Alexander Lundqvist.
Nyheter

”Lidas” systerson siktar högt i Leksand: ”Har fått bra råd”

Hans morbror är en av världens bästa backar genom tiderna och hans pappa var en fruktad målskytt i Hockeyallsvenskan. Själv har backen Alexander Lundqvist, 16, inlett sin resa mot drömmarnas mål i Leksand.
– Han är en av världens bästa backar genom alla tider så det blivit att jag kollat lite klipp på då han spelat och jag har dessutom fått några råd av honom, säger Lundqvist om sin morbror Nicklas Lidström till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att Skogsbo är en av svensk hockeys plantskolor råder det snart inga tvivel om. På herrsidan har klubben plockat fram spelare så som Nicklas Lidström och Stefan Lunner. På damsidan hittar vi bland andra Hanna Sköld och Maja Nylén Persson, som båda har fina meriter från Damkronorna.

Senaste säsongen har ytterligare en ung spelare från Skogsbo börjat synas i våra landslag. Det handlar om den 16-åriga backen Alexander Lundqvist, som återfinns på Leksands hockeygymnasium.
– Förut var det två lag, ett i Avesta och ett i Skogsbo. Nu när man blir lite äldre går man till Avesta. Men varför det kommer fram många bra spelare från Skogsbo tror jag bland annat handlar om att det har varit roliga träningar då vi var yngre. I alla fall var det så när jag var yngre, säger Alexander Lundqvist när hockeysverige.se träffar honom i korridorerna på Tegera Arena i Leksand.
– Det var många som ville framåt även då vi var små samtidigt som det var mycket tävling då. Jag tycker också att det finns ett genuint hockeyintresse i Skogsbo.

Maja Nylén Persson.

En spelare som Alexander Lundqvist har varit bekant med sedan dom var små är just Maja Nylén Persson, en av Sveriges största talanger på damsidan.
– Vi har spelat i samma lag och bodde i samma område. Dessutom har vi gått i parallellklass så vi känner varandra bra. Hon var med killarna och spelade i ungdomsåldern, men när jag gick till Avesta gick hon hit till Leksand.

Hur stod hon sig som spelare mot grabbarna?
– Det var ingen skillnad. Hon gjorde det bra. Det märktes inte att hon var tjej utan hon var lika bra som killarna.

Har ni mycket kontakt även här uppe i Leksand?
– Vi går i samma klass. Hon är ett år äldre än jag, men jag går med dom som är ett år äldre så vi har fortfarande en bra kontakt, säger Alexander Lundqvist som också är imponerad över hennes utveckling i SDHL och Damkronorna.
– Det har gått väldigt bra för henne och hon är en stor talang inom damhockeyn. Jag är inte förvånad över att hon lyckats så pass bra för hon var även bra då hon var mindre och har efter det bara fortsatt att bli bättre. Det är kul för henne att det går bra.


Foto: Ronnie Rönnkvist

MYCKET HOCKEY I BLODET

Att prata med 16-åringen som till vardags spelar i Leksands J18-lag påminner i ödmjukheten om att prata med hans morbror. Det är inte heller vem som helst som är hans morbror. Alexanders pappa, tidigare elitseriespelaren och allsvenske målspottaren Stefan Lundqvist, är nämligen gift med Nicklas Lidströms syster Petra.
– Vi har en del kontakt nu, men när han bodde i USA hade vi inte så mycket kontakt, vilket givetvis var svårt när han var mitt i säsongerna. På somrarna, när han kom hem till Västerås, träffades vi på släktkalas, middagar och lite sådant.

Har han varit en förebild för dig som hockeyspelare?
– Ja, det har han varit. Han är en av världens bästa backar genom alla tider så det blivit att jag kollat lite klipp på då han spelat och jag har dessutom fått några råd av honom.

Vad är det bästa råd du fått av honom?
– Jag har fått några bra råd, bland annat hur jag ska jobba längs blålinjen, vilket har varit väldigt bra.

Var du över och hälsade på familjen Lidström i Detroit någon gång?
– Ja, vi har varit över några gånger faktiskt så vi har sett några matcher och varit ner i omklädningsrummet och jagat autografer. Det var jäkligt kul och mäktigt. Bland annat har jag en Chris Chelios-tröja hemma full med autografer, säger Lundqvist med ett leende.

Nu heter du Lundqvist i efternamn, men har relationen och släktskapet uppmärksammats mycket genom åren?
– Nej, inte så mycket. Vissa vet och här i laget vet man ju om det. I landslaget var det ingen som visste om det i början, men Eric Juhlin (son till Patrik Juhlin, reds. anm.) från Västerås visste om det så nu vet alla i landslaget det.


Foto: Ronnie Rönnkvist

DEBUTERADE I DIVISION 2 SOM 14-ÅRING

Alexander Lundqvist är visserligen back, men säsongen 2015/16 då han spelade i Avesta U16 svarade han för 13 mål och totalt 63 poäng på 24 matcher. Frågan som man ställer sig då är om den i dag så skickligt defensiva backen spelade forward vid den här tiden.
– Jag har alltid varit back. Det här var i U16 Division 1 och vi hade ett väldigt bra lag då. Vi föll på målsnöret då det gällde att gå SM. Bland annat hade vi en hel femma med TV-puckspelare. Nils Åman från den femman spelar här i Leksand nu, Filip Johansson är också här i Leksand. Vi spelade inte tillsammans just den säsongen men den innan. Sedan var det en som gick till Västerås (Samuel Ander) och en till Växjö (Philip Andersson).

64 poäng på 24 matcher är ändå ganska starkt.
– Ja, men vi vann ganska många matcher stort och då fick jag en del assist.

Är du en mer defensiv än offensiv som back?
– Mittemellan, men jag tycker nog att dom defensiva styrkorna är lite bättre. Jag har också lite offensiva kvalitéer som jag jobbar på att förbättra.

Säsongen 2015/16 fick han blott 14 år gammal debutera i Avestas A-lag som då låg i division 2.
– Det var givetvis kul i början, men ändå tycker jag inte att det var så svårt. Dessutom fick jag bra hjälp av kedjespelarna och min backpartner. Jag tycker att det gick bra, men jag tyckte nog ändå att det var ett stort steg eftersom jag bara var 14 år och fick spela i A-laget.

Fick du någon propp?
– Nej, det tror jag inte. Jag försökte dela ut någon men det gick kanske inte så bra, skrattar Alexander Lundqvist som säsongen efter A-lagsdebuten flyttade upp till Leksand.
– Att flytta hemifrån är ett stort steg, men det har fungerat bra för mig samtidigt som jag tycker att det har varit bra för mig att komma hit.

Hur har din utveckling varit under första säsongen i Leksand?
– Den har varit bra. Jag har kunnat framförallt jobba med backövningar på ”HG” (Hockeygymnasiet) och genom det kunnat utvecklas.
– Jag tycker att det är min snabbhet som har utvecklats mest, men även mina skott och styrkan är saker som jag har kunnat utvecklat bra.

UTTAGEN I U17-LANDSLAGET

Säsongen 2016/17 plockade förbundskaptenen Magnus Hävelid dessutom ut Alexander Lundqvist i U16-landslaget.
– Det var väldigt kul och mäktigt att få dra på sig landslagströjan. Först kom jag med på elit-campen och efter det fick jag vara med i tre finnkamper. Starkaste minnet från debuten är när man står där och får höra nationalsången. Det var riktigt mäktigt och något som jag har drömt om att få vara med om.

Nu väntar ett nytt landslagsuppdrag för Alexander Lundqvist då han ska mellan 25-27 augusti ska åka med U17-landslaget till Finland för tre matcher.
– Jag ska åka dit, göra så gott jag kan och hjälpa laget så vi kan slå finnarna. I början var jag lite nervös att spela i landslaget, men nu känner jag ju alla så jag tycker det går bra, avslutar Alexander Lundqvist med ett leende samtidigt som sommarregnet tilltar utanför arenan. Trots vädret har en del turister sökt sig till arenan för att ta en selfie framför den. Onekligen är det så att ishockey och Leksand hör ihop trots att laget ånyo ligger i andra divisionen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten