Alexander Lundqvist.
Nyheter

”Lidas” systerson siktar högt i Leksand: ”Har fått bra råd”

ANNONS

Hans morbror är en av världens bästa backar genom tiderna och hans pappa var en fruktad målskytt i Hockeyallsvenskan. Själv har backen Alexander Lundqvist, 16, inlett sin resa mot drömmarnas mål i Leksand.
– Han är en av världens bästa backar genom alla tider så det blivit att jag kollat lite klipp på då han spelat och jag har dessutom fått några råd av honom, säger Lundqvist om sin morbror Nicklas Lidström till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att Skogsbo är en av svensk hockeys plantskolor råder det snart inga tvivel om. På herrsidan har klubben plockat fram spelare så som Nicklas Lidström och Stefan Lunner. På damsidan hittar vi bland andra Hanna Sköld och Maja Nylén Persson, som båda har fina meriter från Damkronorna.

Senaste säsongen har ytterligare en ung spelare från Skogsbo börjat synas i våra landslag. Det handlar om den 16-åriga backen Alexander Lundqvist, som återfinns på Leksands hockeygymnasium.
– Förut var det två lag, ett i Avesta och ett i Skogsbo. Nu när man blir lite äldre går man till Avesta. Men varför det kommer fram många bra spelare från Skogsbo tror jag bland annat handlar om att det har varit roliga träningar då vi var yngre. I alla fall var det så när jag var yngre, säger Alexander Lundqvist när hockeysverige.se träffar honom i korridorerna på Tegera Arena i Leksand.
– Det var många som ville framåt även då vi var små samtidigt som det var mycket tävling då. Jag tycker också att det finns ett genuint hockeyintresse i Skogsbo.

Maja Nylén Persson.

En spelare som Alexander Lundqvist har varit bekant med sedan dom var små är just Maja Nylén Persson, en av Sveriges största talanger på damsidan.
– Vi har spelat i samma lag och bodde i samma område. Dessutom har vi gått i parallellklass så vi känner varandra bra. Hon var med killarna och spelade i ungdomsåldern, men när jag gick till Avesta gick hon hit till Leksand.

Hur stod hon sig som spelare mot grabbarna?
– Det var ingen skillnad. Hon gjorde det bra. Det märktes inte att hon var tjej utan hon var lika bra som killarna.

Har ni mycket kontakt även här uppe i Leksand?
– Vi går i samma klass. Hon är ett år äldre än jag, men jag går med dom som är ett år äldre så vi har fortfarande en bra kontakt, säger Alexander Lundqvist som också är imponerad över hennes utveckling i SDHL och Damkronorna.
– Det har gått väldigt bra för henne och hon är en stor talang inom damhockeyn. Jag är inte förvånad över att hon lyckats så pass bra för hon var även bra då hon var mindre och har efter det bara fortsatt att bli bättre. Det är kul för henne att det går bra.


Foto: Ronnie Rönnkvist

MYCKET HOCKEY I BLODET

Att prata med 16-åringen som till vardags spelar i Leksands J18-lag påminner i ödmjukheten om att prata med hans morbror. Det är inte heller vem som helst som är hans morbror. Alexanders pappa, tidigare elitseriespelaren och allsvenske målspottaren Stefan Lundqvist, är nämligen gift med Nicklas Lidströms syster Petra.
– Vi har en del kontakt nu, men när han bodde i USA hade vi inte så mycket kontakt, vilket givetvis var svårt när han var mitt i säsongerna. På somrarna, när han kom hem till Västerås, träffades vi på släktkalas, middagar och lite sådant.

Har han varit en förebild för dig som hockeyspelare?
– Ja, det har han varit. Han är en av världens bästa backar genom alla tider så det blivit att jag kollat lite klipp på då han spelat och jag har dessutom fått några råd av honom.

Vad är det bästa råd du fått av honom?
– Jag har fått några bra råd, bland annat hur jag ska jobba längs blålinjen, vilket har varit väldigt bra.

Var du över och hälsade på familjen Lidström i Detroit någon gång?
– Ja, vi har varit över några gånger faktiskt så vi har sett några matcher och varit ner i omklädningsrummet och jagat autografer. Det var jäkligt kul och mäktigt. Bland annat har jag en Chris Chelios-tröja hemma full med autografer, säger Lundqvist med ett leende.

Nu heter du Lundqvist i efternamn, men har relationen och släktskapet uppmärksammats mycket genom åren?
– Nej, inte så mycket. Vissa vet och här i laget vet man ju om det. I landslaget var det ingen som visste om det i början, men Eric Juhlin (son till Patrik Juhlin, reds. anm.) från Västerås visste om det så nu vet alla i landslaget det.


Foto: Ronnie Rönnkvist

DEBUTERADE I DIVISION 2 SOM 14-ÅRING

Alexander Lundqvist är visserligen back, men säsongen 2015/16 då han spelade i Avesta U16 svarade han för 13 mål och totalt 63 poäng på 24 matcher. Frågan som man ställer sig då är om den i dag så skickligt defensiva backen spelade forward vid den här tiden.
– Jag har alltid varit back. Det här var i U16 Division 1 och vi hade ett väldigt bra lag då. Vi föll på målsnöret då det gällde att gå SM. Bland annat hade vi en hel femma med TV-puckspelare. Nils Åman från den femman spelar här i Leksand nu, Filip Johansson är också här i Leksand. Vi spelade inte tillsammans just den säsongen men den innan. Sedan var det en som gick till Västerås (Samuel Ander) och en till Växjö (Philip Andersson).

64 poäng på 24 matcher är ändå ganska starkt.
– Ja, men vi vann ganska många matcher stort och då fick jag en del assist.

Är du en mer defensiv än offensiv som back?
– Mittemellan, men jag tycker nog att dom defensiva styrkorna är lite bättre. Jag har också lite offensiva kvalitéer som jag jobbar på att förbättra.

Säsongen 2015/16 fick han blott 14 år gammal debutera i Avestas A-lag som då låg i division 2.
– Det var givetvis kul i början, men ändå tycker jag inte att det var så svårt. Dessutom fick jag bra hjälp av kedjespelarna och min backpartner. Jag tycker att det gick bra, men jag tyckte nog ändå att det var ett stort steg eftersom jag bara var 14 år och fick spela i A-laget.

Fick du någon propp?
– Nej, det tror jag inte. Jag försökte dela ut någon men det gick kanske inte så bra, skrattar Alexander Lundqvist som säsongen efter A-lagsdebuten flyttade upp till Leksand.
– Att flytta hemifrån är ett stort steg, men det har fungerat bra för mig samtidigt som jag tycker att det har varit bra för mig att komma hit.

Hur har din utveckling varit under första säsongen i Leksand?
– Den har varit bra. Jag har kunnat framförallt jobba med backövningar på ”HG” (Hockeygymnasiet) och genom det kunnat utvecklas.
– Jag tycker att det är min snabbhet som har utvecklats mest, men även mina skott och styrkan är saker som jag har kunnat utvecklat bra.

UTTAGEN I U17-LANDSLAGET

Säsongen 2016/17 plockade förbundskaptenen Magnus Hävelid dessutom ut Alexander Lundqvist i U16-landslaget.
– Det var väldigt kul och mäktigt att få dra på sig landslagströjan. Först kom jag med på elit-campen och efter det fick jag vara med i tre finnkamper. Starkaste minnet från debuten är när man står där och får höra nationalsången. Det var riktigt mäktigt och något som jag har drömt om att få vara med om.

Nu väntar ett nytt landslagsuppdrag för Alexander Lundqvist då han ska mellan 25-27 augusti ska åka med U17-landslaget till Finland för tre matcher.
– Jag ska åka dit, göra så gott jag kan och hjälpa laget så vi kan slå finnarna. I början var jag lite nervös att spela i landslaget, men nu känner jag ju alla så jag tycker det går bra, avslutar Alexander Lundqvist med ett leende samtidigt som sommarregnet tilltar utanför arenan. Trots vädret har en del turister sökt sig till arenan för att ta en selfie framför den. Onekligen är det så att ishockey och Leksand hör ihop trots att laget ånyo ligger i andra divisionen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 april
19:30 Rögle - Växjö SHL
23:00 Kanada - Sverige VM, damer
01:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
01:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Ottawa Senators NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Florida Panthers - Columbus Blue Jackets NHL
01:30 New York Islanders - Montreal Canadiens NHL
fredag 12 april
02:00 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:00 Seattle Kraken - San Jose Sharks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Calgary Flames NHL
17:30 Kärpät - Pelicans Liiga
17:30 KalPa - Tappara Liiga
19:00 Mora - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
lördag 13 april
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Arizona Coyotes NHL
04:00 Anaheim Ducks - Calgary Flames NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch