bra här i Mora för att ens ha en chans att komma med.

Men du säger inte nej om du blir kallad till OS-spel?
– Nej, absolut inte, avslutar Michael Haga med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 29 januari
14:40 Leksand - Luleå SDHL
15:00 HV 71 - SDE SDHL
15:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
15:00 Tingsryd - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Almtuna - Björklöven Hockeyallsvenskan
18:00 Modo - Västerås Hockeyallsvenskan
18:00 Östersund - Mora Hockeyallsvenskan
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
23:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
måndag 30 januari
19:00 Linköping - Djurgården SDHL
19:00 Brynäs - Luleå SDHL
tisdag 31 januari
02:00 Winnipeg Jets - St Louis Blues NHL
19:00 Rögle - Leksand SHL
19:00 Malmö - Luleå SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Linköping - Färjestad SHL
19:00 Växjö - Örebro SHL
19:00 Brynäs - Skellefteå SHL
onsdag 01 februari
01:00 Montreal Canadiens - Ottawa Senators NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Washington Capitals NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Los Angeles Kings NHL
18:00 Luleå - Modo SDHL
19:00 Södertälje - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Tingsryd Hockeyallsvenskan
torsdag 02 februari
01:30 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:30 Buffalo Sabres - Carolina Hurricanes NHL
19:00 Färjestad - Brynäs SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Örebro - Frölunda SHL
19:00 Leksand - Rögle SHL
19:00 Malmö - Växjö SHL
19:00 Luleå - Linköping SHL
19:00 Skellefteå - Oskarshamn SHL
fredag 03 februari
19:00 Modo - Luleå SDHL
19:00 Västervik - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Kristianstad Hockeyallsvenskan
lördag 04 februari
12:00 Linköping - HV 71 SDHL
15:00 Djurgården - Södertälje Hockeyallsvenskan
15:15 HV 71 - Malmö SHL
15:15 Skellefteå - Linköping SHL
15:15 Brynäs - Rögle SHL
15:15 Luleå - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Brynäs SDHL
16:30 SDE - Leksand SDHL
18:00 Växjö - Färjestad SHL
18:00 Örebro - Leksand SHL
18:00 Timrå - Frölunda SHL
18:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:45 Bern - Biel National League
21:00 Pacific Division - Central Division NHL
22:00 Atlantic Division - Metropolitan Division NHL
söndag 05 februari
15:00 Djurgården - HV 71 SDHL
15:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
15:30 AIK - Leksand SDHL
16:30 SDE - Brynäs SDHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten